Tuesday, July 24, 2012

Γερμανία: Απογοητευτικός ο ΡΜΙ Ιουλίου στο 47,3

Γερμανία: Απογοητευτικός ο ΡΜΙ Ιουλίου στο 47,3

Για τρίτο συνεχή μήνα, οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας συρρικνώθηκαν, γεγονός που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να αναμένεται ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Markit υποχώρησε τον Ιούλιο στο 47,3 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πιο απότομη μείωση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2009 – στο μέσο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, τα στοιχεία υποδεικνύουν συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. «Είναι πλέον αρκετά σαφής η εικόνα σημαντικής επιδείνωσης των συνθηκών στη Γερμανία ειδικότερα στην μεταποίηση και αυτό αποτελεί σύμπτωμα της εξασθένισης της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης» δήλωσε. Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης υποχώρησε στο 43,3 από 45 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές, προέβλεπαν ανάκαμψη στο 45,3. Ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 49,7 από 49,9 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 50.

source: euro2day.gr

Moody’s: Αρνητικό outlook για χώρες «ΑΑΑ»

Moody’s: Αρνητικό outlook για χώρες «ΑΑΑ»

 Σε αρνητικές από σταθερές υποβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης AAA της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Aaa της Φινλανδίας με σταθερό outlook. Ο οίκος επικαλείται την αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη αλλά και τους κινδύνους από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ειδικότερα ο οίκος επικαλείται: Πρώτον, την αυξημένη αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης χρέους και την αυξημένη ευαισθησία στον κίνδυνο που απορρέει από την ενισχυμένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη για τα μέλη της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία. Δεύτερον, ότι ακόμα και αν αποφευχθεί ένα τέτοιο γεγονός υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να απαιτηθεί μεγαλύτερη συλλογική υποστήριξη για άλλες χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο οίκος σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η βασική του υπόθεση, αν και οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Αναφέρει ότι εάν δεν επιτευχθεί ο περιορισμός της κρίσης, το αποτέλεσμα θα ήταν η σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ο οίκος σημειώνει ότι οι θεσμικές αλλαγές στη ζώνη του ευρώ έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την πιστοληπτική ικανότητα των περισσότερων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

source: stockwatch.com.cy

Απαγόρευση του short selling σε Ισπανία και Ιταλία

Απαγόρευση του short selling σε Ισπανία και Ιταλία

Οι μεγάλες και «ανοικτές short εντολές» για τραπεζικές μετοχές σε Ισπανία και Ιταλία που δημιούργησαν ελεύθερη πτώση στις τιμές οδήγησαν τις εποπτικές αρχές των χρηματιστηρίων σε Μαδρίτη και Μιλάνο να σταματήσουν το short selling. Στη Μαδρίτη, η εποπτική αρχή CNMV, δήλωσε ότι σταματά το short selling για ένα τρίμηνο εξαιτίας της «μεγάλης μεταβλητότητας». Στην Ιταλία από την αντίστοιχη αρχή Consob, η απαγόρευση έγινε για ορισμένες τραπεζικές και ασφαλιστικές μετοχές εξαιτίας της «πρόσφατης απόδοσης των κεφαλαιαγορών».

Η ισπανική απαγόρευση καλύπτει και τις Over Τhe Counter (ΟTC) συναλλαγές στα παράγωγα, ενώ εξαιρούνται της απαγόρευσης και οι δραστηριότητες market making. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ενδεχομένως κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες να ανανεωθεί και η διακοπή του short selling στο ελληνικό χρηματιστήριο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

source: stockwatch.com.cy
Share |