Friday, April 30, 2010
Η Goldman "έριξε" 2% τη Wall - Σοβαρές μηνιαίες απώλειες στην Ευρώπη - Πτώση 9,55% σε ένα μήνα για το Χ.Α.
Η Goldman "έριξε" 2% τη Wall - Σοβαρές μηνιαίες απώλειες στην Ευρώπη - Πτώση 9,55% σε ένα μήνα για το Χ.Α.
«Κοκκίνισαν» τα ταμπλό στη Wall, με τη Goldman να φέρνει απώλειες κοντά στο 2% τους κυριότερους δείκτες της αμερικανικής αγοράς. Αναλυτικά, o Dow Jones υποχώρησε κατά 1,42% στις 11.008,61 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,02% στις 2.461,19 μονάδες και ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,66% στις 1.186,69 μονάδες. Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 1,15% στις 5.553 μονάδες, ο DAX κατέγραψε πτώση 0,15% στις 6.136 μονάδες και ο CAC υποχώρησε 0,62% στις 3.817 μονάδες. «Άλμα» 2,2% κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στις 1.869,99 μονάδες.
«Βυθίστηκε» η Wall
«Βαριά» ήταν η ατμόσφαιρα κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα στη Wall, με τον τραπεζικό κλάδο να καταρρέει, εν μέσω ανησυχιών για την εισαγγελική έρευνα στη Goldman Sachs, παρά την ανακοίνωση των στοιχείων για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε 1,74%, ο S&P 500 2,51%, ενώ ο 2,71% έχασε Nasdaq, ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο Dow Jones κέρδισε 1,39%, o S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,47%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,63%.
Αναλυτικά, εισαγγελική έρευνα διεξάγουν οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Goldman Sachs ή κάποιοι εργαζόμενοι σε αυτή διέπραξαν οικονομικό έγκλημα αναφορικά με τις πωλήσεις ασφαλειών ενυπόθηκων δανείων. Παράλληλα, σε «sell» υποβάθμισε σήμερα η S&P τη σύσταση της μετοχής της, με αποτέλεσμα να τη «βυθίσει» σε χαμηλό εννέα μηνών. Η Goldman Sachs υποχώρησε κατά 9,5%.
Με φόντο τα δημοσιεύματα για τη Goldman, η J.P. Morgan Chase εμφάνισε απώλειες 3,7%, η Bank of America 3,3%, ενώ άνω του 3% ήταν και η πτώση για τις General Electric και Caterpillar.
Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος, στον απόηχο των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων της MEMC, η οποία εμφάνισε ζημιές το α’ τρίμηνο, μετά τον υπερδιπλασιασμό των δαπανών της. Η εταιρεία κατέγραψε «βουτιά» 18,2%.
Στο -9,7% βρέθηκε η McAfee, καθώς τα κέρδη της υποχώρησαν 30%, ενώ στο -5,7% «έκλεισε» η J.C. Penney, επηρεασμένη από το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης UoM. Απώλειες 4,9% για τη Abercrombie & Fitch και 6,2% για τη Macy's.
Με ρυθμό 3,2%, ανάλογο των προβλέψεων των οικονομολόγων, αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην άνοδο του καταναλωτικού κλίματος σε υψηλό τριών ετών. Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,6%, σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το πρώτο τρίμηνο του 2007. Επιπλέον, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και software παρουσίασαν άνοδο κατά 13,4%. Το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 0,6%.
Ακόμη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ανήλθε ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI τον Απρίλιο. Συκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 63,8 μονάδες τον Απρίλιο, από 58,8 μονάδες το Μάρτιο.Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 60 μονάδες.
Στις 72,2 μονάδες υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, από 73,6 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 71 μονάδες. Ο δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών υποχώρησε στις 81,0 μονάδες από 82,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης βραχυπρόθεσμων προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 66,5 μονάδες από 67,9 μονάδες.
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Με αρνητικά πρόσημα «έκλεισαν» οι ευρωαγορές, καθώς οι πιέσεις στο μεταλλευτικό κλάδο, μετά τη διαρροή πετρελαίου από μία από τις δεξαμενές άντλησης της BP στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Barclays, αντιστάθμισαν τις βελτιωμένες προοπτικές για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο FTSE 100 και ο CAC κατέγραψαν απώλειες ύψους 3,3%, ενώ ο DAX πτώση 1,9%. Με σημαντικές απώλειες «έκλεισε» το μήνα ο CAC, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,9% και ο FTSE 100, που έχασε 2,5%, ενώ ο DAX "έπεσε" κατά 0,27%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,7%, με τη μηνιαία πτώση μόλις να ξεπερνά το 1%, μετά τα χθεσινά κέρδη της τάξης του 1,4%.
Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,3312 δολάρια, ανακάμπτοντας από το νέο χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου, που σημείωσε νωρίτερα μες στην εβδομάδα.
Ο μεταλλευτικός κλάδος σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Ενδεικτικά, η Rio Tinto κατέγραψε πτώση 4,3% και η Vedanta Resources πτώση 3,8%.
Απώλειες 6,3% για τη βρετανική Barclays, που δεν μπορεί να ακολουθήσει τα κέρδη που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος. Το τραπεζικό ίδρυμα ανακοίνωσε την αύξηση κατά 29% των καθαρών κερδών του για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, ωστόσο η αύξηση κατά 47% στα προ φόρων κέρδη απεδείχθη κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Πτώση 2,5% για τη γαλλική Total. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κατά 14% των καθαρών κερδών της κατά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις τιμές του φυσικού αερίου, η εταιρεία εκτιμά ότι «οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες».
Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP υποχώρησε 1,5%, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να ελέγξει την τεραστίων διαστάσεων πετρελαιοκηλίδα που έφτασε σήμερα στις ακτές της Λουιζιάνα. Σημειώνεται ότι η πετρελαϊκή ανέλαβε την πλήρη ευθύνη και θα καθαρίσει το πετρέλαιο.
Ωστόσο, κέρδη 3,2% εμφάνισαν η ING και 1,2% η Societe Generale.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 1,5% κατέγραψαν τον Απρίλιο σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, έναντι αύξησης της τάξης του 1,4% που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Πτώση 9,55% σε ένα μήνα για Χ.Α.
Με μαζικές αγορές μετοχών προς στο τέλος της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. «έκανε το άλμα» και έκλεισε με κέρδη 2,22%, στις 1.869,99 μονάδες βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τα στατιστικά, αφού η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με άνοδο 0,65%.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον Απρίλιο, αφού ο δείκτης υποχώρησε κατά 9,55% και από την αρχή του χρόνου κατά 14,85%, τη στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά τους. Το καλό νέο είναι, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι το πακέτο για τη διάσωση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ετοιμάζονται κατ’ εντολήν του ΔΝΤ και της Ε.Ε., ρίχνουν τα spreads, που πλέον κινούνται κάτω από τις 600 μονάδες βάσης. Το άσχημο ότι οι προοπτικές για τις εισηγμένες δεν είναι καλές, αφού οι αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση της κερδοφορίας για φέτος. Φήμες περί συγχώνευσης Εθνικής – Πειραιώς διαψεύστηκαν νωρίτερα στο Χ.Α., ενώ η υποβάθμιση εννέα τραπεζών από τη Moody’s θεωρήθηκε γεγονός προεξοφλημένο, αν κι αυτός ήταν ο παράγοντας για τη μεγάλη μεταβλητότητα στο ταμπλό την Παρασκευή.
Σημειώνεται, ότι η αγορά πέρασε και σε αρνητικό πεδίο, κινούμενη στην περιοχή των 1.825 μονάδων. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που σήμερα προχώρησαν στην κατοχύρωση των χθεσινών κερδισμένων. Κέρδη 2,92% για τη μετοχή της Εθνικής, με κλείσιμο στα 12,35 ευρώ και όγκο 11,328 εκατ. τεμάχια. Στο +2,89% έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς, 2,52% της Alpha και λιγότερο της Eurobank. Τα μεγαλύτερα κέρδη από τον 20άρη κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, σημειώνοντας άνοδο 6,49%. Οι συναλλαγές ήταν εντυπωσιακές, στα 335,280 εκατ. ευρώ. Κέρδη 19,35% για τη Fashion Poxη οποία εξαγοράζεται από την πλευρά Λαυρεντιάδη.
source: reporter.gr
Putin: Προτείνει συγχώνευση Gazprom - Naftogaz
Putin: Προτείνει συγχώνευση Gazprom - Naftogaz
Τη συγχώνευση της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz πρότεινε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον ουκρανό ομόλογό του Μίκολα Αζαρόφ.
«Μιλήσαμε για την ένταξη στον πυρηνικό τομέα. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στον τομέα του φυσικού αερίου. Προτείνω τη συγχώνευση της Gazprom και της Naftogaz», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ακόμη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική δημόσια τράπεζα VTB είναι έτοιμη να χορηγήσει δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον τομέα των οικονομικών, των τραπεζικών αναπτύσσονται. Τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους στον τομέα της ουκρανικής οικονομίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι γόνιμη», ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
source: reporter.gr
"Κλειδώνει" η συγχώνευση Continental Airlines - United Airlines
"Κλειδώνει" η συγχώνευση Continental Airlines - United Airlines
Στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη συγχώνευσή τους προχωρούν οι Continental Airlines και United Airlines,. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει ο λόγος ανταλλαγής των μετοχών να είναι 1,05 μετοχές της UAL για κάθε μετοχή της Continental. Το «deal», σύμφωνα με τις χθεσινές τιμές κλεισίματος των μετοχών των εταιρειών, αναμένεται να φτάσει στα 3,17 με 1,6 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι ο CEO της UAL, Glen Tilton, θα γίνει πρόεδρος της νέας εταιρείας, ενώ ο ομόλογός του της Continental, Jeff Smisek, θα έχει την ίδια θέση.
source: reporter.gr
Στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη συγχώνευσή τους προχωρούν οι Continental Airlines και United Airlines,. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει ο λόγος ανταλλαγής των μετοχών να είναι 1,05 μετοχές της UAL για κάθε μετοχή της Continental. Το «deal», σύμφωνα με τις χθεσινές τιμές κλεισίματος των μετοχών των εταιρειών, αναμένεται να φτάσει στα 3,17 με 1,6 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι ο CEO της UAL, Glen Tilton, θα γίνει πρόεδρος της νέας εταιρείας, ενώ ο ομόλογός του της Continental, Jeff Smisek, θα έχει την ίδια θέση.
source: reporter.gr
Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός - Κέρδη 6% σε μηνιαία βάση
Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός - Κέρδη 6% σε μηνιαία βάση
Σε «υψηλό» τεσσάρων μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο χρυσός, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου, αλλά και οι ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη, ενίσχυσε τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου ως 'καταφύγιο'.
Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 11,90 δολάρια ή 1%, στα 1.180,70 δολάρια η ουγγιά, πλησιάζοντας σημαντικά το ρεκόρ, των 1.226,56 δολαρίων η ουγγιά στις 3 Δεκεμβρίου.
Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν κέρδη 6% τον Απρίλη, ενώ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Νοέμβριο. Οι αναλυτές αναμένουν νέα ρεκόρ για το χρυσό στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 2,3%.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα υπόλοιπα μεταλλεύματα, με το παλλάδιο να σημειώνει σημαντικά κέρδη. Συγκεκριμένα, η τιμή του παλλάδιου για τα συμβόλαια Ιουνίου ανήλθε κατά 1,2% στα 555,75 δολάρια η ουγγιά.
source: reporter.gr
Κέρδη 1,1% για το αργό - Ανοδος 2,8% τον Απρίλη
Κέρδη 1,1% για το αργό - Ανοδος 2,8% τον Απρίλη
Με κέρδη 1,1% "έκλεισε" το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και το αδύναμο δολάριο να ενισχύει την ελκυστικότητα του εμπορεύματος. Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης ανήλθε κατά 1,15% στα 86,15 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή του αργού ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ σε μηνιαία κατά 2,8%.
Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το αργό έφτασε στο υψηλό των 86,25 δολαρίων το βαρέλι, μία ανάσα από το υψηλό των 87 δολαρίων που είχε «αγγίξει» στις αρχές του Απρίλη.
source: reporter.gr
S&P: Υποβαθμίζει σε "sell" τη μετοχή της Goldman Sachs
S&P: Υποβαθμίζει σε "sell" τη μετοχή της Goldman Sachs
Σε «sell» από «hold» υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της Goldman Sachs ο οίκος Standard & Poor's, ενώ μείωσε την τιμή-στόχο στα 140 δολάρια από 180 δολάρια. Σε σχετική ανακοίνωση, η S&P δηλώνει ότι προχώρησε σε υποβάθμιση, στον απόηχο του δημοσιεύματος της Wall Street Journal.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για εισαγγελική έρευνα, την οποία διεξάγουν οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Goldman Sachs ή κάποιοι εργαζόμενοι σε αυτή διέπραξαν οικονομικό έγκλημα αναφορικά με τις πωλήσεις ασφαλειών ενυπόθηκων δανείων. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα η μετοχή του τραπεζικού ιδρύματος υποχωρεί 6,8%.
source: reporter.gr
FT: Μέτρα λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ - Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών - Eurogroup την Κυριακή - "Ή τώρα ή ποτέ οι αλλαγές", λέει ο ΥΠΟΙΚ
FT: Μέτρα λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ - Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών - Eurogroup την Κυριακή - "Ή τώρα ή ποτέ οι αλλαγές", λέει ο ΥΠΟΙΚ
Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ (32 δισ. δολαρίων) συμφώνησε η Ελλάδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, το πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει τριετές πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ως αντάλλαγμα των δανείων που θα χορηγήσουν στη χώρα Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος λιτότητας βρίσκονται υπό εξέταση, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.
«Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τα κλιμάκια ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ θα ολοκληρωθούν μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ η έγκριση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα», σημειώνουν οι FT. «Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, για δεύτερη φορά φέτος».
Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, για να συζητήσουν το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ. Ωστόσο, από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι δε γνωρίζει με βεβαιότητα ότι θα συναντηθεί το Eurogroup την Κυριακή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα το σαββατοκύριακο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup την Παρασκευή, κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κ. Λαγκάρντ.
Στο 5% θα είναι τα επιτόκια δανεισμού τριετούς διάρκειας για τη χώρα μας, ενώ για τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6%, ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, διευκρινίζοντας ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν δάνεια που θα συνάψει η Ελλάδα μέσα από διμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ.
Γ. Παπακωνσταντίνου: "Η τώρα ή ποτέ"
Αποφασισμένη φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις όποιες αλλαγές, καθώς, όπως, δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών είναι «ή τώρα ή ποτέ».
Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».
«Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων αλλαγών», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να υπολογίσουμε κανένα πολιτικό κόστος. Και χρησιμοποιώντας την έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας: 'Η τώρα ή ποτέ".
Ακόμη, τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να συγχέει την βούλησή μας να συγκρουστούμε με όποιες κατεστημένες νοοτροπίες χρειάζεται, με όποια μικρά και μεγάλα συμφέρονται χρειάζεται για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο». .
Κομισιόν: Πλησιάζουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων
Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάι, χωρίς να αποκλείει την ολοκλήρωσή τους το Σάββατο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν, του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και σήμερα, ωστόσο η κατάληξή τους έχει ήδη διαφανεί, δήλωσε ο κ. Αλταφάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς αν ενδέχεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
Τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κάρολο Παπούλια, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συνάντηση του κ.. Παπούλια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.
Σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται πως "ο Πρωθυπουργός, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προ ολίγων ημερών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας".
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Μία μέρα πριν τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς κλειδώνουν τα μέτρα κόλαφος που θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεργία 20%, καθώς, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, τα νέα μέτρα λιτότητας θα στοιχίσουν μεγάλο αριθμό θέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων με ορίζοντα τριετίας, της τάξης των 140 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:
- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων στον δημόσιο τομέα
- Ενσωμάτωσή τους ως επίδομα στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
- πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
- Αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% στο 4%
- Μείωση στις υψηλές συντάξεις
- Αύξηση του ΦΠΑ μέχρι το 25%
- αύξηση του έκτακτου φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και ποτά τουλάχιστον κατά 10%
- Αποκρατικοποιήσεις
- Ανοιγμα και άλλων κλειστών επαγγελμάτων
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης έγκειται πλέον στο πότε και από ποιον θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η ‘’καυτή πατάτα’’ φαίνεται βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, που θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ σε διάγγελμα που θα απευθύνει προς το λαό. Αλλο σενάριο θέλει τον υπουργό Οικονομικών σε αυτή τη, ανεπιθύμητη από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, θέση.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από πολλούς σήμερα ή εντός του Σαββατοκύριακου. Πηγές κάνουν λόγο για το Σάββατο, αλλά αυτή η περίπτωση κρίνεται απίθανη λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας.
source: reporter.gr
Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ (32 δισ. δολαρίων) συμφώνησε η Ελλάδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, το πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει τριετές πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ως αντάλλαγμα των δανείων που θα χορηγήσουν στη χώρα Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος λιτότητας βρίσκονται υπό εξέταση, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.
«Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τα κλιμάκια ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ θα ολοκληρωθούν μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ η έγκριση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα», σημειώνουν οι FT. «Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, για δεύτερη φορά φέτος».
Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, για να συζητήσουν το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ. Ωστόσο, από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι δε γνωρίζει με βεβαιότητα ότι θα συναντηθεί το Eurogroup την Κυριακή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα το σαββατοκύριακο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup την Παρασκευή, κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κ. Λαγκάρντ.
Στο 5% θα είναι τα επιτόκια δανεισμού τριετούς διάρκειας για τη χώρα μας, ενώ για τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6%, ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, διευκρινίζοντας ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν δάνεια που θα συνάψει η Ελλάδα μέσα από διμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ.
Γ. Παπακωνσταντίνου: "Η τώρα ή ποτέ"
Αποφασισμένη φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις όποιες αλλαγές, καθώς, όπως, δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών είναι «ή τώρα ή ποτέ».
Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».
«Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων αλλαγών», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να υπολογίσουμε κανένα πολιτικό κόστος. Και χρησιμοποιώντας την έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας: 'Η τώρα ή ποτέ".
Ακόμη, τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να συγχέει την βούλησή μας να συγκρουστούμε με όποιες κατεστημένες νοοτροπίες χρειάζεται, με όποια μικρά και μεγάλα συμφέρονται χρειάζεται για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο». .
Κομισιόν: Πλησιάζουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων
Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάι, χωρίς να αποκλείει την ολοκλήρωσή τους το Σάββατο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν, του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και σήμερα, ωστόσο η κατάληξή τους έχει ήδη διαφανεί, δήλωσε ο κ. Αλταφάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς αν ενδέχεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
Τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κάρολο Παπούλια, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συνάντηση του κ.. Παπούλια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.
Σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται πως "ο Πρωθυπουργός, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προ ολίγων ημερών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας".
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Μία μέρα πριν τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς κλειδώνουν τα μέτρα κόλαφος που θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεργία 20%, καθώς, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, τα νέα μέτρα λιτότητας θα στοιχίσουν μεγάλο αριθμό θέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων με ορίζοντα τριετίας, της τάξης των 140 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:
- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων στον δημόσιο τομέα
- Ενσωμάτωσή τους ως επίδομα στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
- πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
- Αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% στο 4%
- Μείωση στις υψηλές συντάξεις
- Αύξηση του ΦΠΑ μέχρι το 25%
- αύξηση του έκτακτου φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και ποτά τουλάχιστον κατά 10%
- Αποκρατικοποιήσεις
- Ανοιγμα και άλλων κλειστών επαγγελμάτων
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης έγκειται πλέον στο πότε και από ποιον θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η ‘’καυτή πατάτα’’ φαίνεται βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, που θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ σε διάγγελμα που θα απευθύνει προς το λαό. Αλλο σενάριο θέλει τον υπουργό Οικονομικών σε αυτή τη, ανεπιθύμητη από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, θέση.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από πολλούς σήμερα ή εντός του Σαββατοκύριακου. Πηγές κάνουν λόγο για το Σάββατο, αλλά αυτή η περίπτωση κρίνεται απίθανη λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας.
source: reporter.gr
Vale: Εξαγορά του 51% της BSG Resources έναντι $2,5 δισ.
Vale: Εξαγορά του 51% της BSG Resources έναντι $2,5 δισ.
Στην εξαγορά του 51% της εταιρείας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος BSG Resources της Γουινέας προχώρησε η βραζιλιάνικη Vale.
Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας σιδήρου στον κόσμο κατέβαλε 2,5 δισ. δολ. για το ποσοστό.
source: capital.gr
Στην εξαγορά του 51% της εταιρείας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος BSG Resources της Γουινέας προχώρησε η βραζιλιάνικη Vale.
Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας σιδήρου στον κόσμο κατέβαλε 2,5 δισ. δολ. για το ποσοστό.
source: capital.gr
Τρία στα τρία στο Χ.Α., "γύρισε" το πρόσημο της εβδομάδας
Τρία στα τρία στο Χ.Α., "γύρισε" το πρόσημο της εβδομάδας
Με μηνιαίες απώλειες 9,55% ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., παρά τα κέρδη 2,22% στην -τρίτη συνεχή ανοδική- συνεδρίαση της Παρασκευής.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις στο ταμπλό συνεχίζονται με «πρωταγωνιστές» τις τράπεζες, οι οποίες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας υποβαθμίστηκαν εκ νέου, από τη Fitch.
«Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου χαρακτηρίστηκε από την αγωνία των εμπλεκομένων για την χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης και τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα θα δοθούν στην Ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζει μεταξύ άλλων στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
«Η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ανακοίνωση της βοήθειας και παρά την δραματική υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων από την S&P σε αξιόγραφα χαμηλής επενδυτικής αξιοπιστίας, η ροή νέων φαίνεται να οδηγεί σε απάλειψη του σεναρίου χρεοκοπίας που είχε προεξοφληθεί σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές», αναφέρει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι «πέρα από τα θεμελιώδη (αποτελέσματα, αποτιμήσεις) και την κινητικότητα σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων η φημολογία γύρω από τις συγκεντρώσεις στον τραπεζικό κλάδο έχει κορυφωθεί ενσωματώνοντας κάποιες νέες προσδοκίες στις τρέχουσες αποτιμήσεις».
«Το ύψος του μηχανισμού στήριξης και τα επερχόμενα μέτρα λιτότητας φαίνεται να ικανοποιούν τους επενδυτές και τις αγορές», σχολίαζε στο πρωινό της report η Marfin Analysis που αναμένει ότι η μεταβλητότητα να διατηρηθεί, ενώ από την πλευρά της η ATE Securities δίνει έμφαση στην υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, ιδίως μικρότερης διάρκειας.
Από την πλευρά της, η Kyprou Securities σχολιάζει ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια για ανακοίνωση επίσημης συμφωνίας εντός του σαββατοκύριακου, «αναμένουμε περαιτέρω άνοδο στο Χ.Α., απροσδιόριστης διάρκειας και έκτασης». «Οι αποτιμήσεις και οι διεθνείς αγορές αφήνουν αδιάφορο το Χ.Α., όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες», επισημαίνει η χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι η υψηλή μεταβλητότητα που καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, πιθανότατα θα διατηρηθεί. Εκφράζει παράλληλα «συγκρατημένη αισιοδοξία», τονίζοντας πως «αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε. και ΔΝΤ στις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένουμε σημαντική άνοδο των ήδη πιεσμένων τιμών».
Χαρακτηριστικό πάντως ως προς την εικόνα που διαμορφώνουν ξένοι αναλυτές, είναι και το σχόλιο του Jim Reid της Deutsche Bank, ο οποίος σύμφωνα με το Dow Jones Newswires δήλωσε σε report ότι «από όσα έχουμε ακούσει τις τελευταίες 48 ώρες, φαίνεται ότι αποτρέπεται η μετεξέλιξη της Ελλάδας στην κρατική εκδοχή της Lehman Brothers».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.869,99 μονάδες, ενισχυμένος 2,22%. Στο άνοιγμα των συναλλαγών και με «κεκτημένη ταχύτητα» από την αλματώδη άνοδο της Πέμπτης, ο Γ.Δ. κατάφερε να διασπάσει οριακά τις 1.900 μονάδες, με κέρδη που έφτασαν το 4,03%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Δείκτης «γύρισε» σε θετική απόδοση την Παρασκευή, ενισχυμένος συνολικά κατά 0,65%.
Η ενδοσυνεδριακή διακύμανση του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασε τις 170 μονάδες την Παρασκευή, καθώς ο δείκτης κινήθηκε σε εύρος 9,00%, μεταξύ κερδών 7,74% στην έναρξη των συναλλαγών και απωλειών 1,27%. Ολοκλήρωσε τελικά ενισχυμένος 1,68% στις 1.962,03 μονάδες, ενώ από τη σύνθεσή του ξεχώρισε το ενδοσυνεδριακό -νέο- «άλμα» της ΕΤΕ έως τα 13,47 ευρώ (+12,25%), η οποία μάλιστα δεν έχασε το θετικό πρόσημο σε καμία στιγμή της συνεδρίασης. Με κέρδη πάνω από 2,5% ολοκλήρωσαν οι Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τη διαπραγμάτευση, μεταξύ άλλων, οι ATEBank, T.T., Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου.
Σημειώνεται ότι σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης των τραπεζών εμφάνισε θετική απόδοση 3,36%, περιορίζοντας τις μηνιαίες απώλειες του Απριλίου σε 13,12%.
Αναλυτικά από τον FTSE20, τα υψηλοτέρα κέρδη σημείωσε ο τίτλος της ΔΕΗ, ενισχυμένος 6,49% και με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 12,30 ευρώ. Ακολούθησε η Coca-Cola 3E με άνοδο 4,53% στα 20,54 ευρώ, επίσης υψηλό ημέρας, ενώ με κέρδη 3,85% ακολούθησε η μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 8,10 ευρώ.
Σε 2,92% διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, που έκλεισε στα 12,35 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, με άνοδο 2,89%, 2,52% και 2,00% αντίστοιχα.
Σε 1,71% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, που ολοκλήρωσαν στα 3,56 και 8,35 ευρώ αντίστοιχα, πάνω από 1% ενισχύθηκαν ακόμη οι Τιτάν (+1,52%) και Motor Oil (+1,33%), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Eurobank και Μυτιληναίος.
Οι μετοχές των Intralot και MIG διατηρήθηκαν αμετάβλητες στα 3,25 και 1,45 ευρώ, ενώ στον αντίποδα η ATEBank υποχώρησε 1,44% στα 1,37 ευρώ, ο τίτλος του Τ.Τ. σημείωσε απώλειες 0,89% στα 3,33 ευρώ, ενώ σε ποσοστό 0,54% και 0,46% υποχώρησαν οι Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου.
Από τον Γενικό Δείκτη, ξεχώρισε η άνοδος των Folli Follie και ΟΛΠ σε ποσοστό 6,34% και 5,50%, καθώς και το +4,00% της ΕΥΔΑΠ στα 6,24 ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι τίτλοι των ΙΑΣΩ, ΧΑΛΚΟΡ, S&B και Alapis, με απώλειες άνω του 3%.
source: capital.gr
Πιθανό λουκέτο στο αεροδρόμιο Πάφου
Πιθανό λουκέτο στο αεροδρόμιο Πάφου
Το αεροδρόμιο Πάφου θεωρείται ένα εφεδρικό αεροδρόμιο για την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε σήμερα η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Στη διάρκεια επίσκεψής της στο Διεθνή Αερολιμένα Πάφου και απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσο ευσταθούν οι φήμες που φέρουν τη διαχειρίστρια εταιρεία να προχωρεί στο κλείσιμο του αερολιμένα της Πάφου κατά τους χειμερινούς μήνες, ανέφερε, ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί «πάντα μέσα στα πλαίσια και των διεθνών κανονισμών». Σημείωσε, ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και δεν διαθέτει πολλά αεροδρόμια.
Όσον αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου της Πάφου κατά τους χειμερινούς μήνες, είπε, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κίνηση που θα υπάρξει στο αεροδρόμιο.
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Hermes Airports, Νίκος Σιακόλας, είπε, ότι το θέμα του κλεισίματος του Αερολιμένα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα θέμα που θα μελετηθεί ανάλογα με τις συνθήκες μέσα στον Οκτώβριο – Νοέμβριο, σημειώνοντας, ότι η διαχειρίστρια εταιρεία θα κάνει αυτό που συμφέρει στον τόπο.
Ο κ. Σιακόλας, είπε επίσης ότι σε διεθνή διαγωνισμό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν διεθνείς αερολιμένες, που ολοκληρώθηκε χθες, οι αερολιμένες της Κύπρου πήραν παγκόσμια πρωτιά, ενώ στις άλλες δύο θέσεις ακολουθούν τα αεροδρόμια του Σίδνεϊ και της Φραγκφούρτης.
Η υπουργός Συγκοινωνιών ,παρακάθισε σε σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπηρεσίες του αεροδρομίου της Πάφου και μετά τις συναντήσεις που είχε εξέφρασε τα συγχαρητήρια αλλά και τις ευχαριστίες της για την πολλή καλή, όπως είπε, δουλειά που γίνεται.
Η κ. Μαρκουλλή, είπε ακόμα ότι ενημερώθηκε και για κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αερολιμένας της Πάφου, τα οποία θα δει στη συνέχεια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και με την διαχειρίστρια εταιρεία, με εκπρόσωπους της οποίας είχε συνάντηση στη συνέχεια της επίσκεψης της.
source: stockwatch.com.cy
Το αεροδρόμιο Πάφου θεωρείται ένα εφεδρικό αεροδρόμιο για την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε σήμερα η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Στη διάρκεια επίσκεψής της στο Διεθνή Αερολιμένα Πάφου και απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσο ευσταθούν οι φήμες που φέρουν τη διαχειρίστρια εταιρεία να προχωρεί στο κλείσιμο του αερολιμένα της Πάφου κατά τους χειμερινούς μήνες, ανέφερε, ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί «πάντα μέσα στα πλαίσια και των διεθνών κανονισμών». Σημείωσε, ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και δεν διαθέτει πολλά αεροδρόμια.
Όσον αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου της Πάφου κατά τους χειμερινούς μήνες, είπε, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κίνηση που θα υπάρξει στο αεροδρόμιο.
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Hermes Airports, Νίκος Σιακόλας, είπε, ότι το θέμα του κλεισίματος του Αερολιμένα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα θέμα που θα μελετηθεί ανάλογα με τις συνθήκες μέσα στον Οκτώβριο – Νοέμβριο, σημειώνοντας, ότι η διαχειρίστρια εταιρεία θα κάνει αυτό που συμφέρει στον τόπο.
Ο κ. Σιακόλας, είπε επίσης ότι σε διεθνή διαγωνισμό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν διεθνείς αερολιμένες, που ολοκληρώθηκε χθες, οι αερολιμένες της Κύπρου πήραν παγκόσμια πρωτιά, ενώ στις άλλες δύο θέσεις ακολουθούν τα αεροδρόμια του Σίδνεϊ και της Φραγκφούρτης.
Η υπουργός Συγκοινωνιών ,παρακάθισε σε σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπηρεσίες του αεροδρομίου της Πάφου και μετά τις συναντήσεις που είχε εξέφρασε τα συγχαρητήρια αλλά και τις ευχαριστίες της για την πολλή καλή, όπως είπε, δουλειά που γίνεται.
Η κ. Μαρκουλλή, είπε ακόμα ότι ενημερώθηκε και για κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αερολιμένας της Πάφου, τα οποία θα δει στη συνέχεια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και με την διαχειρίστρια εταιρεία, με εκπρόσωπους της οποίας είχε συνάντηση στη συνέχεια της επίσκεψης της.
source: stockwatch.com.cy
Ρεκόρ ανεργίας στο 6,7%
Ρεκόρ ανεργίας στο 6,7%
Σήματα κινδύνου εκπέμπει η ανεργία στην Κύπρο καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, εκτοξεύθηκε σε νέο ψηλό φθάνοντας το 6,7% το Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό των ανέργων στην Κύπρο αναρριχήθηκε στο 6,7% το Μάρτιο από 6,4% το Φεβρουάριο και 6,3% τον πρώτο μήνα του 2010.
Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Μάρτιο του 2009, το ποσοστό της ανεργίας ήταν μόλις 4,6%.
Παρά τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση της ανεργίας στην Κύπρο, στην ΕΕ και ευρωζώνη παρατηρήθηκε σταθεροποίηση το Μάρτιο. Στην ΕΕ, το Μάρτιο το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό ψηλό 9,6% όσο ήταν και το Φεβρουάριο από 8,5% τον περσινό Μάρτιο.
Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό ψηλό του 10% όσο ήταν και το Φεβρουάριο. Το Μάρτιο του 2009 το ποσοστό της ανεργίας ήταν 9,1% στην ευρωζώνη.
Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Λετονία (22,3%) και η Ισπανία (19,1%), ενώ τα χαμηλότερα η Ολλανδία (4,1%) και η Αυστρία (4,9%).
Η Eurostat εκτιμά ότι 23,1 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνεργοι το Μάρτιο εκ των οποίων οι 15,8 εκ. ήταν στην ευρωζώνη.
Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 123 χιλ. στην ΕΕ και κατά 101 χιλ. στην ευρωζώνη. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2009, στην EE υπάρχουν 2,5 εκ. περισσότεροι άνεργοι και στην ευρωζώνη 1,4 εκ.
source: stockwatch.com.cy
Επιστρέφει το κράτος ξενοδόχος
Επιστρέφει το κράτος ξενοδόχος
Επιστρέφει δριμύτερο το κράτος στον τομέα των ξενοδοχείων και ελπίζει σε κέρδη και μερίσματα από την κοινοπραξία του με την Qatari Diar Cyprus (QDC). Η αποτυχημένη εμπλοκή του κράτους στο ξενοδοχειακό τομέα, που έληξε το 2002 με την πώληση του Hilton στη Louis, αποτελεί πλέον ξεθωριασμένη ανάμνηση. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η 45-σέλιδη συμφωνία της με τη QDC, που δημοσιεύει η StockWatch, αποτελεί εχέγγυο για επιτυχία αυτού του δεύτερου εγχειρήματος.
Με τη συμφωνία, που κατατέθηκε χθες στη βουλή, το κυπριακό δημόσιο και η QDC θα είναι συνέταιροι 50% σε μια νέα εταιρεία, το όνομα της οποίας θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η εταιρεία θα είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και θα αποκτήσει τη γη απέναντι από το Hilton. Θα έχει μοναδικό σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και εμπορικών μονάδων. Για το 50% των μετοχών που θα λάβει η Κύπρος, θα συνεισφέρει το τεμάχιο της γης, ενώ η εταιρεία του Κατάρ θα πάρει το υπόλοιπο με την καταβολή μετρητών.
Μετά που ο κάθε μέτοχος βάλει τα απαραίτητα κεφάλαια (σε γη και σε μετρητά), η νέα εταιρεία θα αποφασίσει το ύψος της επιπλέον χρηματοδότησης που χρειάζεται για το project. Με βάση τη συμφωνία, το κυπριακό κράτος ίσως χρειαστεί να δανείσει την εταιρεία και το δάνειο θα υπάγεται (subordinated) στις βασικές (senior) πιστώσεις που έλαβε η εταιρεία.
Βασικός όρος της συμφωνίας είναι να τρέξουν οι εξής διαδικασίες τους επόμενους εννέα μήνες:
• Να διοριστούν τρεις σύμβουλοι από κάθε μέτοχο, τους οποίους θα μπορεί να παύει μόνο ο μέτοχος που τους διόρισε.
• Να γίνουν δύο εκτιμήσεις, μια από Κύπριο εκτιμητή και μια από ξένο. Και να αποφασίσουν οι δύο μέτοχοι εντός 30 ημερών από τη λήψη των δύο εκτιμήσεων, την αξία της γης που θα συνεισφέρει ως κεφάλαιο το κυπριακό δημόσιο.
• Να περάσει η συμφωνία από τους ρυθμιστικούς ελέγχους των Βρυξελλών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για συμβατότητα με τους νόμους περί ανταγωνισμού.
• Να φύγει το στρατόπεδο και να μην κατοικεί κανένας στο συγκεκριμένο τεμάχιο.
• Και να εγκριθεί η συμφωνία χωρίς όρους από το υπουργικό συμβούλιο (που την ενέκρινε προ ημερών) και τη βουλή.
Σημαντικός όρος της συμφωνίας είναι και η ικανοποίηση της QDC με το συντελεστή που θα έχει η συγκεκριμένη γη. Πρέπει να είναι, λέει, συντελεστής για «μεικτής χρήσης ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων και πεντάστερου ξενοδοχείου».
Το έργο θα αναλάβει project manager που θα συμφωνηθεί από κοινού από τα δύο μέρη.
Η διεύθυνση και ο έλεγχος της εταιρείας θα είναι στην Κύπρο.
Οι δύο μέτοχοι συμφώνησαν επίσης πως οι έξι σύμβουλοι (directors) θα καταρτίσουν αμέσως επιτροπή προσφορών και θα καθορίσουν τους κανονισμούς σε σχέση με τη λειτουργία της. Η επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα να αξιολογεί και να συστήνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αγοράζει η εταιρεία.
Ενδιαφέρον έχουν και οι παράμετροι της συμφωνίας που αφορούν την εργοδοσία διευθυντών και προσωπικού. Ο γενικός διευθυντής θα διοριστεί από τη QDC – αφού εγκριθεί από το κυπριακό δημόσιο – για δύο χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης. Η διεύθυνση και διοίκηση της εταιρείας θα είναι ξεχωριστές και ο διευθυντής δεν θα είναι μέλος του ΔΣ.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τον οικονομικό διευθυντή (CFO).
Όσο για το υπόλοιπο διευθυντικό προσωπικό, οι δύο μέτοχοι θα βρουν υποψηφίους με επαρκή προσόντα και εμπειρία.
Αν και η συμφωνία δεν περιέχει νομική δέσμευση για εργοδότηση Κυπρίων, περιλαμβάνει μια διακριτικά διατυπωμένη (για αποφυγή ασυμβατότητας με το κεκτημένο) πρόταση για την καλή διάθεση των δύο μετόχων να προσλάβουν προσωπικού από προσοντούχους και έμπειρους κατοίκους Κύπρου.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την παραχώρηση κρατικής εγγύησης στη νέα εταιρεία, αλλά έχει πρόνοιες για τον τρόπο ρύθμισης τέτοιας εγγύησης σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία.
Αν το project προχωρήσει κατά γράμμα, αναμένεται ότι το ξενοδοχείο θα κτιστεί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013. Με βάση τη συμφωνία, η επόμενη κυβέρνηση θα βρει «προίκα» το ξενοδοχείο και θα πρέπει να την κρατήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Με βάση τη συμφωνία, «κανένας μέτοχος δεν μπορεί να μεταφέρει οποιεσδήποτε μετοχές μέχρι την 5η επέτειο της ολοκλήρωσης του project». Με βάση το κυπριακό εταιρικό δίκαιο, όποιος από τους δύο μετόχους αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιο του μετά τα πέντε έτη, οφείλει πρώτα να το προσφέρει στον άλλο μέτοχο.
Ο κάθε μέτοχος μπορεί να μην δεχθεί την πώληση του μεριδίου σε τρίτο μέτοχο εάν αυτός δεν έχει καλή φήμη, οικονομική ευρωστία ή σχετική εμπειρία.
Η συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στην εν λόγω εταιρεία θα εξαρτηθεί βέβαια και από την οικονομική επιτυχία του project.
Με βάση τη συμφωνία, η νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται το project θα διανέμει όλα της τα κέρδη ως μέρισμα στους δύο βασικούς μετόχους.
Click on the link below to read the Agreement.
http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2010-04/April30_2010_SimfoniaQatarNew.pdf
Επιστρέφει δριμύτερο το κράτος στον τομέα των ξενοδοχείων και ελπίζει σε κέρδη και μερίσματα από την κοινοπραξία του με την Qatari Diar Cyprus (QDC). Η αποτυχημένη εμπλοκή του κράτους στο ξενοδοχειακό τομέα, που έληξε το 2002 με την πώληση του Hilton στη Louis, αποτελεί πλέον ξεθωριασμένη ανάμνηση. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η 45-σέλιδη συμφωνία της με τη QDC, που δημοσιεύει η StockWatch, αποτελεί εχέγγυο για επιτυχία αυτού του δεύτερου εγχειρήματος.
Με τη συμφωνία, που κατατέθηκε χθες στη βουλή, το κυπριακό δημόσιο και η QDC θα είναι συνέταιροι 50% σε μια νέα εταιρεία, το όνομα της οποίας θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η εταιρεία θα είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και θα αποκτήσει τη γη απέναντι από το Hilton. Θα έχει μοναδικό σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και εμπορικών μονάδων. Για το 50% των μετοχών που θα λάβει η Κύπρος, θα συνεισφέρει το τεμάχιο της γης, ενώ η εταιρεία του Κατάρ θα πάρει το υπόλοιπο με την καταβολή μετρητών.
Μετά που ο κάθε μέτοχος βάλει τα απαραίτητα κεφάλαια (σε γη και σε μετρητά), η νέα εταιρεία θα αποφασίσει το ύψος της επιπλέον χρηματοδότησης που χρειάζεται για το project. Με βάση τη συμφωνία, το κυπριακό κράτος ίσως χρειαστεί να δανείσει την εταιρεία και το δάνειο θα υπάγεται (subordinated) στις βασικές (senior) πιστώσεις που έλαβε η εταιρεία.
Βασικός όρος της συμφωνίας είναι να τρέξουν οι εξής διαδικασίες τους επόμενους εννέα μήνες:
• Να διοριστούν τρεις σύμβουλοι από κάθε μέτοχο, τους οποίους θα μπορεί να παύει μόνο ο μέτοχος που τους διόρισε.
• Να γίνουν δύο εκτιμήσεις, μια από Κύπριο εκτιμητή και μια από ξένο. Και να αποφασίσουν οι δύο μέτοχοι εντός 30 ημερών από τη λήψη των δύο εκτιμήσεων, την αξία της γης που θα συνεισφέρει ως κεφάλαιο το κυπριακό δημόσιο.
• Να περάσει η συμφωνία από τους ρυθμιστικούς ελέγχους των Βρυξελλών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για συμβατότητα με τους νόμους περί ανταγωνισμού.
• Να φύγει το στρατόπεδο και να μην κατοικεί κανένας στο συγκεκριμένο τεμάχιο.
• Και να εγκριθεί η συμφωνία χωρίς όρους από το υπουργικό συμβούλιο (που την ενέκρινε προ ημερών) και τη βουλή.
Σημαντικός όρος της συμφωνίας είναι και η ικανοποίηση της QDC με το συντελεστή που θα έχει η συγκεκριμένη γη. Πρέπει να είναι, λέει, συντελεστής για «μεικτής χρήσης ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων και πεντάστερου ξενοδοχείου».
Το έργο θα αναλάβει project manager που θα συμφωνηθεί από κοινού από τα δύο μέρη.
Η διεύθυνση και ο έλεγχος της εταιρείας θα είναι στην Κύπρο.
Οι δύο μέτοχοι συμφώνησαν επίσης πως οι έξι σύμβουλοι (directors) θα καταρτίσουν αμέσως επιτροπή προσφορών και θα καθορίσουν τους κανονισμούς σε σχέση με τη λειτουργία της. Η επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα να αξιολογεί και να συστήνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αγοράζει η εταιρεία.
Ενδιαφέρον έχουν και οι παράμετροι της συμφωνίας που αφορούν την εργοδοσία διευθυντών και προσωπικού. Ο γενικός διευθυντής θα διοριστεί από τη QDC – αφού εγκριθεί από το κυπριακό δημόσιο – για δύο χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης. Η διεύθυνση και διοίκηση της εταιρείας θα είναι ξεχωριστές και ο διευθυντής δεν θα είναι μέλος του ΔΣ.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τον οικονομικό διευθυντή (CFO).
Όσο για το υπόλοιπο διευθυντικό προσωπικό, οι δύο μέτοχοι θα βρουν υποψηφίους με επαρκή προσόντα και εμπειρία.
Αν και η συμφωνία δεν περιέχει νομική δέσμευση για εργοδότηση Κυπρίων, περιλαμβάνει μια διακριτικά διατυπωμένη (για αποφυγή ασυμβατότητας με το κεκτημένο) πρόταση για την καλή διάθεση των δύο μετόχων να προσλάβουν προσωπικού από προσοντούχους και έμπειρους κατοίκους Κύπρου.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την παραχώρηση κρατικής εγγύησης στη νέα εταιρεία, αλλά έχει πρόνοιες για τον τρόπο ρύθμισης τέτοιας εγγύησης σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία.
Αν το project προχωρήσει κατά γράμμα, αναμένεται ότι το ξενοδοχείο θα κτιστεί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013. Με βάση τη συμφωνία, η επόμενη κυβέρνηση θα βρει «προίκα» το ξενοδοχείο και θα πρέπει να την κρατήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Με βάση τη συμφωνία, «κανένας μέτοχος δεν μπορεί να μεταφέρει οποιεσδήποτε μετοχές μέχρι την 5η επέτειο της ολοκλήρωσης του project». Με βάση το κυπριακό εταιρικό δίκαιο, όποιος από τους δύο μετόχους αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιο του μετά τα πέντε έτη, οφείλει πρώτα να το προσφέρει στον άλλο μέτοχο.
Ο κάθε μέτοχος μπορεί να μην δεχθεί την πώληση του μεριδίου σε τρίτο μέτοχο εάν αυτός δεν έχει καλή φήμη, οικονομική ευρωστία ή σχετική εμπειρία.
Η συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στην εν λόγω εταιρεία θα εξαρτηθεί βέβαια και από την οικονομική επιτυχία του project.
Με βάση τη συμφωνία, η νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται το project θα διανέμει όλα της τα κέρδη ως μέρισμα στους δύο βασικούς μετόχους.
Click on the link below to read the Agreement.
http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2010-04/April30_2010_SimfoniaQatarNew.pdf
source: stockwatch.com.cy
ΗΠΑ: Ανάπτυξη 3,2% του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο
ΗΠΑ: Ανάπτυξη 3,2% του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο
Κατά 3,2% ενισχύθηκε σε ετήσια βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, λόγω της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που είχαν εκτιμήσει άνοδο κατά 3,3%.
Η επιτάχυνση της καταναλωτικής δαπάνης φαίνεται να οδήγησε στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,6%, σε σχέση με την 1,6% αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Σημειώνεται πως οι καταναλωτικές δαπάνες συνέβαλαν κατά 2,55 ποσοστιαίες μονάδες στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και αποτελούν τη μεγαλύτερη συνιστώσα περίπου το 70%.
Η αύξηση της δαπάνης είναι η μεγαλύτερη από το 3,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Παράλληλα, οι επιχειρηματικές δαπάνες ενισχύθηκαν 4,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, έπειτα από αύξηση 5,3% στο τέταρτο τρίμηνο.
source: capital.gr
Moody΄s: Υποβαθμίζει εννέα ελληνικές τράπεζες
Moody΄s: Υποβαθμίζει εννέα ελληνικές τράπεζες
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων χρηματοοικονομικής ισχύς (BFSR) καθώς και των αξιολογήσεων καταθέσεων και χρέους για εννέα συνολικά ελληνικές τράπεζες προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service προκειμένου να ενσωματώσει την αποδυναμωμένη αυτόνομη χρηματοοικονομική τους ισχύ και τις αναμενόμενες πρόσθετες πιέσεις από τις προκλητικές οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Η αξιολόγηση χρέους και καταθέσεων παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, αναφέρει ο οίκος. Επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την συνεχιζόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, που χρησιμεύει ως σημείο αναφορά και θα μπορούσε να τεκμηριώσει πιθανή ανύψωση ως αποτέλεσμα θετικής συστημικής στήριξης.
Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι οι εξής:Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εμπορική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Marfin Egnatia Bank και Attica Bank.
Η Moody΄s αναφέρει επίσης ότι η οξεία οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επηρεάζει ουσιωδώς την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, όπου απαιτείται περαιτέρω στήριξη. «Οι ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις στις οικονομικές προοπτικές συντείνουν προς την κατεύθυνση χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αυξημένων προβλημάτων στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και συνεχιζόμενων πιέσεων στα margins», αναφέρει ο οίκος.
Ο Senior Vice President του οίκου, Mardig Haladjian, δήλωσε ότι η Moody’s «βασιζόμενη στα γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων εκτιμά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με προκλήσεις που θα κορυφωθούν, κάτι που καθιστά απαραίτητη μία εκ βάθρων αναθεώρηση των αξιολογήσεων των τραπεζών».
Αν και τα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών είναι θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θα μπορούσαν να επιφέρουν το κόστος από την άσκηση πιέσεων στην οικονομική ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναφέρει ο οίκος
Η αρνητική ανάπτυξη με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά και μείωση της κερδοφορίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματικούς κλάδους.
Ο κ. Haladjian προσθέτει ότι "η Moody΄s πως η ανοδική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεκίνησε το 2008 να συνεχιστεί το 2010 και το 2011. Στο σύνολο τους οι παράγοντες αυτοί θα ασκήσουν σημαντική πρόσθετη πίεση στην ήδη αποδυναμωμένη ποιότητα ενεργητικού των κλάδου και στη κερδοφορία".
Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών έχουν επίσης αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες. Η διάβρωση της εμπιστοσύνης της αγοράς, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, έχει περιορίσει την πρόσβαση τους στη διατραπεζική αγορά και τις αγορές ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να βασιστούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε χρηματοδότηση.
«Πράγματι, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντιστοιχεί σήμερα στο 15% περίπου των συνολικών υποχρεώσεων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών», αναφέρει ο οίκος και εκτιμά ότι «στο ορατό μέλλον, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες συνθήκες στη διατραπεζική αγορά και κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να βασίζονται στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Ως προς αυτό, ο οίκος χαρακτηρίζει καθησυχαστικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει μία αξιόπιστη πηγή χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. «Ωστόσο, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ δεν είναι απεριόριστη και η Moody’s συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις χρηματοδοτικές ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά, καθώς και τις εγγυήσεις που παραμένουν διαθέσιμες για τη συνέχιση του δανεισμού τους από την ΕΚΤ», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο οίκος έχει θέσει αρνητικό outlook στη χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών, αντανακλώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που θα απαιτούσαν επιπλέον υποστήριξη στη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα.
Αναλυτικά, οι αλλαγές είναι οι εξής:
Εθνική Τράπεζα:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε D+ από C-, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων σε Baa2/Prime-2 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση
- Υποβαθμίζει τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (Senior unsecured debt) σε Baa2 από A3, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
-Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Baa3 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Eurobank:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε D από C-, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (Senior unsecured debt) σε Baa3/Prime-3 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba1 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Alpha Bank:
-Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε D από C-, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa3/Prime-3 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba1 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Τράπεζα Πειραιώς:
-Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D+ , η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Ba1/Not Prime από Baa1/Prime-2, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση παραμένει υπό αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba2 από Baa2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Εμπορική Τράπεζα:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε Ε+ από D, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa2/Prime-2 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση
-Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Baa3 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Αγροτική Τράπεζα:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa3/Prime-3 από Baa1/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba1 από Baa2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση
Marfin Egnatia Bank
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa2/Prime-2 από Baa1/Prime-2, το outlook αλλάζει σε developing
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένες εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Baa2 από Baa1, με outlook developing.
Bank of Attica
Υποβαθμίζει την χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D με αλλαγή του outlook σε negative
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Ba2 από Ba1, η αξιολόγηση παραμείνει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba3 από Ba2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Geniki Bank
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D, η αιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook
- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων σε Baa2/Prime-2 από Baa1/ Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση
source: capital.gr
Γερμανία: Θα πιέσουμε τις τράπεζες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα
Γερμανία: Θα πιέσουμε τις τράπεζες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)--Στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα ωθήσει τις γερμανικές τράπεζες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt.
Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Schaeuble θα προσπαθήσει να πείσει τις τράπεζες σε τετ α τετ συζητήσεις να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα σε μια κίνηση που στόχο έχει να στείλει σημαντικό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε «πως δε μπορεί να σχολιάσει επ’ αυτού».
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για το τριετές πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να λήξουν την Κυριακή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να παράσχουν δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και το ΔΝΤ επιπλέον δάνεια ύψους έως 15 δισ. ευρώ. Η Γερμανία θα συνεισφέρει έως 8,4 δισ. ευρώ. Μένει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το δεύτερο και τρίτο έτος στήριξης.
source: capital.gr
"Καμία αλλαγή στο status του δείκτη MSCI Greece"
"Καμία αλλαγή στο status του δείκτη MSCI Greece"
Η MSCI Barra δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή καμία αλλαγή στο status του δείκτη MSCI Greece, που έχει κατηγοριοποιηθεί ως Ανεπτυγμένη Αγορά από το Μάιο του 2001, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της 29/4/2010 η οποία, όπως αναφέρεται, απαντά σε σχετικές ερωτήσεις επενδυτών.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια κατηγοριοποίησης, οι αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση των δημοσίων χρεών δεν έχουν καμία επίπτωση στην κατάταξη ενός εθνικού δείκτη. Η τρέχουσα κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν έχει καμία επίπτωση στο investability και στην πρόσβαση στην αγορά.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «προσωρινές απαγορεύσεις του short selling, όπως αυτή που ανακοινώθηκε (σ.σ. από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) υπήρξαν κοινή πρακτική σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτική κρίσης».
«Η MSCI Barra παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, όσο και το investability όλων των αγορών που καλύπτει. Σε περίπτωση εξελίξεων που μπορούν να αιτιολογήσουν οποιαδήποτε αλλαγή κατηγοριοποίησης, η MSCI Barra θα ενημερώσει σχετικά εκ νέου. Καμία αλλαγή κατηγοριοποίησης εθνικού δείκτη δεν θα εφαρμοστεί χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση με συμμετέχοντες της αγοράς», διευκρινίζει η ανακοίνωση.
source: capital.gr
H Ελλάδα είπε "ναι" στα νέα μέτρα - FT
H Ελλάδα είπε "ναι" στα νέα μέτρα - FT
(Dow Jones) -- Η Ελλάδα συμφώνησε με τα νέα μέτρα λιτότητας των 24 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τριετές πάγωμα των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, σε αντάλλαγμα των δανείων από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση. Το δημοσίευμα αναφέρει παράλληλα ότι το «πακέτο» μέτρων προβλέπει αύξηση στο ΦΠΑ. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.
source: capital.gr
(Dow Jones) -- Η Ελλάδα συμφώνησε με τα νέα μέτρα λιτότητας των 24 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τριετές πάγωμα των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, σε αντάλλαγμα των δανείων από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση. Το δημοσίευμα αναφέρει παράλληλα ότι το «πακέτο» μέτρων προβλέπει αύξηση στο ΦΠΑ. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.
source: capital.gr
ΕΚΤ: Στα €50,043 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων
ΕΚΤ: Στα €50,043 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ επιβράδυναν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την Πέμπτη, ωστόσο ο συνολικός όγκος που έχει διακανονιστεί έως σήμερα ξεπέρασε τα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι έχει αγοράσει 50,043 δισ. ευρώ σε ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει το σύνολο των αγορών έως τα 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος έως τα τέλη του Ιουνίου του 2010 το αργότερο. Η τράπεζα δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο για επέκταση του προγράμματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο Jean-Claude Trichet.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 397 εκατ. ευρώ σε αγορές την Πέμπτη, από 613 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, ξεπερνώντας ωστόσο το μέσο ημερήσιο όρο των 240 εκατ. ευρώ.
Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.
source: capital.gr
Ευρωζώνη: Στο 1,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Ευρωζώνη: Στο 1,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008 και στο πλαίσιο των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 1,5% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, από το 1,4% που είχε διαμορφωθεί το Μάρτιο.
Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα είχαν εκτιμήσει μια κατά 1,5% αύξηση στις τιμές καταναλωτή.
Το μέγεθος οδηγεί τον πληθωρισμό κοντά αλλά χαμηλότερα από το επίπεδο 2%, που αποτελεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα πλήρη στοιχεία του πληθωρισμού του Απριλίου αναμένονται στις 18 Μαΐου.
source: capital.gr
Economy in U.S. Probably Grew as Consumer Spending Accelerated
Economy in U.S. Probably Grew as Consumer Spending Accelerated
April 30 (Bloomberg) -- The U.S. economy probably expanded in the first quarter, capping the biggest six-month gain since 2003, as consumers spent more freely, economists said before a government report today.
Gross domestic product grew at a 3.3 percent annual pace from January through March, according to the median estimate of 85 economists surveyed by Bloomberg News. Household purchases may have climbed by the most in three years.
Consumers may play a more active role in the recovery, increasing the likelihood the rebound will be sustained, as growing sales at companies from General Electric Co. to Caterpillar Inc. promote hiring. The report may also show prices increased at the slowest pace on record, highlighting why Federal Reserve policy makers are pledging to keep interest rates low.
“The economy is still on a moderate-recovery track, and inflation pressures are easing,” said Nigel Gault, chief U.S. economist at IHS Global Insight in Lexington, Massachusetts. “The economy gained momentum as the first quarter progressed, so the second quarter should see stronger growth.”
The Commerce Department’s report on economic growth is due at 8:30 a.m. in Washington. Bloomberg survey estimates spanned from 1.8 percent to 4.5 percent.
Following a 5.6 percent pace of growth in the last three months of 2009, the back-to-back readings mark the strongest performance since the last half of 2003.
Spending Pickup
Consumer spending, which accounts for about 70 percent of the economy, probably rose at a 3.3 percent annual rate last quarter, the fastest pace since the first three months of 2007, the report may also show.
Fed policy makers this week acknowledged the improvement, saying household spending had “picked up recently,” according to their April 28 statement announcing the benchmark interest rate would remain near zero.
Today’s GDP report may also show the Fed’s preferred inflation gauge, which is tied to consumer spending and strips out food and fuel costs, climbed at a 0.5 percent annual rate at the start of the year, according to the survey median. The gain would be the smallest since record-keeping began in 1959.
“Economic conditions, including low rates of resource utilization, subdued inflation trends, and stable inflation expectations, are likely to warrant exceptionally low levels of the federal funds rate for an extended period,” policy makers said in this week’s statement.
Labor Costs
Another report today may show labor costs are contained. The employment cost index rose 0.5 percent in the first quarter after increasing 0.4 percent in the prior three months, the survey showed before Labor Department figures at 8:30 a.m. Expenses were up 1.5 percent in the 12 months through December, matching the smallest increase since records began in 2001.
Also today, figures from Reuters/University of Michigan may show measures of consumer confidence diverged this month. The group’s sentiment gauge probably fell to 71 from 73.6 in March, according to a survey median. A similar report this week from the Conference Board, a New York research group, showed confidence climbed to the highest level since September 2008.
An improving job market is one reason why households are more willing to spend. Payrolls probably rose again in April following a 162,000 gain in March that was the biggest in three years, according to the median estimate of economists surveyed before the Labor Department’s monthly employment report on May 7. The jobless rate was at 9.7 percent for a fourth month, the survey also showed.
Stocks Rise
Stocks gained in the first quarter of the year on mounting signs the economic recovery was taking hold. The Standard & Poor’s 500 Index climbed 4.9 percent from January through March, and has increased 3.2 percent in April.
Caterpillar, the world’s largest maker of construction equipment, had its first earnings increase in seven quarters as demand rose, and said it will bring back at least 9,000 jobs this year of the 19,000 it cut globally in 2009. The Peoria, Illinois-based company has added about 1,500 workers since year- end because of higher production, including 600 in the U.S.
Business investment rather than consumer spending will drive the U.S. economic recovery as profits climb, GE’s Chief Executive Officer Jeffrey Immelt said this week.
“The clouds are breaking and the forecast ahead of us is promising,” Immelt told shareholders at an April 28 meeting in Houston. The company sees growth coming from emerging markets such as China, where it garnered $6 billion in sales last year, including about 40 percent from goods exported from the U.S. Immelt said he plans to hire more workers in the U.S. this year.
source: bloomberg.com
Barclays: Αύξηση 29% στα κέρδη α΄ τριμήνου
Barclays: Αύξηση 29% στα κέρδη α΄ τριμήνου
Η πολύ καλή πορεία της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής αλλά και η μείωση των προβλέψεων οδήγησαν σε άνοδο κατά 29% τα κέρδη του βρετανικού τραπεζικού ομίλου Barclays.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,07 δισ. στερλίνες (περίπου 1,64 δισ. δολάρια) από 826 εκατ. στερλίνες που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2009. Οι προβλέψεις υποχώρησαν κατά 35% στο 1,5 δισ. στερλίνες.
Παράλληλα, ο βρετανικός όμιλος υπογράμμισε ότι έχει μικρή έκθεση σε ομόλογα χωρών της Ν. Ευρώπης, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει να υπάρχει μεγάλο ρίσκο σε αυτές τις τοποθετήσεις.
source: euro2day.gr
Διαψεύδονται οι φήμες για συγχώνευνευση ΕΤΕ-ΠΕΙΡ
Διαψεύδονται οι φήμες για συγχώνευνευση ΕΤΕ-ΠΕΙΡ
Έντονη φημολογία κάνει από χθες το γύρο της αγοράς περί συνένωσης Εθνικής- Πειραιώς, φήμες που ωστόσο διαψεύδονται από κύκλους των δύο τραπεζών.
Η φημολογία που διαχύθηκε χθες και σήμερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης έφθασε στο ζενίθ με την αγορά να προεξοφλεί ότι Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς οδηγούνται σε συγχώνευση με ανταλλαγή χαρτιών.
«Δεν υπάρχει συζήτηση για το θέμα και ό,τι κυκλοφορεί δρα παραπλανητικά για τους μετόχους» αναφέρουν κύκλοι των δύο τραπεζών με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day
source: euro2day.gr
Goldman Sachs: Ιδού τι θα ανακοινωθεί αυτό το Σαββατοκύριακo για την Ελλάδα
Goldman Sachs: Ιδού τι θα ανακοινωθεί αυτό το Σαββατοκύριακo για την Ελλάδα
Πριν μία εβδομάδα, η Goldman Sachs και ο γνωστός οικονομολόγος της Erik Nielsen, είχαν προβλέψει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ για να σωθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δσς. ευρώ τουλάχιστον. Σύμπτωση; Όπως και να έχει, αξίζει να δούμε τι εκτιμά ο Nielsen ότι θα ανακοινωθεί αυτό το ΣΚ για την Ελλάδα.
Πρώτον, θα ανακοινωθεί ότι το ΔΝΤ συμφώνησε με την Ελλάδα σε ένα τριετές πρόγραμμα το οποίο θα συμπεριλαμβάνει δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα ( της τάξης του 10% του ΑΕΠ) και μία σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την μείωση των ονομαστικών μισθών, την βελτίωση του συνταξιοδοτικού και την δημιουργία καλύτερων οργανισμών. Ο κ. Nielsen, δεν θεωρεί ότι θα δοθούν πολλές λεπτομέρειες μέχρι την επόμενη τουλάχιστον εβδομάδα.
Δεύτερον, σε ότι αφορά το ποσό της διάσωσης, θα εντυπωσιάσουν με ένα νούμερο κοντά στα 150 δις. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια (ρεκόρ διάσωσης μίας χώρας) με τα 50 δισ. ευρώ περίπου, για το πρώτο έτος. Όμως, ολόκληρο το ποσό των 150 δις. ευρώ είναι απλώς ενδεικτικό , καθώς τα 90-100δις. ευρώ θα πρέπει να δοθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες, και αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην διαδικασία να εγκρίνουν μόλις τα 30 δις. ευρώ. Ο Nielsen εκτιμά ότι οι πολιτικές και νομικές μάχες στην Ευρώπη θα συνεχιστούν για μήνες.
Τρίτον, τα 30 δις. ευρώ θα δεσμευτούν σίγουρα και αμέσως, για την διάσωση της Ελλάδας αν και θα υπάρξουν κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να της δοθεί το ποσό. Για το υπόλοιπο ποσό, θα δoθεί απλά μία πολιτική στήριξη πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με το ΔΝΤ, τότε άλλα 100-120 δις. ευρώ θα τεθούν στην διάθεσή της στο υπόλοιπο της τριετίας.
Συνεπώς, το μήνυμα αυτού του Σαββατοκύριακου θα είναι κατ' αρχήν ότι αυτό που γίνεται για την Ελλάδα, εάν χρειαστεί θα γίνει και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, θα διασφαλιστεί το ότι δεν θα πρέπει πλέον να ανησυχεί κανείς για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο Nielsen, το μήνυμα θα είναι : « μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε στην δευτερογενή αγορά, όμως η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει».
Και η αναδιάρθρωση είναι όντως εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων, αρκεί να ακολουθήσει η Ελλάδα αυτά που συμφώνησε. Εάν οι ελληνικές τράπεζες μπουν σε περαιτέρω προβλήματα, τότε η κυβέρνηση θα αναδιαρθρώσει την κεφαλαιοποίηση τους με την βοήθεια της ΕΚΤ.
source: reporter.gr
Moody's: Πιθανόν να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε "junk"
Moody's: Πιθανόν να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε "junk"
H Moody's ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στην κατηγορία "junk" τις επόμενες ημέρες και να γίνει έτσι ο δεύτερος οίκος που υποβαθμίζει την χώρα μετά την Standard & Poor's, είπε αναλυτής της Moody's την Πέμπτη.
Η απόφαση του οίκου, που έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει του επενδυτές για πιθανή υποβάθμιση της χώρας κατά πολλές βαθμίδες, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί λίγο μετά την εξειδίκευση του πακέτου στήριξης της χώρας.
"Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα να φτάσει μέχρι εκεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε με βεβαιότητα", είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters η Kristin Lindow, αναλυτής της Moody's.
"Χρειάζεται ακόμη να αξιολογήσουμε πόσο ισχυρή είναι η πολιτική θέληση της κυβέρνησης (να προχωρήσει με την δημοσιονομική προσαρμογή) και πόσο δύσκολο είναι για τους πολίτες να δεχτούν αυτές τις αλλαγές", είπε η Lindow, μέλος της ομάδας αναλυτών της Moody's, υπεύθυνη για την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η Moody's μείωσε την αξιολόγησή της για την χώρα σε A3 από A2 στις 22 Απριλίου και προειδοποίησε για πιθανή νέα υποβάθμιση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η S&P υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία "junk" και την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρα σε ΒΒ+, ενώ η αξιολόγηση της Fitch για την χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές.
Η Moody's προβλέπει σταθεροποίηση του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που πρέπει να ενσωματωθεί στην αξιολόγηση της χώρας, είπε η Lindow.
"Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνουν τις δημοσιονομικές αλλαγές που χρειάζονται", είπε η αναλυτής.
Σε ανακοίνωσή της η Moody's είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσει να σταθεροποιήσει το χρέος της, πράγμα που θα χρειαστεί μεγάλη επιμονή και θυσίες από τον λαό.
source: reporter.gr
Στο στόχαστρο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης
Στο στόχαστρο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είχαν μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουν τις ρυθμιστικές αρχές που έχουν ανοίξει έρευνα για το ρόλο τους στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο και των πολιτικών ηγεσιών για τη στάση τους απέναντι σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη. Πληθαίνουν πλέον οι φωνές στην Ευρώπη, που τους κατηγορούν ευθέως ότι με τις κινήσεις τους πυροδοτούν πανικό στις αγορές, προσφέρουν «στηρίγματα» στους κερδοσκόπους και επιδεινώνουν την κρίση χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Bέστερβελε, πρότεινε μάλιστα χθες τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας αξιολόγησης πιστώσεων, η οποία όπως υπογράμμισε θα είναι ανεξάρτητη.
Ο Γερμανός υπουργός επέκρινε τις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι αξιολογούν χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία αναπτύσσουν και διανέμουν οι ίδιες.
«Οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι δεδομένες» τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους οίκους αξιολόγησης.
Η συζήτηση για το ρόλο των τριών μεγάλων οίκων, Standard & Poor's, Moody's και Fitch, επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Οι υποβαθμίσεις ήρθαν την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για παροχή στήριξης στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία και εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για «διάχυση» των ελληνικών προβλημάτων στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Έδωσαν έτσι, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν αναλυτές, τη «χαριστική βολή» στην Ευρωζώνη. Το κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών της νομισματικής ένωσης εκτινάχθηκε στα ύψη και το ευρώ [EUR=X] βούλιαξε σε χαμηλά έτους.
Οικονομικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι παράδοξο οι αγορές να δίνουν τόση σημασία στους διεθνείς οίκους, οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς στην αξιολόγηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης.
Πέρα από την αδυναμία τους να προειδοποιήσουν εγκαίρως για τους κινδύνους των τιτλοποιημένων δανείων προς δανειολήπτες χαμηλής φερεγγυότητας (subprime) είναι ενδεικτικό ότι είχαν δώσει την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση («ΑΑΑ») και στο συνθετικό cdo «Αbacus», μέσω του οποίου η Goldman Sachs κατηγορείται ότι εξαπάτησε τους επενδυτές.
Γιατί λοιπόν εξακολουθούν να επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό τις αγορές; O λόγος είναι απλώς εξηγεί ο Χιούγο Ντίξον, αναλυτής του Reuters. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι «ενσωματωμένοι» στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Ορισμένοι επενδυτές επιτρέπεται να αγοράζουν επενδυτικά προϊόντα μόνο εάν βρίσκονται στην κατηγορία υψηλής διαβάθμισης (investment grade) και επομένως πωλούν ότι αξιολογείται ως «σκουπίδι» (junk).
source: naftemporiki.gr
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είχαν μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουν τις ρυθμιστικές αρχές που έχουν ανοίξει έρευνα για το ρόλο τους στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο και των πολιτικών ηγεσιών για τη στάση τους απέναντι σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη. Πληθαίνουν πλέον οι φωνές στην Ευρώπη, που τους κατηγορούν ευθέως ότι με τις κινήσεις τους πυροδοτούν πανικό στις αγορές, προσφέρουν «στηρίγματα» στους κερδοσκόπους και επιδεινώνουν την κρίση χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Bέστερβελε, πρότεινε μάλιστα χθες τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας αξιολόγησης πιστώσεων, η οποία όπως υπογράμμισε θα είναι ανεξάρτητη.
Ο Γερμανός υπουργός επέκρινε τις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι αξιολογούν χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία αναπτύσσουν και διανέμουν οι ίδιες.
«Οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι δεδομένες» τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους οίκους αξιολόγησης.
Η συζήτηση για το ρόλο των τριών μεγάλων οίκων, Standard & Poor's, Moody's και Fitch, επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Οι υποβαθμίσεις ήρθαν την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για παροχή στήριξης στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία και εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για «διάχυση» των ελληνικών προβλημάτων στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Έδωσαν έτσι, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν αναλυτές, τη «χαριστική βολή» στην Ευρωζώνη. Το κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών της νομισματικής ένωσης εκτινάχθηκε στα ύψη και το ευρώ [EUR=X] βούλιαξε σε χαμηλά έτους.
Οικονομικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι παράδοξο οι αγορές να δίνουν τόση σημασία στους διεθνείς οίκους, οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς στην αξιολόγηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης.
Πέρα από την αδυναμία τους να προειδοποιήσουν εγκαίρως για τους κινδύνους των τιτλοποιημένων δανείων προς δανειολήπτες χαμηλής φερεγγυότητας (subprime) είναι ενδεικτικό ότι είχαν δώσει την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση («ΑΑΑ») και στο συνθετικό cdo «Αbacus», μέσω του οποίου η Goldman Sachs κατηγορείται ότι εξαπάτησε τους επενδυτές.
Γιατί λοιπόν εξακολουθούν να επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό τις αγορές; O λόγος είναι απλώς εξηγεί ο Χιούγο Ντίξον, αναλυτής του Reuters. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι «ενσωματωμένοι» στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Ορισμένοι επενδυτές επιτρέπεται να αγοράζουν επενδυτικά προϊόντα μόνο εάν βρίσκονται στην κατηγορία υψηλής διαβάθμισης (investment grade) και επομένως πωλούν ότι αξιολογείται ως «σκουπίδι» (junk).
source: naftemporiki.gr
Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Με τους ταχύτερους ρυθμούς της διετίας υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία.
Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών για την οικονομία της Ευρωζώνης, σε μια ελπιδοφόρο ένδειξη για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο.
Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να επισκιάσει τις προοπτικές ανάκαμψης.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης -στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν από την κλιμάκωση των δημοσιονομικών προβλημάτων- ενισχύθηκε σε υψηλά 25 μηνών τον Απρίλιο, στις 100,6 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδων του Μαρτίου.
Ο επιμέρους δείκτης εμπιστοσύνης για την Ελλάδα υποχώρησε στα χαμηλότερα 11 μηνών, ενώ στην Ισπανία βελτιώθηκε για έβδομο διαδοχικό μήνα.
«Η εντυπωσιακή άνοδος της οικονομικής εμπιστοσύνης αναπτερώνει τις ελπίδες για επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο», εκτιμά o Mάρτιν φαν Βλιτ, οικονομολόγος της ING. «Αλλά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης, οι προοπτικές ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιες», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η εμπιστοσύνη στο βιομηχανικό κλάδο βελτιώθηκε στο μείον επτά, στις υπηρεσίες στο πέντε, μεταξύ καταναλωτών στο μείον 15 και στον τομέα λιανικής στο μείον ένα.
Σε μία ακόμη ενθαρρυντική ένδειξη, η ανεργία στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.
Ο αριθμός των Γερμανών ανέργων μειώθηκε τον Απρίλιο στα 3,29 εκατομμύρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2008. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,8% από 8%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008. Η απροσδόκητα μεγάλη μείωση αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη της γερμανικής βιομηχανίας, που επωφελήθηκε της διολίσθησης του ευρώ.
Στην Ισπανία όμως, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008, εξαιτίας της ανόδου των τιμών στα καύσιμα.
Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 1,6% από 1,5% του Μαρτίου. Αναλυτές προειδοποιούν ότι διατηρείται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ισπανία, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες είναι περιορισμένες και η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, υπερβαίνοντας το 20%.
source: naftemporiki.gr
Consumer confidence slips again in April
Consumer confidence slips again in April
LONDON (Reuters) - Consumer morale edged lower for a second straight month in April, a survey showed on Friday, pointing to less demand for big purchases and concerns about the economic outlook ahead of next week's election. The GfK NOP survey, conducted on behalf of the European Commission, gave an overall consumer confidence index score of -16, down one point from March but well above the -27 recorded in April last year.
source: iii.co.uk
Εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Goldman Sachs – WSJ
Εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Goldman Sachs – WSJ
Εισαγγελική έρευνα διεξάγουν οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η εταιρία Goldman Sachs ή κάποιοι εργαζόμενοι σε αυτή διέπραξαν οικονομικό έγκλημα αναφορικά με τις πωλήσεις ασφαλειών ενυπόθηκων δανείων, όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.
Η έρευνα, που διεξάγεται από την εισαγγελία του Μανχάταν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ξεκίνησε με αφορμή στην αναφορά της αμερικανικής Επιτροπής Ασφαλειών και Συναλλάγματος (SEC), σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που αποδίδει τις πληροφορίες σε άτομα που γνωρίζουν την πορεία της εισαγγελικής έρευνας.
Η Επιτροπή Ασφαλειών και Συναλλάγματος κατηγορεί τη Goldman, την πιο ισχυρή επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, ότι απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από επενδυτές για τις ασφάλειες ενυπόθηκων δανείων.
"Με δεδομένο ότι προσφάτως η προσοχή εστιάζεται στην εταιρία, δεν μας εκπλήσσουν οι πληροφορίες για την έρευνα", δήλωσε εκπρόσωπος της Goldman . "Θα συνεργασθούμε πλήρως με οποιοδήποτε αίτημα για πληροφορίες", πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μανχάταν δήλωσε ότι "δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει" τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή έρευνας για τη Goldman.
Πάντως εκτιμάται ότι η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης θα κλιμακώσει τις πιέσεις που ασκούνται στη Goldman, δύο ημέρες μετά τη θυελλώδη ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, όπου εκλήθησαν ο πρόεδρος της εταιρίας, Λόιντ Μπλανκφέιν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.
Η εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Goldman βασίζεται σε διαφορετικά στοιχεία από εκείνα που περιλαμβάνονται στην αναφορά της SEC, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Journal.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)