Friday, April 30, 2010

Moody΄s: Υποβαθμίζει εννέα ελληνικές τράπεζες


Moody΄s: Υποβαθμίζει εννέα ελληνικές τράπεζες

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων χρηματοοικονομικής ισχύς (BFSR) καθώς και των αξιολογήσεων καταθέσεων και χρέους για εννέα συνολικά ελληνικές τράπεζες προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service προκειμένου να ενσωματώσει την αποδυναμωμένη αυτόνομη χρηματοοικονομική τους ισχύ και τις αναμενόμενες πρόσθετες πιέσεις από τις προκλητικές οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η αξιολόγηση χρέους και καταθέσεων παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, αναφέρει ο οίκος. Επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την συνεχιζόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, που χρησιμεύει ως σημείο αναφορά και θα μπορούσε να τεκμηριώσει πιθανή ανύψωση ως αποτέλεσμα θετικής συστημικής στήριξης.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι οι εξής:Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εμπορική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Marfin Egnatia Bank και Attica Bank.

Η Moody΄s αναφέρει επίσης ότι η οξεία οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επηρεάζει ουσιωδώς την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, όπου απαιτείται περαιτέρω στήριξη. «Οι ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις στις οικονομικές προοπτικές συντείνουν προς την κατεύθυνση χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αυξημένων προβλημάτων στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και συνεχιζόμενων πιέσεων στα margins», αναφέρει ο οίκος.

Ο Senior Vice President του οίκου, Mardig Haladjian, δήλωσε ότι η Moody’s «βασιζόμενη στα γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων εκτιμά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με προκλήσεις που θα κορυφωθούν, κάτι που καθιστά απαραίτητη μία εκ βάθρων αναθεώρηση των αξιολογήσεων των τραπεζών».

Αν και τα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών είναι θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θα μπορούσαν να επιφέρουν το κόστος από την άσκηση πιέσεων στην οικονομική ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναφέρει ο οίκος

Η αρνητική ανάπτυξη με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά και μείωση της κερδοφορίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Ο κ. Haladjian προσθέτει ότι "η Moody΄s πως η ανοδική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεκίνησε το 2008 να συνεχιστεί το 2010 και το 2011. Στο σύνολο τους οι παράγοντες αυτοί θα ασκήσουν σημαντική πρόσθετη πίεση στην ήδη αποδυναμωμένη ποιότητα ενεργητικού των κλάδου και στη κερδοφορία".

Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών έχουν επίσης αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες. Η διάβρωση της εμπιστοσύνης της αγοράς, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, έχει περιορίσει την πρόσβαση τους στη διατραπεζική αγορά και τις αγορές ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να βασιστούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε χρηματοδότηση.

«Πράγματι, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντιστοιχεί σήμερα στο 15% περίπου των συνολικών υποχρεώσεων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών», αναφέρει ο οίκος και εκτιμά ότι «στο ορατό μέλλον, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες συνθήκες στη διατραπεζική αγορά και κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να βασίζονται στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ως προς αυτό, ο οίκος χαρακτηρίζει καθησυχαστικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει μία αξιόπιστη πηγή χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. «Ωστόσο, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ δεν είναι απεριόριστη και η Moody’s συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις χρηματοδοτικές ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά, καθώς και τις εγγυήσεις που παραμένουν διαθέσιμες για τη συνέχιση του δανεισμού τους από την ΕΚΤ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο οίκος έχει θέσει αρνητικό outlook στη χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών, αντανακλώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που θα απαιτούσαν επιπλέον υποστήριξη στη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα.

Αναλυτικά, οι αλλαγές είναι οι εξής:

Εθνική Τράπεζα:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε D+ από C-, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων σε Baa2/Prime-2 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

- Υποβαθμίζει τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (Senior unsecured debt) σε Baa2 από A3, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

-Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Baa3 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Eurobank:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε D από C-, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (Senior unsecured debt) σε Baa3/Prime-3 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba1 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Alpha Bank:
-Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε D από C-, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa3/Prime-3 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba1 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Τράπεζα Πειραιώς:
-Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D+ , η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Ba1/Not Prime από Baa1/Prime-2, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση παραμένει υπό αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba2 από Baa2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.


Εμπορική Τράπεζα:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε Ε+ από D, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa2/Prime-2 από A3/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

-Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Baa3 από Baa1, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Αγροτική Τράπεζα:
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa3/Prime-3 από Baa1/Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba1 από Baa2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

Marfin Egnatia Bank
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D, η αξιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Baa2/Prime-2 από Baa1/Prime-2, το outlook αλλάζει σε developing

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένες εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Baa2 από Baa1, με outlook developing.

Bank of Attica
Υποβαθμίζει την χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D με αλλαγή του outlook σε negative

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων και ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης σε Ba2 από Ba1, η αξιολόγηση παραμείνει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Subordinated debt) σε Ba3 από Ba2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Geniki Bank
- Υποβαθμίζει τη χρηματοοικονομική ισχύ σε E+ από D, η αιολόγηση παραμένει σε αρνητικό outlook

- Υποβαθμίζει την αξιολόγηση καταθέσεων σε Baa2/Prime-2 από Baa1/ Prime-2, η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση


source: capital.gr

No comments:

Share |