Monday, February 21, 2011
Fitch: Υποβαθμίζει τη Λιβύη σε "ΒΒΒ"
Fitch: Υποβαθμίζει τη Λιβύη σε "ΒΒΒ"
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Λιβύης σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+» προχώρησε σήμερα η Fitch, ενώ παράλληλα θέτει την αξιολόγηση σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την έκρηξη πολιτικού κινδύνου που προκύπτει από την αυξανόμενη δυναμική της λαϊκής εξέγερσης με στόχο τον τερματισμό του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι», αναφέρει Charles Seville, διευθυντής της Fitch. «Η αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση αντανακλά το ευρύ φάσμα των εν δυνάμει πολιτικών εξελίξεων», συμπληρώνει.
Η έλλειψη πολιτικής λύσης στη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών και η κλιμάκωση της βίας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή ή όχι του καθεστώτος πιθανότατα δεν θα είναι ομαλές, δεδομένης της απουσίας ενός μηχανισμού που θα οδηγήσει σε ήπια μετάβαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα κατευνάσουν τις αναταραχές θα σταθεροποιήσουν την αξιολόγηση.
source: capital.gr
KBW: Αυξάνει τιμές στόχους για τις τράπεζες
KBW: Αυξάνει τιμές στόχους για τις τράπεζες
Σε αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές προχώρησε ο οίκος Keefe Bruyett and Woods. Ειδικότερα, ο οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank σε 4,70 από τα 4,20 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,70 από τα 3 ευρώ, για την Εθνική στα 7,50 από τα 6,80 ευρώ, για τη Eurobank στα 4,5 από τα 4 ευρώ και για την Marfin στα 3,70 από τα 1,30 ευρώ. Διατηρεί τη σύσταση market perform για όλες τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank εκτιμά πως η ΕΤΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόταση της σε ποσοστό έως και 39%, ωστόσο συμπληρώνει ότι η συγχώνευση θα έχει περιορισμένα οφέλη.
«Δεν πιστεύουμε ότι μία εγχώρια συγχώνευση επιλύει τα βασικά προβλήματα έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και τις επιπτώσεις για το κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση», σχολιάζει η χρηματιστηριακή, προτρέποντας τους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες σημειώσουν ράλι.
Επίσης, η KBW εκτιμά ότι η ΕΤΕ θα μπορούσε να προσφέρει έως και 0,853 ευρώ της δικής της μετοχής για κάθε μετοχή της Alpha, ωστόσο προσθέτει ότι οι εκτιμήσεις της ΕΤΕ για συνέργειες της τάξης των 550-700 εκατ. είναι πολύ φιλόδοξες.
Εκτιμά ακόμη ότι η πρόταση της Εθνικής θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κύμα αγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, από ό,τι φάνηκε και από το ράλι της Παρασκευής, «αλλά θεωρούμε πως είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν υψηλότερες αποτιμήσεις, και βλέπουμε αξία από τις πιθανές συγχωνεύσεις καθώς εν μέρει έχουν προεξοφληθεί».
Προσθέτει ακόμη πως υπάρχει κίνδυνος overshooting στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, και εάν επιβεβαιωθεί, «θα αποκομίσουμε κέρδη». Στο ερώτημα εάν υπάρχει «χώρος» για βελτίωση των όρων της πρότασης για την Alpha Bank, η KBW υπολογίζει πως η Εθνική μπορεί να προσφέρει μέχρι και 0,853 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Alpha Bank, υποδηλώνοντας premium 39% και ποσοστά συμμετοχής 68%-32%.
Άλλες εναλλακτικές για την Alpha Bank, σύμφωνα με τον οίκο, είναι να συνεχίσει μόνη της, κάτι που πιθανότατα θα απαιτήσει την ενίσχυση των κεφαλαίων της, ή να επεξεργαστεί άλλες πιθανότητες συγχώνευσης με ένα πιο ισορροπημένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, «αλλά αυτό είναι απίθανο να προσελκύσει μεγαλύτερο premium από μια αναθεωρημένη πρόταση από την Εθνική».
UBS: Οι τραπεζικές συγχωνεύσεις έχουν νόημα, αλλά δεν είναι πανάκεια
Περισσότερες εξελίξεις αναμένει η UBS στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Όπως τονίζει σε ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία, «παρά την άρνηση της Alpha Bank στην πρόταση της Εθνικής, η μπάλα τώρα έχει κυλήσει και θα περιμένουμε περισσότερες εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο».
Σχολιάζει ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες ανταποκρίνονται στις δύσκολες συνθήκες καθώς και στην έκκληση των αρχών να έλθει ενοποίηση στον κλάδο.
«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η ενοποίηση ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους μετόχους του», σημειώνει η UBS.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι συγχωνεύσεις θα βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμό με πιο εύρωστους ισολογισμούς.
Οι νέες τράπεζες θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, θα εμφανίζουν σταδιακά καλύτερες συνέργιες και θα είναι πιο σωστά τοποθετημένες ώστε να είναι ανταγωνιστικές κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο, επισημαίνει πως κάθε πρόταση συγχώνευσης θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση ώστε να αποφασιστεί το εύρος και το μερίδιο των ωφελειών για τους μετόχους της κάθε τράπεζας.
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι συγχωνεύσεις δεν είναι πανάκεια στις ανησυχίες για το κρατικό χρέος, για τη ρευστότητα, την ποιότητα των assets.
source: capital.gr
Σκηνικό πετρελαϊκής κρίσης!
Σκηνικό πετρελαϊκής κρίσης!
Στα πρόθυρα εμφυλίου η Λιβύη
Σκηνικό πετρελαϊκής κρίσης στήνεται τις τελευταίες ώρες με τις τιμές του αργού να κινούνται ανοδικά, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, τους αναλυτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας να προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα ακόμα και σε επίπεδο επάρκειας παραγωγής και διάθεσης μαύρου χρυσού και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να αυξάνονται ώρα με την ώρα.
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί πλέον σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Βόρειας Αφρικής και στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στην «πετρελαιαποθήκη» του πλανήτη, αυξάνει την ανηχυσία για την ομαλή ροή μαύρου χρυσού προς τις διεθνείς αγορές. Κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των συμβολαίων αργού παράδοσης Απριλίου που ήδη σημειώνουν αύξηση άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων, ιδίως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του υιού του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου!
Η κρίση πρακτικά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με τον πυρετό της λαϊκής εξέγερσης να κορυφώνεται σε Ιορδανία, Υεμένη, Μπαχρέιν, ενδεχομένως και σ’ αυτήν ακόμα την «καρδιά» του ΟΠΕΚ, Ιράν και Σαουδική Αραβία.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς στη Βόρεια Αφρική βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο, με επιβεβαιωμένη παραγωγή της τάξης των 1,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως τον Ιανουάριο, ποσότητα ίση με το 8% της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης των ΗΠΑ και το 36% της μέσης ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η Λιβύη ειδικότερα είναι η όγδοη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και ήδη οι εταιρείες ΒΡ και Statoil ανακοίνωσαν τη διακοπή των εργασιών τους στη χώρα. Αναλυτικότερα, η βρετανική BP ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στη λιβυκή έρημο, σε μια εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία, αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει υπογράψει το 2007 με τη λιβυκή κυβέρνηση. Όσον αφορά στη νορβηγική πετρελαϊκή Statoil ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της και ανακαλεί τους εργαζομένους της.
Πρόκειται για δύο κολοσσιαίες εταιρείες και η απουσία τους από την παραγωγή θα κοστίσει σημαντικά στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία. Να σημειωθεί εδώ πως είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση της Shell για πλήρη αποχώρησή της από την αφρικανική αγορά, με την εκχώρηση των δραστηριοτήτων της σε ένα κονσόρτσιουμ μεταξύ της Ηelios Investments και της ενεργειακής εταιρείας Vitol.
Πάντως οι υπόλοιποι ενεργειακοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν σε καθεστώς «business as usual». Ο λόγος για τη γαλλική Total, τη ρωσική Gazprom, την ισπανική Repsol και την ιταλική Eni που ανακοίνωσαν ότι οι λειτουργίες τους δεν έχουν επηρεαστεί από τις αναταραχές. Οι Gazprom και Eni ανέφεραν ότι το προσωπικό δεν έχει εγκαταλείψει τις εργασίες του, ενώ η Total ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση "υψηλής ετοιμότητας", ακριβώς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία του πετρελαίου λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ήδη εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ανακοίνωσε πως η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως.
source: protothema.gr
Ανακοίνωση Ι. Κωστόπουλου προς το προσωπικό της Alpha Bank
Ανακοίνωση Ι. Κωστόπουλου προς το προσωπικό της Alpha Bank
Τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε από το Δ.Σ. της Alpha Bank η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας εξηγεί σε ανακοίνωσή του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο πρόεδρος της Alpha, κ. Ι. Κωστόπουλος.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο κ. Κωστόπουλος, αναφέρεται ότι η πρόταση της Εθνικής εξετάστηκε ενδελεχώς και απορρίφθηκε, με γνώμονα το συμφέρον μετόχων και πελατών, και ότι αφού σταθμίστηκαν οι αβεβαιότητες της τρέχουσας συγκυρίας οι όροι της κρίθηκαν ασύμφοροι.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Alpha Bank αναγνωρίζεται από τις αγορές ως ισχυρός όμιλος με θετικές προοπτικές και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.
«Εστιάζουμε στο έργο μας, αγνοώντας διαδώσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία μαζί, με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κωστόπουλου έχει ως εξής:
"Προς το
Προσωπικό του Ομίλου
Αθήναι, 21 Φεβρουαρίου 2011
Η Τράπεζα, την 18 Ιανουαρίου 2011 έλαβε πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η Διοίκηση, ως ώφειλε, εξέτασε ενδελεχώς την εν λόγω πρόταση και την 18 Φεβρουαρίου 2011, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την απέρριψε.
Την απόφασή του αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την έλαβε με γνώμονα το συμφέρον των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Πελατών της Τραπέζης. Συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι.
Η Alpha Bank, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός Όμιλος με θετικές προοπτικές.
Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η Τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.
Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη.
Οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των Μετόχων, η προτίμηση των Πελατών και η εργατικότητα του Προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες.
Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία ΜΑΖΙ.
Γιάννης Σ. Κωστόπουλος".
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο κ. Κωστόπουλος αναμένεται να έχει σήμερα το απόγευμα στις 16:00 συνάντηση και ενημέρωση υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας από την επαρχία για τις τελευταίες εξελίξεις.
source: capital.gr
Γερμανία: Νέο ιστορικό υψηλό για τον δείκτη εμπιστοσύνης του Ifo
Γερμανία: Νέο ιστορικό υψηλό για τον δείκτη εμπιστοσύνης του Ifo
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε το Φεβρουάριο ο βασικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, παραμένοντας ανεπηρέαστος από τα σημάδια αναταράξεων σε άλλες περιοχές της ζώνης του ευρώ αλλά και από τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή.
Το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που παρακολουθείται στενά από τις αγορές αναρριχήθηκε στις 111,2 μονάδες από 110,3 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που περίμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος. Πρόκειται για την ένατη διαδοχική αύξηση του δείκτη.
Η αξιολόγηση των ερωτώμενων για τις τρέχουσες συνθήκες οδήγησε σε βελτίωση του σχετικού δείκτη στις 114,7 μονάδες από 112,8 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο υπο-δείκτης που αντανακλά τις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο βελτιώθηκε στις 107,9 μονάδες από 107,8 μονάδες.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θετική εντύπωση που δημιουργήθηκε νωρίτερα σήμερα από τη μηνιαία έρευνα των υπευθύνων προμηθειών που διενεργεί το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Markit. Ο δείκτης PMI της Markit για το Φεβρουάριο αναρριχήθηκε στις 61,5 μονάδες από 61,3 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.
Το Ifo ανακοίνωσε ότι "η ανάκαμψη στη Γερμανία είναι ισχυρή" σημειώνοντας ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις περιμένουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους και πάλι μέσα στο επόμενο εξάμηνο έπειτα από μια ελαφρά επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες.
source: capital.gr
Κραχ στις κατασκευές
Κραχ στις κατασκευές
Βαρύ είναι το πλήγμα της εγχώριας οικονομικής κρίσης στον τομέα των κατασκευών, που συνεχίζει να συρρικνώνεται παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει η υπόλοιπη οικονομία.
Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν με τον πιο σαφή τρόπο τη δεινή θέση που βρίσκεται ο κλάδος που πριν δύο και τρία χρόνια αποτελούσε ένα από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 8,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.
Η συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου προκύπτει παρά τη χαμηλή περσινή βάση. Οφείλεται στη μείωση του όγκου των κατασκευαστικών έργων τόσο από το κράτος, αλλά κυρίως από τους ιδιώτες.
Η καθίζηση στη ζήτηση ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσφορά που υπάρχει στην οικιστική αγορά έχουν αποθαρρύνει νέες επενδύσεις στον κλάδο, με αντίκτυπο στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
Οι ενδείξεις για ανάκαμψη του κλάδου το δεύτερο τρίμηνο εξανεμίζονται την ίδια στιγμή που οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αλλάζουν δραματικά σε βάρος του εγχώριου έμψυχου δυναμικού.
Από το τέλος του 2008, όταν ξεκίνησε η κρίση στον τομέα, η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο συρρικνώθηκε κατά 18%.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κρίση στον κλάδο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
«Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο μόνος τομέας που δεν αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα 1-2 χρόνια», σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Νίκο Κελεπέσιη,
Σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, η αξία των έργων που έχουν εκτελεστεί στην κατασκευαστική βιομηχανία μειώθηκε το 2010 στα €2,7 δισ. από €3,1 δισ. το 2008.
«Εάν προσπαθήσουμε, μπορούμε να διατηρήσουμε την αξία των έργων κοντά στα €2,7 δισ.», είπε, αναφέροντας ότι σίγουρα δεν «μπορούμε να φθάσουμε τις χρυσές εποχές του 2007 και 2008».
Στην πορεία του κλάδου, σημείωσε ο κ. Κελεπέσιης, υπάρχουν και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν όπως εξωγενείς παράγοντες, τα κίνητρα που θα δώσει το κράτος, η ψυχολογία αλλά και η διάθεση των ιδιωτών για επενδύσεις.
source: stockwatch.com.cy
Νέο κύμα συμφωνιών στα μεγάλα χρηματιστήρια
Νέο κύμα συμφωνιών στα μεγάλα χρηματιστήρια
H συγχώνευση, ύψους δέκα δισ. δολαρίων, μεταξύ του NYSE Euronext και του Deutsche Boerse αποτελεί την απαρχή του νέου «κύματος» μεγα-συμφωνιών που θα αλλάξουν το «χάρτη» στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.
Η τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγαλυτέρων χρηματιστηρίων του κόσμου αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που δέχονται για ταχύτερες συναλλαγές και πρόσβαση σε νέες αγορές και προϊόντα.
Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχώρησε στην εξαγορά του Euronext, η αγορά Nasdaq [.IXIC] συγχωνεύθηκε με τον όμιλο ΟΜΧ και το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME) συγχωνεύθηκε με το Chicago Board of Trade, που στη συνέχεια (το 2008) αγόρασε τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων Νέας Υόρκης και Σικάγου.
Αλλά με μια τόσο μεγάλη συμφωνία όπως αυτή του NYSE-Deutsche Boerse, εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων.
«Ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά είναι απλός: εάν δεν είσαι μεταξύ των κορυφαίων χρηματιστηρίων, τότε έχεις ξοφλήσει», επισημαίνει ο Λάρι Ταμπ, διευθύνων σύμβουλος της TABB Group, εταιρείας ερευνών που εστιάζει σε χρηματιστήρια και κεφαλαιαγορές.
Σε διεθνές επίπεδο, διάφορα χρηματιστήρια έχουν ανακοινώσει σχέδια συγχώνευσης -Τορόντο, Μόσχα, Σιγκαπούρη, Σίδνεϊ και Λονδίνο- ενώ η προσοχή των Αμερικανών επενδυτών εστιάζεται στη «μοίρα» του ομίλου Nasdaq OMX και InterrcontinentalExchange (ICE), που και οι δύο θεωρούνται πλέον στόχοι εξαγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νew York Times», Nasdaq OMX και ICE βρίσκονται σε συνομιλίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και εξετάζουν την προοπτική υποβολής προσφοράς για το NYSE Euronext, σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν τη συμφωνία με το Deutsche Boerse.
Παράλληλα, σε δημοσίευμα της «WSJ» αναφέρεται ότι στα τέλη του 2007, ο χρηματιστηριακός όμιλος CME είχε συζητήσει την προοπτική συγχώνευσης με το Deutsche Boerse, όμως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην τιμή. Παράλληλα, κυκλοφορούν διάφορες φήμες ότι το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη συγχώνευση μεταξύ NYSE Euronext και Deutsche Boerse.
Όπως και το NYSE, έτσι και ο όμιλος Nasdaq βασίζεται κυρίως στις συναλλαγές μετοχών, έναν τομέα που δέχεται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Το μερίδιο του Nasdaq στις αμερικανικές συναλλαγές μετοχών μειώθηκε πέρυσι στο 24%, έναντι 36% πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΤΑΒΒ Group.
Aρκετοί αναλυτές υποψιάζονται ότι τους επόμενους μήνες ο όμιλος Nasdaq OMX θα ανακοινώσει κάποια πώληση ή συγχώνευση. Στον «κατάλογο» ενδιαφερόμενων εταίρων περιλαμβάνονται το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE) ή το Χρηματιστήριο Αυστραλίας-Σιγκαπούρης. Μια συγχώνευση με τον Nasdaq προσφέρει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.
Συνεργασίες εκτός Ασίας αναζητεί το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Περιορισμένες οι προοπτικές συνεργασιών στην Ασία
Εκτός παιχνιδιού φαίνεται να μένουν μέχρι στιγμής τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, εξαιτίας της απροθυμίας των αρχών της περιοχής να εκχωρήσουν τον έλεγχό τους σε ξένα κεφάλαια. Οι προπτικές για συγχωνεύσεις είναι περιορισμένες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το προσεχές διάστημα να ανακοινωθούν διασυνοριακές συμφωνίες συνεργασίας.
Πέρα από την προσφορά ύψους 7,9 δισ. δολαρίων του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης (SGX) για τη διαχειρίστρια του αυστραλιανού χρηματιστηρίου ASX Ltd, δεν έχει υπάρξει άλλη σημαντική κίνηση μέχρι στιγμής. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Ασία φιλοξενεί το χρηματιστηριακό όμιλο με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο (23 δισ. δολάρια), το Hong Κong Εxchanges and Clearings.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ενώ συμμετέχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως οι BlackRock και JP Morgan Αsset Management. Οποιος ενδιαφέρεται για την εξαγορά μεριδίου 5% και άνω, θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησης.
Το Χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) από την πλευρά του φέρεται να αναζητεί συνεργασίες εκτός Ασίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Ωστόσο οι μέτοχοί του δύσκολα θα έλεγαν το «ναι» σε μία προσφορά για την εξαγορά του. Το παλαιότερο χρηματιστήριο στην Ασία είναι αυτό της Μουμπάης. Η νομοθεσία απαγορεύει σε ξένο επενδυτή να ελέγχει μερίδιο άνω του 5%. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, απέκτησε τον περασμένο Αύγουστο μερίδιο 4% έναντι 35 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα πρώτα βήματα ένωσης
Το τοπίο της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αλλάξει άρδην την τελευταία δεκαετία, καθώς μικροί και μεγάλοι παίχτες σπεύδουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον οξύ ανταγωνισμό. Τα πρώτα σημαντικά βήματα συγκεντροποίησης έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος και στη συνέχεια έλαβαν διασυνοριακό χαρακτήρα.
Μάρτιος 2000: Τα χρηματιστήρια αξιών των Βρυξελλών, του ʼμστερνταμ και του Παρισιού συγχωνεύονται και συγκροτούν το Euronext.
2001: Στο Euronext εντάσσονται η αγγλική αγορά παραγώγων, Liffe, αλλά και το χρηματιστήριο της Λισαβόνας.
2004: Το Deutsche Boerse προσφέρει 530 πένες ανά μετοχή για το LSE, αποτιμώντας την αξία του στα 1,3 δισ. στερλίνες (1,54 δισ. ευρώ, 2,11 δισ. δολ.). Η προσφορά απορρίπτεται.
2006: Αρχίζει η «φρενίτιδα» των διασυνοριακών deals. Ο όμιλος διαχείρισης του χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης, NYSE Group, κατέβαλε 10,2 δισ. δολάρια για τον έλεγχο του Euronext. Εξαγόρασε επίσης την Archipelago Holdings έναντι 2,26 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εισέλθει στην αγορά ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Το αμερικανικό Nasdaq αποκτά μερίδιο 15% στο LSE, το οποίο και αυξάνει σταδιακά έως και το 28,75%. Προχωρεί σε επιθετική προσφορά, χωρίς επιτυχία.
Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Σικάγου (CME) εξαγοράζει την CBOT Holdings Inc. έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.
2007: Το Nasdaq εξαγοράζει το σουηδικό όμιλο OMX AB έναντι 4,1 δισ. δολαρίων.
Η NYMEX Holdings περνάει στον έλεγχο του CME, σε μία συμφωνία ύψους 7,56 δισ. δολαρίων.
Η Eurex αποκτά τον έλεγχο της International Securities Exchange Holdings Inc. έναντι 2,8 δισ. δολαρίων.
Το NYSE αγοράζει μερίδιο 20% στο χρηματιστήριο της Ινδίας έναντι 460 εκατ. δολαρίων.
2008: Η BovespaHolding SA, η οποία διαχειρίζεται την αγορά μετοχών του Σάο Πάολο, προχωρά σε συγχώνευση με την BM&F, τη βασική αγορά παραγώγων της Βραζιλίας, σε μία συμφωνία ύψους 10,3 δισ. δολαρίων.
2010: Το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης καταθέτει προσφορά για την εξαγορά της ASX Ltd, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Σίντνεϊ. Η συμφωνία εκκρεμεί.
2011: Το LSE και το TMX του Τορόντο συμφωνούν σε «επί ίσοις όροις» συγχώνευση.
Συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων των Deutsche Boerse και Nyse Euronext για συγχώνευση.
source: naftemporiki.gr
Η Εθνική άνοιξε τα χαρτιά της
Η Εθνική άνοιξε τα χαρτιά της
«Η προσφορά μας είναι ελκυστική» τόνισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόταση φιλικής συγχώνευσης που υπέβαλε στην Alpha Bank.
Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Α. Ταμβακάκης, Α. Θωμόπουλος, Π. Μυλωνάς και Γ. Παπαγρηγόρης έγιναν αναφορές στη δυναμική που θα έχει το προτεινόμενο σχήμα, στις συνέργειες που θα προκύψουν, αλλά και στη θέση που θα διεκδικήσει μεταξύ των top-25 τραπεζών της Ευρώπης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, είπε μεταξύ άλλων ότι η εκτίμησή του είναι ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση της Εθνικής για την Alpha Bank παρά την απόρριψή της. “Μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση της διοίκησης της Alpha στη φιλική μας προσφορά αλλά είμαστε σίγουροι πως η αγορά τη θεωρεί θετική παρά την απόρριψη,” ανέφερε ο CEO της Εθνικής.
H διοίκηση της ΕΤΕ διευκρίνισε ότι η προσφορά προς την Alpha ήταν και παραμένει φιλική και ότι, μεταξύ άλλων, αντανακλά "το σεβασμό μας για τη διοίκηση τη Alpha Bank".
Οι συνέργειες από το προτεινόμενο deal θα ανέλθουν έως και τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως σημείωσαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το core tier 1 του προτεινόμενου σχήματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,7%. Τα καταστήματα του δικτύου του προτεινόμενου σχήματος θα είναι πάνω από 1.000, ενώ όπως σημειώθηκε, δίνεται η δυνατότητα εξορθολογισμού αλλά και ενίσχυσης της παρουσίας των 2 τραπεζών σε αγορές του εξωτερικού.
Επιπλέον, επισημάνθηκε πως το προτεινόμενο deal προσφέρει στους μετόχους της Alpha Bank ελκυστική έκθεση στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας.
Στόχος είναι η είσοδος του νέου σχήματος στο top-25 των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με την Εθνική.
Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι θα αποτελέσει «στρατηγικό όφελος» η βελτιωμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για το προτεινόμενο σχήμα.
Διευκρινίστηκε παράλληλα ότι η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στο προτεινόμενο σχήμα θα διαμορφωθεί κάτω του 1%, ενώ η συμμετοχή των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων θα υποχωρήσει στο 12%, από 18%.
Το προτεινόμενο deal επιτρέπει στην Alpha να ευθυγραμμίσει τα κόστη χρηματοδότησής της με αυτά της ΕΤΕ, ανέφερε επίσης η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι η πρώτη διαθέτει προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ.
Τα πλήρη οφέλη από τις συνέργειες στο προτεινόμενο σχήμα εκτιμάται ότι θα προκύψουν εντός τριών ετών, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ, ενώ περισσότερο ωφελημένη από τις συνέργειες αναμένεται να είναι η Alpha Bank, λόγω του συγκριτικά μικρότερου μεγέθους της.
source: capital.gr
Alpha Bank: Αναβαθμίζει σε «buy» η Natixis
Alpha Bank: Αναβαθμίζει σε «buy» η Natixis
Σε «buy» από «reduce» αναθεώρησε η Natixis τη σύστασή της για την μετοχή της Alpha Bank [ACBr.AT] , σύμφωνα με το Reuters
source: naftemporiki.gr
Shell: Συμφωνία για πώληση δραστηριοτήτων έναντι $1 δισ.
Shell: Συμφωνία για πώληση δραστηριοτήτων έναντι $1 δισ.
Η Royal Dutch Shell PLC ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής της από ορισμένες δραστηριότητες στην Αφρική στις Vitol και Helios Investment Partners έναντι περίπου 1 δισ. δολ. όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ειδικότερα, η Shell ανακοινωσε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση δύο κοινοπραξιών με την εταιρεία ενέργειας Vitol και τον όμιλο private equity Helios.
Η πρώτη κοινοπραξία θα διαθέτει και θα εκμεταλλεύεται τα υφιστάμενα πετρελαϊκά προϊόντα της Shell, τη διανομή και τις δραστηριότητες λιανικής σε 14 χώρες και θα ανήκει κατά 80% στις Vitol και Helios με τη Shell να κρατά το υπόλοιπο 20%.
Η δεύτερη θα κατέχει και θα λειτουργεί τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λιπαντικών της Shell σε επτά χώρες. Η Shell θα κρατήσει το 50% στη δεύτερη εταιρεία.
Η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέσα στο 2011 και το πρώτο μισό του 2012.
source: capital.gr
Γερμανία: Νέα βελτίωση του σύνθετου δείκτη PMI το Φεβρουάριο
Γερμανία: Νέα βελτίωση του σύνθετου δείκτη PMI το Φεβρουάριο
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας συνέχισε να επιταχύνει το Φεβρουάριο με τη παραγωγή του μεταποιητικού τομέα να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ, όπως έδειξε σήμερα η αρχική εκτίμηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών.
Η αρχική εκτίμηση έδειξε ότι ο Σύνθετος Δείκτης Παραγωγής της Γερμανίας, μια μέτρηση της δραστηριότητας με βάση μέρος των αποτελεσμάτων από έρευνα της μεταποίησης και του κλάδου των υπηρεσιών, αναρριχήθηκε στις 61,5 μονάδες το Φεβρουάριο από 61,3 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Markit Economics.
Μέτρηση πάνω από το ουδέτερο επίπεδο των 50 μονάδων υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αναρριχήθηκε στις 62,6 μονάδες το Φεβρουάριο από 60,5 μονάδες τον Ιανουάριο. Το μέγεθος του Φεβρουαρίου είναι ιστορικό υψηλό, ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι μέσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60,3 μονάδες.
Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε ελαφρώς στις 59,5 μονάδες από 60,3 μονάδες. Η μέτρηση διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60,0 μονάδες.
"Η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά για απότομη άνοδο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους, με οδηγό τον κλάδο της μεταποίησης αλλά και με βοήθεια από την ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών που ενισχύεται και την βελτίωση της κατασκευαστικής παραγωγής που συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες", σημείωσε ο Tim Moore, οικονομολόγος της Markit.
source: capital.gr
Το... "παρ' ολίγον" deal ΕΤΕ-Alpha στο επίκεντρο
Το... "παρ' ολίγον" deal ΕΤΕ-Alpha στο επίκεντρο
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας παραμένει η πρόταση φιλικής συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, στην Alpha Bank, πρόταση στην οποία, η απάντηση της Alpha ήταν αρνητική.
Ωστόσο, η άρνηση αυτή σχολιάζεται ποικιλοτρόπως τις τελευταίες 24 ώρες. Ορισμένοι μάλιστα κύκλοι, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί, διαμορφώνουν κλίμα, κατηγορώντας τη διοίκηση της Alpha ότι "απέρριψε τη συμφέρουσα πρόταση της ΕΤΕ", ότι αυτή η απόρριψη δείχνει πως δεν υπάρχει ωριμότητα στον ιδιωτικό τομέα, κι ότι οι εγωισμοί επικρατούν σε μια περίοδο κατα την οποία είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν συνενώσεις στον τραπεζικό τομέα.
Μάλλον για το λόγο αυτό, υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha βρίσκονταν νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά της τράπεζας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα άτυπη έστω σύγκληση του ΔΣ, αυτή τη φορά με θέμα την τοποθέτηση απέναντι στο "κλίμα" που προαναφέρθηκε. Πιθανώς μέσω μιας αναλυτικότερης εξήγησης για τους λόγους άρνησης.
Σε σχέση με το ίδιο θέμα πάντως, ήδη απο το βράδυ της Παρασκευής, έγκυροι κύκλοι της Alpha Bank, ανέφεραν αναλυτικά στο Euro2day.gr ότι:
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προκύπτουν σημαντικές συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θα έδιναν αξία σε ένα νέο, μεγάλο σχήμα. Προσθέσαν δε ότι ανάμεσα στις δυο τράπεζες υπάρχει παρόμοια ποιότητα και κουλτούρα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και διαδικασιών.
Σπεύδοντας μάλιστα να προλάβουν τη σχετική φημολογία, για διαφορές στα "οφίτσια" (σ.σ. που όντως ακολούθησε) σημείωναν με έμφαση ότι το προτεινόμενο οργανόγραμμα κρίθηκε ικανοποιητικό.
Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα εστιάζεται στη σχέση ανταλλαγής που πρότεινε η Εθνική, αλλά και στην αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, δεδομένων των κινδύνων που ενέχει ακόμη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η αβεβαιότητα της συγκυρίας μάλιστα, με τον τρόπο που συντάχθηκε η απαντητική ανακοίνωση της Alpha για την πρόταση της ΕΤΕ, φαίνεται ωσάν να αποτελεί τον πρώτο λόγο άρνησης και να έπεται το θέμα των όρων που πρότεινε η Εθνική.
Σύμφωνα δε με αναλυτές που επιχειρούν να ερμηνεύσουν την αναφορά της Alpha στην αβεβαιότητα της συγκυρίας, κατα πάσα πιθανότητα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες έχουν μεγάλη διαφορά ως προς το ποσό ομολόγων ελληνικού δημοσίου που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους ( περίπου 5 δισ. για την Alpha και 20 για την ΕΤΕ) και άρα η επίδραση ενός ενδεχόμενου "κουρέματος" στα ελληνικά ομόλογα, θα ήταν εντελώς διαφορετική στις αποτιμήσεις τους.
Σε ότι αφορά πάντως την αποτίμηση, η «διαφορά» μεταξύ του τιμήματος που θα ικανοποιούσε την Alpha και αυτού που πρότεινε η ΕΤΕ, προσδιορίζεται ανεπίσημα στην περιοχή του 10%, απο κύκλους της πρώτης.
Πηγές της Εθνικής από τους οποίους ζητήθηκε σχολιασμός της απόρριψης της πρότασης από την Alpha, απαντούσαν χθες λακωνικά: "Ας μας κάνουν αντιπρόταση, να μας πουν τι θέλουν", απευθύνοντας έμμεση αλλά σαφή πρόσκληση για βελτίωση των ορων. Πρόσθεταν παντως ότι η πρόταση τους είναι απολύτως ικανοποιητική για τους μετόχους της Alpha".
Σε σχέση δε με την αναφορά στην ανακοίνωση της Alpha για την αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, σχολίαζαν ότι «ακριβώς γι αυτό το λόγο έγινε και η πρόταση μας, ώστε να προκύψει ένα πολύ πιο ισχυρό συνολικά σχήμα και με όρους που είναι πολύ ευνοϊκοί για τους μετόχους της Alpha, ακόμη και σε επίπεδο διοίκησης, παρά την διαφορά στα ποσοστά των μετόχων που θα προκύψει σε ένα τέτοιο σχήμα".
Τόνιζαν δε ότι η απάντηση της Alpha αποτέλεσε γι αυτούς έκπληξη.
Παρότι ήδη απο την Παρασκευή το βράδυ τα στελέχη της ΕΤΕ μελετούσαν σχολαστικά την ανακοίνωση της Alpha έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση απέναντι στην άρνηση, που σημαίνει ότι πάραμένει ανοικτό και το παράθυρο υποβολής νέας βελτιωμένης πρότασης.
Είναι πάντως γεγονός ότι η πορεία των εξελίξεων της Παρασκευής έχει "παγώσει" την αγορά. Κι αυτό διότι η φημολογία ξέσπασε το μεσημέρι και πρακτικά επιβεβαιώθηκε σχεδόν άμεσα απο τις δηλώσεις "ουδέν σχόλιο" που -υποχρεωτικά- έκαναν τα στελέχη της ΕΤΕ.
Εν συνεχεία ακολούθησε η παύση συναλλαγών στις δύο μετοχές, αλλά και η ανακοίνωση της Εθνικής που περιέγραφε διαπραγμάτευση διάρκειας ενός μήνα, με καταλήξη στο ΔΣ της Alpha, που διεξαγόταν εκείνη την ώρα, προκειμένου να δοθεί επίσημη απάντηση.
Ετσι αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι ,δεδομένης της προηγούμενης αποτυχημένης απόπειρας μεταξύ των δύο πλευρών πριν λίγα χρόνια, αυτή τη φορα η κατάληξη δεν μπορεί παρά να είναι θετική.
Οι εξελίξεις όμως ήταν διαφορετικές.
Αναλυτικά, η πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση της Alpha που εκδόθηκε την Παρασκευή αργά το απόγευμα, αναφέρει τα εξής:
"Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η "Alpha Τράπεζα Α.Ε." (η "ΑLPHA") ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της "Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε." (η "ΕΘΝΙΚΗ") περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.
Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:
(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και
(Β) Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.
Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.
Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA".
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)