Monday, March 15, 2010

ΗΠΑ: Πτώση στην εμπιστοσύνη των κατασκευαστών τον Μάρτιο


ΗΠΑ: Πτώση στην εμπιστοσύνη των κατασκευαστών τον Μάρτιο

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ το Μάρτιο εξαιτίας της υπερπροσφοράς που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση των πλειστηριασμών, σύμφωνα με την Ένωση Κατσκευαστών. Ο δείκτης NAHB/Wells Fargo υποχώρησε κατά 2 μονάδες στις 15 μονάδες το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές ανάμεναν άνοδο στις 18 μονάδες.

source: reporter.gr

Ελαφρώς ανοδικά ο χρυσός


Ελαφρώς ανοδικά ο χρυσός

Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές, καθώς η αβεβαιότητα στις κεφαλαιαγορές οδήγησε τους επενδυτές στην «ασφάλεια» των μετάλλων. Έντονες είναι οι ανησυχίες για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας, αλλά και για την πιθανή υποβάθμιση της «ΑΑΑ» αξιολόγησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τη Moody’s.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν στα 1.105,40 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 0,3%.
Οι ανοδικές τάσεις ανακόπηκαν αφού για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις το δολάριο σημειώνει κέρδη έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως, αφού σήμερα ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στο +0,4% και στις 80,119 μονάδες. Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,46% και διαμορφώνεται στα 1,3705 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 124,320 γιεν, στο 0,9100 με τη Στερλίνα και στο 1,4527 με το Ελβετικό Φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,08% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 90,6750 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6639 με τη Στερλίνα και στο 1,0598 με το Ελβετικό φράγκο.

source: reporter.gr

Κάτω από τα 80 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 80 δολάρια το αργό

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας το κάτω από τα 80 δολάρια, στον απόηχο της ανάκαμψης του δολαρίου. Έντονες είναι οι ανησυχίες για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας, αλλά και για την πιθανή υποβάθμιση της «ΑΑΑ» αξιολόγησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τη Moody’s.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν στα 79,80 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,44 δολάρια.

Οι ανοδικές τάσεις ανακόπηκαν αφού για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις το δολάριο σημειώνει κέρδη έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως, αφού σήμερα ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στο +0,4% και στις 80,119 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά από τέσσερις συνεχείς ημέρες ανόδου, αφού διαπραγματευόταν στα 1,3660 δολ. από το επίπεδο των 1,3769 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3705 δολ.

Η πίεση στο ευρώ συνδέεται με τις παλινωδίες των ευρωπαίων υπουργών οικονομίας αναφορικά με το ενεχόμενο παροχής άμεσης βοήθειας προς την Ελλάδα. Τόσο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde όσο και ο Γερμανός ομόλογος της Wolfnang Shaeuble, έθεσαν τέρμα στην έντονη φημολογία για τη λήψη απόφασης από το Eurogroup και Εcoffin για χορήγηση δανείου στην Ελλάδα. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των 16 κρατών που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 μ.μ. Από την αρχή του έτους η "κρίση" του Ελληνικού Χρέους σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη έχει συμβάλλει στην διολίσθηση του ευρώ κατά 4,2% έναντι του δολαρίου.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Κάμψη των καθαρών εισροών επενδύσεων χαρτοφυλακίου


ΗΠΑ: Κάμψη των καθαρών εισροών επενδύσεων χαρτοφυλακίου

Στα 19,1 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν οι καθαρές εισροές επενδύσεων χαρτοφυλακίου στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, από 63,3 δισ. δολάρια κατά τον προηγούμενο μήνα.

source: reporter.gr

Χρέη σε κάρτες και δάνεια δηλώνουν ότι έχουν 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά

Χρέη σε κάρτες και δάνεια δηλώνουν ότι έχουν 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά

Αθήνα: Χρέη από δάνεια δηλώνουν ότι έχουν 6 στα 10 νοικοκυριά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Κάπα Research για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Το 31,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έλαβε δάνεια για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ το 13,9% επειδή το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Μάλιστα, από τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι έχουν χρέη, ένα στα τρία εκφράζει φόβους ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δόσεις.

Από όσους απαντούν ότι έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών στην αποπληρωμή, το 81,6% αφορά σε καταναλωτικά δάνεια και το 14,3% σε στεγαστικά.

Πάντως, το 62,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι σε θέση να ζήσει με το εισόδημα που απομένει μετά την καταβολή των μηνιαίων δόσεων των δανείων.

Σχετικά με τα χρέη το 84,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αυτά δεν ξεπερνούν την εμπορική αξία της κατοικίας τους.

Εξάλλου, σχεδόν μοιρασμένο εμφανίζεται το δείγμα στην ερώτηση για το αν έχει λάβει στεγαστικό δάνειο: αρνητικά απαντά το 48,3% των ερωτηθέντων και θετικά το 51,3%. Επίσης, το 94,1% δηλώνει ότι εξυπηρετεί το στεγαστικό του δάνειο.

Σε ερώτηση για το αν θα υπήρχε ενδιαφέρον φιλικού διακανονισμού των χρεών με τους δανειστές, το 55,1% απαντά αρνητικά έναντι 36,1% που δηλώνει ότι θα ενδιαφερόταν.

Σε άλλη ερώτηση για το αν έχουν δεχθεί τηλεφωνικές οχλήσεις για χρέη, το 61% δηλώνει ποτέ, το 24,7% από τράπεζες και το 24,7% από εισπρακτικές εταιρείες.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-8 Μαρτίου 2010 σε δείγμα 2.085 ατόμων άνω των 18 ετών με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Μέγιστο σφάλμα 2,04% και διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

souce: philenews.com

Η.Α.Ε.: Το Ντουμπάι δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια


Η.Α.Ε.: Το Ντουμπάι δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια

Το Ντουμπάι δεν αναμένεται να χρειαστεί εκ νέου βοήθεια από την κεντρική τράπεζα, όπως εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Nasser al-Suwaidi σε σημερινή του συνέντευξη στο Abu Dhabi.

«Δεν έχουν συζητήσει το θέμα με εμάς και δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο al-Suwaidi, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν το Ντουμπάι θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Dubai World βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την καθυστέρηση πληρωμών των χρεών της ύψους 26 δισ. δολαρίων.

«Γνωρίζουν ότι το πακέτο αναδιάρθρωσης δεν θα έχει αντίκτυπο στο κύρος του εμιράτου», σημείωσε ο al-Suwaidi. «Σε όλες τις τράπεζες θα συμπεριφερθούν το ίδιο δίκαια. Δεν πρόκειται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εγχώριων και ξένων τραπεζών».

Τέλος ο al-Suwaidi τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει αναλάβει το ρόλο του συμβούλου στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν πρόκειται για το τμήμα της επιτροπής που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,1% όπως ανέμεναν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στον κλάδο εξόρυξης σημείωσε αύξηση 2% ενώ η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,2%. Η παραγωγή αυτοκινήτων και εξαρτημάτων σημείωσε πτώση 4,4% ενώ εξαιρουμένου του παραπάνω κλάδου η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή. Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας ανήλθε 72,7% έναντι 72,5% των εκτιμήσεων.

source: capital.gr

Almunia: "Μακροπρόθεσμο" ενδεχόμενο το ΕΝΤ


Almunia: "Μακροπρόθεσμο" ενδεχόμενο το ΕΝΤ

Η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση οικονομιών της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει ένα “μακροπρόθεσμο” ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ανταγωνισμού Joaquin Almunia σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

“Ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο είναι κάτι που θα σκεφτούμε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Almunia, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα χωρίς να σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα,” τόνισε ο επίτροπος της Ε.Ε. προσθέτοντας πως η συντονισμός για τους προϋπολογισμούς πρέπει να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ώστε η Ευρωζώνη να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.


Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Το ΕΝΤ να μπορεί να αποβάλει μία χώρα από την ΟΝΕ

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δήλωσε ότι η ζώνη του ευρώ χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση και κυρώσεις στο θέμα της εποπτείας των μελών της, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας για την αποβολή μιας χώρας αν επιδεινωθούν δραματικά τα δημοσιονομικά της.

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Eurogroup, ο Schaeuble δήλωσε πως το θέμα της Ελλάδας θα είναι στην ατζέντα αν και διευκρίνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν αναμένεται να εγκρίνουν ένα συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Χρειαζόμαστε (ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) γιατί χρειαζόμαστε πιο αυστηρούς κανονισμούς", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild. Πρόσθεσε πως οι κανονισμοί αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν "πιο αυστηρή επίβλεψη και ισχυρότερες κυρώσεις".

"Χρειαζόμαστε... στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τη δυνατότητα όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, να αποχωρεί από την κοινότητα του ευρώ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Schaeuble.

Ο Schaeuble δήλωσε πως η ενσωμάτωση των κανονισμών αυτών στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο -το οποίο θα μπορούσε να δίνει βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα- θα χρειαστεί χρόνο και θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα το πράσινο φως από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

source: capital.gr

Consol Energy: Εξαγοράζει θυγατρική της Dominion έναντι $3,48 δισ.

Consol Energy: Εξαγοράζει θυγατρική της Dominion έναντι $3,48 δισ.

Στην εξαγορά των δραστηριοτήτων εξόρυξης και παραγωγής φυσικού αερίου της Dominion Resources έναντι 3,48 δισ. δολαρίων προχωρά η Consol Energy, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Με τη συγκεκριμένη εξαγορά αυξάνονται τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της Consol Energy σε ποσοστό άνω του 50%, περίπου στα 3 τρισ. κυβικά πόδια, από 1,9 τρισ. κυβικά πόδια. Επίσης, διπλασιάζεται η εν δυνάμει βάση εξόρυξης αερίου στα 41 τρις. κυβικά πόδια.

Η Consol Energy προτίθεται να αντλήσει περί τα 4 δισ. δολάρια από πώληση μετοχών και ομολόγων με σκοπό να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή και να αναπτύξει το project εξόρυξης φυσικών πόρων.

Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου, ενώ η Consol Energy ανακοίνωσε ότι «βλέπει» οριακή επέκταση των δραστηριοτήτων άνθρακα το 2010.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Fed Empire State Μαρτίου


ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Fed Empire State Μαρτίου

Χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Μάρτιο σύμφωνα με την έρευνα της Federal Reserve Bank of New York.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε στις 22,86 μονάδες από τις 24,91 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 24 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 25,43 μονάδες από τις 8,78 μονάδες. Ο δείκτης αποστολών φορτίων ενισχύθηκε στις 28,58 μονάδες από τις 15,14 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 12,35 μονάδες από 5,56 μονάδες.


source: capital.gr

Μεγάλη μείωση στις ακάλυπτες επιταγές το Φεβρουάριο


Μεγάλη μείωση στις ακάλυπτες επιταγές το Φεβρουάριο


Μεγάλη πτώση της τάξης του 82,38% εμφάνισαν το Φεβρουάριο τα ποσά των επιταγών που σφραγίστηκαν σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009 καθώς διαμορφώθηκαν σε 39,16 εκατ. ευρώ.

Το ποσό εμφανίζει μείωση κατά 77,75% και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε. που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, ενώ από την αρχή του χρόνου συνολικά το ποσό των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε σε 215,18 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη μείωση εμφανίζουν και τα ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών τα οποία τον Φεβρουάριο ήταν ύψους 8,03 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά 70,63% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 και κατά 48,92% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2009.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το συνολικό ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν ύψους 35,39 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο σφραγίστηκαν 4.014 σώματα επιταγών και τα τεμάχια των απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν 4.296.

source: capital.gr

Κίνα: Αύξηση 4,8% των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο δίμηνο


Κίνα: Αύξηση 4,8% των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο δίμηνο


ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones) – Άνοδο 4,86% στα 14,02 δισ. δολ. σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι επενδύσεις στο εξωτερικό μη χρηματοοικονομικούς κλάδους, τις οποίες η Κίνα προσπαθεί να προωθήσει για να δημιουργήσει πολυεθνικές εταιρείες, ανήλθαν σε 4,66 δισ. δολ. ξεπερνώντας το αντίστοιχο μέγεθος του πρώτου τριμήνου του 2009.

Σημειώνεται πως ο ρυθμός αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων υποχώρησε από το 7,8% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο καθώς η κινητή γιορτή του Lunar New Year που διαρκεί μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο ενώ το 2009 τον Ιανουάριο.

source: capital.gr

Cnooc: Εξαγορά του 50% της Bridas προς $3,1 δισ.

Cnooc: Εξαγορά του 50% της Bridas προς $3,1 δισ.



Στην εξαγορά του 50% της πετρελαϊκής εταιρίας Bridas της Αργεντινής έναντι του ποσού των 3,1 δισ. δολαρίων προχωρά η κινεζική ενεργειακή Cnooc.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά της Cnooc στη Λ. Αμερική, ενώ μέσω αυτής θα αυξήσει κατά 28% την παραγωγή πετρελαίου της φέτος, προκειμένου να καλύψει την συνεχώς αυξανόμενη κίνηση στην κινεζική αγορά.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά του κινεζικού ομίλου από το 2006, όταν κατέβαλε 2,7 δισ. δολάρια για εξαγορά πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Νιγηρία.

source: euro2day.gr

UBS: Έδωσε μπόνους $51,8 εκατ. το 2009 σε στελέχη


UBS: Έδωσε μπόνους $51,8 εκατ. το 2009 σε στελέχη



Το ποσό των 54,9 εκατ. ελβετικών φράγκων (51,8 εκατ. δολαρίων) «μοιράστηκαν» τα μέλη της διοίκησης του ελβετικού χρηματοοικονομικού ομίλου UBS κατά τη διάρκεια του 2009.

Όπως αποκαλύπτει το report που ο όμιλος κατέθεσε στις αρμόδιες ελβετικές αρχές το πλέον καλοπληρωμένο στέλεχός της ήταν ο κ. Carsten Kengeter, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων, ο οποίος είχε βασικό μισθό ύψους 669.092 φράγκων, ενώ οι συνολικές του αποδοχές για το 2009 έφθασαν στα 13,2 εκατ. φράγκα.

source: euro2day.gr

Phillips-Van Heusen: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Hilfiger


Phillips-Van Heusen: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Hilfiger

Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας Tommy Hilfiger από την Apax Partners, έναντι τιμήματος ύψους 3 δισ. δολαρίων περίπου, φέρεται να βρίσκεται η Phillips-Van Heusen, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο θέμα.



Η Phillips-Van Heusen, η οποία έχει στην κατοχή της brands όπως Calvin Klein και Izod, παράγει είδη ενδυμασίας κατόπιν αδείας για φίρμες όπως Kenneth Cole Reaction, Donald Trump και Hilfiger, αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

source: reporter.gr

Σχεδόν 1,5 τρισ. ευρώ θα δανειστεί η Ευρώπη φέτος

Σχεδόν 1,5 τρισ. ευρώ θα δανειστεί η Ευρώπη φέτος

Ρεκόρ δανειακών αναγκών το 2010 στην Ευρώπη και έκρηξη δαπανών για αποπληρωμή τόκων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με υψηλότερη αυτήν της Ελλάδας, «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Standard & Ρoor's.



Σύμφωνα με τον οίκο, ο δανεισμός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το 2010 θα αγγίξει το ρεκόρ των 1,446 τρισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, 52 δισ. ευρώ περισσότερα από το ιστορικό ρεκόρ που ήδη σημειώθηκε το 2009. Το 2010 αλλά και τα επόμενα χρόνια οι δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, θα διατηρηθούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνεται, τα έσοδα των κυβερνήσεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι δαπάνες συνεχίζουν να είναι υψηλές, λόγω της υψηλής ανεργίας και των μεγάλων αναγκών για δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο S&P τονίζει πως οι αλλαγές στο περιβάλλον του κρατικού χρέους, όπως και στην αντίληψη για ρίσκο των επενδυτών, θα οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στα κόστη χρηματοδότησης, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις χωρών τους τελευταίους 18 μήνες, με την Ελλάδα να αποτελεί το πιο πρόσφατο αλλά και πιο ηχηρό παράδειγμα.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται σύντομα να αποσύρουν τα πακέτα στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η ακόλουθη μείωση στην ζήτηση για κυβερνητικό χρέος (η υπερπροσφορά ομολόγων με άλλα λόγια), θα οδηγήσει στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων.

Όπως τονίζει λοιπόν ο αναλυτής κ. Stukenbrock, η δημοσιονομική πίεση που θα προκαλέσει η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, θα είναι ισχυρότατη. Ο οίκος μάλιστα εκτιμά πως θα υπάρξει διατηρητέα αύξηση κατά 300 μονάδες βάσης στην καμπύλη των αποδόσεων μέχρι το 2015 και αυτό θα οδηγήσει σε εξτρά ετήσιες πληρωμές της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, του 2,6% για την Πορτογαλία και του 2,5% για την Ιταλία και την Βρετανία.

Σύμφωνα με τον S&P πάντως, η Βρετανία αναμένεται να δανειστεί 38 δισ. ευρώ λιγότερα φέτος σε σχέση με το 2009, μετά τον πολύ υψηλό μακροπρόθεσμοο δανεισμό στον οποίο προχώρησε το περασμένο έτος.

Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά πως η Γερμανία θα δανειστεί 41 δισ. ευρώ περισσότερα φέτος από ότι το 2009 και η Γαλλία 26 δισ. ευρώ περισσότερα, και τονίζει πως τα δημσιονομικά αυτών των δύο χωρών θα σημειώσουν σημαντική επιδείνωση το τρέχον έτος.

Παράλληλα εκτιμά ότι θα σημειωθούν τεράστιες αυξήσεις στον μεσοπρόθεσμο με μακροπρόθεσμο δανεισμό της Ισπανίας (21 δισ. ευρώ), της Ρωσίας ( κατά 20 δισ. ευρώ), της Τουρκίας ( κατά 19 δισ. ευρώ) και της Ολλανδίας ( 13 δισ. ευρώ).

source: reporter.gr

Και το λιμάνι του Αστακού αγοράζουν οι επενδυτές από το Κατάρ!

Και το λιμάνι του Αστακού αγοράζουν οι επενδυτές από το Κατάρ!

Εκτός από την τριπλή ενεργειακή επένδυση που σχεδιάζουν οι Άραβες από το Κατάρ στον Αστακό (μονάδα ηλεκτρισμού, τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου και μονάδα βιοκαυσίμων), στόχος τους είναι η αγορά και του ίδιου του λιμανιού!



Για το σκοπό αυτό είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 200 εκατ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ της συνολικής επένδυσης. Το στοιχείο λοιπόν που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ, η Qatar Petroleum International (QPI), που ηγείται του επενδυτικού σχήματος, εκτός από τις παραπάνω επενδύσεις, ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το λιμάνι του Αστακού από τις τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική, στις οποίες και ανήκει.

Η εγκατάσταση της ΝΑΒΙΠΕ του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας είναι η μοναδική Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή στην Ελλάδα με δικό της λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, και η απόκτησή της εξασφαλίζει στο Κατάρ ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σήμερα δεν διαθέτει. Το σημείο αυτό λοιπόν της εισόδου στην Ε.Ε. για το αραβικό εμιράτο μπορεί να είναι η Ελλάδα, γεγονός που εξασφαλίζει στη χώρα μας ένα σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος, αναβαθμίζοντας γενικότερα το γεωστρατηγικό μας ρόλο. «Μια τέτοια συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής», όπως άλλωστε ανέφερε η ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής από το υπουργείο Επικρατείας, χωρίς ωστόσο να κάνει νύξη στο μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού. Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, για να αλλάξει χέρια το λιμάνι έχουν προβλεφθεί 200 περίπου εκατ. ευρώ από το συνολικό μέγεθος της επένδυσης ύψους 3 δισ. ευρώ.

Έτοιμο τη διετία 2013-2014

Το τριπλό αυτό έργο στον Αστακό αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διετία 2013-2014, και θα περιλαμβάνει από τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου - μια δεύτερη "Ρεβυθούσα" αλλά χωρητικότητας 6,5 δισ. κυβικών μέτρων, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή της σημερινής- μια μονάδα ηλεκτρισμού 1.000 μεγαβάτ που θα εξάγει το 70% του ρεύματος στην Ιταλία, μέχρι θερμοκήπια φυκιών μεγάλης κλίμακας για τη παραγωγή βιοκαυσίμων, που θα δώσουν δουλειά σε 1.000 περίπου άτομα. Η διαδικασία αδειοδότησης του όλου έργου ξεκινά άμεσα, θα γίνει υπό την επίβλεψη της υπ. Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, και η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται το 2011. Για τη μεν μονάδα ηλεκτρισμού, η έναρξη λειτουργίας της τοποθετείται στο β' τρίμηνο του 2013 (οπότε ξεκινά και η καλλιέργεια των φυκιών, αφού θα "τρέφονται" με το παραγόμενο CO2), ενώ για το τερματικό σταθμό στο β' εξάμηνο του 2014.

source: reporter.gr

Στην υποδομή της Κίνας και της Ινδίας επενδύει η JP Morgan


Στην υποδομή της Κίνας και της Ινδίας επενδύει η JP Morgan

Σε διευρυμένες επενδύσεις στην Κίνα και την Ινδία έχει προχωρήσει η JP Morgan Asset Management, η οποία έχει τοποθετήσει στις δύο χώρες το ένα τέταρτο περίπου του ασιατικού της αμοιβαίου κεφαλαίου υποδομών ύψους 860 εκατ. δολαρίων.

Το Asian Infrastructure & Related Resources Opportunity Fund επενδύθηκε σε εταιρείες τσιμέντου και ύδρευσης στην Κίνα και σε ένα νοσοκομείο στην Ινδία ένα μήνα περίπου μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής Φίλιπ Τζάκσον.

«Δέκα ή 15 χρόνια πριν, η Ασία θεωρούνταν προαιρετική, εναλλακτική μορφή επένδυσης. Ο έφηβος, όμως, ωρίμασε και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει παγκόσμιος επενδυτής που δεν έχει συγκαταλέγει την Κίνα στις βασικές του επενδύσεις», σημειώνει.

«Προβλέπουμε μετά βεβαιότητας ότι η Κίνα και η Ινδία θα εξελιχθούν στις δύο μεγαλύτερες αγορές, αλλά το ίδιο εύκολα θα προχωρούσαμε σε επενδύσεις στην Κορέα ή τη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάκσον, η λογική της επένδυσης στη Scitus Cement στη νοτιοδυτική επαρχία Guizhou ήταν ότι η περιοχή χρειαζόταν τεράστιους πόρους, όπως τσιμέντο, για την κατασκευή του δικτύου υποδομών.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο επένδυσε, επίσης, στην εταιρεία δικτύου ύδρευσης Goldtrust Water που δραστηριοποιείται στη νότια Κίνα, καθώς και στο νοσοκομείο SevenHills Hospital της Ινδίας που επεκτείνεται στη Βομβάη.

source: naftemporiki.gr

Οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη απαγόρευση πωλήσεων CDS

Οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη απαγόρευση πωλήσεων CDS

Εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονται σοβαρά να απαγορεύσουν τις κερδοσκοπικές συναλλαγές στα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit-default-swaps), τότε θα πρέπει να προετοιμασθούν καλύτερα για τις απρόβλεπτες συνέπειες μιας τέτοιας απαγόρευσης. Αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να κυμαίνονται από την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα μέχρι την υποχώρηση των χρηματιστηρίων, μέσω εντονότερων πιέσεων στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η έκκληση για την επιβολή περιορισμών στα κερδοσκοπικά «στοιχήματα» μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών δημοτικότητας των πολιτικών, σε θεωρία και πράξη όμως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να γυρίσει «μπούμερανγκ», εκτιμά σε ανάλυσή του στη «WSJ» ο Ρίτσαρντ Μπάρλεϊ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των κερδοσκοπικών πωλήσεων CDS. Παραδέχθηκε όμως ότι η Κομισιόν θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως πώς λειτουργούν οι αγορές CDS. Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Λουξεμβούργου υποστήριξαν την προηγούμενη εβδομάδα την ιδέα της απαγόρευσης και ζήτησαν άμεσα μέτρα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η γερμανική χρηματιστηριακή Bafin δεν κατάφερε να εντοπίσει αποδείξεις μαζικών κερδοσκοπικών κινήσεων στα ελληνικά CDS συμβόλαια.

Μια απαγόρευση στις κερδοσκοπικές συναλλαγές των CDS θα μπορούσε αρχικά να συμβάλει στην υποχώρηση των τιμών. Εάν όμως οι αγορές φοβηθούν μήπως οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν το ρίσκο από την έκθεσή τους, φερ' ειπείν, σε ελληνικό κρατικό χρέος, τότε ενδεχομένως να ωθήσουν προς τα πάνω τις ομολογιακές αποδόσεις. Η ρευστότητα θα «στερέψει» και πάλι, ασκώντας νέες, σφίγγοντας και πάλι τον κλοιό γύρω από το χρηματοοικονομικό σύστημα. Εναλλακτικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρουν άλλους τρόπους αντιστάθμισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων ρευστοποιήσεων σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού, τραπεζικών μετοχών, εταιρικών ομολόγων και μετοχών γενικότερα.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα. Οι αποφασιστικές, μέχρι τώρα κινήσεις τους συνέβαλαν στον περιορισμό της κρίσης, αλλά το «τίμημα» ήταν η αναπόφευκτη αύξηση του κρατικού ρίσκου. Και δεν είναι λογικό να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην αγορά CDS που αντικατοπτρίζει το συγκεκριμένο ρίσκο. Και οτιδήποτε που απειλεί τη δυνατότητα διαχείρισης ρίσκου -όπως η απαγόρευση της διαπραγμάτευσης των CDS- θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτά που έχουν μέχρι τώρα επιτύχει οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

source: naftemporiki.gr

Στα υψηλά επτά εβδομάδων ο Nikkei


Στα υψηλά επτά εβδομάδων ο Nikkei

Στα υψηλά επτά εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης, με τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών να σημειώνουν κέρδη χάρη στην υποτίμηση του γεν, παρότι η ρευστοποίηση κερδών στις μετοχές που είχαν καταγράψει πρόσφατα κέρδη μετρίασε την άνοδο.

Απρόθυμοι φάνηκαν οι επενδυτές να προχωρήσουν σε δυναμικές συναλλαγές μετά την άνοδο του δείκτη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα και εν όψει των αναθεωρήσεων νομισματικής πολιτικής τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις ΗΠΑ προς το τέλος της εβδομάδας.

«Υπάρχει η αίσθηση της στάσης αναμονής στην αγορά εν όψει των συνεδριάσεων της BOJ και της Federal Reserve», σχολιάζει ο Γιουτάκα Μιούρα, ανώτατος τεχνικός αναλυτής της Mizuho Securities. «Στα σημερινά επίπεδα, οι πιέσεις για ρευστοποιήσεις υπερισχύουν της αγοραστικής δυναμικής, με εξαίρεση τις συναλλαγές για κάλυψη των ανοιχτών θέσεων», συμπληρώνει.

Ο Nikkei [.N225] έκλεισε σήμερα στις 10.751,98 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,72, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,3% κλείνοντας στις 938,91 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Moody΄s: "Ασφαλείς οι αξιολογήσεις ΑΑΑ"


Moody΄s: "Ασφαλείς οι αξιολογήσεις ΑΑΑ"

Ασφαλείς παραμένουν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών του κόσμου με αξιολόγηση ΑΑΑ, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά τους δεν είνια σε καλή κατάσταση, ωστόσο οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, όπως αναφέρει η Moody’s Investors Service σε σημερινή της έκθεση.

Στην τριμηνιαία έκθεση του οίκου εξετάζονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι εκδότες ομολόγων, που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως η Ισπανία και οι Σκανδιναβικές χώρες.

Η Moody’s εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει «εύθραυστη» για πολλές μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν εφαρμόσει τις πιο δυναμικές πολιτικές δημοσιονομικής και νομισματικής επέκτασης.

«Το γεγονός αυτό εκθέτει τις κυβερνήσεις σε σημαντικό κίνδυνο για την εφαρμογή των στρατηγικών εξόδου, κίνδυνος που καθιστά πιο ευάλωτη την πιστοληπτική τους ικανότητα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody’s Sovereign Risk Group και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

Παρόλα αυτά ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η ικανότητά τους να εξυπηρετούν το χρέος – ο δείκτης πληρωμών τόκων προς τα έσοδα του κράτους – υποδηλώνει ότι οι αξιολογήσεις ΑΑΑ όλων των κυβερνήσεων είναι ασφαλείς.

«Με φόντο της ήπιας ανάκαμψης, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πλέον σημαντική για την επιδιόρθωση των ζημιών που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση και που επηρέασαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Moody’s Sovereign Risk Group, Pierre Cailleteau.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αύξηση 0,1% στις τιμές κατοικιών το Μάρτιο


Μ. Βρετανία: Αύξηση 0,1% στις τιμές κατοικιών το Μάρτιο


Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο σε μηνιαία βάση, καθώς η αύξηση των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών περιόρισε τη δυνατότητα αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης τιμών κατοικιών της Rightmove έδειξε πως οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη χαμηλότερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2002 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε το Μάρτιο, καθώς ενισχύθηκε 5,3%.

Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση είχε καταγραφεί αύξηση 3,2% και 6,1% σε ετήσια.

Η επιβράδυνση στην άνοδο των τιμών οφείλεται κυρίως στην κατά 17,5% αύξηση του αριθμού ακινήτων που τέθηκαν προς πώληση τις τέσσερις εβδομάδες έως τα μέσα Μαρτίου σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €41,544 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €41,544 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 41,544 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΤΚ διακανόνισε σχεδόν 257 εκατ. ευρώ σε αγορές την περασμένη Παρασκευή.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται συνήθως από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στη πρωτογενή όσο και στη στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί "αρκετά μέσα" στο 2010.

source: capital.gr

Πώς έστησε η Goldman το παιχνίδι της ελληνικής χρεοκοπίας


Πώς έστησε η Goldman το παιχνίδι της ελληνικής χρεοκοπίας

Ένα «ριψοκίνδυνο» παιχνίδι που οδήγησε το κόστος δανεισμού στα ύψη για την Ελληνική Δημοκρατία φαίνεται ότι έπαιξε τους τελευταίους 8 μήνες ο μεγάλος επενδυτικός κολοσσός της Goldman Sachs.



Οι πανίσχυροι τραπεζίτες της Wall Street με τεράστια επιρροή στα επιχειρηματικά δρώμενα σε ΗΠΑ και Ευρώπη την ώρα που προσπαθούσαν να κλείσουν «δυο μεγάλες δουλειές» με την κυβέρνηση Παπανδρέου προκειμένου μεταξύ άλλων να πείσουν τους Kινέζους να μέρος του χρέους της χώρας , στην ουσία υπονόμευαν την προσπάθεια της χώρας καθώς σε 3 αλλεπάλληλες εκθέσεις τους πρότειναν στους πελάτες τους να επενδύσουν στην χρεοκοπία της χώρας μας.


Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι έστω και αργά έγινε αντιληπτό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αποτέλεσμα η εταιρία –κολοσσός να τεθεί εκτός από την μεγάλη δουλειά της έκδοσης των πρόσφατων 10ετων ομολόγων της Ελλάδος και να χάσει προμήθειες πολλών εκατ ευρω.


Έτσι στην τελευταία έκδοση των ομολόγων της η Ελλάδα έβαλε στο παιχνίδι ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ αυτών την Barclays Capital και την HSBC Holdings, τις ελληνικές Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και την ιαπωνική Nomura.


Εκτιμάται δε ότι θα αποκλειστεί και από άλλες δουλειές του ελληνικού δημοσίου στο άμεσο μέλλον.


Όπως πληροφορείται το protothema gr. η Goldman Sachs τον περασμένο Ιούλιο σε 48λιδη έκθεση της με τον τίτλο «C.D.S. 101» συμβούλευε τους πελάτες της να ανοίξουν θέσεις σε credit-default swaps, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, καθιστούν εύκολο στους επενδυτές το σορτάρισμα, δηλαδή το στοίχημα ενάντια σε συγκεκριμένους δανειολήπτες, που θα έφερνε τεράστια κέρδη αν αυτοί χρεοκοπούσαν.
Η έκθεση δεν αναφερόταν τότε στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή τα spreads των 10ετων ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν κοντά στις 100 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερμανικά ομόλογα.

Η Goldman επανήλθε τον Αύγουστο με άλλη έκθεση που αφορούσε έρευνά της για την αγορά των hedge funds. Σε αυτήν εστίαζε στα υποψήφια μελλοντικά θύματα, υποστηρίζοντας ότι η τιμή των swaps ήταν ενδεχομένως πολύ χαμηλή και ότι υποεκτιμά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες πρόσφατα είχαν προχωρήσει σε μεγάλο δανεισμό από τις αγορές ομολόγων.


«Αγοράστε CDS κρατικών ομολόγων αναπτυγμένων χωρών» προέτρεπε από τότε η έκθεση, χωρίς να αναφέρεται όμως ακόμα σε κάποια χώρα αλλά ήταν σαφές ότι έδειχνε και την Ελλάδα .


Από εκείνη την στιγμή με την δεύτερη έκθεση ξεκίνησε η κούρσα των spreads των CDS και όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό (αφού οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία) και των ελληνικών ομολόγων.


Από τις 120 μονάδες τον Οκτώβριο εκτινάχθηκαν στις 150 τον Νοέμβριο ,στις 200 στις αρχές Δεκεμβρίου στις 250 μονάδες στα μέσα του ιδίου μήνα , πάνω από 300 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου.
Τότε ακριβώς εκδόθηκε η τρίτη έκθεση και τα spreads εκτινάχθηκαν πάνω από 400 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Κι όμως ζητούσαν δουλειές…
Ενώ όμως με τις δυο αυτές εκθέσεις στην ουσία (εάν και δεν το έλεγε ευθέως όμως έδειχνε την Ελλάδα , την Πορτογαλία και την Ισπανία ) παρακινούσε τους πελάτες της να ποντάρουν στην χρεοκοπία χώρας μας την ίδια ώρα ένα από τα μεγάλα αφεντικά της αμερικανικής εταιρίας Gary D.Cohn συναντούσε τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και κάτω από άκρα μυστικότητα προσπαθούσε να τον πείσει ότι είναι σε θέση να προτείνει την κινεζική κυβέρνηση να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 25 έως 30 δισ. ευρώ.





Επιπρόσθετα του ζήτησε να προχωρήσουν σε μία συμφωνία (swap), με την οποία θα «ρυθμίζονταν» τα χρέη των νοσοκομείων ύψους άνω των 4 δισ. ευρω. Όμως στην περίπτωση των νοσοκομείων ο chef της Goldman Sachs εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι» ενώ στην περίπτωση των Kινέζων η δουλειά δεν προχώρησε.


Όπως πάντως αποδεικνύεται σήμερα, τα CDS επιδείνωσαν τα προβλήματα δανεισμού της χώρας μας όπως και των υπολοίπων χρεωμένων χωρών της Ε.Ε., τροφοδοτώντας την αύξηση του κόστους αυτού και προκαλώντας τις πρόσφατες εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για φραγμούς στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται με αυτά.
Η προτροπή για άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα CDS δημοσίου χρέους υπερχρεωμένων αναπτυγμένων χωρών δεν εμπόδισε την Goldman Sachs να συνεχίσει τη δεκαετή συνεργασία και προσφορά υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μας.


Σύμφωνα με επίσημα τα στοιχεία της βρετανικής εταιρίας Dealogic, από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Goldman Sachs έπαιξε ρόλο underwriter στην έκδοση νέων ομολόγων συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 33 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Βρετανία.


Οι τρεις χώρες είναι από τις πλέον υπερχρεωμένες αναπτυγμένες οικονομίες και τα CDS τους προφανώς αυτά που η Goldman προέτρεπε με τις εκθέσεις της τους πελάτες της να αγοράσουν.
Πάντως θα πρέπει να τονισθεί με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα εκδώσει δολαριακά ομόλογα σε λίγους μήνες είναι υποχρεωμένη να βάλει στο παιχνίδι άλλες τράπεζες μεταξύ αυτών την Morgan Stanley κ.α.

source: protothema.gr

Fed Getting Ready to Remove Security Blanket for Markets


Fed Getting Ready to Remove Security Blanket for Markets


Spring may be in the air, but the long winter is hardly over for the U.S. economy. So expect the Federal Reserve’s policy-setting committee to keep its hot-house approach in place for at least for one more meeting.


Though there’s virtually no chance the FOMC will change interest rates or key monetary policy language at its March 16 meeting, change of another sort is imminent.

Come March 31, the Fed is expected to have finished a year-long program involving the purchase of some one and a quarter trillion dollars of mortgage-backed securities, which has been widely credited with pumping up the housing market.

“There's a lot of anxiety about that,” says economist Ram Bhagavatula, managing director of the hedge fund Combinatorics Capital.

The big question is how much mortgage rates will rise and how quickly as a result, even if the central bank has kept the door open about reviving the program.

In some ways, it’s a first step in bringing some uncertainty back into the markets. (After all, the recent discount rate was ultimately written off as a mechanical move without any implications for liquidity or monetary policy.)

For now, that’s probably more than enough for the markets and in that context might be reason enough for the Fed not to tinker with the now legendary centerpiece phrase of its policy statement: "economic conditions…are likely to warrant exceptionally low levels of the federal funds rate for an extended period."

That phrase, added to the FOMC statement in February 2009, has been something of a security blanket for investors.

Much like the Greenspan Fed did during a seven-month period in 2003-2004, when rates were then at the record low of 1 percent, economists expect a series of subtle yet telling changes in policy language to let the market down easy and telegraph the imminent arrival of a rate increase.

“We do have sort of a precedent," says long-time Fed watcher David Jones of DMJ Advisors.

source: cnbc.com

Google '99.9%' Sure It Will Shut Down China Search Engine


Google '99.9%' Sure It Will Shut Down China Search Engine

Published: Saturday, 13 Mar 2010 | 11:20 AM ET Text Size By: Richard Waters and Kathrine Hille
Financial Times
Google has drawn up detailed plans for the closure of its Chinese search engine and is now “99.9 per cent” certain to go ahead as talks over censorship with the Chinese authorities have reached an apparent impasse, according to a person familiar with the company’s thinking.



In a hardening of positions on both sides, the Chinese government also on Friday threw down a direct public challenge to the US search company, with a warning that it was not prepared to compromise on internet censorship to stop Google leaving.

The signs that Google [GOOG 579.54 -1.60 (-0.28%) ] was on the brink of closing Google.cn, its local search service in China, came two months after it promised to stop bowing to censorship there. But while a decision could be made very soon, the company is likely to take some time to follow through with the plan as it seeks an orderly closure and takes steps to protect local employees from retaliation by the authorities, the person familiar with its position said.

Google is also seeking ways to keep its other operations in China going, although some executives fear that a backlash from the Chinese authorities could make it almost impossible to keep a presence in the country.

When the search giant first promised to end censorship in response to what it claimed were a series of cyber-attacks mounted from inside China, many China-watchers warned that its public defiance of Beijing would provoke a stern response.



On Friday, Li Yizhong, minister for industry and information technology , said: “If [Google] takes steps that violate Chinese laws, that would be unfriendly, that would be irresponsible, and they would have to bear the consequences.”

One person close to the search company, meanwhile, said that its senior executives remained “adamant” about ending the censorship. The company has also ruled out keeping the search service going by handing majority control, or even the entire business, to a local player, this person said.

Google’s executives have made it clear that they still hope to stay in the country, whatever the fate of Google.cn. “It’s very important to know we are not pulling out of China,” Eric Schmidt, Google’s chief executive, told the Financial Times at the time. “We have a good business in China. This is about the censorship rules, not anything else.”

The company’s other operations, which pre-date the launch of Google.cn four years ago, include its research centre in Beijing and a sales force that sells advertising on the Chinese-language Google.com search service, based outside China, to advertisers inside the country.


RELATED LINKS
Current DateTime: 01:02:41 14 Mar 2010
LinksList Documentid: 35851752
Busch: China + Free Trade=JobsChina Warns Obama on YuanChina Grapples With InflationChina's Big Seafood PlayWelcome to Google, Kansas
Mr Li encouraged Google to continue its operations in the country. “[Google] has taken 30 per cent of the Chinese search market.

“If you don’t leave, China will welcome that, if you don’t leave, it will be beneficial for the development of the internet in China.”

source: cnbc.com
Share |