Tuesday, July 5, 2011
ΗΠΑ: Άνοδος μικρότερη των εκτιμήσεων στις εργοστασιακές παραγγελίες
ΗΠΑ: Άνοδος μικρότερη των εκτιμήσεων στις εργοστασιακές παραγγελίες
Άνοδο σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες το Μάιο στις ΗΠΑ ωστόσο τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,8% από τον Απρίλιο στα 445,29 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 1%.
Τον Απρίλιο οι παραγγελίες είχαν σημειώσει πτώση 0,9% αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης.
Χωρίς να περιλαμβάνεται ο κλάδος των μεταφορών, οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,2% το Μάιο. Εξαιρουμένων των παραγγελιών για την αμυντική βιομηχανία οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,7%.
source: capital.gr
Ιαπωνία: Νέο προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο Kan
Ιαπωνία: Νέο προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο Kan
Έκτακτο προϋπολογισμό 2 τρισ. γεν (25 δισ. δολ.) για την αντιμετώπιση των καταστροφών μετά το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Naoto Kan, ποσό που δεν αναμένεται ωστόσο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για την ανοικοδόμηση.
Είναι το δεύτερο σχέδιο δαπανών που κατατίθεται. Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν θα βασιστεί σε πωλήσεις ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το πακέτο, ενώ θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια που περίσσεψαν από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Kan μείωσε το μέγεθος του πακέτου λόγω των φωνών από κυβερνητικούς βουλευτές και αξιωματούχους της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις να τοποθετούν στα 16,9 τρισ. γεν το κόστος των ζημιών από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν και νέοι προϋπολογισμοί για την ανοικοδόμηση.
Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει 275 δισ. γεν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρηνικής κρίσης. Προβλέπονται επιπλέον 800 δισ. γεν σε δαπάνες για την ανοικοδόμηση, ενώ 546 δισ. γεν θα κατευθυνθούν στις τοπικές κυβερνήσεις στις πληγείσες περιοχές.
Οι αναλυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τους έκτακτους προϋπολογισμούς της ιαπωνικής κυβέρνησης για να αξιολογήσουν την επιπλέον επιβάρυνση στο χρέος της χώρας που είναι ήδη το μεγαλύτερο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
source: capital.gr
Λάκης Γαβαλάς: Στο άρθρο 99 και η "επώνυμη" μόδα
Λάκης Γαβαλάς: Στο άρθρο 99 και η "επώνυμη" μόδα
Η κρίση χτυπάει και τον λαμπερό κόσμο της μόδας, των ισχυρών brands και των επιχειρηματιών που μέχρι πρότινος αποτελούσαν “ορόσημο” σε αυτή την ειδική αγορά, η οποία απευθύνεται στα ανώτερα οικονομικά στρώματα.
Αυτή την κρίση βιώνει και ο Λάκης Γαβαλάς, ένας από τους πιο επιτυχημένους εισαγωγείς επώνυμων ρούχων και υποδημάτων στην Ελλάδα. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας, που έκανε τις δραστηριότητές του συνώνυμες με την τελευταία λέξη της μόδας, εκπροσωπώντας στην Ελλάδα πάνω από 60 λαμπερές μάρκες, από την Anna Molinari και τους D&G, στην Burberry, την Sonia Rykiel και τους DSquared, ζήτησε την προστασία του άρθρου 99, προκειμένου να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του.
Τα «σύννεφα» στην επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Γαβαλά ξεκίνησαν από τα τέλη του 2010, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές και άρχισαν να πυκνώνουν μετά τον Φεβρουάριο, την έφοδο του ΣΔΟΕ στις επιχειρήσεις του και το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ που "αμέλησε" να πληρώσει το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Μάλιστα, τον Απρίλιο η ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών εξέδωσε κατασχετήριο στο όνομά του, και ως φυσικό και ως νομικό πρόσωπο, ύψους 4,184 εκατ. ευρώ.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Capital.gr ότι τόσο η κακή διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από αρμόδια στελέχη της εταιρείας του κ. Γαβαλά όσο και η μεγάλη κάμψη των λιανικών πωλήσεων ήταν δύο από τους βασικούς λόγους που έφεραν αυτή την αρνητική εξέλιξη.
Φίλοι και ανταγωνιστές αναγνωρίζουν στον επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά την ευρηματικότατα, την προσήλωση στην ποιότητα, αλλά και την ακλόνητη επιλογή του για ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες στις σειρές ρούχων που έφεραν την υπογραφή του, έστω και αν του κόστιζαν περισσότερα χρήματα από το να ράψει σε Βαλκανικές χώρες.
Όπως και δεν είναι λίγοι εκείνοι στον χώρο που κάνουν λόγο για την επαγγελματική φερεγγυότητα του Λάκη Γαβαλά, ο οποίος φρόντισε να επιστρέψει επιταγές τους για ανεκτέλεστες παραγγελίες . Όμως, όπως όλα δείχνουν δεν κατάφερε να τους καλύψει όλους, γι’ αυτό και επιστρατεύει το άρθρο 99, σαν μια προσπάθεια να διαχειριστεί τα οικονομικά του ομίλου έχοντας προστασία από τους πιστωτές του. Αντίθετα, κλήθηκε να διαχειριστεί σημαντικές επισφάλειες, κυρίως από καταστήματα της επαρχίας, τα οποία δεν του εξόφλησαν παραγγελίες, καθώς έκλεισαν.
Με βάση τον ισολογισμό της χρήσης 2009, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 69,32 εκατ. ευρώ έναντι 68,6 εκατ. το 2008 και καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,84 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. το 2008. Τα συνολικά δάνεια της εταιρείας ήταν 17,37 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανήλθε το 2009 σε 94,3 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, τα οικονομικά αποτελέσματα της «Λάκης Γαβαλάς ΑΕ Εσωτερικοί Χώροι», η οποία ασχολείται με τις εισαγωγές και εμπόριο επίπλων κλπ., είχε το 2009 κύκλο εργασιών 4,679 εκατ. ευρώ και καθαρά αποτελέσματα προ φόρων -568.830 ευρώ και ζημίες εις νέον 3,22 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εν λόγω εταιρείας ήταν 5,8 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα επιδεινώθηκαν στην χρήση του 2010, με τον τζίρο να καταγράφει κάμψη της τάξης του 10%, ενώ η εταιρεία προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση ρευστότητας που αντιμετώπιζε, προχώρησε και σε κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων.
Η εταιρεία πάντως, διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, μεταξύ των οποίων τα κεντρικά κτήρια της διοίκησης στην Κάντζα, σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 33.000 τ.μ., το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες προσπάθησε να πουλήσει αντί 40 εκατ. ευρώ, αναθέτοντάς το σε μεγάλο μεσιτικό γραφείο, αλλά χωρίς επιτυχία. Αυτή η επένδυση, η οποία ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, για να στεγάσει την “αυτοκρατορία Γαβαλά”, σήμερα κρίνεται ως μια ακόμη κίνηση που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και επιβάρυνε τον ισολογισμό της εταιρείας με δανεισμό.
Αναφορικά με τις ξένες φίρμες που εμπορεύεται στη χώρα μας ο όμιλος, έχοντας συνεργασίες στην χονδρική πώληση με πάνω από 700 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, το Gruppo Pagoni πήρε ήδη την αντιπροσωπία των Moschino και DSquared, η Fashion Lobby, ιδιοκτήτρια των καταστημάτων «Soho-Soho», ανέλαβε την αντιπροσωπεία των Tortuga, ενώ η βρετανική Burberry και η ιταλική «D&G» παραδίδουν εμπορεύματα απευθείας στους πελάτες.
Ποιος είναι ο Λάκης Γαβαλάς
Ο Λάκης Γαβαλάς γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά. Τέλειωσε την Ελληνογαλλική Σχολή St. Paul και, στα 20 χρόνια του, πήγε στην Ιταλία για σπουδές χορού. Εκεί, συνεργάστηκε µε την ιταλική τηλεόραση Rai και γνώρισε πολλούς σχεδιαστές και επώνυµους της εποχής.
Παρά το γεγονός ότι παρακολούθησε κάποια μαθήματα µόδας, το σχέδιο δεν ήταν η πρώτη επιλογή του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να ασχοληθεί επιχειρηματικά µε τη µόδα, εκπροσωπώντας ξένους οίκους, σε µια εποχή όπου αυτό το σκεπτικό ήταν εντελώς άγνωστο στην ελληνική αγορά. Σήµερα, πέρα από την αλυσίδα καταστημάτων «.LAK», η εταιρεία «Lakis Gavalas S.A.» διαχειρίζεται τα καταστήµατα «Lakis Gavalas», καθώς επίσης τα monobrands «Burberry».
source: capital.gr
Καμπανάκι Moody's και για τις κινεζικές τράπεζες
Καμπανάκι Moody's και για τις κινεζικές τράπεζες
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά χρέη των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας αλλά και για τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας έκρουσε η Moody’s προειδοποιώντας μάλιστα με πτωτική αναθεώρηση του outlook για τις κινεζικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, η Moody’s επισημαίνει πως τα χρέη των τοπικών κυβερνήσεων προς τις τράπεζες ενδεχομένως να είναι κατά 540 δις. δολ. υψηλότερα από ότι αναφέρουν οι εποπτικοί οργανισμοί. «Εκτιμούμε ότι η πλειονότητα των δανείων των τοπικών κυβερνήσεων είναι καλής ποιότητας, αλλά βάσει των εκτιμήσεών μας για την κατηγοριοποίηση των δανείων και τα χαρακτηριστικά κινδύνου… καταλήγουμε ότι η έκθεση των τραπεζών στον δανεισμό των τοπικών κυβερνήσεων είναι μεγαλύτερη από ότι αναμέναμε» αναφέρει η Yvonne Zhang, αναλύτρια της Moody’s.
Εάν η Κίνα δεν παρουσιάσει «ένα σαφές κύριο σχέδιο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε ενδέχεται να διατυπωθεί αρνητικό Outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης των κινεζικών τραπεζών, αναφέρει η Moody’s
source: euro2day.gr
Σοκ στην αγορά ακινήτων τον Ιούνιο
Σοκ στην αγορά ακινήτων τον Ιούνιο
Σε τροχοπέδη της οικονομικής ανάκαμψης φαίνεται να εξελίσσεται ο κλάδος των ακινήτων το 2011, η συρρίκνωση του οποίου επιταχύνεται τους τελευταίους μήνες χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα σημεία ανατροπής της κατάστασης.
Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων παρουσίασαν μείωση τον Ιούνιο για εντέκατο συνεχή μήνα, επιτείνοντας τις δυσκολίες των επιχειρηματικών φορέων του κλάδου.
Τον Ιούνιο του 2011 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο διαμορφώθηκαν στα 589 έναντι 864 τον Ιούνιο του 2010, σημειώνοντας μεγάλη μείωση της τάξης του 32%.
Είναι η μεγαλύτερη μείωση στα πωλητήρια έγγραφα από το Σεπτέμβριο του 2009, που δείχνει ότι η δραστηριότητα στον κλάδο συνεχίζει να επιδεινώνεται διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για ανάκαμψη.
Η φετινή κατάσταση είναι απογοητευτική, παρά τη χαμηλή περσινή βάση: το εξάμηνο του 2011, οι πωλήσεις περιορίζονται στις 3577 έναντι 4408 πέρσι καταγράφοντας ετήσια μείωση 19%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο.
Στη Λάρνακα οι πωλήσεις περιορίστηκαν το εξάμηνο του 2011 στις 506 από 782 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 35%.
Μείωση 25% παρουσιάζεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 329 από 436.
Μείωση 23% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 615 από 801 που ήταν πέρσι.
Η απότομη συρρίκνωση της ζήτησης, που αναγκάζει τους developers να ψάχνουν για αγοραστές, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη Λευκωσία αντανακλώντας το μέγεθος του προβλήματος στην εγχώρια ζήτηση.
Η μείωση των πωλήσεων στη Λευκωσία φθάνει το 19%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 1044 από 1284 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αντίθετα στη Λεμεσό, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που πραγματοποιούνται και η ζήτηση από Ρώσους, συντηρούν την κατάσταση στα περσινά επίπεδα, με τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1083 έναντι 1105 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μικρή μείωση 2%.
Όπως αναφέρει στην StockWatch ο εκτιμητής ακινήτων, Αντώνης Λοΐζου, η μεγάλη μείωση που παρατηρείται στον κλάδο είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, και της οποίας οι επιπτώσεις τώρα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στην Κύπρο.
Από την άλλη ο κ. Λοΐζου επισημαίνει ότι ο κλάδος επηρεάζεται από τις φήμες που θέλουν του οίκους αξιολόγησης να μειώνουν τη διαβάθμιση της Κύπρου κατά 1-3 βαθμίδες λόγω των δεσμών που τη συνδέουν με το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας.
Υποστηρίζει πως τα ψηλά τραπεζικά επιτόκια επίσης αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους πιθανούς αγοραστές ακινήτων τόσο, όσο και η γενικότερη ανησυχία που επικρατεί για την οικονομία.
source: stockwatch.com.cy
1 στις 10 ασφαλιστικές απέτυχαν στα stress tests
1 στις 10 ασφαλιστικές απέτυχαν στα stress tests
Περίπου το 10% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν σε έκτακτους οικονομικούς κλυδωνισμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άσκησης αντοχής (stress test) που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα από τη ρυθμιστική αρχή του τομέα.
Αλλά με ένα ποσοστό επιτυχίας 90%, ''συνολικά, ο Ευρωπαϊκός ασφαλιστικός τομέας παραμένει ισχυρός έναντι της εμφάνισης ισχυρών κλυδωνισμών'' αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
Οι ασκήσεις αντοχής εξέτασαν 221 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της συνολικής ασφαλιστικής αγοράς στα 27 μέλη του Ευρωπαϊκής Ενωσης, συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Από τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν εξεταστεί, ''τα στοιχεία έδειξαν ότι περίπου το 10% (13) από τους ασφαλιστικούς Ομιλους και εταιρείες που συμμετείχαν δεν πληρούν το MCR (ελάχιστο κεφάλαιο απαιτήσεων), υπό το δυσμενές σενάριο'', αναφέρεται στην ανακοίνωση της EIOPA.
''Οκτώ τοις εκατό (10) δεν πληρούν το MCR όσον αφορά το σενάριο του πληθωρισμού'' προστίθεται στην ανακοίνωση σε σχέση με μια υποθετική περίπτωση κατά την οποία ο πληθωρισμός ανάγκασε τις Κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν γρήγορα τα επιτόκιά τους.
''Οι ασφαλιστικοί Ομιλοι και εταιρείες που δεν πληρούν το όριο MCR παρουσίασαν έλλειμμα φερεγγυότητας 4,4 δισ. ευρώ, εάν συνέβαινε το δυσμενές σενάριο και 2,5 δισ. ευρώ αν το σενάριο του πληθωρισμού επρόκειτο να υλοποιηθεί'', σημειώνει η ανακοίνωση.
H EIOPA δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ανά χώρα, ή ανά ασφαλιστική εταιρεία.
source: stockwatch.com.cy
Spiegel: "Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν την Ελλάδα!"
Spiegel: "Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν την Ελλάδα!"
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «δείχνει» τις πελατειακές σχέσεις και τον νεποτισμό ως γενεσιουργούς αιτίες της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.
Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Φεουδαρχικοί δημοκράτες» και τον υπότιτλο «Με την απόφαση της Αθήνας για το πρόγραμμα λιτότητας τα κράτη της Ευρωζώνης κέρδισαν χρόνο. Αλλά έτσι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους: Τρεις οικογένειες
κατέστρεψαν τη χώρα»:
Το άρθρο αρχίζει με σκηνή από τις ουρές που σχηματίζονται στα συσσίτια της Εκκλησίας, όπου ο κόσμος κάθε ηλικίας καθημερινά αυξάνεται, παράλληλα με τη ραγδαία αύξηση των ανέργων, που διαμαρτύρονται στους δημοσιογράφους ότι στην Ελλάδα «αν δεν έχεις μέσον, δεν σε παίρνει κανείς σε δουλειά. Και τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, που άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου στους FT και στην «Καθημερινή» περί «αυτοκτονίας» αν δεν ψηφιζόταν το πρόγραμμα και «ορίων» της αντοχής του λαού, που πληρώνει «το κόστος των λαθών του παρελθόντος».
Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι η αναμενόμενη προσωρινή αποκλιμάκωση της κρίσης απλά δίνει λίγο χρόνο στους ευρωπαίους ηγέτες, που όμως «δεν θα μπορέσουν να σώσουν την Ελλάδα. Γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες μια ελίτ, τον πυρήνα της οποίας αποτέλεσαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, δημιούργησαν μια πελατειακή οικονομία. Αυτή η πελατειακή οικονομία πέταξε εκατομμύρια, που το κράτος δεν τα είχε. Οι κεφαλές της δυναστείας ευνοούσαν φίλους και οικογένεια με δανεική ευημερία. Διόγκωσαν την κρατική μηχανή, για να μπει καθένας με τη σειρά σε δημόσιες θέσεις και δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας».
Πάντοτε, τα κόμματα δούλευαν περισσότερο για ρουσφέτια, παρά για την πολιτική. Όποιος μπορούσε να χαρίζει δημόσιο χρήμα, εξαγόραζε φίλους και ψηφοφόρους, που χρωστούσαν κάτι στο κόμμα - και συγχρόνως χρωστούσε στην οικογένεια, που τους εξουσίαζε. Έτσι, δημιουργήθηκε η φεουδαρχική δημοκρατία της Ελλάδας. Οι γενιές έρχονται και παρέρχονται, τα ονόματα των υψηλά ισταμένων παραμένουν πάντα τα ίδια: Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου, και ενδιαμέσως ο Μητσοτάκης. Σε καμιά ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο.
Και οι κομματάρχες συνήθιζαν τον λαό τους να ζει πέρα από τις δυνατότητές του. Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με 11 εκατομ. κατοίκους, έχει ελαιόδενδρα, γαλάζιο ουρανό και παραλίες. Αλλιώς, λίγα πράγματα. Ένας στους τέσσερις εργάζεται στο μεταξύ για το κράτος. Το κράτος είναι η πηγή, απ' όπου όλοι θέλουν να πιουν νερό.
Και επειδή τα κόμματα λεηλάτησαν το κράτος, όρμησε και ο λαός να πάρει ό,τι μπορούσε. Οι πλούσιοι δεν κατέβαλαν φόρους εκατομμυρίων ευρώ, οι φτωχοί επιβίωσαν με μαύρη εργασία και οι δημόσιοι υπάλληλοι δωροδοκήθηκαν.
Τώρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συμμαζέψει όσα έκανε ο πατέρας του, που όταν κυβερνούσε ο κόσμος έβγαινε στη σύνταξη και δεν ήταν υποχρεωμένος να δουλεύει πολύ.
Η μεγάλη τομή πρέπει να γίνει τώρα, λέει ο Παπανδρέου ο νεότερος: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ωστόσο, ξέρει καλά τι πάει στραβά δεκαετίες τώρα. Ο παππούς του, Γεώργιος και αυτός, ίδρυσε την πολιτική δυναστεία ως Υπουργός και τελικά πρωθυπουργός.
Μετά τη στρατιωτική δικτατορία, από το 1967 έως το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιος του Γεωργίου, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του '80 εξυπηρέτησε την πελατεία του τόσο ανεπιφύλακτα, που το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε στα ύψη.
Αντίθετα, μια «κλίκα» παρά μια οικογένεια ηγείται των ελλήνων συντηρητικών, που εναλλασσόταν στην εξουσία με τους Παπανδρέου: Ο γέρος Κωνσταντίνος Καραμανλής κυβέρνησε πολλές φορές πριν αναλάβει την εξουσία ο ανιψιός του Κώστας. Μερικές φορές υπήρχε και λίγος χώρος στην κομματική ηγεσία για την οικογένεια Μητσοτάκη: Ο Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος και αυτός, υπήρξε επίσης πρωθυπουργός και κυρίως για δυο δεκαετίες ο ισχυρός άνδρας της ΝΔ.
Κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2004 ο Καραμανλής ο νεότερος υποσχέθηκε στο λαό να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Μετά τη νίκη του όμως στις εκλογές πύκνωσαν τα σκάνδαλα. Υπήρξαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων για ακίνητα, ενώ σπαταλήθηκαν χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι άνθρωποι του Καραμανλή παραποίησαν τα οικονομικά στοιχεία που δήλωναν στην ΕΕ και λίγο πριν χάσουν τις εκλογές δημιούργησαν στα γρήγορα μερικές δεκάδες χιλιάδες νέους δημοσίους υπαλλήλους: συγγενείς και κομματικούς φίλους. Στο τέλος οι συντηρητικοί διπλασίασαν το δημόσιο έλλειμμα.
Η κόρα του Μητσοτάκη Ντόρα, για ένα διάστημα ΥΠΕΞ, προσπάθησε στη συνέχεια να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ. Αλλά τότε μπήκε σφήνα ο Αντώνης Σαμαράς - ακόμα τότε υπό την τιμητική προεδρία του μπαμπά Μητσοτάκη.
Ο Σαμαράς - πλούσιος γόνος της ανώτερης τάξης σαν τον Παπανδρέου - είναι τώρα ο αντίπαλος του πρωθυπουργού, ένας σκληρός αντίπαλος, που παίζει με τα παλιά κόλπα. Ωστόσο μιλούν ο ένας στον άλλο στον ενικό, από τότε που τη δεκαετία του '70 μοιράζονταν το ίδιο φοιτητικό δωμάτιο στις ΗΠΑ.
Ο Παπανδρέου θεωρείται από τους οικονομικούς πολιτικούς της ΕΕ ευτυχής περίπτωση: Προσπαθεί να κάνει οικονομία, αλλά ο Σαμαράς υπόσχεται στους ψηφοφόρους να μειώσει τους φόρους και να διαπραγματευτεί σκληρά με την ΕΕ για τα μέτρα λιτότητας.
Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο Παπανδρέου έχασε ραγδαία σε δημοτικότητα και το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 27% (το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 34 χρόνια), η ΝΔ του Σαμαρά κρατήθηκε στο 31%. Στα μέσα Ιουνίου το ποσοστό αυτό τον έφερε μεν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ήταν όμως κατά 2,5% χαμηλότερο από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009.
Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου ο Παπανδρέου τηλεφώνησε στους συντηρητικούς αντιπάλους του, βολιδοσκοπώντας αν τα δύο κόμματα πρέπει να σώσουν από κοινού το έθνος, με μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Μάλιστα ο Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι μπορεί να παραχωρήσει ακόμα και την πρωθυπουργία.
Το τηλεφώνημα αυτό υποτίθεται ότι θα παρέμενε εμπιστευτικό. Όμως ο Σαμαράς το αποκάλυψε σε δημοσιογράφους και λίγο μετά προσέβαλε για μια ακόμα φορά τον Παπανδρέου στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν θέλει συναινετική κυβέρνηση.
Είτε μόνο υπό τον Παπανδρέου είτε και υπό τους δύο μαζί, αν το κράτος εφαρμόζει λιτότητα, αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο επειδή πιθανότατα θα στραγγαλίσει την οικονομία: «Είναι σαν τη γάτα που κυνηγάει την ουρά της», λέει ο έλληνας καθηγητής Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης. Και ο αμερικανός συνάδελφός του Kenneth Rogoff, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, προειδοποιεί: «Αν συνεχίσουν μόνο με το πρόγραμμα λιτότητας, θα εγκλωβιστούν σε μίνι ανάπτυξη ή ύφεση για όσο μπορεί να προβλέψει κανείς. Και στο τέλος παρ' όλα αυτά θα χρεοκοπήσουν».
Κι όμως δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν ήδη κάνει οικονομία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Αθήνας μειώθηκε χάρη στο πρώτο πακέτο λιτότητας από το 15,4 στο 10,6% του ΑΕΠ πέρσι. Έγιναν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Αυτά τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν πέρσι και στην απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας…
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Αργίτης μιλά περιφρονητικά για την «κυρίαρχη τάξη πολιτικής και κεφαλαίου που λυμαίνεται τη χώρα» και δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση. Και ο δημοφιλής συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης περιγελά τη «σαθρή κρατική μηχανή», οι εκπρόσωποι της οποίας «για ένα μόνο πράγμα ενδιαφέρονται: να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και για όλα τα άλλα δεν τους καίγεται καρφί».
Εννοεί για παράδειγμα εκείνους τους υπαλλήλους της Βουλής, που συνεχίζουν να παίρνουν 14 μισθούς το χρόνο συν 2 επιπλέον. Εννοεί τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του Δημοσίου, όπου οι πολιτικοί φροντίζουν αυτούς που τους βοηθούν, οι πατεράδες τα μέλη της οικογένειάς τους και οι διευθυντές των Υπηρεσιών τους ευνοουμένους τους.
Μετά τις κυβερνητικές αλλαγές, τοποθετούνταν κάθε φορά χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και απλοί υπάλληλοι, χωρίς οι προηγούμενοι να φεύγουν. Κανένας δεν έπαιρνε πρωτοβουλία όσο παρέμεναν αρκετά μεγάλες οι δικές του προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση. Στο μεταξύ όμως ο λαός περιφρονεί όλη την 'κάστα': 71% των Ελλήνων δήλωσαν το Μάιο ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Εξίσου λίγο εμπιστεύεται την αξιωματική αντιπολίτευση το 76%.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)