Friday, June 3, 2011

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης PMI υπηρεσιών


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης PMI υπηρεσιών


Θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Institute for Supply Management για τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών αναρριχήθηκε στις 54,6 μονάδες το Μάιο από 52,8 μονάδες το Απρίλιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54,0 μονάδες. Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας.

"Υπάρχει η αίσθηση για ένα βαθμό σταθερότητας στην οικονομία", αναφέρει η έκθεση του Institute for Supply Management. "Διατηρούνται ωστόσο οι ανησυχίες για το κόστος των καυσίμων και την μεταβλητότητα στα εμπορεύματα".

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης δραστηριότητας/παραγωγής υποχώρησε στις 53,6 μονάδες από 53,7 μονάδες τον Απρίλιο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 56,8 μονάδες από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης για την απασχόληση αναρριχήθηκε στις 54,0 μονάδες το Μάιο από 51,9 μονάδες τον Απρίλιο. Ο δείκτης τιμών υποχώρησε στις 69,6 μονάδες από 70,1 μονάδες τον Απρίλιο.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος της ανεργίας στο 9,1% το Μάιο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος της ανεργίας στο 9,1% το Μάιο


Επιβράδυνε δραματικά το Μάιο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία, ενώ ο δείκτης ανεργίας σκαρφάλωσε στο 9,1% αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 54.000 θέσεις εργασίας το Μάιο, με τον ιδιωτικό τομέα να καταγράφει τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τους προηγούμενους δύο μήνες αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν αυξήσεις κατά 232.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και 194.000 το Μάρτιο.

Ο δείκτης ανεργίας, που συντάσσεται από διαφορετική έρευνα στα νοικοκυριά, σημείωσε απροσδόκητη άνοδο σκαρφαλώνοντας στο 9,1% το Μάιο από 9,0% τον Απρίλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη ανεργίας στο 8,9% το Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν εξάλλου τη δημιουργία 160.000 νέων θέσεων εργασίας τον προηγούμενο μήνα.

Ο ιδιωτικός τομέας -που αντιστοιχεί στο 70% του εργατικού δυναμικού- πρόσθεσε 83.000 θέσεις εργασίας το Μάιο που αποτελεί το μικρότερο μέγεθος από τον Ιούνιο του 2010. Τον Απρίλιο ο ιδιωτικός τομέας είχε προσθέσει 251.000 θέσεις και άλλες 219.000 το Μάρτιο.

Ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας η έκθεση του υπουργείου έδειξε ότι η απασχόληση στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010.

Από τον κυβερνητικό κλάδο χάθηκαν άλλες 29.000 θέσεις εργασίας, με την απασχόληση να υποχωρεί για έβδομα συνεχή μήνα καθώς οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μειώνουν το προσωπικό τους.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν τέλος ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά μόλις 0,06 δολ. στα 22,98 δολ.


source: capital.gr

Συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα


Συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα

Συμφωνήθηκαν χθες αργά το βράδυ οι βασικές πτυχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2011-2015, παρά το γεγονός ότι η τρόικα επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή σε απολύσεις στο δημόσιο και το πολιτικό βαρομετρικό στο κυβερνών κόμμα να προμηνύει καταιγίδα, μετά και την κίνηση των 16 βουλευτών να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό.

Ολοκληρώνοντας ένα μήνα διαπραγματεύσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών, έχει πετύχει τη συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος των μέτρων αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο 2011 -2013.


Πολ Τόμσεν, ελεγκτής της τρόικας: «Τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 έχουν βρεθεί και μένουν πλέον να συμφωνηθούν μόνο θέματα πολιτικής που θα αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου».

Ο ένας από τους τρεις ελεγκτές, ο κ. Πολ Τόμσεν, αναχώρησε χθες από την Αθήνα για τη Λισαβόνα δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 έχουν βρεθεί και μένουν πλέον να συμφωνηθούν μόνο θέματα πολιτικής που θα αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.

Το βασικό θέμα πολιτικής που καθυστερούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι και χθες το βράδυ αφορούσε την άμεση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων για οργανισμούς και επιχειρήσεις οι οποίοι υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης και κλείνουν ή συγχωνεύονται.

Η διαφορά η οποία έχει προκύψει με το ΥΠΟΙΚ είναι ότι η τρόικα επιμένει ότι όχι μόνο θα πρέπει να αναφερθεί ο όρος απολύσεις αλλά να υπάρξουν και συγκεκριμένοι ετήσιοι στόχοι σε κάθε περίπτωση. Οι ελεγκτές επιμένουν επίσης και στη βίαιη ανατροπή του λόγου προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο 1 προς 10 αντί του 1 προς 5 στο οποίο εμμένουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στις ΔΕΚΟ ζήτησαν ακόμη και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε όσες από αυτές είναι προβληματικές, από το πακέτο διάσωσης ώστε να υπάρξουν πόροι για μόνιμη μείωση του προσωπικού. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την άλλη επιμένει στη «διπλωματική» διατύπωση των απολύσεων οι οποίες θα γίνονται μόνο λόγω της συγχώνευσης ή κατάργησης οργανικών θέσεων και μετά από επαναξιολόγηση που θα κάνει το ΑΣΕΠ ή στη χειρότερη περίπτωση την «εργασιακή εφεδρεία» δηλαδή τη διαθεσιμότητα των υπεράριθμων υπαλλήλων με ένα μισθό της τάξης του 50-60% του εν ενεργεία εργαζομένου.

Παράλληλο θέμα αποτελούν οι ταχύτερες συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων οι οποίες σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2011. Το ΥΠΟΙΚ με τη σειρά του ζητεί τη σταδιακή ολοκλήρωσή τους μέσα στο 2013 επιχειρώντας να αποφύγει κοινωνικές αντιδράσεις από μαζικές συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων.


Βαρίδι θα είναι για τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, η επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το μεσοπρόθεσμο.

Σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης ζητούν την άμεση εφαρμογή του περικοπών των επιχορηγήσεων σε όσους δημόσιους οργανισμούς (π.χ. νοσοκομεία σχολεία) υπερβαίνουν τις δαπάνες τους ή αρνούνται να παρέχουν στοιχεία.

Ένα ακόμη θέμα σε εκκρεμότητα είναι τμήματα του φορολογικού πακέτου το οποίο σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ έπρεπε να κλείσει την Τετάρτη. Βασικό σημείο τριβής ήταν το ύψος του αφορολόγητου για μισθωτούς για το οποίο η τρόικα ζητεί να μειωθεί στο μισό δηλαδή στα 6.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα και να μηδενιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι κατηγορούνται για υψηλή φοροδιαφυγή. Τούτο με την προοπτική μετά από δύο ή τρία χρόνια όταν αναμένεται βελτίωση του κλίματος να επιστρέψει το αφορολόγητο σε υψηλότερα επίπεδα. Το υπουργείο Οικονομικών είχε άλλη προσέγγιση στο θέμα με μια πιο ήπια μείωση στις 8.000 για τους μισθωτούς και στις 6.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι και χθες είχε ως αιτία όχι την ουσία αλλά τη διατύπωση των μέτρων που θα αφορούν την τριετία 2011 -2013 και το πλαίσιο πολιτικής που θα πρέπει να περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2014-2015.

Από προχθές το μεσημέρι ενώ οι πίνακες με τα βασικά μεγέθη ήταν έτοιμοι ξεκίνησε ο μαραθώνιος της σύνταξης των τελικών κειμένων με τα υπουργεία θέμα που αποδεικνύεται σε κάθε αξιολόγηση του μνημονίου μια χρονοβόρα διαδικασία.

Περιορισμένη εμπλοκή ιδιωτών στο τριετές σχέδιο




Νέο δάνειο προς την Ελλάδα και ήπια αναδιάρθρωση του χρέους με περιορισμένη εμπλοκή ιδιωτών, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η ευρωζώνη έφτασε σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που καλύπτει τη χρηματοδότηση της χώρας έως τα μέσα του 2014, περιλαμβάνοντας και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, αλλά θα περιλαμβάνει και εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός». Προφανώς υπονοείται η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων, ενδεχομένως με εγγυήσεις από την ευρωζώνη ή από το μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα εργασίας (EFC) που συνεδρίασε έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βιέννη ενέκρινε επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται στην ουσία για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο ουσιαστικά θα επικαλύπτει και θα επεκτείνει το αρχικό «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010.

Αρμόδια πηγή παρότι δεν προσδιόρισε το συγκεκριμένο ύψος των κεφαλαίων του δανείου, υπογράμμισε ότι το νέο «πακέτο» διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας τόσο σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης εξωτερικής χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μέχρι τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου και ενδεχομένως να επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανάγκες της Ελλάδας για τις αποπληρωμές χρεολυσίων το 2012 και 2013 υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ, ενώ για την κάλυψη και αναγκών, έως τα μέσα του 2014, ενδεχομένως προσαυξήσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Τα ανταλλάγματα για τη διάθεση του πακέτου είναι η εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Συνάντηση Παπανδρέου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Χθες όμως το κλίμα φαίνεται ότι βάρυνε με την κίνηση της ομάδας των αρχικά 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα με τη διαδικασία κατά την οποία η αποδοχή ένα νομοσχέδιο θωρείται δεδομένη με την ψήφιση ενός άρθρου.

Ο παραλήπτης της επιστολής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα πρέπει σήμερα να συναντηθεί με τον ομόλογό του και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον οποίο θα ενημερώσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα ζητήσει να μάθει τα βασικά σημεία της λύσης πακέτο που ετοιμάζει η Ευρώπη για την Ελλάδα. Στη συνάντηση θα πρέπει να συμφωνηθούν δύο ζητήματα:

* Το ταμείο δημόσιας περιουσίας και η εμπλοκή της τρόικας στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και

* η μορφή του πρόσθετου δανείου για την Ελλάδα.

Πάντως αρνητικό στην όλη διαπραγμάτευση θα είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα εμφανίζεται από τη μια να αναζητεί τη διακομματική συναίνεση και από την άλλη να μην μπορεί να εγγυηθεί ούτε για την εσωκομματική του συνοχή.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση στον κλάδο υπηρεσιών το Μάιο


Ευρωζώνη: Επιβράδυνση στον κλάδο υπηρεσιών το Μάιο

Μικρή επιβράδυνση σημείωσαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης το Μάιο, καθώς η εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 1,5 ετών, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να περιορίζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε το Μάιο στις 56,0 μονάδες από τις 56,7 μονάδες του Απριλίου.

Αυτός είναι ο 21ος μήνας που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

source: naftemporiki.gr

Μ. Βρετανία: Επιβρανδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών το Μάιο


Μ. Βρετανία: Επιβρανδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών το Μάιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η ανάπτυξη του κυρίαρχου στη Μ. Βρετανία τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε το Μάιο, καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, εγείροντας περαιτέρω αμφιβολίες για την επίδοση της οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,8 μονάδες το Μάιο από 54,3 μονάδες τον Απρίλιο, ανέφερε η Markit Economics και το Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Όταν η μέτρηση είναι πάνω από 50 μονάδες υποδηλώνει ότι ο κλάδος επεκτείνεται.

Τα στοιχεία του Μαΐου είναι χειρότερα των εκτιμήσεων, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για 54,0 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο Paul Smith, οικονομολόγος της Markit, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνση του Μαΐου μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στον αντίκτυπο των επιπλέον αργιών στα τέλη Απριλίου, ο κλάδος έχει χάσει μέρος του momentum τους τελευταίους δύο μήνες.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται μετά τα στοιχεία της Τετάρτης που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στο μεταποιητικό κλάδο επίσης επιβραδύνθηκε το Μάιο.

Τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία του PMI για τους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης – που μαζί αποτελούν περίπου το 90% της βρετανικής οικονομίας – δείχνουν προς ήπια μέτρηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δευτέρου τριμήνου.





source: capital.gr

Ιδού το "σχέδιο" πρότασης για την Ελλάδα, τώρα μένει η συμφωνία


Ιδού το "σχέδιο" πρότασης για την Ελλάδα, τώρα μένει η συμφωνία


Το νέο σχέδιο πρότασης της EWG, της Επιτροπής του Eurogroup που εισηγείται της απόφασής του, προβλέπει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τη Γερμανία, επιπλέον δάνειο της τάξης των 30 - 35 δισ. ευρώ, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δισ. ευρώ και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην "ανακύκλωση" του χρέους που λήγει την τριετία 2012 - 2014 περί τα 20 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση της EWG υπήρξε συνολική συμφωνία ότι το ενδεχόμενο χρεοστάσιο της Ελλάδας αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και το ευρώ και κατα συνέπεια –όπως υποστηρίζει εδώ και καιρό η ΕΚΤ– "αποκλείεται να επιτραπεί να συμβεί...".

Στη βάση αυτή, συμφωνήθηκε να προταθεί στους υπουργούς Οικονομικών το πακέτο αυτό με την προαναφερθείσα σύνθεση ώστε, με τη συμμετοχή των ιδιωτών που προβλέπει, να επιτρέπει την πολιτική του διαχείριση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, που υπάρχει πρόβλημα να περάσει από τα κοινοβούλιά τους, αν βέβαια προηγουμένως υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου.

Η πρόταση αυτή έχει ακόμα πολλές τεχνικές εκκρεμότητες τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο σκέλος της, δηλαδή στο πως θα διασφαλισθούν τα 25 δισ. ευρω των αποκρατικοποιήσεων (ποιός και πως θα ελέγχει τον Οργανισμό αποκρατικοποιήσεων) όπως επίσης και στο πακέτο των 20 δισ. ευρώ της συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών (αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο του Κεφαλαίου).

Η ανησυχία που εκφράσθηκε στην EWG δεν αφορά όμως μόνο την Ελλάδα. Αφορά και τις υπόλοιπες προβληματικές, λόγω χρέους, οικονομίες της ευρωζώνης απέναντι στις οποίες αναμένεται να εκδηλωθεί νέος κύκλος πιέσεων όπως είχε γίνει και πριν ένα χρόνο μετά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν προβληματισμοί και προτάσεις από τη διοίκηση της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι "ιδέες" αυτές συζητούνται το τελευταίο δεκαήμερο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν στο Capital.gr ότι ήδη υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες εφόσον ωριμάσουν πολιτικά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, διαφορετικά θα συζητηθούν μετά το καλοκαίρι και εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν ομαλές.

Όσο για την Ελλάδα, η προώθηση για συζήτηση του νέου πακέτου έχει ως βασική προϋπόθεση τη δρομολόγηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο λίγο πολύ θα αποτελέσει το "νέο" μνημόνιο μέχρι και το 2014, ενώ παράλληλα θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση για το πακέτο των μέτρων του 2011.



source: capital.gr

Deutsche Bank: Εκτός επενδυτικής ζώνης οι ελληνικές τράπεζες


Deutsche Bank: Εκτός επενδυτικής ζώνης οι ελληνικές τράπεζες

«Εκτός επενδυτικής ζώνης» βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank στην οποία κόβει τιμές-στόχους και εκτιμήσεις για τα κέρδη.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 2 Ιουνίου, η Deutsche bank τονίζει ότι η πιθανότητα κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης έχει ξεκάθαρα αυξηθεί, τοποθετώντας τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο «εκτός επενδυτικής ζώνης».

Όπως τονίζει, στο α΄ τρίμηνο κυριάρχησε η απομόχλευση των δανείων και η αύξηση των προβλέψεων. Η μείωση του κόστους και τα καλύτερα έσοδα από το trading παρείχαν κάποια στήριξη στα προ-προβλέψεων κέρδη, τα περιθώρια των οποίων ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να εξισορροπήσουν για το αυξημένο κόστος του ρίσκου για την Ελλάδα, καθώς επιταχύνθηκε και ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διατηρεί επιφυλακτική στάση.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα δεσμευτούν να στηρίξουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 (27 δισ. ευρώ) και πιθανότατα και το 2013 (35 δισ. ευρώ), με αντάλλαγμα περαιτέρω μέτρα λιτότητας, δομικές μεταρρυθμίσεις και συμμετοχή και των ιδιωτών πιστών μέσω μιας εθελοντικής επιμήκυνσης.

Για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,7 από τα 4,5 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση hold, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,1 ευρώ από τα 1,3 ευρώ (hold), για την Κύπρου στα 2,8 από τα 3,3 ευρώ (hold), για την Marfin Popular Bank διατηρεί στα 0,8 ευρώ (hold) όπως και για την ATEbank στα 0,4 ευρώ (sell).


source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε συμφωνία με τη Fiat για το 6% της Chrysler


ΗΠΑ: Σε συμφωνία με τη Fiat για το 6% της Chrysler

Σε συμφωνία με τη Fiat για την πώληση του εναπομείναντος μεριδίου του (6%) στην Chrysler κατέληξε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε συμφωνία με τη Fiat για την πώληση του εναπομείναντος μεριδίου του (6%) στην Chrysler κατέληξε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η συμφωνία θα αποφέρει στην Ουάσιγκτον καθαρό κέρδος ύψους 560 εκατ. δολαρίων.

Η ιταλική βιομηχανία κατέχει σήμερα το 46% της Chrysler. Μετά την αγοροπωλησία η συμμετοχή της θα ανέλθει στο 52%, δίνοντάς της τον πλειοψηφικό έλεγχο της αμερικανικής εταιρείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε το 2009 το ποσό των 12,5 δισ. δολαρίων στην Chrysler μέσω του προγράμματος TARP, στο πλαίσιο της διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι η κρατική διάσωση κατέστησε ικανές τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ να καταφέρουν «την πιο απίθανη ανάκαμψη στην πρόσφατη ιστορία». Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Chrysler όσο και η General Motors πέρασαν από τη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης.

source: naftemporiki.gr

Μoody's: Προειδοποίηση υποβάθμισης για ΗΠΑ


Μoody's: Προειδοποίηση υποβάθμισης για ΗΠΑ


Το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ τελεί υπό τους περιορισμούς που θέτει το πλαφόν του αμερικανικού Κογκρέσου και στα μέσα Μαΐου έφθασε το όριο αυτό πέραν του οποίου το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το χρέος του.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε χθες το αμερικανικό Κογκρέσο ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι Αμερικανοί βουλευτές και η κυβέρνηση δεν επιτύχουν σύντομα συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους.

Η Moody's Investors Services «εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το χρέος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους υπό επιτήρηση ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του πλαφόν του δημοσιονομικού χρέους εντός των προσεχών εβδομάδων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ τελεί υπό τους περιορισμούς που θέτει το πλαφόν του αμερικανικού Κογκρέσου και στα μέσα Μαΐου έφθασε το όριο αυτό πέραν του οποίου το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το χρέος του. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τον Ιανουάριο από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο αυτό και από τον Μάιο έχει εφαρμόσει σειρά κατ' εξαίρεσιν μέτρων που επιτρέπουν στο κράτος να εκδίδει ομόλογα χωρίς να αυξάνεται το χρέος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτόν πέραν της 2ας Αυγούστου, οπότε και θα βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης λήξης ομολόγων.

Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το Κονγκρέσο για την αύξηση του πλαφόν του δημοσιονομικού χρέους των ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

source: naftemporiki.gr

Ζημίες 50 δισ. γεν «βλέπει» η Sharp


Ζημίες 50 δισ. γεν «βλέπει» η Sharp

Μεγάλες ζημίες αναμένει η Sharp για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ προβλέπει και μείωση των ετήσιων καθαρών της εσόδων κατά 69%, κυρίως λόγω των απωλειών από την προσωρινή αναστολή παραγωγής των πάνελ LCD.

Μεγάλες ζημίες αναμένει η Sharp για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ προβλέπει και μείωση των ετήσιων καθαρών της εσόδων κατά 69%, κυρίως λόγω των απωλειών από την προσωρινή αναστολή παραγωγής των πάνελ LCD.

Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών αναμένει καθαρές ζημίες ύψους 50 δισ. γεν για το πρώτο τρίμηνο της δημοσιονομικής χρήσης, έναντι κερδών 10,69 δισ. γεν ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα λειτουργικά κέρδη της εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στα 2 δισ. γεν από 22,52 δισ. γεν που ήταν το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρήσης.

Για το σύνολο του δημοσιονομικού έτους, που λήγει το Μάρτιο του 2012, η εταιρεία αναμένει καθαρά κέρδη 6 δισ. γεν, σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα 19,40 δισ. γεν της προηγούμενης χρονιάς.

source: naftemporiki.gr

Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών


Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση των ratings για τις καταθέσεις και το χρέος οκτώ ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος Moody’s μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στο Caa1 από B1.

Για την Εθνική το rating υποβαθμίστηκε σε B3 από Ba3, για την EFG Eurobank Ergasias SA σε B3 από Ba3, της Alpha Bank σε B3 από Ba3, της Πειραιώς σε B3 από Ba3, της Αγροτικής σε B3 από B1, της Attica Bank SA σε B3 από B, της Εμπορικής σε B1 από Baa3 και της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας σε B1 από Baa3.

Τα ratings των τραπεζών βρίσκονται σε αρνητικό outlook όπως και το rating της χώρας.

Οι λόγοι της υποβάθμισης είναι τρεις:

Πρώτον, η αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αντικατοπτρίζεται στην υποβάθμιση του rating της χώρας. Οι Moody’s εκτιμούν ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας φθάνει το 50%.

Δεύτερον, η υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. Στο αρνητικό σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν άμεσα μέσω:1) της μείωσης της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα μείωνε την κεφαλαιοποίησή τους, 2) της διάβρωσης των πηγών χρηματοδότησης τους λόγω πιθανής επιτάχυνσης της απόσυρσης καταθέσεων και αβεβαιότητες όσον αφορά τη συνεχή πρόσβαση στην ΕΚΤ και 3) της επιδείνωσης της ήδη αποδυναμωμένης ποιότητας ενεργητικού μέσω αυξημένων αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Τρίτον, η δυνατότητα συνεχούς στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

source: stockwatch.com.cy
Share |