Η καταιγίδα της κρίσης δεν λέει να κοπάσει και έχει φτάσει να απειλεί ακόμη και την ύπαρξη του ευρώ. Όμως, αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως τους μεγιστάνες του πλούτου στον πλανήτη. Το αντίθετο, μάλιστα: όπως φαίνεται από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων που δημοσιεύει το Bloomberg, η αξία της περιουσίας των κορυφαίων από αυτούς αυξήθηκε σημαντικά, κατά διψήφιο ποσοστό, στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών. Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση έχει να κάνει, αναμφίβολα, με έναν Ευρωπαίο, τον Ισπανό Αμάνθιο Ορτέγα. Πριν από ενάμιση μήνα, στις 13 Ιουνίου, ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας των καταστημάτων Zara έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γηραιά Ήπειρο, ξεπερνώντας το Σουηδό Ίνγκβαρ Κάμπραντ, των IKEA.
Και από προχθές, με την περιουσία του να αποτιμάται πλέον σε 46,6 δισ. δολάρια, στρογγυλοκάθεται στην τρίτη θέση των κορυφαίων του πλανήτη, από την οποία εκθρόνισε έναν μύθο των αγορών τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος «κόλλησε» στα 45,7 δισ. Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η αξία της περιουσίας του Ορτέγα εκτινάχθηκε τον περασμένο χρόνο κατά 32% ή κατά 11,4 δισ. δολάρια, εξαιτίας της επιτυχημένης επέκτασης της αλυσίδας του στις αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αυτή ήταν και η βασική αιτία που οδήγησε τα κέρδη του ομίλου στα 432 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή κατά 30% υψηλότερα από ό,τι στο αμέσως προηγούμενο.
Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι αυτό το άλμα σημειώθηκε «σε μια περίοδο που ασκούνται έντονες πιέσεις στην αγορά της πατρίδας του, ενώ οι πολιτικοί ανθίστανται στις πιέσεις που τους ασκούνται για να ζητήσουν και επισήμως βοήθεια από την ΕΚΤ (...) και η ανεργία στην Ισπανία έχει ξεπεράσει το 20%», όπως χαρακτηριστικά γράφει το Bloomberg. Αποδεικνύοντας, έτσι, ότι τα πιο αδύναμα και τα μεσαία στρώματα μπορεί να στενάζουν από την κρίση και τα μέτρα λιτότητας, όμως εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου βρίσκουν τον τρόπο όχι μόνο να διαφυλάττουν, αλλά και να αβγατίζουν την περιουσία τους. Στις μέρες που ζούμε, όμως, αυτό γίνεται ολοένα πιο προκλητικό, με αποτέλεσμα ορισμένοι πολιτικοί (και όχι μόνο) να έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν και να προτείνουν μέτρα τα οποία, αν μη τι άλλο, θα αποτρέψουν την περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος.
Ανάμεσά τους είναι ο εκ των ηγετών του γερμανικού SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, που προβάλλει όλο και πιο έντονα το αίτημα της φορολόγησης της περιουσίας των πλουσίων - αλλά και ο ίδιος ο Μπάφετ, ο οποίος εκχωρεί κάθε Ιούλιο το 4% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και πρωτίστως σε εκείνο που διευθύνουν ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς. «Ακόμη κι αν δωρίσω το 99%, η οικογένειά μου και εγώ δεν θα στερηθούμε τίποτε από όσα έχουμε ανάγκη ή επιθυμούμε», λέει ο Μπάφετ - αν και ελάχιστοι από τους «ομοίους» του τον ακούν... Οι πέντε πιο πλούσιοι •Κάρλος Σλιμ 74,2 δισ. δολ. (+20,4%) •Μπιλ Γκέιτς 63 δισ. δολ. (+12,3%) •Αμάνθιο Ορτέγα 46,6 δισ. δολ. (+32,2%) •Ουόρεν Μπάφετ 45,7 δισ. δολ. (+6,8%) •Λόρενς Ελισον 39,5 δισ. δολ. (+19,8%).