Thursday, October 6, 2011
Internet-Τηλεόραση σημειώσατε... 1
Internet-Τηλεόραση σημειώσατε... 1
Σε διαφημιστικό επίπεδο τουλάχιστον, το διαδίκτυο νικά την τηλεόραση στη Βρετανία!
Για πρώτη φορά, το πρώτο μισό του έτους, οι βρετανικές εταιρείες επένδυσαν περισσότερα χρήματα για να διαφημιστούν μέσω του internet παρά μέσω της τηλεόρασης, καθώς προτίμησαν να προσεγγίσουν το βρετανικό κοινό που χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή παρακολουθεί βίντεο.
Η έκθεση του Internet Advertising Bureau, του PwC και της εταιρείας μάρκετινγκ WARC διαπιστώνει ότι οι διαφημίσεις στο internet αυξήθηκαν κατά 13,5% (2,26 δισ. λίρες) κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011, κατακτώντας μερίδιο 27% στην αγορά.
Το μερίδιο της τηλεόρασης στη διαφήμιση έφτασε το 26%.
Η κατακόρυφη ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση κατά 100% στις διαφημίσεις μέσω βίντεο, στις επενδύσεις των εταιρειών στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών και στις διαφημιστικές εκστρατείες που σχεδιάζονται για τα κοινωνικά δίκτυα.
Στον τομέα του internet το 58% των εσόδων προέρχεται από διαφημίσεις που συνδέονται με μηχανές αναζήτησης (search advertising), το 23% από διαφημίσεις σε προκαθορισμένους χώρους των ιστοσελίδων (display advertising) και το 17% από μικρές αγγελίες. Το search advertising αυξήθηκε κατά 12,6% και το display advertising κατά 18,5%, χάρη στις νέες μορφές διαφήμισης--στατικές ή κινούμενες--και στη ζήτηση για βίντεο.
Την Δευτέρα η εταιρεία ZenithOptimedia στην έκθεσή της προέβλεψε ότι το μερίδιο του Ίντερνετ στη διαφημιστική αγορά θα αυξηθεί παγκοσμίως στο 18,9% μέχρι το 2013 (από 14,4% το 2010), οπότε και θα ξεπεράσει τις εφημερίδες παραμένοντας όμως πίσω από την τηλεόραση.
source: newsit.gr
Τρία στα τρία για τη Wall
Τρία στα τρία για τη Wall
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Παρά το "μούδιασμα" από τον θάνατο του οραματιστή συνιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, η επανενεργοποίηση των προγραμμάτων της ΕΚΤ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών σε συνδυασμό με την μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, παρείχε σημαντικές στηρίξεις.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε στο 1,68% και τις 11.123 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 1,88% στις 2.506 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,83% στις 1.164 μονάδες.
Οι μετοχές της Apple δέχτηκαν οριακή πίεση στο -0,07%.
Εντυπωσιακά ήταν τα σήμερα στις ευρωαγορές, επωφελούμενες από την ένδειξη συντονισμένων κινήσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανεύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Με την ελληνική κρίση να βρίσκεται στο πιο οριακό σημείο της και το πρώτο "μπαμ" της Dexia να είναι προ των πυλών, οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική "βάζουν πλώρη" για ανάχωμα στη μετάδοση της κρίσης μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
Τα νέα έκτακτα μέτρα τπου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά, και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς βελτιώνει την διατραπεζική αγορά και αποκαθιστά τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 μετά την απρόσμενη ώθηση της BoE κέρδισε 3,71% στις 5.291 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύθηκε 3,41% στις 3.075 μονάδες ενώ ο DAX σκαρφάλωσε 3,15% στις 5.645 μονάδες.
source: reporter.gr
ΒοΕ: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αυξάνει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης
ΒοΕ: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αυξάνει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης
Όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό της επιτόκιο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. στερλίνες, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 275 δισ. στερλίνες.
Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΒοΕ αποφάσισε να δράσει για την στήριξη της αναπτυξιακής πορείας της βρετανικής οικονομίας.
Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλά 14 μηνών έναντι του ευρώ.
source: reporter.gr
Άλμα πάνω από 3% για τις ευρωαγορές
Άλμα πάνω από 3% για τις ευρωαγορές
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, επωφελούμενες από την ένδειξη συντονισμένων κινήσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανεύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Με την ελληνική κρίση να βρίσκεται στο πιο οριακό σημείο της και το πρώτο "μπαμ" της Dexia να είναι προ των πυλών, οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική "βάζουν πλώρη" για ανάχωμα στη μετάδοση της κρίσης μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
Τα νέα έκτακτα μέτρα τπου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά, και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς βελτιώνει την διατραπεζική αγορά και αποκαθιστά τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 μετά την απρόσμενη ώθηση της BoE κέρδισε 3,71% στις 5.291 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύθηκε 3,41% στις 3.075 μονάδες ενώ ο DAX σκαρφάλωσε 3,15% στις 5.645 μονάδες.
source: reporter.gr
ΗΠΑ: Στο ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια στο 15ετές και 30ετές στεγαστικό δάνειο
ΗΠΑ: Στο ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια στο 15ετές και 30ετές στεγαστικό δάνειο
To μέσο επιτόκιο στα 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου βρέθηκε κάτω από το 4% για πρώτη φορά κατά το 7ήμερο έως τις 6/10 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ημι-κρατική υπηρεσία στεγαστικής πίστης Freddie Mac.
Τα στοιχεία αυτά είναι τα χαμηλότερα από το 1971 που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.
Στο προηγηθέν 7ήμερο το επιτόκιο ήταν 4,01%. Πριν ένα χρόνο, το μέσο επιτόκιο του 30ετούς ήταν 4,17%.
Το αντίστοιχο επιτόκιο στο 15ετές δάνειο επίσης υποχώρησε σε αρνητικό χαμηλό στο ίδιο διάστημα στο 3,26%.
source: reporter.gr
Παρατείνεται η πολεοδομική αμνηστία
Παρατείνεται η πολεοδομική αμνηστία
Επεκτείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την πολεοδομική αμνηστία μέχρι τις 6 Απριλίου 2012 μετά την ομόφωνη ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής των προτάσεων νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
Ως γνωστό η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει αύριο 7 Οκτωβρίου.
Οι αιτητές δεν θα πρέπει μαζί με την αίτηση να υποβάλλουν και αίτηση ένορκη δήλωση από πρόσωπο εγγεγραμμένο στο ΕΤΕΚ το οποίο βεβαιώνει ότι η σχετική οικοδομή είναι υφιστάμενη.
Δηλαδή, οι αιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν μόνο υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνει τα στοιχεία που απαιτούνται.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόνο 2500 αιτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των κατοικιών με παρατυπίες είναι δεκάδες χιλιάδες.
source: stockwatch.com.cy
Κύπρος: Στο 2,4% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο
Κύπρος: Στο 2,4% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο
ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)— Στο 2,4% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός της Κύπρου το Σεπτέμβριο, από το 2,9% ένα μήνα νωρίτερα, και έπειτα από το 4,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Σχεδόν όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν και περιλάμβανε άνοδο 12,4% στις τιμές αλκοόλ και καπνού εξαιτίας της αύξησης των φόρων, ενώ το κόστος νοικοκυριού –που περιλαμβάνει το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο- σημείωσε άνοδο 11,9%.
Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίστηκαν από μια πτώση κατά 0,3% στις τιμές τροφίμων και αναψυκτικών καθώς μια μείωση 0,45% στο δείκτη ρουχισμού και υποδημάτων.
Για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος, ο πληθωρισμός της Κύπρου διαμορφώθηκε στο 3,2%, χαμηλότερα από το 3,3% την οκτάμηνη περίοδο μέχρι τον Αύγουστο.
source: capital.gr
Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικίας το Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα
Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικίας το Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία ωστόσο το ύψος της μείωσης ήταν μικρότερο σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη θυγατρική της Lloyds Banking Group, Halifax.
Ο δείκτης, που καταρτίζει η τράπεζα έδειξε πτώση στις τιμές 0,5% σε μηνιαία βάση και μείωσε 2,3% σε ετήσια.
Τον Αύγουστο τα αντίστοιχα μεγέθη είχαν διαμορφωθεί σε -1,1% και -2,6% αντίστοιχα.
Αν και οι ανησυχίες για τα προσωπικά εισοδήματα και την αδύναμη οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται, τα χαμηλά επιτόκια και η έλλειψη πωλητών “στηρίζουν την αγορά με αποτέλεσμα τη σταθερότητα στις τιμές και τη δραστηριότητα” αναφέρει ο οικονομολόγος της Halifax, Martin Ellis. “Περιμένουμε ελάχιστες αλλαγές έως το τέλος του έτους,” προσθέτει ο Ellis.
Σε τριμηνιαία βάση – με την οποία απαλείφονται οι μηνιαίες διακυμάνσεις – οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% σε σχέση με τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο ενώ στο τρίμηνο έως τον Αύγουστο είχαν ενισχυθεί 1%.
source: capital.gr
Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ
Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ
Oπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει και πάλι την αγορά καλυμμένων ομολόγων, επανενεργοποιώντας το πρόγραμμα ύψους 60 δισ. ευρώ που εφάρμοσε την περίοδο μεταξύ του 2009 και του 2010.
Επιπρόσθετη ρευστότητα αποφάσισε να παράσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που ασκεί η κρίση χρέους στην ανάπτυξη και στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει και πάλι την αγορά καλυμμένων ομολόγων, επανενεργοποιώντας το πρόγραμμα ύψους 60 δισ. ευρώ που εφάρμοσε την περίοδο μεταξύ του 2009 και του 2010. Η τράπεζα θα δαπανήσει 40 δισ. ευρώ από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, αγοράζοντας τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η κίνηση αυτή, η οποία εντάσσεται στα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, θα διασφαλίσει την ανεμπόδιστη παροχή ρευστότητας στις αγορές. Το προηγούμενο πρόγραμμα αγορά καλυμμένων ομολόγων διήρκεσε από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010, με το μηνιαίο ύψος των αγορών να είναι σταθερά γύρω στα 5 δισ. ευρώ.
Επίσης, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε άλλες δύο πράξεις αναχρηματοδότησης, διάρκειας 12 και 13 μηνών, για την παροχή απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις υφιστάμενες πράξεις αναχρηματοδότησης τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2012.
Νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,5%, διαψεύδοντας μερίδα των οικονομολόγων που «έβλεπαν» μείωσή τους.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για «υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας» όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές. Για τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα παραμείνει άνω του 2% τους προσεχείς μήνες, για να υποχωρήσει στη συνέχεια.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας πως είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Τις κάλεσε δε να «εφαρμόσουν πλήρως» τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει και αυτή να εφαρμόσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν την 21η Απριλίου και σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει την έκθεση της τρόικας.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, τόνισε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και τις κεφαλαιακές τους βάσεις.
source: naftemporiki.gr
ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας
ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας
Αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.
Αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 6.000 στις 401.000 την εβδομάδα μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξησή τους, κατά 19.000 στις 410.000.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων υποχώρησε κατά 4.000 στις 414.000.
source: naftemporiki.gr
ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1,5% το επιτόκιο
ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1,5% το επιτόκιο
Αμετάβλητα στο 1,5% διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην τελευταία συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ, διαψεύδοντας μερίδα οικονομολόγων που «έβλεπαν» μείωσή τους.
Αμετάβλητα στο 1,5% διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην τελευταία συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ, διαψεύδοντας μερίδα οικονομολόγων που «έβλεπαν» μείωσή τους.
Ο Γάλλος βετεράνος τεχνοκράτης αναμένεται πάντως να προαναγγείλει μείωση του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους, εν μέσω πιέσεων προς την ΕΚΤ να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους αλλά και οι φόβοι για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Εν μέσω της κρίσης, οι τελευταίες ημέρες του Ζαν Κλοντ Τρισέ αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες, με τον Ιταλό, Μάριο Ντράγκι, που αναλαμβάνει τα σκήπτρα την 1η Νοεμβρίου, να κληρονομεί ένα θεσμικό όργανο που βρίσκεται σε κατάσταση «μάχης».
Με ενδιαφέρον αναμένεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Τρισέ, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).
source: naftemporiki.gr
«Έφυγε» ο Στιβ Τζομπς
«Έφυγε» ο Στιβ Τζομπς
Τον θάνατο του συνιδρυτή της, Στιβ Τζομπς, σε ηλικία 56 ετών μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος ανακοίνωσε η Apple.
Γεννημένος το 1955, ο Στιβ Τζομπς ήταν από τους μεγαλύτερους οραματιστές της γενιάς του στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Το 1976 ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ -μια από τις πρώτες εταιρείες στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών- για να αποχωρήσει από αυτή το 1985.
Μετά από απουσία περίπου 12 ετών θα επέστρεφε στην Apple το 1997 για να την μεταμορφώσει και να την κάνει μια από τις ισχυρότερες εταιρείες παγκοσμίως και μεγαλύτερη σήμερα σε αξία στις ΗΠΑ.
Με προσωπική του επίβλεψη η Apple λάνσαρε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα τις συσκευές iPod, iPhone και iPad, που έμελλε να φέρουν την επανάσταση στο χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας, της κινητής τηλεφωνίας και των προσωπικών υπολογιστών.
Στο τιμόνι της εταιρείας έμεινε μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, όταν και παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Από τις 17 Ιανουαρίου του 2011 μέχρι και την παραίτησή του ήταν σε αναρρωτική άδεια. Τη θέση του ανέλαβε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Τιμ Κουκ.
«Ο Στιβ πέθανε ήσυχα σήμερα, και η οικογένειά του ήταν δίπλα του...στη δημόσια ζωή του ο Στιβ ήταν γνωστός ως ένας οραματιστής. Στην ιδιωτική του ζωή λάτρευε την οικογένειά του», αναφέρει η οικογένειά του σε μήνυμά της. Γνωστοποιεί ακόμη ότι μια ιστοσελίδα θα τεθεί στη διάθεση όσων θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στο εκλιπόντα.
«Η ευφυΐα, το πάθος και η ενέργεια του Στιβ ήταν πηγή αμέτρητων καινοτομιών, που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή μας. Ο κόσμος μας είναι αμέτρητα καλύτερος εξαιτίας του Στιβ», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωση της Apple.
Σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους εργαζόμενους του ομίλου, ο επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ ανέφερε: «Η Apple έχασε έναν οραματιστή και έναν ιδιοφυή δημιουργό και ο κόσμος έχασε έναν απίστευτο άνθρωπο...Ο Στιβ αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός μπορούσε να έχει δημιουργήσει και το πνεύμα του θα είναι πάντα το θεμέλιο της Apple».
Στον ιστότοπο της Apple αναρτήθηκε μια μαυρόασπρη φωτογραφία του Στιβ Τζομπς, στην οποία φοράει τα χαρακτηριστικά μικρά στρογγυλά γυαλιά του και το ζιβάγκο του, και αναγράφεται η φράση «Στιβ Τζομπς 1955-2011».
«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τη σημασία της Apple»
Μιλώντας στο CNN o συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόσνιακ δήλωσε πως όταν με τον Στιβ Τζομπς δημιουργούσαν την εταιρεία δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν τη σημασία που θα είχε σήμερα.
«Αυτό που δεν είχαμε ποτέ αντιληφθεί ήταν πως σήμερα κάνουμε τα πάντα διαφορετικά στη ζωή μας, σήμερα καθόμαστε μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο ή παίρνουμε ένα iPad ή ένα iPhone και κάνουμε τις συναλλαγές μας. Δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε το πώς μπορείς να αποθηκεύσεις ένα τραγούδι στη μνήμη του υπολογιστή σου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Στην αρχή, ο στόχος ήταν να μετατρέψουμε την τεχνολογία του σήμερα σε τεχνολογία του αύριο, αυτό κάναμε, και ο Στίβ ήταν εκείνος που πίεζε: μπορείς να κάνεις αυτό; μπορείς να κάνεις εκείνο; Κάτι παραπάνω από αυτό που ένας μηχανικός γνώριζε, αλλά κατάφερνε να κάνει τον μηχανικό να πει: ναι, μπορώ να το κάνω και τελικά το έκανε», πρόσθεσε.
Ο Βόσνιακ, ο οποίος σταμάτησε να εργάζεται για την Apple το 1987, δήλωσε ακόμη πως όταν έμαθε για τον θάνατο του Στιβ Τζομπς ένιωσε «όπως όταν πέθανε ο Τζον Λένον, ο JFK ίσως και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: είναι σαν να δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό».
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έκανε...σίγουρα ξεπέρασε κατά πολύ όλους τους στόχους που είχε θέσει», τόνισε.
Θυμήθηκε επίσης τις πρώτες ημέρες της Apple, σε ένα γκαράζ, κάνοντας τη σύγκριση με τη δημιουργία του Google και του Facebook, 20 χρόνια αργότερα. «Κολλούσαμε σίδερα, βιδώναμε βίδες, ο Στιβ μιλούσε στο τηλέφωνο αγοράζοντας εξαρτήματα, συντονίζοντας τις πωλήσεις, μιλώντας με ανθρώπους, κερδίζοντας χρήματα: ήταν το ξεκίνημα ενός μεγάλου επιχειρηματία...Δεν έφτιαχνε ο ίδιος προγράμματα, αλλά σίγουρα μπορούσε να αγοράσει εξαιρετικά τεχνικά μέσα για να πετύχει το καλύτερο από τους προγραμματιστές της Apple», ανέφερε.
Ομπάμα: Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή
«Ο Στιβ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς πρωτοπόρους - αρκετά γενναίος για να σκέφτεται διαφορετικά, αρκετά τολμηρός για να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και αρκετά ταλαντούχος για να το κάνει πράξη», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του συνιδρυτή της Apple.
Τόνισε ακόμη ότι «οικοδομώντας μια από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του πλανήτη όταν ξεκίνησε από το γκαράζ του, αποτέλεσε το παράδειγμα της αμερικανικής ευφυΐας».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «προσωποποιώντας τους υπολογιστές και βάζοντας το διαδίκτυο στις τσέπες μας, ο Τζομπς έφερε την επανάσταση στην πληροφορία, όχι μόνο να είναι προσβάσιμη αλλά και διαισθητική και ψυχαγωγική».
«Ο Στιβ αρεσκόταν να λέει ότι ζούσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία. Και επειδή αυτό έκανε, άλλαξε τη ζωή μας, επανακαθόρισε ολόκληρους οικονομικούς τομείς και κατόρθωσε ένα από τα πιο σπάνια επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία: άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε: «Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή. Και δεν υπάρχει καλύτερος φόρος τιμής στην επιτυχία του Στιβ από το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου έμαθε το θάνατό του από μια μηχανή που ο ίδιος εφηύρε. Η σκέψη της Μισέλ και η δική μου είναι στη γυναίκα του Λορίν, την οικογένειά του και όλους όσοι τον αγαπούσαν».
Μεντβέντεφ: Ανθρωποι σαν τον Τζομπς αλλάζουν τον κόσμο
Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Στιβ Τζομπς και όσους θαύμαζαν την ευφυΐα και το ταλέντο του εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως άνθρωποι σαν τον συνιδρυτή της Apple «αλλάζουν τον κόσμο».
Μπιλ Γκέιτς: Σπάνια βλέπουμε ανθρώπους με τέτοια επιρροή
«Ο Στιβ και εγώ συναντηθήκαμε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ήμασταν συνεργάτες, ανταγωνιστές και φίλοι για τη μισή μας ζωή. Ο κόσμος βλέπει σπάνια ανθρώπους με τέτοια επιρροή όπως αυτή που είχε ο Στιβ. Τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά επί πολλές γενιές. Ο Στιβ θα μού λείψει παρά πολύ», δήλωσε o ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
Πλήθος μηνυμάτων στο διαδίκτυο
Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του Τζομπς, το διαδίκτυο κατακλύσθηκε από μηνύματα. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Apple, το 20% των μηνυμάτων στο Twitter περιείχε τις λέξεις Steve Jobs, ενώ δεκάδες ομάδες σχηματίσθηκαν στο Facebook υπό τον τίτλο RIP (Αναπαύσου εν ειρήνη).
Μεταξύ των μηνυμάτων ήταν και αυτό στο διαδικτυακό προφίλ του Μπαράκ Ομπάμα όπου η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ έγραφε: «αναπαύσου εν ειρήνη Στιβ Τζομπς».
Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρντολντ Σβαρτσενέγκερ γράφει στο λογαριασμό του: «o Στιβ έζησε όλες τις ημέρες της ζωής του το καλιφορνέζικο όνειρο και άλλαξε τον κόσμο αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε Στιβ».
Και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, άφησε ένα μήνυμα στον "τοίχο" του: «Στιβ ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν ν' αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις». Μια ώρα αργότερα, 103.254 χρήστες είχαν ήδη εκφράσει την προτίμησή τους στο μήνυμα αυτό.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στη σελίδα Google, κάτω από τη γραμμή αναζήτησης, μια απλή αναφορά «Στιβ Τζομπς 1955-2011» στέλνει τον χρήστη απευθείας στη σελίδα υποδοχής της Apple.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Λος Aντζελες έως το Σίδνεϋ, εκατοντάδες θαυμαστές του Τζομπς συγκεντρώθηκαν έξω από καταστήματα της Apple. Στη Νέα Υόρκη, απλοί πολίτες άναψαν κεριά και τοποθέτησαν στεφάνια, ανθοδέσμες, ένα μήλο (Apple) καθώς και ένα iPod Touch.
source: naftemporiki.gr
Υποβολή προσφοράς για τη Yahoo φέρεται να εξετάζει η Microsoft
Υποβολή προσφοράς για τη Yahoo φέρεται να εξετάζει η Microsoft
H Microsoft Corp έρχεται και πάλι στο προσκήνιο ως ενδεχόμενος αγοραστής της Yahoo, μετά τη μη επιτυχή κατάληξη της προσπάθειάς της το 2008.
Την υποβολή προσφοράς για τη Yahoo εξετάζει η Microsoft Corp, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ερχόμενη και πάλι στο προσκήνιο σαν ενδεχόμενος αγοραστής της εταιρείας, μετά τη μη επιτυχή κατάληξη της προσπάθειάς της το 2008. Μία από τις πηγές ανέφερε πως η Microsoft μπορεί να αναζητήσει συνεργάτη προκειμένου να υποβάλει τη νέα προσφορά.
Υψηλόβαθμη πηγή της Microsoft δήλωσε στο πρακτορείο πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση και ενδέχεται να μην υποβληθεί προσφορά, καθώς στους κόλπους της εταιρείας υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το αν πρέπει να επαναληφθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Από την πλευρά της η Yahoo ανέφερε στο CNBC πως δεν σχολιάζει φήμες και εικασίες.
source: naftemporiki.gr
Moody's: Υποβάθμιση βιομηχανικών και τραπεζικών ομίλων της Ιταλίας
Moody's: Υποβάθμιση βιομηχανικών και τραπεζικών ομίλων της Ιταλίας
Στην υποβάθμιση μιας σειράς σημαντικών βιομηχανικών και τραπεζικών ομίλων της Ιταλίας προχώρησε ο οίκος Moody's, δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά τρεις βαθμίδες.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πετρελαϊκής εταιρείας Eni, της ενεργειακής Enel της Poste Italiane (ιταλικά ταχυδρομεία), της εταιρείας ηλεκτροδότησης Terna, της Finmeccanica και των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών της Ιταλίας, της UniCredit και της Intesa Sanpaolo.
Σχεδόν όλες οι αξιολογήσεις συνοδεύονται από αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο οίκος δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα.
Η Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση μιας σειράς κρατικών και ημικρατικών τραπεζών. Μόνο η ασφαλιστική εταιρεία Generali διατήρησε την αξιολόγησή της στο A1, απέκτησε όμως αρνητική προοπτική.
source: naftemporiki.gr
Καμπανάκι ΔΝΤ για ευρωζώνη
Καμπανάκι ΔΝΤ για ευρωζώνη
Μια παγκόσμια ύφεση το 2012 δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρμόδιος για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόργκες.
Παρουσιάζοντας την περιφερειακή του έκθεση για την Ευρώπη (Regional Economic Outlook), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπόργκες συνέστησε αλλαγή πολιτικής από τα μέτρα λιτότητας στα μέτρα ενθάρρυνσης της ανάπτυξης στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, και στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιλύσουν την κρίση χρέους, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα κατά των δραστικών μειώσεων στους προϋπολογισμούς σε βάρος της ανάπτυξης.
«Η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει καθυστερήσει πολύ», τονίζει το ΔΝΤ.
Αυτό, σημειώνεται στην έκθεση, «θα χρειαστεί κάποιες δύσκολες αποφάσεις για βελτίωση της διαχείρισης της κρίσης και μια επίδειξη ενότητας πίσω από την οικονομική και νομισματική ένωση, η οποία θα πείσει τις αγορές».
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν τον Ιούλιο να επεκτείνουν το ταμείο διάσωσης και να παράσχουν στην Ελλάδα ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης προκειμένου να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες.
Με τα μέτρα λιτότητας να εξαπλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις χώρες με υγιή δημοσιονομικά να αποφύγουν τις δραστικές περικοπές και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους.
«Η επιδίωξη των ονομαστικών στόχων για τα ελλείμματα δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος του κινδύνου μετάδοσης (της κρίσης) στην οικονομική δραστηριότητα», τονίζει το ΔΝΤ.
Υποδεικνύει ακόμη ότι χώρες με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να σκεφτούν τη μετάθεση κάποιων από τους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπονοώντας χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Κατά το ΔΝΤ, «η νομισματική περισυλλογή στις πιο κυκλικές και προηγμένες οικονομίες θα πρέπει σταματήσει ή ακόμη να αντιστραφεί».
source: stockwatch.com.cy
Steve Jobs’s Patents
Click on the link below to see the rest of the story.
http://www.nytimes.com/interactive/2011/08/24/technology/steve-jobs-patents.html?smid=fb-nytimes
IMF: Εκτός στόχων το έλλειμμα
IMF: Εκτός στόχων το έλλειμμα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) εκτιμά σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι υπολογίζει η κυβέρνηση.
Η έκθεση παραθέτει προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και περιλαμβάνει εκτιμήσεις και για την Κύπρο.
Σύμφωνα με το IMF, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερο από ότι προβλέπει η κυβέρνηση κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο διεθνής οργανισμός, κλιμάκιο του οποίου επισκέπτεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου την Κύπρο, υπολογίζει ότι το φετινό έλλειμμα θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το IMF, η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες όπου παρουσιάζεται δημοσιονομική επιδείνωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αντί βελτίωση.
Στην έκθεση του, το IMF κάνει ακροθιγώς αναφορά και στα spreads των κυπριακών ομολόγων, που μαζί με αυτά χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και πιο πρόσφατα η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, έχουν εκτοξευθεί.
Το IMF εκτιμά ότι τα spreads θα διατηρηθούν ψηλά τα επόμενα χρόνια και ότι θα πιέσουν προς τα πάνω και το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου, το IMF εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 7,2% φέτος από 7,7% πέρσι, ενώ για το 2012 αναμένεται να αυξηθεί στο 7,6%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 4% φέτος μετά το +2,6% του 2010, ενώ για το 2012 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,4%.
Οι προβλέψεις του IMF για το ρυθμό ανάπτυξης παραμένουν ίδιες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση που περιλάμβανε την Κύπρο, δηλαδή 0% για το 2011 και 1% το 2012.
Στις 12 Οκτωβρίου το κλιμάκιο του IMF θα ανακοινώσει τις πρώτες του εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία και θα δημοσιεύσει την τελική έκθεση το Νοέμβριο.
source: stockwatch.com.cy
Apple’s Steve Jobs Dies
Apple’s Steve Jobs Dies
Steve Jobs, who built the world’s most valuable technology company by creating devices that changed how people use electronics and revolutionized the computer, music and mobile-phone industries, died. He was 56.
Jobs, who resigned as Apple Inc. (AAPL) chief executive officer on Aug. 24, 2011, passed away today, the Cupertino, California-based company said. He was diagnosed in 2003 with a neuroendocrine tumor, a rare form of pancreatic cancer, and had a liver transplant in 2009.
Jobs embodied the Silicon Valley entrepreneur. He was a long-haired counterculture technophile who dropped out of college and started a computer company in his parents’ garage on April Fools' Day, 1976. He had no formal technical training and no real business experience.
What he had instead was an appreciation of technology’s elegance and a notion that computers could be more than a hobbyist’s toy or a corporation’s workhorse. These machines could be indispensable tools. A computer could be, he often said, “a bicycle for our minds.” He was right -- owing largely to a revolution he started.
Visionary to Virtuoso
On his watch, Apple came to dominate the digital age, first through the creation of the Macintosh computer and later through the iPod digital music player, the iPhone wireless handset and more recently, the iPad tablet.
With each product, Jobs confronted new adversaries --from International Business Machines Corp. (IBM) in computers to Microsoft Corp. in operating systems, to Sony Corp. (6758) in music players and Google Inc. in mobile software.
And Jobs would prove himself not just a techie visionary, but the virtuoso executive who built the world’s second-most valuable company after Exxon Mobil Corp. (XOM)
The opening act of Jobs’s professional ascent stretched from 1976 to 1984. He scored his first hit with the Apple II computer, a device that resonated with schools and some consumers and small businesses, and made Apple an alluring alternative to IBM, then the world’s largest computer maker. Apple had its initial public offering in 1980 and the graphical Macintosh was born just over three years later.
During his second act, from 1984 to 1997, Jobs’s star dimmed. In 1985, he was fired after a power struggle with Apple’s board. He started another computer company, NeXT Computer Inc., and bought a digital animation studio from filmmaker George Lucas. The firm later took the name Pixar.
String of Hits
Apple’s purchase of NeXT in 1997 brought Jobs back to the computer maker he helped found and commenced his career’s third act. The company was foundering. He ignited a flurry of innovation and growth -- and achieved what may be the greatest comeback in business history.
Whether he was working on the Mac or the iPhone or backing the computer animation that yielded an unbroken string of Pixar hits, Jobs proved that complex technologies could be designed into simple, beautiful products that people would find irresistible.
His meticulous attention to product detail carried over to his public image, which grew inseparable from the Apple brand. In public he wore beltless jeans and a black mock-turtleneck.
On the few occasions he granted interviews --appearing on the covers of Time, Fortune or BusinessWeek, for instance -- he fretted over such minutiae as which photographer would take his picture. The reclusiveness only added to his mystique.
Wonder of Mystery
“The mystery is actually wonderful,” said Regis McKenna, a computer-industry marketing consultant who first worked with Apple in the 1980s. “You want to know more about this company the more mysterious it is.”
Another way Jobs manufactured his aura was with product unveilings. He obsessively prepared for the choreographed occasions, often at Apple’s Cupertino campus or San Francisco’s Moscone Center, rehearsing his delivery many times over. He would scrap presentations wholesale, even at the last minute, if they weren’t up to snuff.
He captivated audiences, and the gadgets he introduced resonated with consumers the world over, adding billions of dollars in revenue. Sales surged 82 percent to a record $28.6 billion in the June 2011 period, the last full quarter before Jobs resigned, and the stock closed at $376.18 on Aug. 24, before the move was announced. That gave Apple a market value of $348.8 billion.
‘Park Different’
All that success came with an ego to match. Jobs was a notorious control-freak with authority issues, associates and former employees say. He came close to breaking securities laws by backdating employee stock options. Even his worsening health -- or his non-disclosure of his illness to shareholders -- drew scrutiny from authorities.
In Apple’s parking lot, people often noticed Jobs’ silver Mercedes-Benz SL 55 AMG parked in the handicapped spaces. His cars were easy to spot because he refused to put license plates on them. “It’s a little game I play,” he told Fortune in 2001. Employees stuck notes under the car’s windshield wipers, encouraging Jobs to “Park Different,” a play on the “Think Different” Apple advertising slogan.
Jobs was known to praise people one minute and belittle them the next. According to “The Second Coming of Steve Jobs” by Alan Deutschman, this management style was known at Apple as the “hero-shithead roller coaster.” No one was immune from Jobs’s tirades, and he had strained relationships with colleagues, friends, and family throughout his life.
“Steve Jobs is a bit like a campfire,” Neil Sims, a headhunter who helped recruit executives for Jobs, said in an interview in October 2008. “Everyone wants to be close enough to stay warm. No one wants to get close enough to get burned.”
Growing Up
Steven Paul Jobs was born Feb. 24, 1955, in San Francisco, to unwed college graduate students Joanne Carole Schieble and Syrian emigrant Abdulfattah “John” Jandali. He was adopted by Clara and Paul Jobs, who raised Steve in the middle-class enclaves of Mountain View and Los Altos in California.
“That was right in the heart of Silicon Valley, so there were engineers all around,” Jobs said in a 1995 interview conducted by the Smithsonian Institution. “It was really the most wonderful place in the world to grow up.”
Jobs took advantage of the local technological ferment. His father had a workshop in the garage, and created a space for his son to tinker. A neighbor, who was a ham radio operator and Hewlett-Packard employee, taught him about electronics. Young Steve loved figuring out how things worked.
Self-Confidence
“It gave a tremendous level of self-confidence,” Jobs said in the Smithsonian interview. “Through exploration and learning one could understand seemingly very complex things.”
That self-confidence was on full display before he hit high school. As Jobs once told BusinessWeek, at age 12 he called William Hewlett, the co-founder of Hewlett-Packard Co., about some parts for a frequency counter he was trying to build. Hewlett stayed on the phone 20 minutes; Jobs got the parts he needed -- and eventually, a summer gig at Hewlett-Packard.
Catherine Lawler Jacobs, who lived around the block from the Jobs family, said she remembers Steve as a teen. Jobs appeared in her driveway one day, asking for her help setting up an office in his parents’ house. She’d been earning money selling turquoise jewelry and a neighbor recommended her as someone who knew a little about business. Jobs had no money to pay her but offered her shares in his new company.
“I said, and I remember this exactly, ‘I don’t want any phony shares. I want to get paid,’” Jacobs recalled in an interview. “You see, I wasn’t going to be burned by some nerd who was always hanging out in his garage.”
In 1972 Jobs graduated from Homestead High School in Cupertino, also the alma mater of his future business partner, Steve Wozniak, Class of 1968. He then headed north to attend Reed College, a liberal arts school in Portland, Oregon, famous for its Bohemian atmosphere. He dropped out after six months.
5-Cent Deposits
He didn’t leave right away, though. He stuck around campus for another year and a half, sleeping on friends’ floors and living off the money he raised by collecting bottles for 5-cent deposits. He listened in on classes, too, including one that would inspire a lifelong mission of elegant design -- a course on calligraphy.
“It was beautiful, historical, artistically subtle in a way that science can’t capture, and I found it fascinating,” Jobs said in a 2005 commencement address at Stanford University.
As Jobs told those Stanford grads, he “connected the dots” between this developing aesthetic sense and his technical understanding. He realized that technology and artistry could be complementary. More than that, the new world of computers offered a new medium for creativity.
Back in California
By late 1974, Jobs was back in California, immersed in the technology-tinged counterculture of Silicon Valley. He traveled to India, became a Buddhist, experimented with LSD. He also hung out with his friend Wozniak -- they’d met a few years earlier through a fellow electronics enthusiast -- at the Homebrew Computer Club, a group of engineers and hobbyists who would meet to swap parts and ideas.
The two started working together on projects, with Woz the tech genius and Jobs the brash idea man. An early effort was a “blue box” -- a hacker’s term for a device that taps into the phone system to make free long-distance calls. It worked.
“What we learned was that we could build something ourselves that could control billions of dollars worth of infrastructure in the world,” Jobs said in the 1996 PBS documentary “Triumph of the Nerds.” “That was an incredible lesson. I don’t think there would ever have been an Apple computer had there not been blue boxes.”
Wozniak began putting together a contraption he and Jobs could show off to their Homebrew buddies. The Apple I was little more than a motherboard, the main circuit board in a personal computer. Whoever bought one -- Woz and Jobs sold 50 to a local hobby store -- had to supply their own case to hold the circuitry, not to mention a keyboard and monitor. It may have been primitive, but it was the proof of concept they needed. They knew they could build a better computer, and Jobs knew people would buy it.
Apple’s Start
The pair officially began Apple Computer on April 1, 1976. Twelve months later the company introduced the Apple II. It was a hit and became the first widely used home computer. The company’s sales reached $117 million in fiscal 1980, the year the company went public.
The Apple II was hardly a technological great leap forward. Yet unlike its predecessor, it did come with a keyboard and was housed in a plastic case. Nor was it alone in the marketplace. Commodore and RadioShack Corp. also came out with early home- computer models around the same time; the Altair 8800 had been introduced in 1975.
IBM entered the market in 1981 with its own PC, using software from a tiny startup called Microsoft Corp. (MSFT) rather than building its own operating system. Jobs professed to be unconcerned, even running a full-page ad in the Wall Street Journal, saying “Welcome, IBM. Seriously.”
‘Bad Guys’
The Mac’s slow start gave IBM and other machines running Microsoft software and Intel Corp. chips a chance to win adherents and build an ecosystem.
What set Apple apart was its charismatic frontman, Jobs, who was rapidly turning into a business superstar. He hyped. He dated Joan Baez and Diane Keaton. He saw himself and his company as an anti-establishment force, waging a noble campaign to battle the faceless power of IBM.
“You always need to have bad guys and good guys in America,” said McKenna, the technology marketing expert. “Apple was thumbing its nose at this big world of monolithic standards. It became a rebel. It became a symbol of fast growth, youth.”
Us-versus-IBM was the guiding worldview behind the famous TV commercial that introduced Apple’s next major product, the Macintosh. The 60-second spot, directed by Ridley Scott, ran only once, during the 1984 Super Bowl. It depicted an Orwellian world of grim conformity. A lone woman wearing a tank top sprints through the grayness and throws a hammer through a giant screen, shattering the droning visage of Big Brother.
‘Down to Taste’
The Mac, with its mouse and graphics, demonstrated Jobs’s ability to see the potential of new technologies and package them in a way that would appeal to the most demanding aesthete he could imagine: himself.
Jobs had first seen a graphical user interface prototype a few years earlier on a visit to Xerox Corp.’s Palo Alto Research Center, and immediately knew it was the future of computing. He had no compunction about copying the idea.
“Ultimately it comes down to taste,” Jobs said in “Triumph of the Nerds.” “It comes down to trying to expose yourself to the best things that humans have done and then trying to bring those things in to what you’re doing. I mean, Picasso had a saying. He said, ‘Good artists copy. Great artists steal.’”
Inscrutable Autocrat
The Mac project showed another side of Jobs: the inscrutable autocrat. He could be charming and rude almost in the same sentence, leaving underlings scared or dazzled or both. People who worked for Jobs called his powers of persuasion the “reality distortion field.” Andy Hertzfeld, an early Apple engineer, described the phenomenon in “Revolution in the Valley,” his 2005 book about the development of the Macintosh computer.
“The reality distortion field was a confounding melange of a charismatic rhetorical style, an indomitable will and an eagerness to bend any fact to fit the purpose at hand,” Hertzfeld wrote. “If one line of argument failed to persuade, he would deftly switch to another.”
Jobs’s Intolerance
Andrea Cunningham, who worked with McKenna on marketing the Mac in the 1980s, said that Jobs’ intolerance of aesthetic infractions never let up. Cunningham was with Jobs in his room at The Carlyle hotel in New York City for a magazine cover shoot. Jobs, who Cunningham said “always had to have the environment exactly right,” began yelling about a particular flower he wanted -- a calla lily.
“He was being such a pill,” said Cunningham, who is now head of marketing of Rearden Commerce in Foster City, California. “Where do you get a calla lily in New York in December at 11 at night? I found a florist. I found the calla lilies. And the next thing was a bowl of strawberries on the piano. And a separate bowl of whipped cream. We spent three or four hours doing this.”
Jobs could bewitch too, as he did when he hired PepsiCo Inc. executive John Sculley to be Apple’s CEO in 1983. Jobs famously asked him, “Do you want to sell sugar water for the rest of your life, or do you want to come with me and change the world?”
Uncontrollable
“He looked up at me and just stared at me with the stare that only Steve Jobs has,” Sculley recalled in “Triumph of the Nerds.” “I just gulped because I knew I would wonder for the rest of my life what I would have missed.”
Not long after the launch of the Mac, Jobs’ relationship with Sculley and Apple’s board soured. Arthur Rock, the Silicon Valley venture capitalist and early Apple board member, said Jobs’s obsessions and unyielding personality got the best of him.
“Back then he was uncontrollable,” Rock said in a 2007 interview with Institutional Investor. “He got ideas in his head, and the hell with what anybody else wanted to do. Being a founder of the company, he went off and did them regardless of whether it ended up being good for the company.”
30 and Devastated
The Mac didn’t sell well during the 1984 holiday shopping season, and Sculley demanded in April 1985 that Jobs be relieved of day-to-day duties and serve as a non-executive chairman, playing the role of outside spokesman. Jobs hated the idea and tried to get the backing of Apple’s directors. The board sided with Sculley and Jobs was out.
Jobs was 30 years old and devastated, but not for long.
“I didn’t see it then,” Jobs said in his 2005 Stanford speech, “but it turned out that getting fired from Apple was the best thing that could have ever happened to me. The heaviness of being successful was replaced by the lightness of being a beginner again.”
In 1985 he founded NeXT, which developed a powerful computer based on the Unix operating system. The sleek, black machines earned a reputation for elegant design and high performance; Tim Berners-Lee created the World Wide Web on a NeXT workstation.
‘Toy Story’
NeXT was hardly a success. The computers were too expensive to gain a wide following. Still, the software developed at NeXT would later provide the technological underpinnings for Apple machines.
The following year, Jobs bought George Lucas’s computer- graphics shop for $10 million and renamed it Pixar. The studio’s first feature film, “Toy Story,” was the top-grossing film of 1995, and kicked off an unbroken string of hits. Walt Disney Co. (DIS) bought Pixar in 2006 for $8.06 billion and gave Jobs a seat on the company’s board. He became Disney’s largest shareholder.
In his personal life, Jobs settled down. He married Laurene Powell in 1991 in a Buddhist ceremony at the Ahwahnee Hotel in Yosemite National Park, according to biographer Deutschman. The couple have three children.
He also reconciled with his illegitimate daughter, Lisa Brennan-Jobs, who was born in 1978 to his then girlfriend Chrisann Brennan. Chrisann raised Lisa mainly on her own. By the time Lisa was a teenager and before she attended Harvard University, she moved into her father’s home.
‘More Glamorous World’
“In California, my mother had raised me mostly alone,” Lisa wrote in an article for Vogue in 2008. “We didn’t have many things, but she is warm and we were happy. We moved a lot. We rented. My father was rich and renowned, and later, as I got to know him, went on vacations with him, and then lived with him for a few years, I saw another, more glamorous world.”
Neither Lisa Brennan-Jobs nor Chrisann Brennan, now a painter in San Francisco, would comment.
Jobs didn’t get in touch with his biological father, John Jandali, a onetime academic who went on to run beverage services at the Boomtown Casino in Reno, Nevada. Jandali and Schieble had another child after putting Steve up for adoption, a daughter named Mona Simpson, now a novelist. Jandali left the mother of his child. Schieble raised the girl alone.
“I’m proud of the fact that he’s my biological son, even though I cannot take credit for anything he’s done,” Jandali said in an interview at the Boomtown Casino in April 2009. He said he had never spoken to Steve.
Ascendance of Gates
Jobs’s absence from Apple coincided with the ascendance of Bill Gates and Microsoft Corp., developer of a graphics-driven operating system of its own called Windows. Apple filed, and eventually lost, a lawsuit against Microsoft, arguing that Windows was a Mac knockoff.
When Jobs got wind of Microsoft’s plans for what would become Windows, he screamed at Gates about ripping Apple off, according to a 1983 essay by Andy Hertzfeld, the Mac’s chief software designer.
Gates coolly replied, “It’s more like we both had this rich neighbor named Xerox, and I broke into his house to steal the TV set and found out that you had already stolen it,” wrote Hertzfeld, who witnessed the interchange.
Meanwhile, Apple was dying. By late 1997, it had racked up two years of losses and the Mac’s share of the PC market was in the single digits and falling. On stage at a conference that year, Michael Dell was asked how he would revive Apple if he were CEO.
‘Shut It Down’
“What would I do? I’d shut it down and give the money back to the shareholders,” he said. Jobs would later say the company was 90 days from bankruptcy.
In desperation, Apple agreed to buy NeXT for $400 million in late 1996, and Jobs accepted a role as adviser to then-CEO Gil Amelio. Within seven months, Amelio was gone and Jobs was once again running the company.
One of the first things Jobs did upon retaking the reins was fire all but two of Apple’s board members. His handpicked replacements were Bill Campbell, a former Apple executive and then-CEO of Intuit; Jerome York, former IBM CFO and onetime adviser to Tracinda Corp. CEO Kirk Kerkorian; and Jobs’ longtime friend, Oracle CEO Larry Ellison. Ellison left the board in 2002; York died in 2010. Campbell is still a director.
Rebuilding the Team
Jobs also rebuilt the executive team, installing key technical managers from NeXT who would help him guide Apple’s strategy over the next decade. They included Jon Rubinstein, who had run NeXT’s hardware engineering, and Avie Tevanian, the young software engineer who helped create NeXT’s operating system.
Rubinstein went on to lead Apple’s iPod division before departing for smartphone maker Palm Inc., while Tevanian served as chief software technology officer. Jobs also found talent within Apple, singling out a British-born designer named Jonathan Ive to lead industrial design.
As a show of Jobs’s not-in-it-for-the-money drive to fix Apple, he insisted on getting paid $1 a year, a salary package that continued for the remainder of his career.
Jobs’s remuneration instead came mainly from stock options, restricted stock and an $84 million Gulfstream V jet, given to him by the board in 2000.
Jobs’s Worth
Jobs’s net worth was at least $6.7 billion as of Sept. 6, according to Bloomberg estimates. His 7.4 percent Disney stake was worth $4.4 billion, and his 5.5 million shares of Apple were worth $2.1 billion. Jobs’s 138 million shares of Disney had paid him at least $242 million in dividends before taxes since 2006, according to Bloomberg data.
Stock options let holders buy shares later, usually at the trading price on the day the options were granted. Like other Silicon Valley executives, Jobs viewed the securities as a necessary incentive to keep valuable employees.
“That’s the key asset Apple has -- is its talent,” Jobs would later say in a March 2008 deposition with the Securities and Exchange Commission. “I was very concerned that Apple could really suffer some big losses on its executive team with the business environment we were in, and the competitors coming after our people.”
Backdating Options
And like hundreds of other technology companies, Apple engaged in “backdating,” or retroactively changing grant dates to those with lower stock prices. The practice could artificially boost employee compensation and ran the risk of shielding compensation costs from investors. It came under scrutiny by the SEC.
Jobs admitted in 2006 to recommending some favorable dates on options other than his own. A special committee of Apple’s board exonerated him of any misconduct, and the SEC said in April 2007 that Apple wouldn’t be sanctioned.
“Jobs was one of these CEOs who ran the company like he wanted to -- he believed he knew more about it than anyone else, and he probably did,” Arthur Levitt, a former chairman of the SEC, said in a February 2009 interview.
Levitt said that around the time of the two grants that got Apple in trouble, Jobs invited him to join the company’s board - - then disinvited him because his views on corporate governance were “too independent, too doctrinaire” for Jobs.
Levitt also praised Jobs.
“He’s among the best CEOs I’ve ever known, in spite of his irreverence, irascibility and ego,” Levitt said.
Jobs’s Return
When Jobs returned to Apple in 1997, he was still an exacting connoisseur of design. Only now, he demonstrated an understanding that he needed to place his bets carefully. He culled the company’s product line, killing money-losing projects such as the Newton personal digital assistant. He ended the Mac “clone” program that let other computer makers install Apple’s operating system on their machines; he called the welcoming of clones an “ill-conceived” move that undercut Apple’s own Mac hardware sales.
“We’re always thinking about new markets we could enter,” Jobs told BusinessWeek magazine in 2004. “But it’s only by saying no that you can concentrate on the things that are really important.”
“How he looked at things from a product perspective is very rare,” said Ed Zander, a CEO of Motorola Inc. before it split into two companies. “You don’t find many CEOs who have the attention to detail from the product experience point of view -- and understand the business side of the house.”
IMac Unveiled
The first tangible result of Jobs’ return was the iMac, which he introduced at the Flint Center in Cupertino, California, in 1998. The iMac looked like no other computer: It was a bulbous, sci-fi looking number encased in translucent plastic. The unveiling that day had all the usual language of a Jobs keynote -- the iMac was “beautiful,” “cool,” and “a really big deal.”
The iMac would become Apple’s best-selling desktop ever, according to the company. The decision to offer the computer in five colors flew in the face of the then-common industry practice of packaging machines in easy-to-manufacture -- if dull -- beige boxes.
“I remember scratching my head at the time, when Apple first came out with those first little colored desktop Macs, the iMacs,” said Blake Johnson, an assistant professor in engineering at Stanford University. “But the message and splash of five different colors was a conscious decision -- okay, we have some supply chain inefficiencies, but those are more than offset by the positive impact on customers.”
Series of Blockbusters
Apple was profitable again by 1998, and over the next decade released a series of blockbusters that went beyond traditional computing. The iPod media player and the iPhone were beautiful objects that ignited consumer lust in Apple’s sparsely elegant -- and typically crowded -- retail stores. Jobs dropped “Computer” from the company name in 2007 at the time he unveiled the iPhone.
Beneath the contours of Ive’s designs were two less obvious achievements. The first was the software that made all those devices work together. All of it was rooted in a single operating system, OS X, which had its beginnings in Tevanian’s work at NeXT. Apple’s great strength, Jobs would say repeatedly, was that it was a software company.
“An iPod is really just software,” Jobs said at the All Things D technology conference in 2007. “It’s in a beautiful box -- but it’s software. If you look at what a Mac is, it’s OS X. It’s in a beautiful box, but it’s OS X. And if you look at what an iPhone will hopefully be, it’s software.”
Doing Jobs’s Bidding
The other big achievement was Jobs’ ability to create hits by getting industry partners to do his bidding. For the iTunes music store, he not only demanded that the major music labels sell their product over the Internet, but do so at a single price, 99 cents a song. He convinced AT&T Inc. to modify its network to handle the iPhone’s many features in exchange for exclusive rights to sell the iPhone to U.S. buyers. Verizon Communications Inc.’s wireless division started selling the iPhone in February 2011.
“The AT&Ts and Verizons of the world want to control the software, product, the brand, the colors, where the keyboard goes, the pricing, the distribution,” said Zander, the former Motorola CEO, who partnered with Jobs on an early music-playing phone. “Here comes Steve and he says to AT&T, you get the product but I get the brand, I get the colors, I get the software, I get the distribution pretty much, I get the pricing.”
Apple’s iPhone became the world’s best-selling smartphone in the second quarter of 2011.
Cancer Diagnosis
Jobs said in 2004 that he had been diagnosed and treated for a neuroendocrine tumor in his pancreas. After surgery to remove an islet cell tumor, he took a month off to recuperate and declared himself healthy and cancer free.
For a few years he looked that way. He was thinner, which was no surprise after what he’d been through. One person who knew him well said that the cancer scare didn’t slow him down, convince him to spend more time with family or reconnect with friends. If anything, Jobs seemed to get even more engaged with work, said this person, who wished to remain anonymous because the matter was private.
During the 2005 Stanford commencement address, Jobs described how the inevitability of death was a motivating force in his life.
‘Follow Your Heart’
“Remembering you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked; there is no reason not to follow your heart,” he said.
Jobs’s appearance changed noticeably by early 2008. He started looking gaunt. Tech blogs bubbled with discussion about what was going on. Typical headlines: “The Incredible Shrinking Apple CEO,” and “Why Does Steve Jobs Look So Thin?”
When he took the stage at Apple events, Jobs joked about his health. In August of that year, Bloomberg News erroneously published an obituary; at a product launch a month later he recited the Mark Twain line that reports of his death were greatly exaggerated. At another event that year, he projected a slide of his blood pressure.
In January 2009, Jobs said that his weight loss was caused by a “hormone imbalance”; nine days later, he began a five- month medical leave, handing control of the company to his COO, Tim Cook. Later that year, he underwent a liver transplant at Methodist University Hospital in Memphis.
Lack of Disclosure
Apple’s disclosures -- or lack thereof -- around Jobs’s health became a matter of debate among investors and corporate governance experts. Some said that because his health was critical to the company’s success, Apple should have said more, sooner. The counterargument: privacy laws trump investors’ right to know the details of his health. U.S. Securities and Exchange Commission officials examined in 2009 whether the company violated disclosure rules regarding Jobs’s medical status, a person familiar with the matter said at the time. No legal action was taken.
While Jobs was on leave that year, Apple came under competitive pressure from an unexpected source: Google Inc. (GOOG) The search giant, whose then-CEO Eric Schmidt was an Apple board member, had gotten into the smartphone business with its Android operating system.
Unlike the iPhone, Android phones were made by multiple manufacturers. The budding rivalry evoked the Mac vs. PC showdowns of the 1980s. It pitted a company -- Apple -- that made one kind of device against an array of manufacturers orbiting around a software operating system -- in this case, Google’s Android.
Return to Work
By the time Jobs returned to work in June, several Android devices were on the market. Google’s Schmidt resigned from Apple’s board in August, acknowledging the escalating tension between the two companies.
Jobs the following year introduced his next epoch-making product: the iPad. The run-up was full of the buzz that greeted past products. What would it look like? What would it do? Only a select handful of developers and media companies got access to pre-release versions of the iPad, and then only under strict conditions. Recipients had to agree to keep the devices tethered to a fixed object in rooms that blacked-out windows.
‘Antennagate’
At the product unveiling, Jobs said that the tablet computer would go on sale later that year, calling it “magical.” The public agreed: Apple sold more than 300,000 iPads on day one, and within a few months the device had a near monopoly share of the tablet market that companies led by Microsoft had failed to crack for a decade.
Another momentous product was in store for 2010. The iPhone 4 boasted a glass front and back and a brushed-steel band around the edge. It also came with a front-facing camera that would allow mobile videoconferencing.
While the iPhone 4 was destined for success, this time there was a glitch. Customers who held the phone a certain way experienced dropped phone calls -- the “death grip,” it was called. At first, Apple denied anything was wrong and suggested that customers were holding the phone incorrectly. The flaw snowballed into a public-relations crisis that came to be known as “Antennagate,” stoked by longtime grumbling over service quality on the network of AT&T, then the only U.S. iPhone carrier.
New Leave
By July, Jobs had changed his tune. He apologized to customers and offered free “bumpers,” rubber cases that fit around the metal edge of the phone, so that fingertips wouldn’t cause any antenna interference.
The imbroglio had little impact on iPhone demand. Apple sold 1.7 million iPhone 4s during the first three days it was on sale; by the end of the year, the iPhone would represent nearly 40 percent of revenue.
During the introduction of a new MacBook Air in October 2010, Jobs appeared thinner than ever. Three months later, Jobs said he would be taking a new leave of absence to “focus on my health.” “I love Apple so much and hope to be back as soon as I can,” he said.
For the third time since 2004, Cook took over day-to-day operations. He oversaw the introduction of the second version of the iPad and introduced a music-storage service called iCloud. He traveled to China to discuss the iPhone with China Mobile Ltd., the country’s largest mobile-phone carrier.
‘Day Has Come’
Jobs announced his resignation Aug. 24. “I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know,” Jobs said in a statement. “Unfortunately, that day has come.”
In the weeks preceding his resignation, Jobs was largely housebound, according to a person familiar with the matter.
“Under Steve’s leadership Apple has not only revolutionized the computer industry but also transformed how the world communicates, plays, shops and works,” Frank Quattrone, CEO of Qatalyst Partners LLP, a Silicon Valley investment bank, said at the time. “In the entrepreneur hall of fame, he is the charter member. He is, and will remain, an inspiration to the world.”
Cook became CEO for good. While Cook had mastered an expanding list of operational roles, including manufacturing, distribution, sales and customer service, he hadn’t demonstrated Jobs’s penchant for product vision.
Post-Jobs Era
In the post-Jobs era, that role would lie more squarely with head product designer Ive, who oversaw the development of devices including the iMac, iPod, iPhone and iPad. Rounding out the executive team are Scott Forstall, who is in charge of the iOS software that powers the iPhone and iPad; Philip Schiller, who leads product marketing; Bob Mansfield, who heads Mac hardware engineering; and Chief Financial Officer Peter Oppenheimer, who is tasked with overseeing Apple’s more than $75 billion in cash and long-term holdings.
Jobs left a company with a market value larger than that of Microsoft and Dell combined. Apple’s revenue reached a record $65 billion in fiscal 2010, with analysts predicting that they will exceed $100 billion in 2011.
‘Magical’ Thinking
Besides relying on surging demand for the iPhone and iPad, Apple is also counting on growth in China. “We’re just scratching the surface right now,” Cook said of the region in July. The company is also due to sell a new service called iCloud that will let users access photos, videos and other content across an array of Apple products.
The Apple Jobs left behind was well suited to confront the challenges it then faced, including the Google threat, largely because of a product lineup Jobs set in motion, analysts and investors said at the time of his resignation. The concern is whether the company can produce industry-disrupting devices long after Jobs’s influence recedes.
“I’d give a lot to have Steve’s taste,” Bill Gates said during the 2007 All Things D conference. “The way he does things is just different and, you know, I think it’s magical.”
source: bloomberg.com
Ιστορική δίκη: Στο "σκαμνί" ο οίκος Standard & Poor’s
Ιστορική δίκη: Στο "σκαμνί" ο οίκος Standard & Poor’s
Μια δίκη, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, ξεκίνησε στο Σίδνεϊ. Κατηγορούμενος είναι ο οίκος αξιολογήσεων Standard and Poor's και μηνυτές 13 δήμοι της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Οι δήμοι κατηγορούν τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης ότι τους παραπλάνησε με τις αξιολογήσεις τιτλοποιημένων χρεωστικών υποχρεώσεων (collateralized debt obligations), με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά ποσά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η Standard and Poor's είχε αξιολογήσει με την ύψιστη βαθμολογία ΑΑΑ τις συγκεκριμένες επενδύσεις το 2008, με αποτέλεσμα οι δήμοι που επένδυσαν να χάσουν 15 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα, διεκδικούν το ποσό αυτό από την Standard and Poor's.
Ο δικηγόρος των δήμων, Νόελ Χάτλι, δήλωσε ότι η δίκη θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Νοέμβριο και σκοπεύει να καλέσει μάρτυρες ακόμα και από το εξωτερικό.
Η Standard and Poor's και η διεθνής τράπεζα ABN Ambro υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται και τάχθηκαν εναντίον της δημοσιοποίησης κάποιων εγγράφων που θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο.
Ο Τζον Γουόλκερ, από τον οικονομικό οργανισμό IMF δήλωσε ότι εξ όσων γνωρίζει αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης μηνύεται για παραπλάνηση επενδυτών και η δίκη αυτή θα έχει παγκόσμια ενδιαφέρον.
Όπως σημειώνουν και άλλοι παρατηρητές, είναι παγκοσμίως η πρώτη δίκη για την εμπλοκή οίκου αξιολόγησης σε υποθέσεις "CDOs", που αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παγκόσμια οικονομική διολίσθηση.
source: nooz.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)