Friday, March 9, 2012
Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ότι στην Ελλάδα συνέβη πιστωτικό γεγονός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds), με μόνο ερώτημα το πότε, καθώς μέχρι την ύστατη στιγμή μιας πολύωρης συνεδρίασης τα μέλη της ISDA τόνιζαν πως τα cds θα πληρωθούν μόλις ενεργοποιηθούν επισήμως (δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης στο ελληνικό χρέος.
source: protothema.gr
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ISDA, η απόφαση οφείλεται στην ενέργεια της Ελλάδας να συμπεριλάβει ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) τροποποιώντας τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα των κατόχων των επηρεαζόμενων τίτλων στη λήψη πληρωμών.
Με αυτήν την απόφαση τα υφιστάμενα CDS ενεργοποιούνται και όπως συμπληρώνει θα διενεργηθεί δημοπρασία στις 19 Μαρτίου για την πληρωμή τους. Σημειώνεται πως η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Η χρήση των ρήτρων συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους επενδυτές να εγγράψουν ζημιές με βάση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα ενεργοποιήσει την πληρωμή 3 δισ. δολαρίων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλώνει η ISDA.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, συνολικά θα διευθετηθούν 4.323 συμβόλαια CDS μετά από την απόφαση της επιτροπής της ISDA ότι η χρήση των CACs είναι ένα πιστωτικό γεγονός.
Η διαδικασία της διευθέτησης στόχο έχει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των 257 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτέλεσε δοκιμασία για τη βιωσιμότητα των default swaps ως hedge.
Επισημαίνεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ήταν εναντίον του να πληρωθούν τα CDS, εν τω μέσω ανησυχιών ότι θα ενθάρρυνε τους traders να στοιχηματίσουν ξανά έναντι κρατών, και να επιδεινώσουν την κρίση χρέους της περιοχής.
«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτό το εργαλείο, καθώς θα επηρεάσει την ικανότητα των κρατών να εκδίδουν ομόλογα», σύμφωνα με τον Alessandro Giansanti, στρατηγικό αναλυτή της ING Groep, ο οποίος δηλώνει πως η απόφαση θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά».
«Εάν θέλεις να προσελκύσεις τη ζήτηση των επενδυτών, θα πρέπει να τους προσφέρεις ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να αντισταθμίσουν την έκθεση, και τα CDS είναι το καλύτερο εργαλείο για αυτά», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Hank Calenti, τραπεζικός αναλυτής της Societe Generale, τονίζει ότι μια ενεργοποίηση των συμβολαίων εγείρει το ερώτημα του «ποια χώρα θα είναι η επόμενη και ποιες τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες». Σχολιάζει ακόμη ότι πριν από διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, είχαμε τον επικεφαλής της ΕΚΤ να δηλώνουν πως δεν πρέπει να κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.
source: capital.gr
U.S. Adds 227K Jobs, Unemployment Steady at 8.3%
U.S. Adds 227K Jobs, Unemployment Steady at 8.3%
The United States added 227,000 jobs last month, the latest signal that the job market is slowly recovering. The unemployment rate remained at 8.3%, according to the Labor Department’s monthly report.
Hiring came across all sectors and pay scales. The higher paying professional services industry added 82,000 jobs. Manufacturing added 31,000 jobs. This widespread hiring suggests an increasingly sustainable recovery, economists say.
The job growth beat economists’ forecast, which called for around 213,000 new jobs. And job creation data was revised up for both December and January, from 203,00 to 223,00 and 243,000 to 284,000 respectively.
The average workweek was unchanged at 34.5 hours, another key indication of an improving employment situation.
America’s unemployment rate now hovers at a February 2009 level. Economists believe the unemployment rate should fall to 8% by the end of the year. Job creation and a low unemployment rate are often cited as the most important signals of economic recovery.
This news likely will inspire further gains in the equities market today. Dow Jones Industrial Average futures advanced 12 points. Nasdaq composite futures rose 2 points. S&P 500 index futures also point up, after advancing 1.2 points.
source: forbes.com
Έγκριση για τα πρώτα 35 δισ. για την Ελλάδα
Έγκριση για τα πρώτα 35 δισ. για την Ελλάδα
Την αποδέσμευση ποσού 35,7 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, των 130 δισ. ευρώ αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και μετά την ενημέρωση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το PSI.
Tο ποσό που αποδεσμεύτηκε αφορά άμεσα την ανταλλαγή χρέους, δηλαδή 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν ως βοήθεια στις τράπεζες για να προσφέρουν εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Το υπόλοιπο ποσό των 94,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα θα αποδεσμευτεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε, όταν θα πληρούνται «οι επίσημες προϋποθέσεις», επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την καταβολή του.
«Δεν έχει τελειώσει το ζήτημα, όμως κάναμε ένα μεγάλο, σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην επιτυχημένη ανταλλαγή ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την «πεποίθησή μου ότι ακολουθώντας αυτό το δρόμο θα υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δηλαδή η ανάταξη των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.
Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ελληνικό σενάριο, με τη μερική διαγραφή του χρέους, σε άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με το ποσό που θα συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ικανοποίηση Βενιζέλου
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εκτεταμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα PSI, για την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων και τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.
«Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας, αν και ο πυλώνας είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ανεχθεί την εφαρμογή ενός σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το PSI που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Εμείς έχουμε και μεγάλο χρέος και μεγάλο έλλειμμα και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κατόπιν να διορθώσουμε αδικίες».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, «κάθε χρόνο, η χώρα προσθέτει χρέος. Πλέον, κάθε χρόνο το χρέος θα μειώνεται και άρα βαδίζουμε προς μείωση του χρέους κι όχι συσσώρευση».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει «μέχρι τις 23 Μαρτίου την προθεσμία για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και για τη δεξαμενή των δανείων των ΔΕΚΟ».
Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν τώρα θα ήταν δυνατό να υπάρξει και κούρεμα των τραπεζικών δανείων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξουν εκτεταμένοι διακανονισμοί από τις τράπεζες, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα μεριμνούν για την προστασία δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν
source: kathimerini.com.cy
Μείωση 0,7% στο ΑΕΠ σε 12μηνη βάση
Μείωση 0,7% στο ΑΕΠ σε 12μηνη βάση
Σε ύφεση εισήλθε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνώνεται κατά 0,7%, σε 12μηνη βάση, ακολουθώντας τη συρρίκνωση κατά 0,3% που σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τη Στατιστική Υπηρεσία.
Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 υπολογίζεται επίσης στο -0,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (Κατασκευές, Βιομηχανία, Ηλεκτρισμός), όπως επίσης οι τομείς του Εμπορίου και των Μεταφορών.
Αντίθετα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του Τουρισμού, των Τραπεζών και των Υπηρεσιών (Δημόσια διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία, λοιπές υπηρεσίες).
Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς στην προκαταρτική της εκτίμηση, που δημοσιοποίησε στις 15 Φεβρουαρίου, υπολόγιζε τη συρρίκνωση της οικονομίας να ανέλθει στο 0,5%, σε 12μηνη βάση.
Επίσης, αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο, στο 0,3%, η συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2011, καθώς στην προκαταρτική της εκτίμηση η Στατιστική Υπηρεσία ανέμενε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, μετά τη διόρθωση ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.
Εξάλλου, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2011, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Στην προκαταρτική της εκτίμηση η Στατιστική Υπηρεσία ανέμενε ότι η οικονομία θα μείνει στάσιμη.
Σε τρέχουσες τιμές αγοράς, το ΑΕΠ ανήλθε στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 4,44 δισεκατομμύρια ευρώ και για ολόκληρο το 2011 σε 17,76 δισ. ευρώ.
Σε σταθερές τιμές 2005, το ΑΕΠ ανήλθε στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 3,75 δισ. ευρώ και για ολόκληρο το 2011 σε 15,15 δισ. ευρώ.
Η ύφεση ορίζεται τεχνικά όταν η οικονομία καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
source: kathimerini.com.cy
Κίνα: Σε χαμηλό 20 μηνών ο πληθωρισμός
Κίνα: Σε χαμηλό 20 μηνών ο πληθωρισμός
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Φεβρουάριο, καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Φεβρουάριο, καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 3,2% από 4,5% που ήταν τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010.
Τη Δευτέρα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο είπε ότι στόχος της χώρας για τον πληθωρισμό φέτος είναι το 4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού επιτρέπει στην κινεζική κυβέρνηση να λάβει μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης χωρίς να ανησυχεί ότι θα πυροδοτήσει άνοδο των τιμών. Τον προηγούμενο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα θα υποχωρήσει φέτος στο 4% εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
source: naftemporiki.gr
Nikkei Touches 10,000 First Time Since August as Greece Clinches Debt Deal
Nikkei Touches 10,000 First Time Since August as Greece Clinches Debt Deal
Japanese shares rose for a second day, with the Nikkei 225 Stock Average touching 10,000 for the first time since August, as Greece completed the biggest sovereign-debt restructuring in history and the yen slipped against the euro.
Sony Corp. (6758), which depends on Europe for more than a fifth of its sales, climbed 4.3 percent. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Japan’s top publicly traded bank, gained 2.4 percent on optimism Greece would avoid default. Nippon Steel (5401) Corp. and other makers of the material rose as confidence in the global economic recovery gained momentum.
The Nikkei 225 (NKY) rose 1.7 percent to 9,929.74 at the 3 p.m. close in Tokyo, with a weekly gain of 1.6 percent. The gauge outperformed every other major Asian equity index today, reaching as high as 10,007.62 with volume 60 percent higher than the 10-day average. The broader Topix Index (TPX)gained 1.5 percent to 848.71. It has risen 11 percent since March 2009, the bottom of the global equities slump that followed the collapse of Lehman Brothers Holding Inc.
source: bloomberg.com
Φρένο στις απεργίες των Ελεγκτών με νομοσχέδιο
Φρένο στις απεργίες των Ελεγκτών με νομοσχέδιο
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής υπό τη μορφή κατεπείγοντος, με το οποίο ρυθμίζονται οι απεργίες στην υπηρεσία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει το εν λόγω νομοσχέδιο και είχε εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Ευθύμιου Φλουρέντζου, να το καταθέσει στην Βουλή για ψήφιση.
Το νομοσχέδιο περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα της απεργίας στην εν λόγω ουσιώδη υπηρεσία
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας για να υπάρξει συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθορισμό κοινών κανόνων διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος εναποθέτει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να διασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η κατ' ελάχιστον διατήρηση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με άλλες χώρες λόγω της ιδιαιτερότητας της, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται περί νησιωτικού κράτους.
Με βάση πρόνοιες του νομοσχεδίου, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας ενώ ανά πάσα στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι δεσμευμένη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση του 75% των εργασιών των ελεγκτών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διακοπή των εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και να επηρεάζονται λιγότερες από οκτώ πτήσεις.
Επίσης απαγορεύεται το ταυτόχρονο κλείσιμο των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.
Όπως αναφέρεται η νομοθετική ρύθμιση του ειδικού θέματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, κατέστη αναγκαία, από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και η άρνηση τους να δεσμευτούν από την διαδικασία επίλυσης διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες του 2004.
---
Οι λεπτομέριες του Νόμου ρύθμισης απεργιών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Εκκληση προς την Κυβέρνηση και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απηύθυνε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εκ μέρους τη Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος, για ''να υπάρξει σωφροσύνη και να εξαντληθεί ο διάλογος'' προς επίλυση των προβλημάτων του συγκεκριμένου κλάδου εργαζομένων, που αφορούν και την ασφάλεια των πτήσεων και ακόμα περισσότερο, όπως είπε, την εθνική ασφάλεια.
Η έκκληση έγινε στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας και αμέσως μετά την κατά πλειοψηφία ψήφιση σε νόμο του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος και που ρυθμίζει το δικαίωμα της απεργίας σε υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.
Σε μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, βουλευτές από όλα τα κόμματα κατέστησαν σαφές ότι κρίνουν αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών σε αυτόν κυρίως τον τομέα -μερικά από τα κόμματα ζητούν τη νομοθετική ρύθμιση γενικότερα σε όλες τις ουσιώδεις υπηρεσίες- εξ αιτίας της διακύβευσης όχι μόνον της ασφάλειας των πτήσεων, αλλά και της εθνικής ασφάλειας, αλλά και για να μην υπάρξουν περαιτέρω πλήγματα στην κυπριακή οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική κρίση δεν έχει οριστικώς ξεπεραστεί.
Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 47 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ τήρησαν αποχή 4 βουλευτές (Νίκος Νικολαΐδης από την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών). Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον.
Πριν την τελική ψηφοφορία, κατατέθηκε τροπολογία από το ΑΚΕΛ, η οποία και εγκρίθηκε από 48 βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων που δήλωσαν αποχή. Με την τροπολογία προστίθεται στην παράγραφο 6 του νόμου η φράση: ''ή που πιθανόν να επηρεάζουν δυσμενώς την εθνική ασφάλεια''.
Η παράγραφος 6 αναφέρει ότι ''απαγορεύεται σε κάθε πρόσωπο, το οποίο, με βάση τους όρους εργοδότησής του, έχει υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας, να αρνηθεί, όταν του ζητηθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, να παράσχει τις υπηρεσίες αυτές επικαλούμενο το δικαίωμα της απεργίας, εάν η άσκηση του δικαιώματος αυτού θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών, κάτω από το ελάχιστο όριο παροχής υπηρεσιών διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας''.
Με το νέο νόμο επέρχεται επίσης τροποποίηση του περί Πολιτικής Αεροπορίας νόμου, έτσι ώστε να υπάρξει, ταυτοχρόνως, συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 255/2010 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου 2010 για καθορισμό κοινών κανόνων διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας.
Ο κανονισμός αυτός εναποθέτει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση να διασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα, με το νόμο αυτόν καθορίζεται το ελάχιστο όριο παροχής υπηρεσίας διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας, αφ' ενός αναφορικά με υπηρεσίες σε αεροσκάφη που υπερίπτανται του εδάφους της Δημοκρατίας και αφ' ετέρου αναφορικά με υπηρεσίες σε αεροσκάφη που βρίσκονται εν πτήσει ή κινούνται στην περιοχή ελιγμών ορισμένου αεροδρομίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, η νομοθετική αυτή ρύθμιση του θέματος ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας κατέστη αναγκαία μετά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την άρνησή τους να δεσμευτούν από τη Διαδικασία Επίλυσης Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες του 2004, όπως όλοι οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι.
Τα απεργιακά μέτρα των ελεγκτών, σύμφωνα με το Υπουργείο, προκαλούν τεράστια προβλήματα στην οικονομία του κράτους, σε μιαν εποχή που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, επηρεάζουν διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας και παράλληλα αποκόπτουν την αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς της ως νησιώτικου κράτους.
Οπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη Βουλή, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν καταργείται το δικαίωμα της απεργίας ούτε επηρεάζονται εργασιακά θέματα, αλλά γίνεται ειδική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στη συγκεκριμένη υπηρεσία, χωρίς να επηρεάζονται καθ’ οιοδήποτε τρόπο άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες εξακολουθούν να ρυθμίζονται από την προαναφερόμενη διαδικασία.
Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφέρθηκε στην Ολομέλεια ότι ήδη έχει εγγραφεί αυτεπάγγελτα θέμα στην Επιτροπή Συγκοινωνιών για την εξέταση όλων των προβλημάτων που αφορούν την πολιτική αεροπορία και αναμένεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα προσέλθουν στο διάλογο για συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
source: kathimerini.com.cy
Στο 96% η συμμετοχή στο «κούρεμα»
Στο 96% η συμμετοχή στο «κούρεμα»
Στο 96% φθάνει η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το ύψος του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές φθάνει τα €206 δισ. και χωρίζεται σε ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν με ελληνικό και με διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, συμφώνησαν με την ανταλλαγή κάτοχοι €152 δισ. ή του 86% των €177 δισ. ομολόγων που εκδόθηκαν βάσει ελληνικού δικαίου. Με την ενεργοποίηση νομοθετικών διατάξεων που επιτρέπουν στην πλειοψηφία να επιβληθεί της μειοψηφίας (collective action clauses), εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει και το κούρεμα των υπόλοιπων ομολόγων. Η ενεργοποίηση των διατάξεων αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς στο Eurogroup.
Από τα υπόλοιπα €29 δισ., έγινε δεκτό το PSI από το 69% ή πιστωτές που κατέχουν τα €20 δισ. και θα δοθεί στους υπόλοιπους παράταση.
Με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από τους ιδιώτες πιστωτές, το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά €100 δισ. από τα €350 δισ. που είναι σήμερα, και θα καταστεί βιώσιμο μέχρι το 2020, δηλαδή σε επίπεδα κοντά στο 120%.
Στο PSI συμμετείχαν και οι κυπριακές τράπεζες που δέχθηκαν να χάσουν γύρω στα €3,4 δισ. από το χρέος των €5,1 δισ. που κατέχουν.
Οι ιδιώτες πιστωτές που συμμετέχουν στο κούρεμα θα ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με μετρητά που αντιστοιχούν με το 15% και με νέα ομόλογα που αντιστοιχούν με το 31,5% των παλιών ομολόγων.
«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
«Με τη στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».
«Οι προσκλήσεις μας για τη συμμετοχή στην ανταλλαγή και τη συγκατάθεση σε ότι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012.
Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας».
source: stockwatch.com.cy
BoE: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
BoE: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 325 δισ. στερλίνες.
source: reporter.gr
Παραμένει στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ
Παραμένει στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και στα όσα θα πει για την κρίση χρέους της ευρωζώνης και την «ανάσα» που προσέφερε η κεντρική τράπεζα στη χρηματοπιστωτική αγορά μέσω της πρόσφατης τριετούς χρηματοδότησης.
Ο κ. Ντράγκι εκτιμάται ότι θα καλέσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, μετά την ανάληψη πρωτοβουλιών από την ΕΚΤ για τη διοχέτευση συνολικής ρευστότητας άνω του ενός τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.
Πέρυσι, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο δύο φορές στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν μάλιστα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα και το 2013.
source: reporter.gr
BMW: "Άλμα" 51% στα κέρδη, αυξάνει το μέρισμα
BMW: "Άλμα" 51% στα κέρδη, αυξάνει το μέρισμα
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Άλμα στα κέρδη και την αύξηση του μερίσματος για το 2011 ανακοίνωσε η BMW AG (BMW.XE).
«Το περασμένο έτος ήταν το καλύτερο στην ιστορία της BMW,» αναφέρει στην ανακοίνωση της εταιρείας ο CEO, Norbert Reithofer προσθέτοντας «πως έχουμε πετύχει νέα υψηλά για τις πωλήσεις, τα έσοδα και τα κέρδη ξεπερνώντας τους στόχους μας.»
Ειδικότερα, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε αύξηση στα κέρδη 51% στα 4,91 δισ. ευρώ ενώ θα αυξήσει το μέρισμα για τις κοινές μετοχές στα 2,3 ανά μετοχή από 1,3 ευρώ και για τις προνομιούχες στα 2,32 ευρώ από 1,31 ευρώ.
Τα EBIT ενισχύθηκαν 57% στο έτος φτάνοντας τα 8,02 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 14% στα 68,8 δισ. ευρώ.
Ο Reithofer επανέλαβε πως η εταιρεία αναμένει πως οι πωλήσεις των αυτοκινήτων θα εμφανίσουν ταχύτερη αύξηση σε σχέση με τη συνολική αγορά φέτος.
Η BMW θα ανακοινώσει τα λεπτομερή αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου και του δ’ τριμήνου, στις 13 Μαρτίου.
source: capital.gr
Στο 81,3% η συμμετοχή στο PSI χωρίς τα CAC
Στο 81,3% η συμμετοχή στο PSI χωρίς τα CAC
Στο 81,3% ανέρχεται η συμμετοχή στο PSI όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο. Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται τα υπό ελληνικό νομικό καθεστώς ομόλογα και ένα μέρος των ομολόγων που έχουν εκδοθεί υπό ξένο νομικό καθεστώς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων κυβερνητικών παραγόντων το τελικό αποτέλεσμα αφού εφαρμοστεί η ρήτρα υποχρεωτικής συμμετοχής στα ομόλογα που εκδίδονται υπό ελληνικό καθεστώς το ποσοστό θα αγγίξει το 95-96%.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφονται και επίσημα οι συμμετοχές των ιδιωτών ομολογιούχων.
source: capital.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)