Tuesday, February 15, 2011
ΗΠΑ: Έβδομη διαδοχική άνοδος των λιανικών πωλήσεων των Ιανουάριο
ΗΠΑ: Έβδομη διαδοχική άνοδος των λιανικών πωλήσεων των Ιανουάριο
Αύξηση για έβδομο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ως ένδειξη ότι η καταναλωτική δαπάνη μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.
Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,3% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα στα 381,57 δις. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Το μέγεθος του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 0,5%.
Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνοντας κατά 0,6% τον Ιανουάριο, διατηρώντας μια αισιόδοξη στάση παρά την αυξανόμενη ανεργία.
Οι λιανικές πωλήσεις παρακολουθούνται από τις αγορές καθώς αποτελούν ένδειξη για τη διεύρυνση η συρρίκνωση της οικονομίας.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών ενισχύθηκαν 0,5% τον Ιανουάριο, μετά από αύξηση 1,5% τον Δεκέμβριο. Εξαιρουμένου του κλάδου των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για άνοδο 0,6%.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Πωλητής τίτλων του δημοσίου η Κίνα το Δεκέμβριο
ΗΠΑ: Πωλητής τίτλων του δημοσίου η Κίνα το Δεκέμβριο
Πωλητής τίτλων του αμερικανικού δημοσίου για δεύτερο συνεχή μήνα ήταν η Κίνα το Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο στην πρώτη θέση των πιστωτών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα μείωσε τη συμμετοχή της κατά 4 δισ. δολ. στα 891,6 δισ. δολ. ενώ το Νοέμβριο είχε πουλήσει τίτλους 11,2 δισ. δολ.
Η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας, αύξησε τη συμμετοχή της στα 883,6 δισ. δολ. από 877,2 δισ. δολ.
Συνολικά οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν τίτλους αξίας 54,64 δισ. δολ. το Δεκέμβριο έναντι 61,72 δισ. δολ. το Νοέμβριο. Εξ αυτών οι ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν τίτλους 43,02 δισ. δολ. έναντι 51,54 δισ. δολ. το Νοέμβριο.
Οι ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τίτλους του Δημοσίου, ομόλογα και μετοχές εταιρειών αξίας 10,5 δισ. δολ. έναντι 12 δισ. το Νοέμβριο.
source: capital.gr
Έκλεισε η συμφωνία Deutsche Boerse - NYSE
Έκλεισε η συμφωνία Deutsche Boerse - NYSE
Έκλεισε η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης και λειτουργίας χρηματιστηρίων Deutsche Boerse και NYSE, καθώς η προκαταρκτική συμφωνία των δύο πλευρών εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Βάσει της συμφωνίας, οι εταιρείες θα συγχωνευτούν δημιουργώντας το μεγαλύτερο όμιλο διαχείρισης χρηματιστηρίων στον κόσμο, έναν παγκόσμιο ηγέτη στη διαπραγμάτευση παραγώγων και τη διαχείριση κινδύνων, ενώ παράλληλα θα αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα άντλησης κεφαλαίων και διαπραγμάτευσης μετοχών.
Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών, ενισχύει τη θέση της Φρανκφούρτης και της Νέας Υόρκης ως χρηματοοικονομικά κέντρα, ενώ ωφελεί επίσης το Παρίσι, το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, τα συνδυαστικά καθαρά έσοδα του ομίλου ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ και τα EBITDA στα 2,1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την ενιαία εταιρεία το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό όμιλο στον κόσμο βάσει εσόδων και EBITDA.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο
ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στις τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, καθώς ενισχύθηκαν τα κόστη στους κλάδους ενέργειας, τροφίμων και βιομηχανικού εξοπλισμού.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών ενισχύθηκαν κατά 1,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης. Το μέγεθος του Δεκεμβρίου αναθεώρηθηκε ανοδικά σε αύξηση κατά 1,2% έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 1,1%.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις αύξηση της τάξης του 0,8%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 5,3%.
Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές εισαγωγών έχουν ενισχυθεί κατά 4,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2009.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές εισαγωγών πετρελαίου εμφάνισαν αύξηση 3,4% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ήταν ενισχυμένες κατά 14,3%. Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν 2,6% και 14,8% σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State το Φεβρουάριο
ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State το Φεβρουάριο
Συνέχισε να βελτιώνεται το Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State αναρριχήθηκε στις 15,43 μονάδες από τις 11,92 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν τον δείκτη στις 15 μονάδες.
Ο δείκτης παραγγελιών υποχώρησε στις 11,8 μονάδες από τις 12,39 μονάδες, ο δείκτης των αποστολών φορτίων μειώθηκε στις 11,31 μονάδες από τις 25,39 μονάδες.
Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις 3,61 μονάδες από 8,42 μονάδες ενώ ο δείκτης τιμών που πληρώθηκαν αυξήθηκε στις 45,78 μονάδες από 35,79 μονάδες ενώ των τιμών που εισπράχτηκαν σημείωσε άνοδο στις 16,87 μονάδες από 15,79 μονάδες.
source: capital.gr
Ευρωζώνη: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο ρυθμός ανάπτυξης το δ’ τρίμηνο
Ευρωζώνη: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο ρυθμός ανάπτυξης το δ’ τρίμηνο
Μικρότερος των εκτιμήσεων ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2010 καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η γερμανική οικονομία επηρεάστηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες, η ελληνική και η πορτογαλικής συρρικνώθηκαν και η γαλλική διατήρησε σταθερό ρυθμό.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση 0,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο σημείωσε την ίδια αύξηση, ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν 0,4%.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 2% έναντι 1,9% το τρίτο τρίμηνο και ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 2,1%. Για το σύνολο του 2010, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 1,7% ενώ το 2009 είχε συρρικνωθεί 4,1%.
Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%, η Γαλλία 0,3% και η Ιταλία 0,1%. Από τις μικρότερες οικονομίες, η Ελλάδα εμφάνισε πτώση 1,4%, η Πορτογαλία 0,3%, ενώ η Ισπανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2%.
source: capital.gr
Μ. Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Μ. Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Στο διπλάσιο του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την τράπεζα για την αύξηση των επιτοκίων.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,0% τον Ιανουάριο, αυξημένος από το 3,7% του Δεκεμβρίου, ενώ είναι ο ταχύτερος από το Νοέμβριο του 2008. Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης των τιμών ήταν το κόστος του αργού πετρελαίου και η αύξηση του φόρου πωλήσεων τον Ιανουάριο.
Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών κατά 4,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Ο διοικητής της BOE Mervyn King θα στείλει ανοιχτή επιστολή στον George Osborne, τον υπουργό Οικονομικών, στις 10:30 GMT στην οποία θα εξηγεί πως η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει στον πληθωρισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής βρίσκεται πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας του 2,0%.
Οι πολιτικοί έχουν δείξει να ανησυχούν τους τελευταίους μήνες ότι ο υψηλότερος του στόχου πληθωρισμός θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην περίπτωση που αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί. Όμως η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας έχει αποτρέψει την πλειοψηφία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να ψηφίσει υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι τιμές έχουν αυξηθεί από το Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο από τον Ιανουάριο του 1997 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
source: capital.gr
Κίνα: Στο 4,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Κίνα: Στο 4,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Στο 4,9% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Κίνα τον Ιανουάριο, από 4,6% που ήταν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Στο 4,9% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Κίνα τον Ιανουάριο, από 4,6% που ήταν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού, στο 5,3%.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας γνωστοποίησε ότι άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του πληθωρισμού, μειώνοντας την βαρύτητα της τιμής των τροφίμων στο καλάθι του καταναλωτή. Αυτή η αλλαγή προσέθεσε ένα 0,024% στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου.
Ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού επιταχύνθηκε τον ίδιο μήνα στο 6,6% από 5,9% που ήταν το Δεκέμβριο.
source: naftemporiki.gr
Σύμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για την αύξηση των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού – Στα 500 δισ. ευρώ η δανειακή ικανότητα
Σύμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για την αύξηση των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού – Στα 500 δισ. ευρώ η δανειακή ικανότητα
Η συμφωνία επήλθε εντός της ευρωζώνης με τον μόνιμο μηχανισμό οικονομικής στήριξης να έχει πλέον δανειακή ικανότητα 500 δις ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ο μελλοντικός μηχανισμός οικονομικής στήριξης της ευρωζώνης ο οποίος και θα υλοποιηθεί στο μέσον του 2013, θα έχει δανειακή ικανότητα συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δύο φορές ανώτερη από εκείνη του ισχύοντος μηχανισμού.
"Έχουμε ήδη συμφωνήσει ως προς τη δανειακή ικανότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την σταθερότητα. Συμφωνήσαμε για ένα ποσό που θα αφορά τη δανειακή ικανότητα των 500 δις ευρώ το οποίο θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά διετία" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αναμένεται να ληφθεί το Μάρτιο, αφού σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν στην τακτική εαρινή Σύνοδο του Μαρτίου, και οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα μέτρα εκείνα που θα περιορίσουν την κρίση και θα «καθησυχάσουν» τις αγορές.
Ωστόσο, στη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η γερμανική πλευρά δεν παρέλειψε να θέσει τους όρους της, και το λεγόμενο “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας”. Το μεγάλο πακέτο αυστηρών μέτρων στοχεύει στην εισαγωγή ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, κατά τα γερμανικά πρότυπα.
Το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» προβλέπει αυξημένο συντονισμό μεταξύ των χωρών-μελών στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων και στενότερη επίβλεψη των υπερχρεωμένων οικονομιών και θα τεθεί ως αντάλλαγμα εκ μέρους της γερμανικής πλευράς προκειμένου το Βερολίνο να συναινέσει σε λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μάλιστα η έγκριση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας τέθηκε για ακόμη μία φορά ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων του EFSF, ώστε να μπορεί να δανείζει το σύνολο των 440 δισ. ευρώ που συνεισφέρουν τα κράτη της Ευρωζώνης (κάτι που δεν μπορεί να κάνει χωρίς να χαμηλώσει η πιστοληπτική του αξιολόγηση).
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναγνώρισαν ότι το 2010 τα όσα προβλέπει το μνημόνιο εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και ανέφεραν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές. Ο Ρεν κατά τη διάρκεια των αναφορών του στην Ελλάδα δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δε διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι απαιτείται και θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική.
Ο Γ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι ήταν όντως «ατυχείς» οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές , τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Ως προς το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθείται, κυρίως από γερμανικής πλευράς, ο Γ. Παπακωσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και ότι πολλά από τα μέτρα που συζητούνται η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη εφαρμόσει. Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι αγορές αναμένουν να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα για τον τρόπο που η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωζώνη.
source: reporter.gr
Γερμανία: Παρέμεινε ισχυρή η ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο
Γερμανία: Παρέμεινε ισχυρή η ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο
Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, παρέμεινε εύρωστη στο δ΄ τρίμηνο του 2010, κυρίως εξαιτίας του διεθνούς εμπορίου, αν και επιβραδύνθηκε ελαφρώς σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής ή Destatis.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε 0,4% σ το δ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους έναντι του γ΄ τριμήνου, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία, ανακοίνωσε η Destatis, προσθέτοντας ότι σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4%.
Τα στοιχεία αυτά είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, που προέβλεπε ανάπτυξη 0,5% στο τρίμηνο και αύξηση 4,1% στο έτος.
Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό (προσαρμοσμένα στοιχεία) 3,5% για το σύνολο του 2010.
Οι καθαρές εξαγωγές ήταν ο κύριος οδηγός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, αλλά οι σταθερές επενδύσεις και η εγχώρια κατανάλωση συνεισέφεραν επίσης στην επέκταση, αντισταθμίζοντας την πτώση στις κατασκευαστικές επενδύσεις, που συνδέεται με καιρικά φαινόμενα.
Η Destatis επιβεβαίωσε τα στοιχεία του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο του 2010, τα οποία εμφάνισαν ανάπτυξη 0,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση.
source: capital.gr
Κίνα: Σε $157,7 δισ. τα δάνεια τον Ιανουάριο, αύξηση προσφοράς χρήματος 17,2%
Κίνα: Σε $157,7 δισ. τα δάνεια τον Ιανουάριο, αύξηση προσφοράς χρήματος 17,2%
Δάνεια ύψους 1,04 τρισ. γουάν ($157,7 δισ.) χορήγησαν το Ιανουάριο οι τράπεζες της Κίνας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua. Το ποσό είναι κατά 18,3% μεγαλύτερο με τον Ιανουάριο του 2010 ενώ το Δεκέμβριο τα δάνεια είχαν αυξηθεί 19,9% στα 480,7 δισ. γουάν.
Η προσφορά χρήματος M2 αυξήθηκε κατά 17,2% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 έναντι 19,7% το Δεκέμβριο.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Στατιστικές και παρατηρήσεις για τα οικονομικά στοιχεία του Q4
ΗΠΑ: Στατιστικές και παρατηρήσεις για τα οικονομικά στοιχεία του Q4
Έπειτα από την ολοκλήρωση μιας προκαταρκτικής εξέτασης των οικονομικών στοιχείων δ’ τρίμηνου 2010 βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (τα τελικά αναμένονται το Μάρτιο), τα στατιστικά δείχνουν ένα βελτιούμενο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.
Τα μεγέθη, είτε σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 είτε με το σύνολο του 2009 εμφανίζονται ισχυρά και απεικονίζουν το βάθος της ανάκαμψης. Ωστόσο, οι συγκρίσεις ορισμένων δεικτών με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του 2010 δείχνουν ότι η ανάπτυξη ήταν πιο συγκρατημένη στο τελευταίο τρίμηνο. Κοιτώντας μπροστά, οι συγκρίσεις το 2011 θα είναι πιο αυστηρές, με τις εταιρείες να έχουν ανάγκη να διαφοροποιηθούν.
ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Τα εταιρικά κέρδη ανά μετοχή του δ’ τριμήνου εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 29,5% σε σχέση με το Q4 του 2009, αλλά μόλις 2,5% υψηλότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του ΄10.
Το α’ τρίμηνο του 2011 η κερδοφορία αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το δ’ τρίμηνο του 2010. Τα κέρδη στο σύνολο του 2010 ξεπέρασαν κατά 47,6% αυτά του 2009, ενώ ισοφάρισαν τα επίπεδα του 2007. Φέτος, η κερδοφορία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα-ρεκόρ του 2006, σημειώνοντας άνοδο 14,6% σε σχέση με πέρυσι (9,4% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2006).
Ο εκτιμώμενος δείκτης των τιμών μετοχών προς τα κέρδη ανά μετοχή παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με την εκτίμηση για τον S&P 500 το 2011 στο 13,8. Τα προσωρινά στοιχεία τοποθετούν το λόγο για το 2010 στο 15,0.
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το 2011 αναβαθμίστηκαν κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και πλέον αναμένεται αύξηση 12,1% φέτος και διατήρηση των υψηλών περιθωρίων. Όταν τελικά οι πωλήσεις ξεπεράσουν την παραγωγή, η απαιτούμενη αύξηση εταιρικών επενδύσεων (και εργαζομένων), θα επιφέρει μείωση των περιθωρίων.
Αυτό θα είναι ένα καλό σημάδι - μεγαλύτερες δαπάνες, περισσότερη απασχόληση, ανοδικό τμήμα του οικονομικού κύκλου (αλλά πληθωριστικό).
Οι υφιστάμενες πωλήσεις εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.
Η ρευστότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων του S&P 500
Η εταιρική ρευστότητα σημείωσε διαδοχικά ρεκόρ για οχτώ τρίμηνα: από το Q4 του 2008 έως το Q3 του 2010. Τα στοιχεία για το Q4 του 2010 υποδηλώνουν περαιτέρω άνοδο 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, άρα και νέο ρεκόρ. Η ρευστότητα των εταιρειών των κλάδων πρώτων υλών και καταναλωτικών αγαθών δείχνει να καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με το Q3. Αξιοσημείωτη ενίσχυση ρευστότητας κατέγραψαν οι Dow Chemical με +3, 8 δισ. δολάρια (το Q4 είναι 6,9 δισ. δολάρια., το Q3 ήταν 3,1 δισ. δολάρια), Gilead Sciences με +3,0 δισ. δολάρια (5, 3 δισ. δολάρια, από 2,3 δισ. δολάρια), Amazon.com με +2,9 δισ. δολάρια (8,8 δισ. δολάρια από 5,9 δισ. δολάρια). Μειωμένη ρευστότητα εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, οι AT&T με -1,8 δισ. δολάρια (1,4 δισ. δολάρια από 3,2 δισ. δολάρια), Cardinal Health με -1,3 δισ. δολάρια (1,3 δισ. δολάρια από 2,7 δισ. δολάρια) και Archer Daniels Midland με -0,8 δισ. δολάρια (0,5 δισ. δολάρια από 1,4 δισ. δολάρια)
Επαναγορές μετοχών (έχουν ανακοινωθεί λιγότερες από τις μισές εκδόσεις):
Οι επαναγορές μετοχών εμφανίζονται 49% αυξημένες σε σχέση με το Q4, ΄09, αλλά μόνο 1% πάνω σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, ΄10.
Μέχρι στιγμής η Microsoft (και πάλι) έχει δαπανήσει τα περισσότερα για επαναγορές και συγκεκριμένα 5,05 δισ. δολάρια, σε σχέση με 4,40 δισ. δολάρια στο γ’ τρίμηνο του ΄10. Ακολουθούν η Coca-Cola με 2,96 δισ. δολάρια σε επαναγορές από 1,0 δισ., και η Cisco με 1,85 δισ. δολάρια από 2,7 δισ. δολάρια. Η Procter & Gamble μείωσε το ύψος της επαναγοράς μετοχών στα 0,52 δισ. δολάρια από 3,01 δισ. δολάρια στο Q3.
Οι εταιρείες συνεχίζουν να προστατεύονται απέναντι στην διάβρωση της κερδοφορίας, με κάποιες μειώσεις μετοχικών κεφαλαίων στο τρίμηνο, αλλά περισσότερες αυξήσεις στη διάρκεια του έτους.
Κεφαλαιουχικές Επενδύσεις
Το δ’ τρίμηνο του 2010 παρουσιάζει 9,2% αύξηση σε σχέση με το Q4, ΄09 και 17,2% αύξηση σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2010. Να αναμένετε ότι οι εταιρείες θα δαπανήσουν περισσότερα για την αντικατάσταση εξοπλισμού, με τη στήριξη του προγράμματος πλήρους απομείωσης το οποίο λήγει το Δεκέμβριο του 2011.
Μερίσματα –α’ τρίμηνο 2011:
Οι αυξήσεις των μερισμάτων είναι πολύ ισχυρές, με το μέσο όρο αύξησης να υπολογίζεται στο 22,65% και το διάμεσο ποσοστό αύξησης στο 12,20%. Ο ενδεικτικός δείκτης μερισμάτων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, ωστόσο δεν αναμένεται πλήρης νωρίτερα από το 2013.
Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που στηρίζουν την υπόθεση αύξησης των μερισμάτων:
-Τα εταιρικά κέρδη έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα επίπεδα που βρίσκονταν κατά την ύφεση και πλησιάζουν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.
-Τα χαμηλά επιτόκια.
-Η εταιρική ρευστότητα ανά χείρας που διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
-Οι πληρωμές μερισμάτων που παραμένουν χαμηλές εξαιτίας της ταχύτητας της βελτίωσης των μερισμάτων σε συνδυασμό με το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των μερισμάτων.
-Τα ποσοστά κάλυψης, τα κέρδη διαιρούμενα από τα μερίσματα, είναι πολύ υψηλά.
Σχόλιο αγοράς
Η αγορά συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με τον S&P 500 να διπλασιάζει την τιμή του από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009, 23 μήνες πριν. Ο δείκτης κερδίζει σήμερα 100%, και διεκδικεί εκ νέου τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007, για τα οποία χρειάζεται επιπλέον περίπου 17%.
Την εβδομάδα που πέρασε οι επενδυτές συνέχισαν να επικεντρώνονται στη θετική πορεία της αμερικανικής αγοράς αλλά και τα θεμελιώδη, έχοντας προεξοφλήσει την κατάσταση στην Αίγυπτο, άλλη μία αύξηση επιτοκίων από την κινεζική κυβέρνηση αλλά και τις υψηλότερες τιμές τροφίμων.
Η αμερικανική αγορά λαμβάνει στήριξη από τρεις παράγοντες. Πρώτον, τα κέρδη έρχονται με έναν σταθερό, ισχυρό ρυθμό, αγγίζοντας προ ύφεσης επίπεδα. Δεύτερον, τα περισσότερα guidance των εταιρειών για το 2011, που ανακοινώθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, είναι πιο αισιόδοξα και θετικά, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι τα εταιρικά κέρδη θα φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ στο δεύτερο μισό του 2011. Τρίτον, η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, με κάποια πρόοδο στον τομέα της απασχόλησης.
Αυτή η εβδομάδα φέρνει την Ουάσιγκτον, και την πολιτική της, πίσω στη Wall Street. Ο πρόεδρος Obama ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό για την δημοσιονομική χρήση 2012 (η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2011) τη Δευτέρα το βράδυ, μαζί με τους τομείς στους οποίους προτίθεται να πραγματοποιήσει περικοπές ή δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τωρινός προϋπολογισμός δεν τερματίστηκε ποτέ, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί δαπάνες στο πλαίσιο της επέκτασης έως τις 4 Μαρτίου. Αρχικά θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2011.
Αν και εκτιμώ πως η οικονομία στο σύνολό της θα συνεχίσει να βελτιώνεται, πιστεύω παράλληλα ότι ο εταιρικός σχεδιασμός και η στρατηγική θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια πιο ευμετάβλητη αγορά.
source: capital.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)