Απώλειες άνω του 2% για χρυσό και χαλκό
Μεγάλες απώλειες σημείωσαν στις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του χρυσού και των βιομηχανικών μετάλλων εν μέσω ανησυχιών ότι η κίνηση της Κίνας να συγκρατήσει την πιστωτική επέκταση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση των εμπορευμάτων.
Οι παγκόσμιες αγορές βρέθηκαν σήμερα να σημειώνουν μεγάλες απώλειες στον απόηχο των κυβερνητικών μέτρων στην Κίνα για συγκράτηση του δανεισμού. Η απειλή σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα ενίσχυσε παράλληλα τον ρόλο του δολαρίου ως ασφαλή καταφύγιο με το αμερικανικό νόμισμα να σημειώνει μεγάλα κέρδη έναντι των ανταγωνιστών του πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές των μετάλλων.
Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 27,40 δολ. ή 2,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.112,60 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Το συμβόλαιο του χαλκού παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε 8,7 cents ή 2,5% στα 3,36 δολ. η λίβρα.
Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και το συμβόλαιο Απριλίου της πλατίνας που έχασε 22,80 δολ. ή 1,4% για να τερματίσει στα 1.617,60 δολ. ανά ουγγιά. Μικρά κέρδη σημείωσε το παλλάδιο Μαρτίου που κέρδισε 10 cents στα 462,05 δολ. ανά ουγγιά.
capital.gr
Wednesday, January 20, 2010
SEC: Μήνυση κατά της General Re
SEC: Μήνυση κατά της General Re
Μήνυση κατά της General Re Corp. υπέβαλε σήμερα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά (SEC) υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία διενέργησε πλαστές συναλλαγές αντασφάλισης με την American International Group (AIG) και την Prudential Financial Inc.
Στην μήνυση, που υποβλήθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, αναφέρεται ότι μέσω των εν λόγω συναλλαγών η AIG και η Prudential μπόρεσαν να χειραγωγήσουν τις οικονομικές τους κατααστάσεις, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
"Η Gen Re εν γνώσει της παρείχε σημαντική βοήθεια τόσο για την AIG όσο και στην Prudential σε σχέση με παραβιάσεις τους στα βιβλία και τα στοιχεία τους όσο και στις εσωτερικές διατάξεις σε σχέση με τις ομοσπονδιακές διατάξεις", σημειώνεται σχετικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Gen Re συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 60 εκατ. δολ. σε πρόστιμα σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.
capital.gr
RBS: Δεν θα υπάρξει νέα υποβάθμιση της Ελλάδας
RBS: Δεν θα υπάρξει νέα υποβάθμιση της Ελλάδας
Καθόλου πιθανή δεν είναι μια νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, εκτιμά η Royal Bank of Scotland (RBS) σε σημερινή έκθεσή της, στηρίζοντας την θέση αυτή στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δεν θα ήταν τόσο απόλυτος περί μη ειδικής μεταχείρισης της Ελλάδας, εάν η χώρα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο χρηματοδότησης.
Η RBS θεωρεί ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα παρακολουθούν τη διαδικασία υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων, ενώ ασφάλεια «εμπνέει» και ο παρεμβατικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οικονομικά της Ελλάδας.
Η παρέμβαση της ΕΕ στα ελληνικά πράγματα μπορεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική, εάν χρειαστεί, κάτι που θα σηματοδοτήσει την επόμενη φάση στην ωρίμανση της ευρωζώνης, εκτιμά η βρετανική τράπεζα.
reporter.gr
W. Buffett: Αντίθετος με το deal Kraft-Cadbury
W. Buffett: Αντίθετος με το deal Kraft-Cadbury
Αντίθετος στο deal της Kraft και της Cadbury εμφανίζεται ο Warren Buffett, μιλώντας στο CNBC σήμερα, καθώς θεωρεί ότι η σοκολατοβιομηχανία πουλήθηκε πολύ ακριβά. «Νομίζω είναι ένα κακό deal» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Buffett, ο οποίος είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης μετόχου της Kraft, της Berkshire Hathaway, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες του για την πορεία της συμφωνίας.
Ο Buffett επισήμανε ότι η Kraft έδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που προτείνει η κεφαλαιαγορά για την Cadbury, εκφράζοντας παράλληλα και την αντίθεση του για την πώληση 370 εκατ. ιδίων μετοχών για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.
Σημειώνεται εδώ ότι η Cadbury στοίχισε περίπου 11,9 δισ. στερλίνες, ή 840 πέννες ανά μετοχή, ποσό που αναλογεί κατά 60% σε μετρητά και 40% σε μετοχές.
reporter.gr
Κάποιοι κερδίζουν περιουσίες από τη σπέκουλα για χρεοκοπία της Ελλάδας - Ποιος είναι ο Τζον Πόλσον
Κάποιοι κερδίζουν περιουσίες από τη σπέκουλα για χρεοκοπία της Ελλάδας - Ποιος είναι ο Τζον Πόλσον
Όλοι υποπτευόμαστε ότι ο ενορχηστρωμένος "πόλεμος" έναντι της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει ορισμένους διεθνείς κερδοσκόπους πολύ πλουσιότερους. Ένας από αυτούς είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα" διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον, 53 ετών. Ο Πόλσον θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που «κερδοσκοπούν» αυτή την περίοδο από την Ελλάδα και το ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πόλσον έχει λάβει τις τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες θέσεις short έναντι του ευρώ, των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες μέχρι τώρα. Ουσιαστικά ταυτίζεται με το εν εξελίξει κερδοσκοπικό παιχνίδι με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου το οποίο πρωταγωνιστεί στις πιέσεις επί των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Πόλσον έχει συγκροτήσει ομάδα 20-30 αναλυτών των διεθνών αγορών οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα» και σε συνεργασία μαζί τους αποφασίζει για τις κινήσεις του.
Ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων φέρεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα (μέσω του hedge fund Ρaulson & Company το οποίο ίδρυσε και διοικεί) ποντάροντας στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη μας.
Κύκλοι των αγορών συνδέουν ευθέως το hedge fund του κ. Πόλσον και με την κερδοσκοπία εις βάρος του Ντουμπάι. Αφού κερδοσκόπησε εις βάρος του Εμιράτου για 2 εβδομάδες, η στήριξη του Αμπου Ντάμπι τον οδήγησε να αναζητήσει άλλο υποψήφιο θύμα, το οποίο και βρήκε στο πρόσωπο της υπερχρεωμένης Ελλάδας.
Όντας κατεξοχήν κερδοσκόπος, τους τελευταίους μήνες του 2008, την ώρα που κατέρρεαν οι διεθνείς αγορές ο κ. Πόλσον συνέχισε απρόσκοπτα να πλουτίζει εις βάρος . Το περιοδικό «Forbes» τον κατέταξε το 2009 στην 33η θέση των 400 πλουσιότερων Αμερικανών και στην 76η των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, υπολογίζοντας την προσωπική του περιουσία στα 6 δισ. δολάρια και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται 29 δισ. δολάρια.
reporter.gr
Ο άνθρωπος που αρνείται να καταβάλει μέρισμα
Ο άνθρωπος που αρνείται να καταβάλει μέρισμα
Την ημέρα που ξεκίνησα να δουλεύω στη Standard & Poor το Μάιο 1977, ο S&P 500 ήταν στις 100 (99,77), όπως και μια άλλη μετοχή – η Berkshire Hathaway, η οποία είχε μια τιμή ζήτησης 98 δολάρια και προσφοράς 102 δολάρια. Ο S&P έκλεισε το 1977 στις 95,10, η Berkshire έκλεισε στα 138 δολάρια, και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο δείκτης ήταν στις 1.133 και η Berkshire στα 97.785 δολάρια.
Ο λόγος για αυτή την ιστορία είναι ότι η Berkshire έχει ένα ‘baby stock’, την BRK.B (3.253 δολάρια), η οποία αντιπροσωπεύει το 1/30 της κανονικής μετοχής (BRK.A), και το baby stock θα κάνει ένα split 50-για-1 από την Πέμπτη 21η Ιανουαρίου (εκδίδονται νέες μετοχές, οι συναλλαγές πάνε από τις παρτίδες των 10 στις 100). Αν και οι επενδυτές αγοράζουν πάντα μετοχές με βάση την εταιρεία, ένας από τους λόγους που έχει δημιουργηθεί αυτό το ‘baby stock’ (Μάιος, ΄96, $ 1100) ήταν να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα να αγοράσουν Berkshire σε πιο προσιτή τιμή (βέβαια, αν δε το είχε κάνει η εταιρεία, μια άλλη οντότητα θα είχε αγοράσει τις κανονικές μετοχές τους και θα εξέδιδε τις ‘baby shares’).
Μετά τη διάσπαση η προσαρμοσμένη τιμή μιας μετοχής ‘baby share’ θα είναι 65,06 δολάρια, ένα πολύ πιο προσιτό επίπεδο (ο μέσος όρος των κοινών των Αμερικάνικων ASE, NYSE, NASD είναι 37,78 δολάρια. Τα 65,06 δολάρια θα είναι στο υψηλότερο 4%) για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτό. Σημειώστε ότι αν αγοράσετε BRK αγοράζετε επίσης ευμεγέθη ποσά των AXP, KO, COP, JNJ, KFT, PG και WFC.
Χωρίς να βασίζομαι σε αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς ιστορικό, και χωρίς να βασίζομαι σε δεδομένα, τολμώ να πω ότι τουλάχιστον κάποιοι θα θέλουν να έχουν ένα κομμάτι της θρυλικής εταιρείας που διοικείται από το μάγο των επενδύσεων, και ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν απλά να έχουν μια βραχυπρόθεσμη έκθεση στη μετοχή αυτή την περίοδο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα είναι ένα σόου που αξίζει να παρακολουθήσουμε, και ένας έμμεσος φόρο τιμής στον άνθρωπο που αρνείται να καταβάλει μέρισμα αλλά προτιμά να επενδύει τα κέρδη του στις δραστηριότητες της εταιρείας.
ΥΓ. Όταν ξεκίνησα στην S&P θα μπορούσα να είχα αγοράσει μια πλήρη μετοχή της Berkshire με το μισθό μίας εβδομάδας - δεν νομίζω ότι πρέπει ανησυχώ μήπως με καλέσει σύντομα ο Ken Feinberg.
capital.gr
Fitch: "Η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο"
Fitch: "Η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο"
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC o Brian Coulton, επικεφαλής EMEA της Fitch.
«Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δικό της δημιούργημα και το 2009 αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη εξαιρετικά ανεπαρκούς οικονομικής διαχείρισης. Σε ένα πολύ μικρό μόνο μέρος της οφείλεται στην παγκόσμια ύφεση και την παγκόσμια κρίση», προσέθεσε ο Coulton.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος χθες έκανε λόγο για "μεγάλη αβεβαιότητα", η οποία περιβάλλει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε, δεδομένων των φτωχών επιδόσεων των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος.
capital.gr
"Εφυγαν" 3,3 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις
"Εφυγαν" 3,3 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις
"Τάσεις φυγής" από τις καταθέσεις καταγράφουν και τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, καθώς το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2009 περισσότερα από 3,3 δισ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακολουθούν πτωτική πορεία, όπως φαίνεται και στο Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας της ΤτΕ.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2009 διαμορφώθηκαν στα 234,25 δισ. ευρώ, από 237,58 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του διμήνου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν μειωμένες κατά 1,8 δισ. ευρώ το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν ύψους 193,33 δισ. ευρώ (από 195,14 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2009).
Από το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών ποσό 72,72 δισ. ευρώ αποτελεί τα υπόλοιπα καταθέσεων Ταμιευτηρίου, ποσό 110 δισ. ευρώ αφορά καταθέσεις προθεσμίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, αφορά λογαριασμούς όψεως. Σημειώνεται ότι ειδικά από τους λογαριασμούς προθεσμίας των νοικοκυριών «έφυγαν» 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2010, από τις τράπεζες έχουν «φύγει» καταθέσεις πάνω από 8δισ. ευρώ.
Στο Στατιστικό Δελτίο παρουσιάζονται επίσης αναλυτικά τα στοιχεία χρηματοδοτήσεων του Νοεμβρίου (έχουν ανακοινωθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2009) σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφτασε στα 251,89δισ. ευρώ με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο 4,2% (από 15,9% τον Δεκέμβριο 2008).
Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 132,79δισ. ευρώ (με ρυθμό επέκτασης στο 5,2% από 18,7% το 2008) και των δανείων προς τα νοικοκυριά στο ποσό των 119,1δισ. ευρώ με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να έχει υποχωρήσει στο 3,1% από 12,8% στο τέλος του 2008.
capital.gr
ΗΠΑ: Πτώση 4% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών το Δεκέμβριο
ΗΠΑ: Πτώση 4% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών το Δεκέμβριο
Πτώση σημείωσαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις μειώθηκαν κατά 4% στις 557.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Για το σύνολο του 2009, ο μέσος ρυθμός διαμορφώθηκε σε 554.000 κατοικίες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι από το 1959 που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων.
capital.gr
Σημαντικές απώλειες για το ευρώ
Σημαντικές απώλειες για το ευρώ
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε το ευρώ, χάνοντας έως και 1,01% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σχολιάζουν πως πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα δημιούργησαν οι ανησυχίες για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης καθώς και οι ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας για τον περιορισμό του δανεισμού οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλέστερες επενδύσεις
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ καταγράφει απώλειες 1% έναντι του δολαρίου στα 1,4143 δολάρια ανά ευρώ που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.
Παράλληλα, αλλάζει χέρια στα 128,65 γεν σημειώνοντας πτώση 1,54% ενώ απώλειες της τάξης του 0,48% καταγράφει έναντι της στερλίνας, στις 0,869 στερλίνες ανά ευρώ.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα προσέγγισε παράλληλα το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών έναντι του αυστραλιανού δολαρίου φτάνοντας τα 0,6464 δολάρια ανά ευρώ.
capital.gr
Έλλειμμα €1 δισ. το 2009
Έλλειμμα €1 δισ. το 2009
Έλλειμμα ύψους €1 δισ. του ΑΕΠ ανακοίνωσε χθες για το 2009 η κυβέρνηση, αναθεωρώντας κατά €250 εκ. τις εκτιμήσεις που έκανε πριν οκτώ μόλις μέρες. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο εντάθηκαν τα πυρά κατά του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση στο τέλος Δεκεμβρίου, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην προσπάθεια της να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός των πλαισίων που καθορίζουν οι συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπληρωματικό σημείωμα που δημοσίευσε χθες το υπουργείο ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, που είναι διπλάσιο από το επιτρεπτό όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και το μεγαλύτερο από το 2003, όταν είχε φθάσει το 6,5%.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις το χρέος αναμένεται να φθάσει το 55,2% του ΑΕΠ.
Οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα και το χρέος διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που δημοσιεύθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2010. Την περασμένη βδομάδα το υπουργείο ενημέρωνε τους ξένους επενδυτές ότι το έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 4,5% και το δημόσιο χρέος στο 52,9% του ΑΕΠ.
Η επίσημη παραδοχή των νέων δημοσιονομικών δεδομένων έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, που επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια πέραν του €1 δισ. με την έκδοση χρέους στις ξένες κεφαλαιαγορές.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο εντείνονται οι αντιδράσεις κατά των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που ανακοίνωσε στο τέλος Δεκεμβρίου η κυβέρνηση.
Τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα επέκριναν χθες στη βουλή την πρόταση της κυβέρνησης για επαναξιολόγηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, εντοπίζοντας ασάφειες που ενδέχεται να ενισχύσουν την αβεβαιότητα στον κλάδο.
Παράλληλα, ο επιχειρηματικός κόσμος εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του στην επιβολή αυξημένης φορολογίας στα ακίνητα, ζητώντας από την κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου. Η ΟΕΒ ζήτησε, πέραν του παγώματος των γενικών αυξήσεων, την αναστολή πληρωμής προσαυξήσεων στο δημόσιο για μερικά χρόνια.
Οι αντιδράσεις πολιτικών και κοινωνικών φορέων δυσκολεύουν την υλοποίηση των μέτρων εξυγίανσης, που υπολογίζεται να περιορίσουν το έλλειμμα κατά 3% του ΑΕΠ ή €500 εκ., ετησίως.
Τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα ενισχύουν την εκτίμηση ότι ακόμα και αν υλοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, ίσως να μην καταφέρουν να περιορίσουν το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%, αφού το ύψος της δημοσιονομικής τρύπας ενδέχεται να αυξηθεί πέραν του 6% το 2010 και το 2011. Τόσο το IMF όσο και η Επιτροπή «βλέπουν» το έλλειμμα να παρουσιάζει σημαντική αύξηση το 2010 και το 2011 σε σχέση με το 2009.
Στο σημείωμα που ετοίμασε η κυβέρνηση για την έκδοση 10ετών χρεογράφων στο εξωτερικό, δεν γίνεται καμία αναφορά στο προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2010 ή το 2011.
stockwatch.com.cy
"Underweight" για τις ελληνικές τράπεζες η UniCredit
"Underweight" για τις ελληνικές τράπεζες η UniCredit
"Παγιδευμένες στο λαβύρινθο του Μινώταυρου" εκτιμά η Unicredit πως είναι οι ελληνικές τράπεζες. Ο οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου σημειώνει ότι παραμένει "underweight" για τις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα, υποβαθμίζει σε "sell" τις συστάσεις για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, ενώ διατηρεί τη σύσταση "sell" για τις μετοχές των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης, θέτει νέες τιμές-στόχους:
- Γα τη μετοχή της Alpha Bank θέτει την τιμή-στόχο των 5,7 ευρώ (από τα 12,10 ευρώ προηγουμένως).
- Για τη μετοχή της Eurobank θέτει την 12μηνη τιμή-στόχο των 5,6 ευρώ (από τα 8 ευρώ πριν).
- Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θέτει νέα τιμή-στόχο στα 14,4 ευρώ (από τα 23 ευρώ προηγουμένως).
- Για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς θέτει νέα τιμή-στόχο στα 5,6 ευρώ (από τα 7,4 ευρώ πριν).
"Η ιστορική συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών CDS και των μετοχών των τραπεζών υποδηλώνει ότι -με τα CDS στην παρούσα φάση στις 313 μονάδες βάσης- περαιτέρω πτώση 52% για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών" αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.
Την ίδια στιγμή "κόβει" τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 22% σε μέσο όρο, καθώς εκτιμά πως η μείωση του ελλείμματος της χώρας θα οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης.
capital.gr
Wells Fargo: Κέρδη-ρεκόρ στο έτος
Wells Fargo: Κέρδη-ρεκόρ στο έτος
Κέρδη-ρεκόρ 12,3 δισ. δολαρίων ή 1,75 δολαρίων ανά μετοχή ανακοίνωσε για το σύνολο της χρήσης 2009 η Wells Fargo.
Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου η αμερικανική τράπεζα εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή 0,08 δολαρίων, έναντι κερδών 0,56 δολαρίων του γ΄ τριμήνου του 2009 και έναντι ζημιών 0,84 δολαρίων ανά μετοχή του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.
"Δια το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και για το σύνολον του έτους, έχουμε προσθέσει σημαντική αξία για τους πελάτες μας, τους μετόχους μας και την χώρα" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος John Stumpf.
capital.gr
ΒοΕ: "Συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός"
ΒοΕ: "Συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός"
Στην ομόφωνη απόφαση να διατηρηθεί και αυτό το μήνα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, αλλά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στις 200 εκατ. στερλίνες, προχώρησαν οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE). Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το επίπεδο-στόχο του 2% τους πρώτους μήνες του 2010, ενώ εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες συμβαδίζουν με το μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας για τον πληθωρισμό, καθώς η δυνητική εξισορρόπηση ζήτησης-προσφοράς θα συγκρατεί τον πληθωρισμό για ένα εύλογο διάστημα.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, αν και οι ενδείξεις είναι μικτές, η βρετανική οικονομία φαίνεται πως αναπτύσσεται και πάλι, έστω και με αδύναμο ρυθμό.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η ΒΟΕ θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών μόλις επιτευχθεί ο στόχος των 200 δισ. στερλινών εντός των επόμενων εβδομάδων, ωστόσο οι απόψεις διίστανται αναφορικά με το πότε θα «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική.
reporter.gr
Γερμανία: Απρόσμενη πτώση των τιμών παραγωγού
Γερμανία: Απρόσμενη πτώση των τιμών παραγωγού
Οριακή μείωση τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία το Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,1% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο κατά 0,2%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση 5,2%. Οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια πτώση 5,1%.
reporter.gr
Βρετανία: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Βρετανία: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Τη μεγαλύτερη μείωση από τον Απρίλιο του 2007 κατέγραψαν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στη Βρετανία το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 15.200, έναντι προβλέψεων για μείωση της τάξης των 2.500.
Σύμφωνα με τον δείκτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), οι άνεργοι στη Βρετανία μειώθηκαν το τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο κατά 7.000 στα 2,458 εκατομμύρια, καταγράφοντας την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2008. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,8% από 7,9% που ήταν το τρίμηνο μέχρι τον Οκτώβριο.
naftemporiki
Εγκρίθηκε η ακύρωση της... "Aπογραφής"
Εγκρίθηκε η ακύρωση της... "Aπογραφής"
Πάνω από 2 ώρες, σε σχέση με τον προγραμματισμένο χρόνο, κράτησε χθες η «παρουσίαση - απολογία» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες. Προσπάθησε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των Ευρωπαίων ομολόγων που τράβηξαν μια γραμμή και λίγο – πολύ «έσβησαν» όλα τα στοιχεία, που τους αποστείλαμε, μετά την περιβόητη «Απογραφή» από το 2004 και μετά, για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Τους τελευταίους 3 μήνες στελέχη της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες έκαναν φύλο και φτερό τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας αλλά και τις εκθέσεις που στέλναμε για τις δημοσιονομικές εξελίξεις της χώρας.
Οι «κομισάριοι» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκή και στη χειρότερη παραποιημένα, θεωρούν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για το λόγο αυτό εισηγήθηκαν στο Ecofin να μην επικυρώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας από το 2004 έως το 2008.
Το Συμβούλιο φυσικά έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Κομισιόν, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δέχτηκε τις σχετικές επιπλήξεις και προσπαθούσε να εξηγήσει σε δημοσιογράφους και συνεργάτες ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. «Από τις 10 κοινοποιήσεις στοιχείων που έγιναν από το 2004 έως το 2008 οι μισές είχαν παρατηρήσεις αστερίσκους ή ενστάσεις» έλεγε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπαθώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να εγκρίνουν τα στοιχεία που στους αποστείλαμε.
Η Eurostat δεν αναμένεται να επικυρώσει τους αμέσως επόμενους μήνες τα νεότερα στατιστικά στοιχεία για τα ελλείμματα. Ερωτηθείς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, άφησε να εννοηθεί ότι η επικύρωση θα καθυστερήσει, ίσως και μέχρι τον Απρίλιο εντείνοντας έτσι την νευρικότητα των αγορών.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος του υπουργού Οικονομικών είναι τώρα ο αντίκτυπος που θα έχει στις αγορές η εκκρεμότητα αυτή. «Όσο δεν επικυρώνονται τα στοιχεία του 2009, έχουμε επισφάλειες κινδύνου, καθώς οι αγορές μάς κρίνουν αρνητικά για αυτό» έλεγε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγο πριν αναχωρήσει από την «πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και των συστάσεων της Κομισιόν στα μέσα Φεβρουαρίου από το ΕΚΟΦΙΝ, η χώρα εισέρχεται στο στάδιο της στενής επιτήρησης το οποίο προβλέπει παρακολούθηση σε μηνιαία βάση από τις Βρυξέλλες της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιούνιος, δεδομένου ότι τότε θα γίνει η πρώτη εκτίμηση από κοινοτικής πλευράς αν υπάρχει απόκλιση ή όχι των στόχων του προγράμματος με βάση φυσικά τις συστάσεις της Επιτροπής.
Στη συνέχεια, εκτός από τη μηνιαία παρακολούθηση, θα εξετάζεται κάθε τρίμηνο η πορεία του προγράμματος σε επίπεδο ΕΚΟΦΙΝ, στο οποίο θα δίνει αναφορά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Και σαν μην έφθαναν αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχτεί την τοποθέτηση του ελεγκτή των Βρυξελλών στο διοικητικό συμβούλιο τη ΕΣΥΕ. Ο νέος διοικητής της ΕΣΥΕ θα υπερψηφίζεται από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μόνο ένα μέλος στο δ.σ. της ΕΣΥΕ.
capital.gr
IBM: Αύξηση 9% στα κέρδη δ' τριμήνου
IBM: Αύξηση 9% στα κέρδη δ' τριμήνου
Αύξηση της τάξης του 9% παρουσίασαν κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης τα κέρδη της IBM Corp, του γίγαντα της βιομηχανίας τεχνολογίας. Στην αύξηση της κερδοφορίας του κολοσσού συνέβαλαν η ανάπτυξη των κλάδων των υπηρεσιών και της παροχής συμβουλών, καθώς και ο περιορισμούς του κόστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η IBM ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 4,8 δισ. δολαρίων ή 3,59 δολάρια ανά μετοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο (τέταρτο) τρίμηνο του 2008, η IBM είχε εμφανίσει κέρδη της τάξης των 4,4 δισ. δολαρίων ή 3,27 δολάρια ανά μετοχή.
Σημειώνεται εδώ ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τα κέρδη δ’ τριμήνου της IBM στα 3,47 δολάρια ανά μετοχή, με πωλήσεις της τάξης των 26,96 δισ. δολαρίων.
reporter.gr
Σοβαρές απώλειες στην Κίνα - ανησυχία για τις τράπεζες
Σοβαρές απώλειες στην Κίνα - ανησυχία για τις τράπεζες
Σε πτώση άνω του 3% υποχρεώνονται την Τετάρτη οι κινεζικοί δείκτες, μετά τη σύσταση της εποπτικής αρχής της χώρας προς τραπεζικά ιδρύματα να περιορίσουν τις χορηγήσεις.
Αν και αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης, υψηλότερος του στόχου της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 8%, η σύσταση της εποπτικής αρχής προς τις κινεζικές τράπεζες προκαλεί ανησυχία στην αγορά οδηγώντας στην Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.
Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής Liu Mingkang ζήτησε, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, από «ορισμένες τράπεζες» να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους το 2010, καθώς απέτυχαν να ανταποκριθούν σε κριτήρια που αφορούν μεταξύ άλλων τα διαθέσιμα κεφάλαια.
Ο στόχος της Αρχής είναι να περιορίσει το σύνολο των χορηγήσεων στην Κίνα το 2010 σε 1,1 τρισ. δολάρια (7,5 τρισ. γουάν).
«Έχουμε θέσει ένα αριθμό κριτηρίων για να διασφαλίσουμε την επάρκεια της εποπτείας μας. Στις τράπεζες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κριτήρια, είπαμε να περιορίσουν τις χορηγήσεις», δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ ο Liu, όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στη εργασίες του Asia Financial Forum.
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται η ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών στοιχείων στην Κίνα, μεταξύ των οποίων ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Η αγορά αναμένει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.
Ειδικότερα, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 10,8% στο εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Ανάπτυξη 10,9% έδειξαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Reuters.
Πέραν των στοιχείων για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν στοιχεία και για τον πληθωρισμό, τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις, μεγέθη που αναμένεται να διαμορφώσουν μία εικόνα για το πότε η κινεζική οικονομία θα εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, υποσκελίζοντας την Ιαπωνία.
Οι δηλώσεις του Liu οδηγούν σε πτώση 3,22% των κινεζικό CSI 300, ενώ σε ποσοστό 2,93% και 3,67% υποχωρούν οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite αντίστοιχα.
Πτωτικά σε ποσοστό 2,34% κινείται και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,25%, με τον ευρύτερο Topix να καταγράφει απώλειες 0,53%.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει άνοδο 0,24%, ενώ αντίθετα στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex καταγράφει απώλειες 0,34%.
Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με μικρή άνοδο 0,14%, στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε οριακά κατά 0,01%, ενώ ο Straits Times της Σιγκαπούρης και ο ινδικός δείκτης Sensex καταγράφουν απώλειες 0,62% και κέρδη 0,16% αντίστοιχα.
capital.gr
Ο Ομπάμα στοχεύει τις τράπεζες
Ο Ομπάμα στοχεύει τις τράπεζες
Η απάντηση του τραπεζικού κλάδου στην πρόταση της Διοίκησης Ομπάμα να επιβάλει ειδικό φόρο 90 δισ. δολαρίων επί των μεγαλύτερων τραπεζών είναι σχεδόν συγκινητική. Είναι άδικος. Τιμωρεί. Είναι εκδικητικός. Το χειρότερο από όλα, οι τράπεζες ούτως ή άλλως δεν θα καταβάλλουν το τέλος. Αυτό θα το κάνουν οι πελάτες τους.
«Η χρησιμοποίηση της φορολογικής πολιτικής για την τιμωρία ανθρώπων είναι μια κακή ιδέα,» δήλωσε ο Chief Executive της JPMorgan Chase (JPM) Jamie Dimon μιλώντας σε μια εξεταστική επιτροπή για την οικονομική κρίση στην Ουάσινγκτον νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα. "Όλες οι επιχειρήσεις τείνουν να μεταφέρουν το κόστος τους στους πελάτες."
Τί είναι αυτό που έχει αναστατώσει τους τραπεζίτες; Η Διοίκηση θέλει να χρεώσει τις τράπεζες ένα τέλος που αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 90 δις δολάρια μέσα σε 10 χρόνια. (Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η Bank of America (ΒΑC) και η JPMorgan, θα πληρώσουν 1,5 δισ. δολ. η κάθε μία, σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή της Wisco Research, Sean Ryan.) Τα χρήματα θα πάνε για την ανάληψη του κόστους του Troubled Asset Relief Program (TARP) ύψους 700 δισ. δολαρίων, το οποία χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογουμένων για να στηρίξει το τρικλίζων τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ στο απόγειο της οικονομικής κρίσης. Ο υπολογισμός φόρου περιορίζει τις επιπτώσεις του τέλους στις μεγαλύτερες τράπεζες, και είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα κίνητρο για τις τράπεζες για να μείνουν μικρές σε μέγεθος και να διατηρούν τη μόχλευσή τους υπό έλεγχο.
«Δεν είναι άδικο να πούμε ότι αυτά τα μεγάλα ιδρύματα που έχουν επωφεληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να αναλάβουν μέρος αυτής της επιβάρυνσης», δήλωσε ο Paul Volcker, πρώην πρόεδρος της Federal Reserve και σύμβουλος της Διοίκησης Ομπάμα σε πρόσφατη ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.
Από πού θα έρθουν τα χρήματα
Έχει δίκιο. Οι τράπεζες έχουν ήδη επιστρέψει περίπου 165 δισ. δολάρια στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και 13 δισ. δολάρια σε μερίσματα και τέλη. Ωστόσο, η φορολογία φαίνεται μια εύλογη επιβάρυνση για τη διάσωση. Και μάλλον, το ποσό είναι πολύ χαμηλό. Για να το καταλάβει αυτό κανείς, η Διοίκηση προβλέπει ότι ο φόρος θα συγκεντρώνει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία. Τα ετήσια κέρδη των τραπεζών που στοχεύει ο φόρος είναι κοντά στα 90 δισ. δολάρια το χρόνο, και τα μπόνους τους είναι πιθανό να είναι κάπου εκεί, εκτιμά ο Dean Baker, οικονομολόγος και συν-διευθυντής του Center for Economic & Policy Research στην Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, γράφει, ο προτεινόμενος φόρος ανέρχεται σε μόλις 5% των συνδυασμένων κερδών και μπόνους των μεγάλων τραπεζών.
Οι αριθμοί αυτοί στηρίζουν τον ισχυρισμό του Προέδρου Ομπάμα ότι ο φόρος θα μπορούσε να προέλθει από τα μπόνους των τραπεζιτών και όχι από τους λογαριασμούς των πελατών. «Θα προτείνω πως μάλλον θα πρέπει απλώς να αναλάβετε τις ευθύνες σας, και θα ήθελα να σας παροτρύνω να καλύψετε το κόστος της διάσωσης χωρίς να το μετακυλήσετε στους μετόχους ή τους πελάτες σας ή τους συμπολίτες σας, με το να μειώσετε τα μπόνους για τα υψηλόβαθμα στελέχη», είπε ο Πρόεδρος.
Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά οι τραπεζίτες θα προτιμούσαν να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες, όπως αναφέρει ο Dimon. Ωστόσο, είναι αμφίβολο πως οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δώσουν συνέχεια στην απειλή τους. Οι τράπεζες που επηρεάστηκαν έχουν ήδη αποξενώσει ένα μεγάλο μέρος της πελατείας τους. Ορισμένοι πελάτες έχουν αηδιάσει με το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι διέσωσαν τις μεγάλες τράπεζες και τώρα οι ίδιες οι τράπεζες επιμένουν στην καταβολή των γιγάντιων μπόνους. Άλλοι πελάτες εκνευρίζονται όλο και περισσότερο καθώς οι μεγάλες τράπεζες κόβουν πιστωτικές γραμμές, κλείνουν λογαριασμούς πιστωτικών καρτών, και αυξάνουν τα τέλη.
Τι θα γίνονταν αν η Wal-Mart εισέρχονταν στο χώρο των τραπεζών;
Οι μεγάλες τράπεζες μπορεί να επιχειρήσουν να μετακυλήσουν το φόρο στους πελάτες, αλλά και αυτό παρέχει ένα άνοιγμα για τους ανταγωνιστές τους, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ενώσεων, των μικρών ή ανεξάρτητων τραπεζών καθώς και μερικών on-line τραπεζών. Για παράδειγμα, η Arianna Huffington και ο Rob Johnson της Huffington Post πρόσφατα ξεκίνησαν μια εκστρατεία καλώντας τους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με μικρότερες τράπεζες της κοινότητας. Αυτά τα μικρότερα ιδρύματα δεν θα πρέπει να καταβάλουν την εισφορά, και μπορούν να μεταφέρουν την εξοικονόμηση των πόρων στους πελάτες τους.
Ας δούμε όμως τι θα μπορούσε να κάνει η βιομηχανία. Οι τράπεζες θα μετακυλήσουν το κόστος από αυτό τον άδικο, εκδικητικό φόρο στους πελάτες. Στην περίπτωση αυτή, η Ουάσιγκτον θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη μπλόφα των τραπεζιτών αλλάζοντας το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αρκετά χρόνια πριν η Wal-Mart (WMT) ήθελε να μπει στις τραπεζικές δραστηριότητες, και η βιομηχανία ήταν αντίθετη στην κίνηση του κολοσσού του λιανικού εμπορίου. Αλλά ο κόσμος είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέρος τώρα, και το άνοιγμα της αγοράς σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, όπως οι επιταγές, η αποταμίευση και οι χρεωστικές κάρτες, θα μπορούσε να ωφελήσει τους καταναλωτές. Η Wal-Mart, ειδικότερα, θα μπορούσε να φέρει τη φιλοσοφία της για καθημερινές χαμηλές τιμές στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες. Ξαφνικά οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτηθούν, «Γιατί πρέπει να πάω στις τράπεζες που χρεώνουν πολλά όταν μπορώ να έχω καλή εξυπηρέτηση σε μια φθηνή τιμή στα Wal-Mart;" Γιατί πράγματι;
Ενώ οι καταναλωτές μπορούν να φαντάζονται μια πελατοκεντρική τράπεζα που τη χαρακτηρίζουν τα χαμογελαστά πρόσωπα και οι χαμηλές αμοιβές, η σημερινή πραγματικότητα παραμένει άσχημη. Το πραγματικό πρόβλημα με την προτεινόμενη φορολογία του Ομπάμα: Είναι ένας πολύ έμμεσος και αναποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεγέθους των τραπεζών, της μόχλευσης, και της ανάληψης κινδύνων. Υπάρχουν και άλλες, πολύ πιο σημαντικές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κινδύνου ‘πολύ συστημικός για να καταρρεύσει.’ Δε θα αρέσει στη βιομηχανία, αλλά αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα πάντα, από την απαίτηση για υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και χαμηλότερους δείκτες μόχλευσης μέχρι ειδικές μεθόδους πτώχευσης για να αποφευχθεί η οικονομική μετάδοση. Όπως το έθεσε πρόσφατα ο Raghuram Rajan, οικονομολόγος στο Booth School of Business στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο: «Χρειαζόμαστε μια τράπεζα που θα αναλαμβάνει η ίδια όλο το κόστος του κάθε ηλίθιου πράγματος που κάνει».
Με απλά λόγια, ο φόρος δεν είναι πραγματικά κάτι τόσο σημαντικό. Είναι OK αν φέρει κάποια έσοδα για την αποπληρωμή των φορολογουμένων. Υπό ιδανικές συνθήκες, θα ήταν μια προκαταβολή για μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων.
capital.gr
Η απάντηση του τραπεζικού κλάδου στην πρόταση της Διοίκησης Ομπάμα να επιβάλει ειδικό φόρο 90 δισ. δολαρίων επί των μεγαλύτερων τραπεζών είναι σχεδόν συγκινητική. Είναι άδικος. Τιμωρεί. Είναι εκδικητικός. Το χειρότερο από όλα, οι τράπεζες ούτως ή άλλως δεν θα καταβάλλουν το τέλος. Αυτό θα το κάνουν οι πελάτες τους.
«Η χρησιμοποίηση της φορολογικής πολιτικής για την τιμωρία ανθρώπων είναι μια κακή ιδέα,» δήλωσε ο Chief Executive της JPMorgan Chase (JPM) Jamie Dimon μιλώντας σε μια εξεταστική επιτροπή για την οικονομική κρίση στην Ουάσινγκτον νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα. "Όλες οι επιχειρήσεις τείνουν να μεταφέρουν το κόστος τους στους πελάτες."
Τί είναι αυτό που έχει αναστατώσει τους τραπεζίτες; Η Διοίκηση θέλει να χρεώσει τις τράπεζες ένα τέλος που αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 90 δις δολάρια μέσα σε 10 χρόνια. (Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η Bank of America (ΒΑC) και η JPMorgan, θα πληρώσουν 1,5 δισ. δολ. η κάθε μία, σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή της Wisco Research, Sean Ryan.) Τα χρήματα θα πάνε για την ανάληψη του κόστους του Troubled Asset Relief Program (TARP) ύψους 700 δισ. δολαρίων, το οποία χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογουμένων για να στηρίξει το τρικλίζων τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ στο απόγειο της οικονομικής κρίσης. Ο υπολογισμός φόρου περιορίζει τις επιπτώσεις του τέλους στις μεγαλύτερες τράπεζες, και είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα κίνητρο για τις τράπεζες για να μείνουν μικρές σε μέγεθος και να διατηρούν τη μόχλευσή τους υπό έλεγχο.
«Δεν είναι άδικο να πούμε ότι αυτά τα μεγάλα ιδρύματα που έχουν επωφεληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να αναλάβουν μέρος αυτής της επιβάρυνσης», δήλωσε ο Paul Volcker, πρώην πρόεδρος της Federal Reserve και σύμβουλος της Διοίκησης Ομπάμα σε πρόσφατη ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.
Από πού θα έρθουν τα χρήματα
Έχει δίκιο. Οι τράπεζες έχουν ήδη επιστρέψει περίπου 165 δισ. δολάρια στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και 13 δισ. δολάρια σε μερίσματα και τέλη. Ωστόσο, η φορολογία φαίνεται μια εύλογη επιβάρυνση για τη διάσωση. Και μάλλον, το ποσό είναι πολύ χαμηλό. Για να το καταλάβει αυτό κανείς, η Διοίκηση προβλέπει ότι ο φόρος θα συγκεντρώνει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία. Τα ετήσια κέρδη των τραπεζών που στοχεύει ο φόρος είναι κοντά στα 90 δισ. δολάρια το χρόνο, και τα μπόνους τους είναι πιθανό να είναι κάπου εκεί, εκτιμά ο Dean Baker, οικονομολόγος και συν-διευθυντής του Center for Economic & Policy Research στην Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, γράφει, ο προτεινόμενος φόρος ανέρχεται σε μόλις 5% των συνδυασμένων κερδών και μπόνους των μεγάλων τραπεζών.
Οι αριθμοί αυτοί στηρίζουν τον ισχυρισμό του Προέδρου Ομπάμα ότι ο φόρος θα μπορούσε να προέλθει από τα μπόνους των τραπεζιτών και όχι από τους λογαριασμούς των πελατών. «Θα προτείνω πως μάλλον θα πρέπει απλώς να αναλάβετε τις ευθύνες σας, και θα ήθελα να σας παροτρύνω να καλύψετε το κόστος της διάσωσης χωρίς να το μετακυλήσετε στους μετόχους ή τους πελάτες σας ή τους συμπολίτες σας, με το να μειώσετε τα μπόνους για τα υψηλόβαθμα στελέχη», είπε ο Πρόεδρος.
Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά οι τραπεζίτες θα προτιμούσαν να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες, όπως αναφέρει ο Dimon. Ωστόσο, είναι αμφίβολο πως οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δώσουν συνέχεια στην απειλή τους. Οι τράπεζες που επηρεάστηκαν έχουν ήδη αποξενώσει ένα μεγάλο μέρος της πελατείας τους. Ορισμένοι πελάτες έχουν αηδιάσει με το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι διέσωσαν τις μεγάλες τράπεζες και τώρα οι ίδιες οι τράπεζες επιμένουν στην καταβολή των γιγάντιων μπόνους. Άλλοι πελάτες εκνευρίζονται όλο και περισσότερο καθώς οι μεγάλες τράπεζες κόβουν πιστωτικές γραμμές, κλείνουν λογαριασμούς πιστωτικών καρτών, και αυξάνουν τα τέλη.
Τι θα γίνονταν αν η Wal-Mart εισέρχονταν στο χώρο των τραπεζών;
Οι μεγάλες τράπεζες μπορεί να επιχειρήσουν να μετακυλήσουν το φόρο στους πελάτες, αλλά και αυτό παρέχει ένα άνοιγμα για τους ανταγωνιστές τους, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ενώσεων, των μικρών ή ανεξάρτητων τραπεζών καθώς και μερικών on-line τραπεζών. Για παράδειγμα, η Arianna Huffington και ο Rob Johnson της Huffington Post πρόσφατα ξεκίνησαν μια εκστρατεία καλώντας τους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με μικρότερες τράπεζες της κοινότητας. Αυτά τα μικρότερα ιδρύματα δεν θα πρέπει να καταβάλουν την εισφορά, και μπορούν να μεταφέρουν την εξοικονόμηση των πόρων στους πελάτες τους.
Ας δούμε όμως τι θα μπορούσε να κάνει η βιομηχανία. Οι τράπεζες θα μετακυλήσουν το κόστος από αυτό τον άδικο, εκδικητικό φόρο στους πελάτες. Στην περίπτωση αυτή, η Ουάσιγκτον θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη μπλόφα των τραπεζιτών αλλάζοντας το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αρκετά χρόνια πριν η Wal-Mart (WMT) ήθελε να μπει στις τραπεζικές δραστηριότητες, και η βιομηχανία ήταν αντίθετη στην κίνηση του κολοσσού του λιανικού εμπορίου. Αλλά ο κόσμος είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέρος τώρα, και το άνοιγμα της αγοράς σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, όπως οι επιταγές, η αποταμίευση και οι χρεωστικές κάρτες, θα μπορούσε να ωφελήσει τους καταναλωτές. Η Wal-Mart, ειδικότερα, θα μπορούσε να φέρει τη φιλοσοφία της για καθημερινές χαμηλές τιμές στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες. Ξαφνικά οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτηθούν, «Γιατί πρέπει να πάω στις τράπεζες που χρεώνουν πολλά όταν μπορώ να έχω καλή εξυπηρέτηση σε μια φθηνή τιμή στα Wal-Mart;" Γιατί πράγματι;
Ενώ οι καταναλωτές μπορούν να φαντάζονται μια πελατοκεντρική τράπεζα που τη χαρακτηρίζουν τα χαμογελαστά πρόσωπα και οι χαμηλές αμοιβές, η σημερινή πραγματικότητα παραμένει άσχημη. Το πραγματικό πρόβλημα με την προτεινόμενη φορολογία του Ομπάμα: Είναι ένας πολύ έμμεσος και αναποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεγέθους των τραπεζών, της μόχλευσης, και της ανάληψης κινδύνων. Υπάρχουν και άλλες, πολύ πιο σημαντικές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κινδύνου ‘πολύ συστημικός για να καταρρεύσει.’ Δε θα αρέσει στη βιομηχανία, αλλά αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα πάντα, από την απαίτηση για υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και χαμηλότερους δείκτες μόχλευσης μέχρι ειδικές μεθόδους πτώχευσης για να αποφευχθεί η οικονομική μετάδοση. Όπως το έθεσε πρόσφατα ο Raghuram Rajan, οικονομολόγος στο Booth School of Business στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο: «Χρειαζόμαστε μια τράπεζα που θα αναλαμβάνει η ίδια όλο το κόστος του κάθε ηλίθιου πράγματος που κάνει».
Με απλά λόγια, ο φόρος δεν είναι πραγματικά κάτι τόσο σημαντικό. Είναι OK αν φέρει κάποια έσοδα για την αποπληρωμή των φορολογουμένων. Υπό ιδανικές συνθήκες, θα ήταν μια προκαταβολή για μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων.
capital.gr
Κίνα: Συστάσεις προς τις τράπεζες για περιορισμό των χορηγήσεων
Κίνα: Συστάσεις προς τις τράπεζες για περιορισμό των χορηγήσεων
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτικής αρχής της Κίνας, Liu Mingkang, ζήτησε από «ορισμένες τράπεζες» να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους το 2010, καθώς απέτυχαν να ανταποκριθούν σε κριτήρια που αφορούν μεταξύ άλλων τα διαθέσιμα κεφάλαια, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο στόχος της Αρχής είναι να περιορίσει το σύνολο των χορηγήσεων στην Κίνα το 2010 σε 1,1 τρισ. δολάρια (7,5 τρισ. γουάν), μετά τις χορηγήσεις-ρεκόρ του 2009 που έφτασαν τα 1,4 τρισ. δολάρια.
«Έχουμε θέσει ένα αριθμό κριτηρίων για να διασφαλίσουμε την επάρκεια της εποπτείας μας. Στις τράπεζες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κριτήρια, είπαμε να περιορίσουν τις χορηγήσεις», δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ ο Liu, όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στη εργασίες του Asia Financial Forum.
«Σε όρους νομισματικής πολιτικής, η γενική τάση στην Κίνα φέτος δείχνει προς την πλευρά της ‘σύσφιξης’ ώστε να μην σκάσουν οι φούσκες, όμως οι αξιωματούχοι προσπαθούν παράλληλα να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη με ‘εργαλείο’ τον προϋπολογισμό», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Kyohei Morita, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Τόκιο. «Αυτός ο δρόμος είναι στενός και δύσκολος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
capital.gr
Στο ψυγείο τα business plans
Στο ψυγείο τα business plans
Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η έλλειψη ορατότητας για την πορεία της οικονομίας βάζουν στο ψυγείο τα αναπτυξιακά πλάνα των επιχειρήσεων για το 2010, που δείχνουν να αποφεύγουν νέα ανοίγματα μέχρι να ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό πεδίο.
Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για στήριξη της ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα, οι επενδύσεις σε νέα έργα πιάνουν πάτο, προμηνύοντας μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την οικονομία.
Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις έλαβαν μόλις €52,1 εκ. σε νέα δάνεια, καταδεικνύοντας τη διστακτικότητα τους να προβούν σε νέες επενδύσεις αλλά και τις δυσκολίες δανειοδότησης που προκαλεί το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλουν.
Με βάση τα στοιχεία, η ετήσια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων περιορίστηκε το Νοέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών υποχωρώντας στο 4,6%. Αν εξαιρεθούν οι τόκοι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι πιστώσεις συρρικνώθηκαν το 2009.
Η εικόνα που παρουσιάζουν φέτος οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις είναι άκρως αντίθετη από αυτή που επικράτησε το 2008. Το Νοέμβριο του 2008 η ετήσια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων ήταν δεκαπλάσια από αυτή του Νοεμβρίου του 2009 και είχε φθάσει το 45,3%.
Τα χρήματα που δανείστηκαν φέτος οι επιχειρήσεις είναι ελάχιστα σε σύγκριση με το 2008, όταν οι κυπριακές εταιρείες έλαβαν νέα δάνεια €5,6 δισ.
Στο τέλος Νοεμβρίου, τα δάνεια των κυπριακών επιχειρήσεων έφθασαν τα €21,5 δισ, όσα ήταν περίπου και στο τέλος του 2008.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επιχειρηματικό κλίμα είναι αβέβαιο και συγκεχυμένο και αυτό αποτρέπει τους επιχειρηματίες από το να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα», είπε χθες στη StockWatch ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάνθος Μαυρομάτης.
«Την αβεβαιότητα επιτείνουν οι ενδείξεις για αύξηση φορολογιών», πρόσθεσε. Το ΚΕΒΕ, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση φορολογιών γιατί αυτό θα αποτρέψει επιχειρηματίες αλλά και ξένους να επενδύσουν στην Κύπρο.
Ακόμη ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης, είναι το ψηλό κόστος του χρήματος, ενώ έντονη ανησυχία εκφράζεται για την επιβάρυνση της οικονομίας της Κύπρου με ψηλό κόστος χρήματος λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Posts (Atom)