Thursday, June 7, 2012

Fitch: Υποβάθμιση Ισπανίας σε "ΒΒΒ"

Fitch: Υποβάθμιση Ισπανίας σε "ΒΒΒ"

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, υποβάθμισε, σε "BBB", από "Α" προηγουμένως, ο οίκος Fitch. Παράλληλα, υποβάθμισε το βραχυπρόθεσμο IDR της χώρας σε "F2" από "F1". Το outlook και για τις δύο αξιολογήσεις είναι "αρνητικό", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, η υποβάθμιση των τριών βαθμίδων αντανακλά τους εξής παράγοντες: -Το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου πλέον τοποθετείται από τη Fitch γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) βάσει ενός πιο δυσμενούς σεναρίου.

Το προηγούμενο βασικό σενάριο της Fitch προέβλεπε κόστος περίπου 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ). -Η Fitch αναμένει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλεθει στο 95% του ΑΕΠ το 2015 -υποθέτοντας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 60 δισ. ευρώ- έναντι των εκτιμήσεων του οίκου στις αρχές του έτους για χρέος 82% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2013. -Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το 2013, με τον οίκο προηγουμένως να εκτιμά πως η οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια ήπια ανάκαμψη το 2013. -Τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους της Ισπανίας, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης -Η μειωμένη χρηματοδοτική ευελιξία της ισπανικής κυβέρνησης περιορίζει την ικανότητά της να παρέμβει αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση των τραπεζών και έχει αυξήσει την πιθανότητα να χρειαστεί εξωτερική στήριξη.

 Η δραματική διάβρωση του πιστωτικού προφίλ της Ισπανίας και οι αξιολογήσεις του τελευταίου έτους αντανακλούν εν μέρει τις αστοχίες πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο που, κατά την άποψη της Fitch, έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ισπανία στην προσπάθειά της να επανεξισορροπήσει και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της. Η κλιμάκωση της κρίσης της Ευρωζώνης στιο δεύτερο μισό του 2011 οδήγησε την περιοχή και την Ισπανία πίσω στην ύφεση, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη φερεγγυότητα του κράτους αλλά και των τραπεζών, σημειώνεται στην έκθεση.

 Η απουσία ενός αξιόπιστου οράματος για μια ανανεωμένη νομισματική ένωση και ένα χρηματοποικονομικό τείχος προστασίας έχουν καταστήσει την Ισπανία και τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης ευάλωτες στη φυγή των κεφαλαίων, ενώ περιόρισαν την πρόσβασή τους σε οικονομικά ανεκτή χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard & Poor΄s είχε υποβαθμίσει την Ισπανία σε "ΒΒΒ+" τον Απρίλιο. source: capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Μειωμένες κατά 12.000 στις 377.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν σε 389.000 από 383.000. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των αιτήσεων στις 380.000 την εβδομάδα μέχρι τις 2 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 1.750 στις 377.750 νέες αιτήσεις - τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός μηνός.

source: naftemporiki.gr

Νέο άλμα της ανεργίας στο 21,9%

Νέο άλμα της ανεργίας στο 21,9%

Στο 21,9% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο του 2012, από 15,7% που ήταν το Μάρτιο του 2011 και 21,4% το Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στο 21,9% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο του 2012, από 15,7% που ήταν το Μάρτιο του 2011 και 21,4% το Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.706 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (αύξηση 37,8%) και κατά 21.625 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012 (αύξηση 2,1%) και διαμορφώθηκαν σε 1.075.081 άτομα.

Εν τω μεταξύ, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 342.134 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (μείωση 8,2%) και κατά 24.996 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012 (μείωση 0,6%) και διαμορφώθηκαν σε 3.843.905 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 38.751 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (αύξηση 1,2%) και κατά 5.350 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012 (αύξηση 0,2%) και διαμορφώθηκαν σε 3.372.144 άτομα. Ανησυχητικά υψηλό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, που αυξήθηκε στο 52,8% το Μάρτιο από 42% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, η ανεργία αυξήθηκε σε 29,8% από 22,1%. Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 25,8% από 19,2% και στους άνδρες σε 18,9% από 13,2%.


source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, στο 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BOE), επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η νομισματική επιτροπή αποφάσισε τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 325 δισ. λίρες έπειτα από την αύξηση των 50 δισ. λιρών που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο. Ως συνήθως, η κεντρική τράπεζα όταν δεν μεταβάλλει το επιτόκιο, δεν εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγουμενης συνεδρίασης το Μάιο ορισμένα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας βρέθηκαν κοντά στο ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οχτώ μέλη της επιτροπής από τα εννέα συνολικά ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του προγράμματος στα 325 δισ. λίρες. Ωστόσο, αυτό το γεγονός μπορεί να αποτελεί μία παύση παρά το τέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με τα πρακτικά πως αν και ο David Miles ήταν ο μόνος που ψήφισε υπέρ της επέκτασης του προγράμματος, ένας αριθμός και άλλων μελών ήταν κοντά στο να συμφωνήσουν. Για μερικά μέλη, η απόφαση μη επέκτασης του προγράμματος σε αυτή τη συνάντηση ήταν αρκετά εξισορροπημένη. Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε στο 3% από 3,5% το Μάρτιο ενώ η μηνιαίος αυξήθηκε στο 0,6% από 0,3%. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπαν μηνιαίο πληθωρισμό 0,6% και ετήσιο 3,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, διαμορφώθηκε στο 0,6% σε μηνιαία βάση και στο 2,1% σε ετήσια. Από τη μεριά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Spencer Dale, δήλωσε στο τέλος Μαΐου πως η βρετανική οικονομία πρόκειται να ανακάμψει σταδιακά αυτό το έτος.

Ο Dale δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η νομισματική πολιτική είναι επαρκώς κατάλληλη και οι επιδράσεις της θα συνεχίσουν να φαίνονται στην οικονομία. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εταιρείες που απευθύνονται άμεσα σε καταναλωτές βρίσκουν δυσκολίοες, αλλά οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερί9ου αλλά και οι εξαγωγείς, τα πάνε καλύτερα. «Αναμένουμε να δούμε σταδιακή ανάκαμψη της ανάπτυξης φέτος», δήλωσε στο BBC Radio Scotland. Η ΒοΕ το Μάιο αποφάσισε να σταματήσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 324 δις. στερλίνων. Η βρετανική οικονομία έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά τα στελέχη της ΒοΕ τονίζουν πως η οικονομία είναι σε ελαφρώς καλύτερο επίπεδο από ό,τι υποδεικνύουν τα στοιχεία. Ο Dale δήλωσε ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω αγορών ομολόγων θα εξαρτηθεί από την εξισορρόπηση των ρίσκων γύρω από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% τον Απρίλιο από το 3,5% το Μάρτιο, αλλά παραμένει πάνω από το στόχο του 2%.

Πρόσθεσε ακόμη πως η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσει τη Βρετανία μέσω διάφορων τρόπων, και είναι σοφό να υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη επιδείνωση της γειτονικής οικονομίας. «Αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη επηρεάζει τη Βρετανία. Έχει λογική να εξετάζουμε διάφορα σχέδια, έτσι ώστε εάν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, να προσπαθήσουμε να απομονώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τη δική μας οικονομία». source: capital.gr

Τριπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη το 2011

Τριπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη το 2011

Τριπλασιάστηκαν οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη το 2011, και διαμορφώθηκαν στα 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που εκτιμά ότι οι κινεζικές εταιρείες διανύουν το αρχικό στάδιο ενός αγοραστικού πυρετού που τις φέρνει διατεθειμένες να δαπανήσουν παγκοσμίως περί τα 250-500 δισ. δολάρια στην περιοχή μέχρι το 2020.

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times το οποίο επικαλείται το CNBC,αν και οι συνολικές κινεζικές επενδύσεις είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της έναρξης της καμπάνιας της στο εξωτερικό, με την Ευρώπη που μαστίζεται από την κρίση να θεωρείται ως μία από τις πιο ελκυστικές περιπτώσεις.

«Η Ευρώπη βιώνει την έναρξη μιας διαρθρωτικής αύξησης των άμεσων επενδύσεων στις προηγμένες οικονομίες από τις κινεζικές εταιρείες», αναφέρει μια έρευνα της Rhodium Group, σε συνεργασία με την CICC, μια κινεζική επενδυτική τράπεζα. Το report προβλέπει ότι οι εξερχόμενες επενδύσεις από την Κίνα θα ανέλθουν στα 1-2 τρισ. δολάρια στο διάστημα μεταξύ 2010-2020 και αναμένει ότι περίπου το ένα τέταρτο αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί προς την Ευρώπη, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών ή «πράσινων επενδύσεων». Οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται περισσότερο να αγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, και της μεταποίησης. Ήδη, το Πεκίνο έχει ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν τις υπεράκτιες επενδύσεις τους για να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές παγκοσμίως, καθώς επίσης και ως ένα μέσο εξασφάλισης φυσικών πόρων, τεχνολογίας και εξειδίκευσης για την Κίνα.

 source: capital.gr

ΔΝΤ: Από 40 μέχρι 80 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες

ΔΝΤ: Από 40 μέχρι 80 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ισπανικός τραπεζικός τομέας χρειάζεται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, αναφέρει η ισπανική καθημερινή εφημερίδα ABC σήμερα, επικαλούμενη πηγές με γνώση του περιεχομένου της έκθεσης του ΔΝΤ που θα δημοσιευτεί την επόμενη Δευτέρα.






Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει δύο εκτιμήσεις με την μια να αξιολογεί την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στην Ισπανία αλλά και ένα ακραίο σενάριο στο οποίο οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 80 δισ. ευρώ, αναφέρει το ABC.


 source: capital.gr

BOCY: Στο σχέδιο προστασίας καταθέσεων ΗΒ

BOCY: Στο σχέδιο προστασίας καταθέσεων ΗΒ

Στο σχέδιο προστασίας καταθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου εντάσσεται η Τράπεζα Κύπρου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της στην προσέλκυση βρετανικών καταθέσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού τύπου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί διάσωση από τις Βρυξέλλες, η Τράπεζα προχωρεί σε κινήσεις προκειμένου να καθησυχάσει τους πελάτες της, που μετά από την εμπειρία της Ισλανδίας, έχουν ενδοιασμούς στην κατάθεση χρημάτων σε ξένες τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέρχονται στις 50 χιλιάδες με καταθέσεις που φθάνουν το 1 δισ. στερλίνες και οι καλύπτονται από το σύστημα αποζημίωσης της Κύπρου – δηλαδή την πλήρη κάλυψη μέχρι τα €100 χιλ. Οι πελάτες της στη Βρετανία αναμένεται να τεθούν κάτω από την ομπρέλα του σχεδίου του ΗΒ με προφύλαξη μέχρι 85 χιλιάδες στερλίνες ανά πελάτη μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός. Η Τράπεζα παραμένει κερδοφόρα στη Βρετανία με σχετικά χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις και προσφέρει σχετικά ψηλά επιτόκια.

source: stockwatch.com.cy
Share |