Saturday, February 7, 2009

Ιταλία - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η οικονομική ύφεση στην Ιταλία μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2010.

Ιταλία - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η οικονομική ύφεση στην Ιταλία μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2010.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι η πιθανότητα παράτασης της οικονομικής ύφεσης στην Ιταλία μέχρι το 2010 "δεν μπορεί να αποκλεισθεί".

"Οπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη, η Ιταλία έχει πληγεί σφοδρά από την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αν και ο χρηματοπιστωτικός της τομέας έχει αντισταθεί σχετικά καλά", αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ιταλική οικονομία.

Η ύφεση επιδεινώνεται και, ακόμη και αν μια προοδευτική ανάκαμψη προβλέπεται για το 2010, η πιθανότητα παράτασης της οικονομικής ύφεσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαιώνει με την έκθεσή του τις προβλέψεις που δημοσίευσε στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία πρόκειται να περάσει τρία χρόνια υποχώρησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (-0,6% το 2008, -2,1% το 2009 και -0,5% το 2010).

Το ΔΝΤ ανησυχεί για την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο θα φθάσει το 2,9% του ΑΕΠ το 2009 και το 3.9% το 2010 και για το δημόσιο χρέος που αναμένεται να φθάσει το 105,6% του ΑΕΠ το 2009 και το 109,4% το 2010.

NAFTEMPORIKI

Επιχειρήσεις: Με τους υψηλότερους ρυθμούς οι χρεοκοπίες σε Βρετανία και Ουαλία

Επιχειρήσεις: Με τους υψηλότερους ρυθμούς οι χρεοκοπίες σε Βρετανία και Ουαλία

Mε τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1991 αυξήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων σε Βρετανία και Ουαλία, με τους αναλυτές να προβλέπουν περισσότερες εταιρικές χρεοκοπίες για φέτος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 4.525 επιχειρήσεις κατέρρευσαν στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών του 2008, αριθμός 54% μεγαλύτερος έναντι της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 1991, τότε που η Βρετανία βρισκόταν και πάλι σε φάση οικονομικής ύφεσης.

Στη διάρκεια του 2008, 15.535 βρετανικές επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, κατά 24% περισσότερες έναντι του 2007 και ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1994. Οι χρεοκοπίες φυσικών προσώπων αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών -29.444 περιπτώσεις- 8% περισσότερες έναντι του προηγούμενου τριμήνου και 18% περισσότερες από ό,τι ένα χρόνο πριν.

Αλλά και τα βρετανικά εργοστάσια βίωσαν τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής σε διάστημα 35 ετών στο τέταρτο τρίμηνο, σε μια ένδειξη βαθύτερης ύφεσης. Η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία υποχώρησε κατά 4,5% στο τέταρτο τρίμηνο.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ - Συμφωνία στην αμερικανική Γερουσία για συμβιβαστικό σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΗΠΑ - Συμφωνία στην αμερικανική Γερουσία για συμβιβαστικό σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές έφθασαν σε συμφωνία επί σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Νεμπράσκα Μπεν Νέλσον ενώπιον της Γερουσίας.

"Φθάσαμε σε συμφωνία ανάμεσα σε δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους επί ενός σχεδίου" που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Συνολικά το σχέδιο είναι ύψους 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε ο γερουσιαστής και ένας από τους κύριους διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο γερουσιαστής της Νεμπράσκα διευκρίνισε ότι εργάσθηκε με την ρεπουμπλικανή συνάδελφό του Σούζαν Κόλινς, γερουσιαστή του Μέιν, για να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση που να είναι αποδεκτή από τους μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνους.

Πριν από τον συμβιβασμό και τις περικοπές που αυτός περιλαμβάνει, το σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας που είχε προταθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα ανερχόταν στα 920 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντιμέτωπος με τη βραδύτητα των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε χθες λιγότερο συμφιλιωτικό τόνο από αυτόν που είχε χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής για να πείσει ορισμένους ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να υποστηρίξουν το σχέδιό του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

"Είναι ασυγχώρητο και ανεύθυνο να βρισκόμαστε σε τέτοιο αδιέξοδο και να καθυστερούμε, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανών απολύονται", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Χθες το απόγευμα αύξησε την πίεση , στέλνοντας στο Καπιτώλιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Εάν το σχέδιο εγκριθεί τελικά από τη Γερουσία , θα πρέπει να προσαρμοσθεί σε αυτό που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το συμβιβαστικό κείμενο που θα προκύψει θα τεθεί σε ψηφοφορία τόσο στην Βουλή όσο και στη Γερουσία.

NAFTEMPORIKI
Share |