Tuesday, February 16, 2010

"Ράλι" 4% για το αργό


"Ράλι" 4% για το αργό


Πάνω από το επίπεδο των 77 δολαρίων "αναρριχήθηκε" η τιμή του αργού την Τρίτη καθώς οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας αμβλύνθηκαν, οδηγώντας σε εξασθένιση το αμερικανικό δολάριο.

Ώθηση στην τιμή αργού έδωσε παράλληλα η ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση καθώς εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άνοδο 2,88 δολαρίων ή 3,9% στα 77,01 δολάρια το βαρέλι.

"Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για ρίσκο φαίνεται πως ώθησε τους επενδυτές στις αγορές εμπορευμάτων", σχολιάζει ο Milke Fitzpatrick, πρόεδρος των συναλλαγών ενέργειας στην MF Global.


source: capital.gr

Κατά 30 δολάρια υψηλότερα έκλεισε ο χρυσός


Κατά 30 δολάρια υψηλότερα έκλεισε ο χρυσός

Με κέρδη που έφτασαν ακόμα και τα 30 δολάρια έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ο χρυσός, μετά τη βουτιά που κατέγραψε το αμερικανικό νόμισμα, γεγονός που ενισχύει παραδοσιακά την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Όταν το δολάριο υποχωρεί, αυτόματα τα εμπορεύματα γίνονται φθηνότερα για τους επενδυτές που δεν έχουν ως κύριο νόμισμα τους το δολάριο.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 2,7% στα 1.119,80 δολάρια η ουγγιά.
Aνοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά από πέντε ημέρες συνεχούς υποχώρησης έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στα 1,3709 δολ. από το επίπεδο των 1,3598 δολαρίων που έκλεισε χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3649 δολάρια.

Η σημερινή ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στην υπερβολική αντίδραση που έδειξαν οι αγορές το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τα προβλήματα της Ελλάδος. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η υποχώρηση του ευρώ ήταν αδικαιολόγητη και σε αναντιστοιχία με το μέγεθος των δημοσιονομικών δυσκολιών της Ελλάδος.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State


ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State


Με ταχύτερο ρυθμό –σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ Ν. Υόρκης.

Ο μεταποιητικός δείκτης Empire State, τον οποίο δημοσιεύει η τράπεζα, αυξήθηκε αυτόν το μήνα στις 24,9 μονάδες από 15,9 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο.

Ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 8,8 μονάδες από 20,5 μονάδες. Ο δείκτης παραδόσεων παρουσίασε πτώση, ενώ ο δείκτης εμπορευμάτων παρέμεινε αμετάβλητος έπειτα από 17 διαδοχικούς μήνες πτώσης.

source: naftemporiki

JP Morgan: Αγορά δραστηριοτήτων της RBS Sempra έναντι $1,7 δισ.


JP Morgan: Αγορά δραστηριοτήτων της RBS Sempra έναντι $1,7 δισ.


Η Royal Bank of Scotland Group ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων μετάλλων, πετρελαίου και ενέργειας της RBS Sempra Commodities στην JP Morgan έναντι 1,7 δισ. δολ.

Η βρετανική τράπεζα διευκρίνισε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες της RBSSC, κυρίως οι δραστηριότητες ενέργειας και φυσικού αερίου στη Β. Αμερική συνεχίζουν να αποδίδουν καλά, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το μερίδιο της RBS διαμορφώνεται σε 47% περίπου. Η Sempra Energy επισήμανε από την πλευρά της ότι το μερίδιο της στα έσοδα της πώλησης αναμένεται να φτάσει τα 940 εκατ. δολ.

source: capital.gr

Medvedev προς Παπανδρέου: Ζητείστε βοήθεια από ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα


Medvedev προς Παπανδρέου: Ζητείστε βοήθεια από ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα



Ο Ρώσος Πρόεδρος Dmitry Medvedev δήλωσε πως παρότρυνε τον Γιώργο Παπανδρέου να στραφεί προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για βοήθεια, μεταδίδει το Reuters.

«Μόλις συνάντησα τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του συνέστησα να στραφεί στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να λύσει τα προβλήματα του Ελληνικού κράτους,» ανέφερε ο Medvedev στην αρχή μιας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick.

«Ποτέ δεν ξέρεις ποιος πρόκειται να ζητήσει βοήθεια,» απάντησε από την πλευρά του ο Zoellick, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Παπανδρέου: "Η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξ/πολη πρέπει να ξεκινήσει σε 6 μήνες"


Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Ρωσία σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξ/πολη να ξεκινήσει σε 6 μήνες" το Capital.gr είχε αναφέρει νωρίτερα τα εξής: «Οι απαραίτητες διαδικασίες, περιλαμβανομένων των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η συμφωνία για τη διέλευση transit, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η κατασκευή του έργου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά».

Με την ξεκάθαρη αυτή δήλωση που έγινε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, προσέρχεται σήμερα στις συναντήσεις που θα έχει με τη ρωσική πολιτική ηγεσία στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο, στο σχετικό τηλεγράφημα, ερμηνεύει τη δήλωση του πρωθυπουργού ως «εγκατάλειψη των όποιων αμφιβολιών για το project».

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται ήδη από εχθές στη Μόσχα και βάσει προγράμματος αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ρωσίας: τον πρόεδρο της κρατικής Δούμας Boris Gryzlov, τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού συμβουλίου Sergey Mikhailovich Mironov, το Ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev και τέλος το Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin.

Σημειώνεται ότι για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έχει ήδη γίνει μια πρώτη προεργασία στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού ενέργειας Γ. Μανιάτη στη Σόφια, όπου και εξασφαλίστηκαν προφορικές εγγυήσεις για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών από βουλγαρικής πλευράς. Ο κ. Μανιάτης συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου στη ρωσική πρωτεύουσα. Εκτός όμως του πετρελαιαγωγού, στο επίκεντρο της «ενεργειακής ατζέντας» του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα θα βρεθεί και ένας άλλος αγωγός, ο περίφημος South Stream. Τον περασμένο Μάιο είχε υπογραφεί η βασική συμφωνία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Gazprom για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται το ελληνικό έδαφος. Στη συμφωνία περιλαμβάνονταν οι όροι συνεργασίας στο προεπενδυτικό στάδιο αλλά και οι βασικές προβλέψεις για τη σύσταση της κοινοπραξίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Η κατασκευή του αγωγού συνδέεται και με την επέκταση τη συμφωνίας προμήθειας αερίου που έχει η χώρα μας μέχρι το 2015 από τη ρωσική Gazprom.

Εκτός των ενεργειακών, πάντως στις επαφές του ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συζητήσει τις εκκρεμότητες σε θέματα εξοπλισμών (ρωσικά θωρακισμένα οχήματα μάχης ΤΟΜΑ) καθώς και το Κυπριακό.

source: capital.gr

Ecofin για Ελλάδα: Ζητά νέα μέτρα και επέκτασή τους για 2011 και 2012


Ecofin για Ελλάδα: Ζητά νέα μέτρα και επέκτασή τους για 2011 και 2012


Δεκτό έγινε την Τρίτη από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέτει στην Ελλάδα προθεσμία έως το 2012 για περιορισμό του ελλείμματος στο όριο του 3%, ενώ παράλληλα ζητά τη λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων.

"Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας ορίζει το 2012 ως το έτος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το στόχο του 3%. Θέτει στόχο για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ το 2010, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 4% από το εκτιμώμενο έλλειμμα 12,7% για το 2009", αναφέρει το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στην επίσημη ανακοίνωσή του.

"Στην απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του άρθρου 126(9) της συνθήκες της Ε.Ε., το συμβούλιο δέχεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει την προσαρμογή του προϋπολογισμού για μείωση τουλάχιστον 4% του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2010 και προκειμένου να διαμορφώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% το 2012 το αργότερο.

Το Συμβούλιο θέτει αριθμητικούς περιορισμούς στα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας και στις ετήσιες αλλαγές στο ενοποιημένο ακαθάριστο χρέος το 2010, 2011 και 2012. Καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα σταθερότητας της, και συγκεκριμένα:

- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010.

- Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012".

Το Συμβούλιο επίσης ζητά από την Ελλάδα να παρουσιάσει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου 2010 ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και άλλη μια έως τις 15 Μαΐου που θα περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη συνέχεια θα υποβάλλονται τριμηνιαίες αναφορές.

Σημειώνεται παράλληλα ότι "στο βαθμό που μια σειρά από κινδύνους -που συνδέονται με το έλλειμμα και το όριο του χρέους- υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα ανακοινώσει, στην έκθεση που θα παρουσιαστεί έως τις 16 Μαρτίου, επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πως ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 θα επιτευχθεί".

Στις συστάσεις της, που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του άρθρου 121(4) της Συνθήκης, το Συμβούλιο καταλήγει ότι η ελληνικές πολιτικές δεν είναι σύμφωνες με τις συστάσεις που έκανε για τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών (σύσταση 2009/531/EC). Στις συγκεκριμένη σύσταση είχε σημειώσει ότι είναι "επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας".

Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να σχεδιάζει και να εφαρμόσει "το συντομότερο δυνατόν, αρχής γενομένης το 2010, ένα τολμηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για τους μισθούς, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και το δημόσιο τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης".

Olli Rehn: "Η Επιτροπή θα προτείνει περισσότερα μέτρα αν το κρίνει απαραίτητο"

O επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn δήλωσε πως η Κομισιόν αναγνωρίζει τα γενναία μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και την αποφασιστικότητά της να πάρει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.

Ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα καταφτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ , ενώ υπογράμμισε πως στην πρώτη της αξιολόγηση στα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει περισσότερα μέτρα, αν το κρίνει απαραίτητο.

Επανέλαβε τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρέμβαση της Ε.Ε. αν κινδυνέψει η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ένωσης ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Elena Salgado, τόνισε πως αν χρειαστεί τα μέλη της Ε.Ε. θα παρέχουν στην Ελλάδα τη βοήθεια η οποία είναι απαραίτητη.

«Δεν χρειάζεται να παρουσιάσουμε τις λεπτομέρειες τώρα, καθώς αν παραστεί ανάγκη η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την παροχή (της βοήθειας)».


source: capital.gr

Υπό επιτήρηση μπαίνει η ελληνική οικονομία


Υπό επιτήρηση μπαίνει η ελληνική οικονομία


Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. θα απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω λήψη μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και μείωσης των δημοσίων δαπανών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ εντός του τρέχοντος έτους.



Επιπλέον, το Ecofin θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το τριετές ΠΣΑ και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(παρ. 4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Για τη σύσταση αυτή θα αποφασιστεί η δημοσίευσή της.



Κατά τη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα δώσει το στίγμα της πολιτικής στήριξης της αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών της περασμένης εβδομάδας.

Παράλληλα, εκτός από την Ελλάδα, το Συμβούλιο θα υιοθετήσει σύσταση, βάσει του άρθρου 126 (παρ.7), για τη Λιθουανία και τη Μάλτα, με την οποία διαπιστώνεται ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, όμως, οι χώρες αυτές είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά τους, και έτσι δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση του ελλείμματός τους κατά ένα έτος (νέα προθεσμία για τη Μάλτα είναι το 2011 και για τη Λιθουανία το 2012). Έως το 2012 θα δοθεί νέα προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και στη Ρουμανία, βάσει του άρθρου 126(παρ.7) και τη διαπίστωση ότι έχει ήδη λάβει αποτελεσματικά μέτρα.



Όσο για τις Ουγγαρία, Πολωνία και Λετονία, το Συμβούλιο θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα και ότι η αναπροσαρμογή των συστάσεων δεν είναι απαραίτητη. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να φέρουν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί.

«Απατώνται οι αγορές αν νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα»

Ο Jean-Claude Juncker προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, ότι «Οι αγορές απατώνται βαθύτατα εάν σκέφτονται ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τους τρόπους μελλοντικής βοήθειάς της. «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σφάλμα να συνεχίσουν οι αγορές να επιτίθενται στην Ελλάδα γιατί δεσμεύτηκε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα που τόσο η ίδια όσο και εμείς κρίνουμε αναγκαία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.



Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μέτρων που μπορεί να ληφθούν από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για να βοηθηθεί, εάν κριθεί αναγκαίο, η Ελλάδα και διαβεβαίωσε για την οικονομική σταθερότητα της ζώνης. «Δεν επιθυμούμε να εκφραστούμε σήμερα δημοσίως για τα μέτρα που ξεκινούμε» υπογράμμισε, «ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να τα συζητήσουμε δημοσίως». «Οι Έλληνες δεν πρέπει να σκεφτούν ότι θα αφεθούν στη βουλιμία των αγορών», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ ενώ τέλος ανέφερε ότι είναι «πολύ εντυπωσιασμένος από την ελληνική δύναμη αντίδρασης».

Eurogroup: Έτοιμη για πρόσθετα μέτρα η Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε ότι, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ευρωζώνης, οι αρχηγοί των κρατών θα υλοποιήσουν τη σχετική δέσμευσή τους.



Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι, ως τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο θα πρέπει να ανακοινώσει ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων.



Ο Jean-Claude Juncker ανέφερε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση που σημειωθεί διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, το Eurogroup, μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου κατά τη συνεδρίαση για το πρόβλημά του στο Ecofin.



Ο κ. Juncker ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα ΙΧ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του ΠΣΑ, οι οποίοι συνδέονται είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.



Σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ο κ. Juncker τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και τόνισε ότι αν και όταν χρειαστεί θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης. «Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Juncker και συμπλήρωσε ότι «οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος που επιτίθενται στην Ελλάδα και σφάλουν αν πιστεύουν ότι θα την παγιδέψουν».



Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον τρόπο που αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξουν κουράγιο.

Πιέσεις

Ορισμένες χώρες, η Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης να λάβει η κυβέρνηση της Ελλάδας τώρα πρόσθετα μέτρα θεωρώντας ότι τα υπάρχοντα δεν επαρκούν για την τήρηση του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Μάλιστα, ο νέος Eπίτροπος Olli Rehn δήλωσε ευθέως ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία άρχισαν πλέον να συγκεκριμενοποιούνται, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πρόσθετα μέτρα ζήτησαν επίσης οι υπουργοί Oικονομικών των χωρών που επηρεάζονται άμεσα από τη Γερμανία και κινούνται στην ίδια λογική της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, δηλαδή η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία.



Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο μέτωπο χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία, το Νότο της ευρωζώνης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα), καθώς επίσης το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τώρα πρόσθετα μέτρα.



Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε στους εταίρους ότι εάν η κυβέρνηση ανακοινώσει τώρα πρόσθετα μέτρα θα έστελνε αρνητικό μήνυμα ακόμη και στις αγορές. Διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι εάν στα μέσα Μαρτίου καταγραφεί η παραμικρή απόκλιση, τότε θα λάβει μέτρα. Εκείνο που προέχει, ανέφερε, είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εξειδίκευση της σχετικής πολιτικής δέσμευσης που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

source: politis.com.cy

Γερμανία: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW τον Φεβρουάριο


Γερμανία: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW τον Φεβρουάριο

ΜΑΝΧΑΙΜ (Dow Jones) – Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν κερδίζει σημαντικό έδαφος.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών του think-tank ZEW υποχώρησε στις 45,1 μονάδες από 47,2 μονάδες τον Ιανουάριο, ωστόσο ξεπέρασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 41,5 μονάδες.

Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να "σημειώσει πλάγια κίνηση με μικρά μόνο σκαμπανεβάσματα", δήλωσε ο Wolfgang Franz, πρόεδρος του ZEW.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες ωστόσο σημείωσαν ανάκαμψη. Ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,9 μονάδες στις -54,8 μονάδες, όπως έδειξε η έρευνα του ZEW με τη συμμετοχή 278 αναλυτών και θεσμικών επενδυτών.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σημαντικά στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, ωθώντας τον επικεφαλής της Bank of England Mervyn King να στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Alistair Darling εξηγώντας το γιατί βρίσκεται κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο του 2%, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία, ONS, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2008, ενώ η αύξηση από το 0,6% του Δεκεμβρίου ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των δύο συγκεκριμένων μηνών από το 1996 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Ωστόσο η μηνιαία πτώση του 0,2% ήταν η μικρότερη μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου από την αρχή καταγραφής των στοιχείων, αντανακλώντας την επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας στο 17,5% από το 15% που ήταν στη διάρκεια του 2009, ανέφερε η ONS.

Η μηνιαία πτώση των τιμών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη λόγω των πωλήσεων του Ιανουαρίου όταν οι τιμές μειώνονται από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου συγκρίνονται με τη μηνιαία αύξηση κατά 0,6% το Δεκέμβριο και κατά 2,9% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ήταν αναπάντεχα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη CPI κατά 0,2% από το Δεκέμβριο και κατά 3,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η βασική μέτρηση του CPI, στην οποία εξαιρούνται οι πιο ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, μειώθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ σημείωσε αύξηση-ρεκόρ κατά 3,1% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος CPI θα σημείωνε αύξηση 3,6% μετά την αύξηση κατά 2,8% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

source: capital.gr

Στις 320μ.β. ενισχύεται το spread του 10ετούς

Στις 320μ.β. ενισχύεται το spread του 10ετούς



Εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, στις 320 μονάδες βάσης κινείται το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το πρωί της Τρίτης με φόντο τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το spread του διετούς ομολόγου κινείται αρκετά υψηλότερα στις 483 μονάδες, όπως και του τριετούς το οποίο διαμορφώνεται στις 428 μονάδες.

Τέλος, το ομόλογο της πενταετούς διάρκειας σημειώνει περιορισμένη σχετικά άνοδο έως τις 370 μονάδες.

source: euro2day.gr

Η Goldman Sachs, τα παράγωγα και το κρυφό χρέος

Η Goldman Sachs, τα παράγωγα και το κρυφό χρέος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη για το πόσο καιρό γνωρίζαν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε παράγωγα για να καλύψει το ολοένα και διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Goldman Sachs το 2002, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1 δις. δολαρίων με swap ελληνικό χρέος ύψους 10 δις. δολ. , σύμφωνα με τον τότε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Χριστόφορο Σαρδελή. Ο κ. Σαρδελής τόνισε ότι η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Eurostat, γνώριζε το ελληνικό σχέδιο.


Εντούτοις ο εκπρόσωπος της Eurostat Johan Wullt τόνισε χθες ότι η Eurostat δεν έλαβε γνωση της συναλλαγής αυτής, παρά μόνο πρόσφατα. Η ύπαρξη των swap προκαλεί νέα ερωτηματικά για το κατά πόσο η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα εν λόγω συμβόλαια προκειμένου να συγκαλύψει την προσπάθειά της να ανταποκριθεί στα κριτήρια εισόδου στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα προέβη σε ψευδή καταγραφή των στατιστικών της στοιχείων και αυτό δεν είναι σύνομο» τόνισε ο κ. Wolfgang Gerke, πρόεδρος του Bavarian Center of Finance με έδρα το Μόναχο και επίτιμος καθηγητής του European School of Business. «Η Ελλάδα πρέπει να εκδιωχθεί από την Ε.Ε. γιατί αλλιώς θα υπάρξουν κι άλλοι που θα ακολουθήσουν τα βήματά της και αυτό θα οδηγήσει σε μια επόμενη καταστροφή στις χρηματαγορές».

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. πίεσαν χθες την Αθήνα να αναφέρει λεπτομέρειες για τα currency swaps καθώς η σχετική έρευνα που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών φανέρωσε μια σειρά από συμφωνίες με τράπεζες που ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν για να κρυφθεί το καλπάζον χρέος.

Eνα κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ήταν την εποχή εκείνη νομικά υποχρεωμένη να ειδοποιήσει την Eurostat. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η χρήση των swaps ήταν τότε νόμιμη, αλλά τα συμβόλαια αυτά δεν είναι πλέον νόμιμα και η Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί πλέον.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Wullt, η Eurostat ζήτησε από την Ελλάδα πληροφορίες για τα swaps από το 2007 και μετά, επισημαίνοντας πάντως ότι τα κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τις ρυθμιστικές αρχές όταν οι συμφωνίες είναι «μεμονωμένες». Πάντως ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj τόνισε ακόμη ότι «είναι νόμιμος ο υπολογισμός των επιτοκίων των swaps και των ισοτιμιών των νομισμάτων με βάση τα ισχύοντα επιτόκια στην αγορά και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συνεκτιμηθεί».

source: reporter.gr

O ιδρυτής της Finansbank, H. Ozyegin, γίνεται ανταγωνιστής της Εθνικής

O ιδρυτής της Finansbank, H. Ozyegin, γίνεται ανταγωνιστής της Εθνικής

Ο Husnu Ozyegin, ο Τούρκος μεγιστάνας, ιδρυτής της τράπεζας Finansbank, την οποία πούλησε στην Εθνική Τράπεζα το 2006, επέστρεψε στον τραπεζικό κλάδο της χώρας του, αφού έληξε η συμφωνία αποχής που είχε με την Εθνική και ήταν διάρκειας τριών ετών.



Την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησε να αγοράσει έναντι 85 εκατ. δολαρίων ( 61,8 εκατ. ευρώ) το 95% της Millenium Bank AS από τον πορτογαλικό όμιλο BCP (Banco Comercial Portugues), ο οποίος διαθέτει και στη χώρα μας θυγατρική με την ίδια επωνυμία. Η Millenium Bank Τουρκίας είναι μικρή τράπεζα με 18 καταστήματα, ενεργητικό 646 εκατ. δολάρια και κέρδη (2008) μόνο 2,4 εκατ. δολ. Η καθαρή της θέση με στοιχεία ισολογισμού 2008 ήταν 95 εκατ. δολάρια, όσο περίπου υπολογίστηκε η αποτίμηση της εξαγοράς της.

Ο τούρκος τραπεζίτης είχε βάλει στο μάτι την Millenium Bank, από το καλοκαίρι, καθώς ο όμιλος BCP είχε βγάλει στο σφυρί τη θυγατρική του από τον Ιανουάριο του 2009. Ομως μπήκε σφήνα η ισραηλινή Bank Hapoalim διεκδικώντας τη μέσω της θυγατρικής της στην Τουρκία, Bank Pozitif.

Για μια ακόμη φορά όμως νικητής ήταν ο Husnu Ozyegin, o οποίος πουλάει τράπεζες με P/BV γύρω στο 4 και αγοράζει με 1.

source: reporter.gr

Barclays: Υπερδιπλάσια κέρδη το 2009


Barclays: Υπερδιπλάσια κέρδη το 2009


Υπερδιπλάσια κέρδη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα εμφάνισε η Barclays το 2009 χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και στην πώληση μονάδας διαχείρισης ταμείων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Νο2 τράπεζα της Βρετανίας, τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 9,39 δισ. στερλίνες (14,8 δισ. δολάρια) από 4,38 δισ. στερλίνες το 2008, ξεπερνώντας τα 8,78 δισ. στερλίνες που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι.

Η κερδοφορία της τράπεζας δέχθηκε ώθηση από την πώληση της μονάδας Barclays Global Investors στην BlackRock τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς και από την πρόσληψη 700 ατόμων στην Barclays Capital προκειμένου να ενισχυθούν οι δραστηριότητές στην Ευρώπη και την Ασία.

source: naftemporiki

JPMorgan: Μεταβολές σε τιμές και συστάσεις για επτά τράπεζες


JPMorgan: Μεταβολές σε τιμές και συστάσεις για επτά τράπεζες


Στη μεταβολή των τιμών-στόχων για επτά ελληνικές τράπεζες προχωρά η JP Morgan σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2010. Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει top picks για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο την ΕΤΕ και την Κύπρου.

Ειδικότερα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση για τις Alpha Bank, ΑΤΕ, Κύπρου, Eurobank, ΤΤ, ΕΤΕ, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση για την Πειραιώς. Ταυτόχρονα η JP Morgan μειώνει τις τιμές-στόχους για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, με εξαίρεση της Τράπεζα Κύπρου.

Πιο αναλυτικά, η JP Morgan διατηρεί σύσταση «overweight» για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Eurobank μειώνοντας ωστόσο τις τιμές-στόχους σε 25 ευρώ από 36 ευρώ για την ΕΤΕ, σε 10 από 20 ευρώ για την Alpha και σε 7,60 από 16 ευρώ για την Eurobank. Για την Τράπεζα Κύπρου διατηρεί σύσταση «overweight» και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 6,80 ευρώ από 5 ευρώ.

Εξάλλου, ο οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση για την Πειραιώς σε «neutral» από «overweight» και δίνει νέα τιμή-στόχο τα 7,30 ευρώ, από 17 ευρώ προηγουμένως. Τέλος για τις Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διατηρεί σύσταση «underweight» και μειώνει τις τιμές-στόχους στο 1 ευρώ από 1,20 ευρώ και στα 3,5 ευρώ από 4 ευρώ αντίστοιχα.

source: capital.gr

Βουτιά εταιρικών κερδών και... φόρων


Βουτιά εταιρικών κερδών και... φόρων




Σταθεροποίηση παρουσίασαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του κράτους από άμεσους φόρους, με τις εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα να αντισταθμίζουν τη μεγάλη μείωση που φαίνεται να παρουσιάζουν οι εισροές εσόδων από εταιρικά κέρδη. Ανάσα στα κρατικά ταμεία δίνουν επίσης οι φόροι των μισθωτών αλλά και οι φόροι από τα ακίνητα.

Με βάση τα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα του κράτους από άμεσους φόρους μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 στα €228,5 εκ. έναντι €229,3 εκ. που ήταν πέρσι, σημειώνοντας μείωση €0,8 εκ. ή 0,4% σε σχέση με πέρσι.


Ανοικτή πληγή για τον κρατικό κορβανά ενδέχεται να αποδειχθούν φέτος τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο. Η κρίση άρχισε να γίνεται εμφανής στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων των εταιρειών που πλήρωσαν τον Ιανουάριο €17 εκ. ή 28,4 % λιγότερα σε φόρους, από ότι πέρσι.

Οριακή μείωση είχαν επίσης οι φόροι των αυτοεργοδοτούμενων.

Αντίθετα οι άλλες κατηγορίες φόρων παρουσίασαν αύξηση.

Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα αυξήθηκαν κατά 9,2% ή €10,3 εκ. στα €122,8 εκ. από €112,4 εκ.

Επίσης, τα έσοδα από τους φόρους των υπαλλήλων με αύξηση 7,2% ή €2,8 εκ. ανήλθαν στα €42,3 εκ. από €39,5 εκ. τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Ενθαρρυντική είναι και η αύξηση που παρατηρείται στη ροή εσόδων από τα ακίνητα.
Τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας ακινήτων κατά την πώλησή τους, αυξήθηκαν κατά 14,6% τον Ιανουάριο στα €4,8 εκ. από €4,2 εκ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η αύξηση στα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο είναι εννέα ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση στις πωλήσεις (+24%), ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η μείωση στις τιμές που παρατηρήθηκε το 2009, συνεχίζεται.

Πτώση κατέγραψαν τον Ιανουάριο και τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων και ΦΠΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 στα €145,3 εκ. έναντι €154,4 εκ. που ήταν πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 5,9% ή €9,1 εκ.

source: stockwatch.com.cy

JPMorgan: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά μονάδων της RBS



JPMorgan: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά μονάδων της RBS


Κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση μονάδων της RBS Sempra Commodities LLP εκτός της Β. Αμερικής έναντι 1,7 δισ. δολ. φέρεται να βρίσκεται η JPMorgan Chase & Co. σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία ενδεχομένως να ανακοινωθεί σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Royal Bank of Scotland Group Plc υποχρεώθηκε να πουλήσει τη συμμετοχή της στη Sempra από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των κυβερνητικών κεφαλαίων που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης σε οικονομικής βοήθεια.

source: capital.gr

Greek Britain?

Greek Britain?

How far is Britain from Greece? That's the question lurking behind British headlines in recent days. And the answer isn't 1,400 miles. We're talking finance here, not geography.

Watching the scenes in Athens, people understandably want to know whether there's any chance of the same happening here.

You'll be relieved to hear the answer: however bad things might be here, we really are a long way from being Greece.

Here's what we have in common with Greece: our budget deficit is more than 12% of GDP; our national savings rate is too low; and we've both recently won the chance to host the Olympics.

You may laugh, but for Greece, the cost of hosting the Olympics played a non-negligible part in putting it where it is today. Hopefully it won't play a big role in our financial future.

The low rate of national savings tells you that Britain - like Greece, and Portugal, and Spain, and Ireland - has a current-account deficit. We're a net borrower from the rest of the world, which means, at the margin, we're dependent on the rest of the world to fund a good portion of our government debt.

But if I tell you the magnitudes involved, I promise you'll feel better. Last year, Greece ran a current account deficit of more than 11% of GDP - the highest in the entire OECD. Portugal's was not much better: nearly 10%. Spain's was 5.3% of GDP. Compared to that lot, the UK's roughly 2.5% of GDP current-account gap looks rather small beer. And Ireland's was similar.

What's important about these figures is that the Club Med countries - I'm trying to avoid the word "Piigs" - went into this crisis with even deeper macroeconomic imbalances than we did. That ought to make our path out easier as well.

But of course, there's still our whopping budget deficit. That's not so different from Greece. It's also why we have been somewhat affected by the squalls on the Continent in the past few weeks: the spread on UK sovereign default swaps has been rising for all the "high-borrower" countries recently, even those which, like the UK, have relatively low stocks of debt.



But as the chart above shows, the speculators who bet on these instruments - as Robert Peston points out today, much of it is indeed speculation - these speculators are still distinguishing between the UK and the likes of Portugal and Spain. True, as I pointed out in a post late last year, this market is rating us more as a AA country than a AAA one. We have, to that extent, moved in Greece's direction. But there's a long way to go.

High borrowing matters short-term because you have to ask the bond markets for money more often. It matters medium-term because it pretty quickly adds to your stock of debt. But it is relevant how much debt you had to start off with. Britain started out with much smaller stock of debt as a share of GDP than Greece - it's now about 55% of GDP. In Greece, it's well over 110% (no point getting too precise, given the rate both of those figures are going up.)

But the two most important reasons to sleep more soundly tonight than the Greek prime minister are the average maturity of our debt, and the pound.

According to the Debt Management Office, the average maturity of UK sovereign debt is 14 years. In the US, it's about four years. In France and Germany it's six or seven. Greek debt has an average maturity of just under 8 years. As I mentioned yesterday, they have about 10% of their debt coming due in the next few months.

That makes an enormous difference to the amount of gilts we need to ask the debt markets to buy in a given year. It also means that even fairly large increases in funding costs will only have a gradual effect on the cost of servicing UK debt. That burden is still lower today, as a share of total spending, than it was for most of the 1980s and 1990s.

For Greece, debt servicing costs now account for just under 12% of GDP. In the UK, it's costing less than 3% of GDP.

You might be surprised to hear that Germany, France and Italy are all going to be issuing more sovereign debt on the markets in 2010 - even though our budget deficit, in absolute terms, is more than double the size of theirs. That is entirely because of the relative maturity of our debt.

Take Germany as an example: its budget deficit in 2010 will be about 140 billion euros, whereas ours will be about 190 billion. But because of the amount of debt it has coming to redemption, Fitch, the ratings agency, reckons that Germany will be looking to issue about 386 billon euros in new sovereign debt this year.

The estimate for France is 454 billion. Whereas the UK will be issuing a "mere" 279 billion. That is one reason why French CDS spreads have crept up a bit as well.

And then there's the final reason to feel a bit more cheerful: the pound. We may be talking about a currency crisis in the eurozone. But, arguably, a big part of the problem for Greece - at least from the standpoint of international investors - is that it can't have one. Its currency can't devalue independent of the rest of the eurozone.

As Michael Dicks pointed out in his recent contribution to the IFS Green Budget, if you're thinking only about the currency, we've already had our crisis. The pound fell further in 2008-9 than during any of the sterling "crises" of the 1960s and 1970s. Or the ERM.

We could face an uphill struggle exporting our way out of recession, especially when most of the rest of the world is trying to do the same thing. But a 25% devaluation is a good way to start.

We're facing some enormous challenges coming out of this crisis - fiscal and economic. Given the rate at which our debt is climbing, the clarity of politicians' commitment to bring down borrowing will be crucial to how we fare in the markets over the next year or two. But, you will be relieved to hear, the government - any government - will really have to work hard to turn us into Greece.


source: bbc
Share |