Tuesday, February 16, 2010

Υπό επιτήρηση μπαίνει η ελληνική οικονομία


Υπό επιτήρηση μπαίνει η ελληνική οικονομία


Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. θα απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω λήψη μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και μείωσης των δημοσίων δαπανών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ εντός του τρέχοντος έτους.



Επιπλέον, το Ecofin θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το τριετές ΠΣΑ και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(παρ. 4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Για τη σύσταση αυτή θα αποφασιστεί η δημοσίευσή της.



Κατά τη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα δώσει το στίγμα της πολιτικής στήριξης της αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών της περασμένης εβδομάδας.

Παράλληλα, εκτός από την Ελλάδα, το Συμβούλιο θα υιοθετήσει σύσταση, βάσει του άρθρου 126 (παρ.7), για τη Λιθουανία και τη Μάλτα, με την οποία διαπιστώνεται ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, όμως, οι χώρες αυτές είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά τους, και έτσι δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση του ελλείμματός τους κατά ένα έτος (νέα προθεσμία για τη Μάλτα είναι το 2011 και για τη Λιθουανία το 2012). Έως το 2012 θα δοθεί νέα προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και στη Ρουμανία, βάσει του άρθρου 126(παρ.7) και τη διαπίστωση ότι έχει ήδη λάβει αποτελεσματικά μέτρα.



Όσο για τις Ουγγαρία, Πολωνία και Λετονία, το Συμβούλιο θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα και ότι η αναπροσαρμογή των συστάσεων δεν είναι απαραίτητη. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να φέρουν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί.

«Απατώνται οι αγορές αν νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα»

Ο Jean-Claude Juncker προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, ότι «Οι αγορές απατώνται βαθύτατα εάν σκέφτονται ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τους τρόπους μελλοντικής βοήθειάς της. «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σφάλμα να συνεχίσουν οι αγορές να επιτίθενται στην Ελλάδα γιατί δεσμεύτηκε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα που τόσο η ίδια όσο και εμείς κρίνουμε αναγκαία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.



Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μέτρων που μπορεί να ληφθούν από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για να βοηθηθεί, εάν κριθεί αναγκαίο, η Ελλάδα και διαβεβαίωσε για την οικονομική σταθερότητα της ζώνης. «Δεν επιθυμούμε να εκφραστούμε σήμερα δημοσίως για τα μέτρα που ξεκινούμε» υπογράμμισε, «ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να τα συζητήσουμε δημοσίως». «Οι Έλληνες δεν πρέπει να σκεφτούν ότι θα αφεθούν στη βουλιμία των αγορών», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ ενώ τέλος ανέφερε ότι είναι «πολύ εντυπωσιασμένος από την ελληνική δύναμη αντίδρασης».

Eurogroup: Έτοιμη για πρόσθετα μέτρα η Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε ότι, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ευρωζώνης, οι αρχηγοί των κρατών θα υλοποιήσουν τη σχετική δέσμευσή τους.



Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι, ως τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο θα πρέπει να ανακοινώσει ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων.



Ο Jean-Claude Juncker ανέφερε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση που σημειωθεί διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, το Eurogroup, μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου κατά τη συνεδρίαση για το πρόβλημά του στο Ecofin.



Ο κ. Juncker ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα ΙΧ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του ΠΣΑ, οι οποίοι συνδέονται είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.



Σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ο κ. Juncker τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και τόνισε ότι αν και όταν χρειαστεί θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης. «Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Juncker και συμπλήρωσε ότι «οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος που επιτίθενται στην Ελλάδα και σφάλουν αν πιστεύουν ότι θα την παγιδέψουν».



Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον τρόπο που αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξουν κουράγιο.

Πιέσεις

Ορισμένες χώρες, η Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης να λάβει η κυβέρνηση της Ελλάδας τώρα πρόσθετα μέτρα θεωρώντας ότι τα υπάρχοντα δεν επαρκούν για την τήρηση του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Μάλιστα, ο νέος Eπίτροπος Olli Rehn δήλωσε ευθέως ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία άρχισαν πλέον να συγκεκριμενοποιούνται, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πρόσθετα μέτρα ζήτησαν επίσης οι υπουργοί Oικονομικών των χωρών που επηρεάζονται άμεσα από τη Γερμανία και κινούνται στην ίδια λογική της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, δηλαδή η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία.



Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο μέτωπο χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία, το Νότο της ευρωζώνης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα), καθώς επίσης το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τώρα πρόσθετα μέτρα.



Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε στους εταίρους ότι εάν η κυβέρνηση ανακοινώσει τώρα πρόσθετα μέτρα θα έστελνε αρνητικό μήνυμα ακόμη και στις αγορές. Διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι εάν στα μέσα Μαρτίου καταγραφεί η παραμικρή απόκλιση, τότε θα λάβει μέτρα. Εκείνο που προέχει, ανέφερε, είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εξειδίκευση της σχετικής πολιτικής δέσμευσης που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

source: politis.com.cy

No comments:

Share |