Wednesday, November 11, 2009
Φόροι στα ακίνητα λόγω κρίσης
Φόροι στα ακίνητα λόγω κρίσης
Σε επιπρόσθετη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της δημοσιονομικής στενότητας και περιορισμό των ελλειμμάτων. Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, περιλαμβάνουν την εισαγωγή νέων φορολογιών στα ακίνητα αλλά και την αύξηση των υφιστάμενων, με στόχο την ενίσχυση της εισοδηματικής βάσης και της αναπτυξιακής υποδομής του κράτους.
Ένα από τα μέτρα που φαίνεται να κυοφορείται στα ανώτερα κυβερνητικά δώματα είναι η επανεκτίμηση των ακίνητων αξιών για σκοπούς φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας. Το μέτρο αυτό περιλήφθηκε στη λίστα των μεσοπρόθεσμων ενεργειών που ανέλυσε χθες το επιτελείο του ΑΚΕΛ και φαίνεται να έχει γενικότερη αποδοχή στην κυβέρνηση. Πριν από μία βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ της ιδέας αύξησης της φορολογίας περιουσίας, που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων ετησίως και υπολογίζεται βάσει της τρέχουσας αξίας του ακινήτου με τιμές του 1980. Η φορολογία είναι μόλις 0,4% για μεγάλες περιουσίες δημιουργώντας αρκετό περιθώριο στην κυβέρνηση για αύξηση της.
Στους στόχους του ΑΚΕΛ είναι κυρίως τα αναξιοποίητα οικόπεδα σε οικιστικές ζώνες, τα οποία υπερβαίνουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους. Όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, το κόμμα του επιθυμεί την επιβολή αυξημένης φορολογίας στα συγκεκριμένα ακίνητα για ενθάρρυνση της αξιοποίησης τους. Παρόμοιες προτάσεις είχαν γίνει και επί της κυβέρνησης Παπαδόπουλου, έμειναν όμως στα συρτάρια την τελευταία διετία λόγω άλλων προτεραιοτήτων.
Σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, το ΑΚΕΛ προτείνει επίσης στην κυβέρνηση την επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην πώληση μετοχών ιθύνουσας εταιρείας που κατέχει ακίνητα.
Άρση απορρήτου για πάταξη φοροδιαφυγής
Πέραν της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων με αυξημένες φορολογίες στα ακίνητα, το ΑΚΕΛ εισηγείται επίσης αυστηρά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Από αυτά ξεχωρίζει η πρόταση για άρση του τραπεζικού απορρήτου φορολογικών κατοίκων Κύπρου.
Το κόμμα εισηγείται επίσης τη δημιουργία κοινού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) που να συνδέει το φόρο εισοδήματος - ΦΠΑ και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως εκείνο που απαιτείται είναι η διεξαγωγή πιο συχνών επιτόπιων ελέγχων, η καθολική εφαρμογή του συστήματος των ταμειακών μηχανών και η εισαγωγή αυστηρότερων ποινών για όσους δεν συμμορφώνονται.
Από την τσιμπίδα του φόρου, εκτιμά το ΑΚΕΛ, δεν πρέπει να ξεφεύγει ούτε η Εκκλησία. Το ΑΚΕΛ εισηγείται την καταβολή φορολογίας που απορρέει από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων αλλά και της εκμετάλλευσης ακίνητης ιδιοκτησίας.
Πέραν της πάταξης της φοροδιαφυγής, το κόμμα εισηγείται επίσης την ενίσχυση των προσπαθειών για είσπραξη του €0,5 δισ. που έχουν συσσωρευτεί σε καθυστερημένους και ανείσπρακτους φόρους.
Περικοπές λειτουργικών δαπανών
Σε ότι αφορά τις δαπάνες, το ΑΚΕΛ εστιάζει κυρίως την προσοχή του στις λειτουργικές δαπάνες και εισηγείται δραστικές περικοπές υπερωριών στις απόλυτα αναγκαίες, ταξιδιών στο εξωτερικό, αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών και μελετών και κατανάλωσης ενέργειας από το δημόσιο.
Νυστέρι εισηγείται το ΑΚΕΛ και στις δαπάνες για την άμυνα, ενώ προτείνει παράλληλα μορατόριουμ σε νέες προσλήψεις μονίμων και εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, εκτός σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, όπου είναι απαραίτητοι.
Σε σχέση με τις αναπτυξιακές δαπάνες, το ΑΚΕΛ, είπε χθες ο κ. Ευαγόρου, δεν ασπάζεται σκέψεις για περικοπές σε αναπτυξιακά προγράμματα, προσθέτοντας πως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι η ιεράρχησή τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών ως προς την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση.
Και στο βάθος… δημόσιο
Από τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ δεν έλειψε και το δημόσιο. Μεσοπρόθεσμα, το ΑΚΕΛ εισηγείται τον εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση και τη μηχανογράφηση στη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και την εισαγωγή σε μεγαλύτερη έκταση της εναλλαξιμότητας. Προτείνει επίσης όπως μελετηθεί η μεταφορά υπηρεσιών από υπουργείο σε υπουργείο, από ημικρατικούς οργανισμούς σε υπουργεία αλλά και πιθανή συγχώνευση υπηρεσιών.
Παράλληλα, μεσοπρόθεσμα, το ΑΚΕΛ εισηγείται την εισαγωγή Σχεδίου Ευδόκιμης Αφυπηρέτησης στο δημόσιο και κατάργηση θέσεων εκεί όπου κρίνεται ότι επιβάλλεται, βελτίωση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με την υιοθέτηση νέων μετρήσιμων μεθόδων ελέγχου, αξιολόγησης και παροχής κινήτρων.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, δεν παρέλειψε να τονίσει χθες ότι προτεραιότητα για το κόμμα έχει η ανάπτυξη και όχι η δημοσιονομική εξυγίανση.
«Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι, η συνταγή για έξοδο από την κρίση περνά μέσα από την ανάπτυξη. Αυτό μεταφράζεται σε ψηλότερο βαθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών προϋπολογισμών από τη μια και ακόμα περισσότερες δαπάνες με έργα από την άλλη», ανέφερε χθες.
Επίσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αν οι πρόσθετες δαπάνες για έργα ανάπτυξης οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος και αν αυτό μεταφράζεται σε επιτήρηση της οικονομίας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμείς δεν θεωρούμε ότι αυτό συνιστά τόσο σοβαρό πρόβλημα».
stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment