Thursday, December 22, 2011
Φόβοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ευρωζώνης το 2012 – Στο επίκεντρο Κύπρος, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία
Φόβοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ευρωζώνης το 2012 – Στο επίκεντρο Κύπρος, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία
Την ώρα που οι διεθνείς αγορές παραμένουν με γυρισμένη την πλάτη σε όλα σχεδόν τα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη, οι ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων για το 2012 φαίνεται ότι προκαλούν νέες ανησυχίες σχετικά με αν τελικά καλυφθούν ή υπάρξει κάποιο… ατύχημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κύπρος, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία εμφανίζουν το 2012 τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες από όλες σχεδόν τις χώρες της Ζώνης. Μάλιστα, σε αυτό ακριβώς το σημείο βασίζονται και οι αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την Κύπρο, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, για να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειάζεται ποσά ίσα με το 29% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών ομολόγων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που εξέδωσε η Κύπρος για τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών, που αντιστοιχούν με το 12% του κυπριακού ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση ποντάρει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που θα περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ενδεχομένως να επιτρέψει στην Κύπρο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η Κύπρος έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο Ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να παραχωρείται από το Φεβρουάριο με ευνοϊκό επιτόκιο 4,5%, για πέντε χρόνια.
Με το Ρωσικό δάνειο, η Κύπρος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012 και αναμένεται να στηριχθεί για το υπόλοιπο σε ημικρατικούς οργανισμούς – όπως έγινε και στη χθεσινή εγχώρια έκδοση τριετών ομολόγων.
Αναλυτικά οι ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το 2012 σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι οι εξής:
Χωρα % του ΑΕΠ
Κύπρος 29
Ελλάδα 24
Ιταλία 21
Βέλγιο 18
Ισπανία 17,5
Γαλλία 16,5
Πορτογαλία 15,5
Γερμανία 14,5
Μάλτα 13
Ολλανδία 12,5
Ιρλανδία 12
Αυστρία 9,5
Σλοβακία 9,5
Σλοβενία 8,5
Φινλανδία 8
Εσθονία 2
Λουξεμβούργο 1,5
source: bankingnews.gr
ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης leading indicators
ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης leading indicators
Σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων το Νοέμβριο υποδεικνύονται ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Conference Board.
Ειδικότερα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα μετά το άλμα του 0,9% που σημείωσε τον Οκτώβριο. Ήταν η έβδομη διαδοχική άνοδος του δείκτη.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,3% του δείκτη.
source: capital.gr
Κατά 0,6% αναπτύχθηκε η Βρετανία το Q3
Κατά 0,6% αναπτύχθηκε η Βρετανία το Q3
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της Βρετανίας στο 0,6% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Παράλληλα, όμως αναθεωρήθηκαν πτωτικά τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης δευτέρου τριμήνου. Η βρετανική στατιστική υπηρεσία εκτιμά πλέον ότι το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Γηραιάς Αλβιόνας έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο έναντι αρχικής εκτίμησης για οριακή ανάπτυξη 0,1%.
source: euro2day.gr
"Βουτιά" για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές
"Βουτιά" για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές κατέρρευσαν κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Η κρίση χρεών και η αστάθεια της αγοράς έβαλαν φρένο στις επιχειρηματικές συμφωνίες και στις πωλήσεις μετοχών, ωθώντας τις προμήθειες επενδυτικών συναλλαγών στην Ευρώπη στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Οι εξαγορές και τις συγχωνεύσεις (Μ&Α) του δ’ τριμήνου υποχώρησαν 32% στα 375,3 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με 41% πτώση στην Ευρώπη. Το 2010 η παγκόσμια δραστηριότητα Μ&Α είχε καταγράψει άνοδο μόλις 3,3%.
Οι προμήθειες επενδυτικών συναλλαγών υποχώρησαν 8% στα 72,6 δισ. δολάρια για το 2011 έναντι του 2010 σε διεθνές επίπεδο. Στην Ευρώπη οι προμήθειες έφτασαν τα 2,57 δισ. δολάρια, καταγράφοντας το χειρότερο τρίμηνο από τότε που άρχισε να καταγράφει στοιχεία το Reuters, το 2000.
«Η προοπτική για το 2012 είναι δυαδική. Είτε θα σταθεροποιήσουμε την ευρωπαϊκή σφαίρα και θα κινηθούμε μπροστά είτε θα χτυπήσουμε την κρίση και θα έχουμε μια νέα πτώση», δήλωσε ο Paul Parker, επικεφαλής της παγκόσμιας M& Aτης Barclays Capital. «Προς το παρόν, όσο περισσότερο απομακρύνεστε από την Ευρώπη τόσο καλύτερα αισθάνεστε αλλά οι αγορές εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά συνυφασμένες», πρόσθεσε.
source: euro2day.gr
Moody΄s: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της Toyota
Moody΄s: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της Toyota
Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota η Moody΄s από σταθερό προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Aa3 της εταιρείας.
Η αλλαγή στο outlook αντανακλά την πιθανότητα η ανάκαμψη στην κερδοφορία της Toyota να είναι πιο παρατεταμένη σε σχέση με τις εκτιμήσεις λόγω της σημαντικής έκθεσης της εταιρείας στο ισχυρό γεν, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Moody΄s.
source: capital.gr
S&P: Υποβάθμισε σε "junk" την Ουγγαρία
S&P: Υποβάθμισε σε "junk" την Ουγγαρία
Η S&P υποβάθμισε την Τετάρτη την αξιολόγηση της Ουγγαρίας σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- , με αρνητικό outlook.
Παράλληλα, υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-.
Σημειώνεται ότι στις 25 Νοεμβρίου η Moody’s είχε τοποθετήσει την Ουγγαρία στην κατηγορία "junk".
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η S&P, αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την χαμηλή αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών στην Ουγγαρία, η οποία δημιουργεί προβλήματα στους επενδυτές και στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις και τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας, παραβιάζουν την ανεξαρτησία θεσμών όπως της Κεντρικής Τράπεζας, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα τους.
Τονίζει ακόμα ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ουγγαρίας επιδεινώνεται και από την χειροτέρευση της συνολικής εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας.
Η S&P αναφέρει στην ανακοίνωση ότι τοποθετεί στην κατηγορία "3" τον συντελεστή ανάκτησης κεφαλαίου, που σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας αναμένεται να ανακτηθεί το 50% με 70% του κεφαλαίου.
source: euro2day.gr
ΕΚΤ: Ποσοτική χαλάρωση από την... πίσω πόρτα
ΕΚΤ: Ποσοτική χαλάρωση από την... πίσω πόρτα
Εάν η λύση στην κρίση της ευρωζώνης ήταν ένα τείχος ρευστότητας, τότε αυτό ακριβώς έπραξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Περισσότερες από 500 τράπεζες δανείστηκαν συνολικά 489 δισ. ευρώ σε τριετή δάνεια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Είναι η μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας στην Ιστορία της ΕΚΤ.
Υπό την προεδρία του Mario Draghi, η ΕΚΤ έχει αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις για πιο επιθετική παρέμβαση στην αγορά κρατικών ομολόγων. Αντιθέτως, επέλεξε να διοχετεύσει κεφάλαια στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ελπίζοντας ότι έτσι θα πετύχει τρεις στόχους: να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο κατάρρευσης τραπεζών, να αποτρέψει την πιστωτική κρίση που θα βύθιζε σε βαθιά ύφεση την ευρωζώνη και να μειώσει τις πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.
«Τη γενναιότητα την επέδειξαν οι τράπεζες, αλλά το δυσθεώρητο ύψος των δανείων από την ΕΚΤ είναι κάπως ειρωνικό, αν αναλογιστεί κανείς όλη τη φασαρία που έγινε για να αγοράσει λίγα παραπάνω κρατικά ομόλογα», αναφέρει ο Erik Nielsen, επικεφαλής ανάλυσης της Unicredit.
Θα πετύχει το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας; Το μεγαλύτερο μέρος των 489 δισ. ευρώ είναι δάνεια που μετατράπηκαν από βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα. Ουσιαστικά, νέα ρευστότητα είναι μόνο τα 190 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ, όμως, ελπίζει ότι ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας των δανείων θα αλλάξει πολύ τα πράγματα γιατί θα δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη ασφάλεια και θα επιτρέψει να σκεφτούν πιο στρατηγικά.
Αρχικά, εκείνες μπορεί να αποθέσουν αυτά τα κεφάλαια στην ΕΚΤ. Από τις αρχές του επόμενου έτους, όμως, πιστεύεται ότι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον, χαμηλού κόστους, δανεισμό για να αναχρηματοδοτήσουν τραπεζικά ομόλογα ύψους 230 δισ. ευρώ που λήγουν το πρώτο τρίμηνο - ειδικότερα οι τράπεζες εκείνες που είναι αποκλεισμένες από τις αγορές ή δεν θέλουν να πληρώσουν τα ακριβά επιτόκια που ζητούν οι ανήσυχοι επενδυτές.
Ο κ. Draghi προειδοποίησε το ευρωκοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι «οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων είναι πολύ-πολύ σημαντικές, αλλά όχι πρωτοφανείς». Εάν η ΕΚΤ δεν προχωρούσε σε αυτήν την κίνηση, οι τράπεζες θα μείωναν τις τοποθετήσεις τους, φοβούνταν οι περισσότεροι, κλείνοντας παράλληλα τη στρόφιγγα της πίστωσης στην πραγματική οικονομία.
Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους, σταδιακά θα ανακάμψει και η προθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Ο Gilles Moec, οικονομικός αναλυτής της Deutsche Bank, δηλώνει ότι η προηγούμενη επιχείρηση ρευστότητας της ΕΚΤ -οι οποία παρείχε στις τράπεζες το 2009 συνολικά 442 δισ. ευρώ σε μονοετή δάνεια- συνέβαλε στην αύξηση της πίστωσης τον επόμενο χρόνο.
Προειδοποιεί, όμως, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσο αντίκτυπο. «Η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012», δηλώνει.
Οι τράπεζες δεσμεύονται από τους αυστηρότερους κανόνες, ενώ η ύφεση σε πολλές χώρες της ευρωζώνης θα μειώσει τη ζήτηση για δάνεια από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Διευκολύνοντας την κατάσταση για τον τραπεζικό κλάδο, το τείχος ρευστότητας από την ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει κάπως και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης.
Τα αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερα σε χώρες -όπως η Ισπανία και η Ιταλία- όπου τα προβλήματα προκλήθηκαν επειδή οι τράπεζες συνάντησαν δυσκολίες και όχι από τον αδύναμο έλεγχο των δημοσιονομικών.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Christian Noyer πρότειναν να επανεπενδυθούν τα δάνεια από την ΕΚΤ σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων - αυτό ισοδυναμεί με ποσοτική χαλάρωση από... την πίσω πόρτα. Ο κ. Noyer περιέγραψε τη δράση της ΕΚΤ σαν το μεγάλο μπαζούκα.
«Δεν πρόκειται για ποσοτική χαλάρωση με τη στενή έννοια του όρου, παρ' όλα αυτά ο αντίκτυπος στην αγορά δεν θα είναι αμελητέος», υποστηρίζει ο Stephane Deo, οικονομικός αναλυτής της UBS.
Άλλοι είναι πιο δύσπιστοι. Μέχρι πρότινος, το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών ήταν η μαζική φυγή από τα ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσαν την έκθεσή τους στην περιφέρεια από 497 δισ. ευρώ σε 455 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Ακόμη και το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το πόσα κεφάλαια από τα δάνεια των 442 δισ. ευρώ της ΕΚΤ κατέληξαν σε αγορές κρατικών ομολόγων.
Αυτήν τη φορά, η ΕΚΤ δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού ως προς την κρίση της ευρωζώνης. Ο Nick Matthews, οικονομικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland, επισημαίνει ότι «ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πλέγμα τραπεζών-κρατών».
Οι πολιτικοί της ευρωζώνης έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν ώστε να ανακάμψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ΕΚΤ, όμως, ελπίζει ότι κατάφερε να γείρει λίγο το κλίμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
source: euro2day.gr
Προς ιδιωτικοποίηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Προς ιδιωτικοποίηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Η κυπριακή κυβέρνηση προχωράει τη δέσμευση που έχει λάβει το περασμένο καλοκαίρι για ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο Stockwatch.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κίκης Καζαμίας, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την υλοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι, για μετοχοποίηση σε πρώτο στάδιο του ΧΑΚ και σε δεύτερο στάδιο την ιδιωτικοποίηση του.
«Σε πρώτο πλάνο ο μοναδικός μέτοχος θα είναι 100% το κράτος αλλά σταδιακά θα προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση», επισήμανε ο κ. Καζαμίας, σημειώνοντας ότι το ΧΑΚ είναι το μόνο χρηματιστήριο της Ευρώπης που διέπεται από κρατικό καθεστώς.
Ο κ. Καζαμίας υπενθύμισε ότι «όταν δημιουργήθηκε το ΧΑΚ δεν υπήρχε η ασφαλιστική δικλίδα σωστής εποπτείας γι’ αυτό η βουλή θεώρησε σκόπιμο να υπάρχει η κρατική παρέμβαση».
«Σήμερα που υπάρχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», επεσήμανε, «η οποία κάνει πολύ σωστά τη δουλειά της, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απόφασης, την οποία θα κοινοποιήσουμε σήμερα κιόλας στην ΕΚ με τη διαβεβαίωση ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων».
source: capital.gr
Επιταχύνεται η διολίσθηση τιμών ακινήτων
Επιταχύνεται η διολίσθηση τιμών ακινήτων
Μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη καταγράφει η κυπριακή αγορά οικιστικών ακινήτων το 2011, χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία (-11,8%) και την Ισπανία (-5,5%) όπου είχαν παρατηρηθεί έντονες αυξήσεις τιμών πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο ρυθμός μείωσης των τιμών στα οικιστικά ακίνητα στην Κύπρο επιταχύνεται.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η μείωση των τιμών έφθασε το 4,9% και ήταν σχεδόν διπλάσια από τη μείωση που παρατηρήθηκε ολόκληρο το 2010.
Είναι επίσης μεγαλύτερη από τη μείωση που παρατηρήθηκε το 2009, όταν οι τιμές άρχισαν να πιέζονται λόγω της ύφεσης.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν φυσιολογική τη διόρθωση των τιμών και αναμένουν ότι θα συνεχιστεί, λόγω της ρευστοτικής κατάστασης που υπάρχει στην αγορά αλλά και του γενικότερου κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές είχαν αυξηθεί πολύ σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και τώρα παρατηρείται διόρθωση.
Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές στην Κύπρο είχαν αυξηθεί κατά 132% μεταξύ 2002 και του τρίτου τριμήνου του 2008, παρουσιάζοντας μέση ετήσια αύξηση 14,8%.
Έκτοτε οι τιμές των οικιστικών μονάδων παρουσιάζουν μικρή αλλά παρατεταμένη πτώση.
Η ΚΤ αποδίδει το «μπουμ» που είχαν παρουσιάσει οι τιμές των ακινήτων στην αυξημένη εισροή μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια που δημιούργησαν πρόσθετες στεγαστικές ανάγκες, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό.
Στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο, η ΚΤ αποδίδει επίσης το «μπουμ» στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που επικρατούσε πριν την κρίση.
Οι αλλαγές σε αυτές τις συνθήκες αναμένεται να συνεχίσουν να πιέζουν την αγορά ακινήτων, ιδίως η μείωση της εξωγενούς ζήτησης.
Όπως αναφέρει η ΚΤ, δεδομένης της σημαντικής μείωσης της εξωτερικής ζήτησης λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η γενική εφορία αντικαταστάθηκε με μειωμένη ζήτηση και ως εκ τούτου ακολούθησαν μειώσεις στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2009-2010.
Λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται η ΚΤ εκτιμά ότι τόσο η οικοδομική δραστηριότητα όσο και ο τομέας των ακινήτων θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ύφεση, και πως η πτώση τιμών θα συνεχιστεί.
Τα στοιχεία της ΕΚΤ αναδεικνύουν πάντως τις σημαντικές διαφορές που παρουσιάζει η αγορά οικιστικών ακινήτων στην ευρωζώνη. Στην Ιρλανδία παρουσιάζεται διψήφια και παρατεταμένη διόρθωση στις τιμές, ενώ μεγάλες διορθώσεις παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Σλοβακία και στην Εσθονία.
Στην Ισπανία η διόρθωση δείχνει να είναι ήπια, όπως και στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γαλλίας όπου οι τιμές αυξάνονται φέτος με ρυθμό 9%.
source: stockwatch.com.cy
Fitch: Προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση των ΗΠΑ
Fitch: Προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση των ΗΠΑ
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση έως τα τέλη του 2013 τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Τον περασμένο μήνα, ο οίκος αναθεώρησε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική των ΗΠΑ, διατηρώντας ωστόσο την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ».
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Posts (Atom)