Friday, March 12, 2010

Απώλειες 1% για το αργό


Απώλειες 1% για το αργό

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημιούργησε ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού έκλεισαν στα 81,24 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 1%. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό έκλεισε με απώλειες 0,4%.
Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το μήνα Μάρτη, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/University of Michigan βρέθηκε στις 72,5 μονάδες από 73,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 74 μονάδες.

Αμετάβλητες διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 και 2010 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι το πρόσφατο «ξέσπασμα» λόγω του παγετού δεν ήταν αρκετό για να την αναγκάσει να αναβαθμίσει τις προβλέψεις για τη ζήτηση του πρώτου τριμήνου. Αναλυτικά, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 84,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2009, σημειώνοντας πτώση 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ για το 2010, η ΙΕΑ αναμένει να διαμορφωθούν στα 84,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας άνοδο 1,7%.

source: reporter.gr

Πτωτικά ο χρυσός- Στο 2,4% οι εβδομαδιαίες απώλειες


Πτωτικά ο χρυσός- Στο 2,4% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έκαμψε τις ανησυχίες για τις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες οδηγούν τους επενδυτές στις αγορές εμπορευμάτων για προστασία των κεφαλαίων τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.101,70 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 0,6%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός έκλεισε με απώλειες 2,4%. Μετά το δίμηνο ράλι που είχε σημειώσει πριν την έναρξη του νέου έτους και του είχε προσφέρει 100 δολάρια στην τιμή του, ο χρυσός έχει κατάφερε να κρατήσει μόνο το ημυσι των κερδών του.
Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το μήνα Μάρτη, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/University of Michigan βρέθηκε στις 72,5 μονάδες από 73,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 74 μονάδες.

source: reporter.gr

Και η Goldman «κατεβάζει» το ευρώ στο 1 έναντι του δολαρίου!


Και η Goldman «κατεβάζει» το ευρώ στο 1 έναντι του δολαρίου!

Δεν είναι μόνο το περίφημο και πολυσυζητημένο δείπνο-ιδεών των κορυφαίων hedge funds, που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα, και που είχε στη λίστα των θεμάτων προς συζήτηση, την κατάρρευση του ευρώ μέχρι και το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, τώρα και η Goldman Sachs προειδοποιεί για ανάλογη ευρω-καταστροφή.



Σε νέα έκθεσή της, την οποία υπογράφει ο κορυφαίος αναλυτής Erik Nielsen, και στην οποία προειδοποιεί όταν πρέπει να δοθεί τέλος στο σορτάρισμα της στερλίνας, καθώς η Βρετανία είναι σε πολύ καλύτερη θέση απέναντι στην οικονομική ανάκαμψη, από ότι η Ευρώπη, τονίζει ότι το ευρώ θα συνεχίσει στην οδό της κάθετης πτώσης,

Οπως σημειώνει, η στερλίνα θα βρεθεί στο 1,73 έναντι του δολαρίου μέσα στους επόμενους έξι (μόνο) μήνες, λόγω της σημαντικής βελτίωσης που θα σημειώσει η βρετανική οικονομία, ενώ το ευρώ πιθανότατα θα βρεθεί στο 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητα τα επιχειρηματικά αποθέματα τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Αμετάβλητα τα επιχειρηματικά αποθέματα τον Ιανουάριο

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιχειρηματικά αποθέματα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, και συγκεκριμένα στα 1,310 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Οι οικονομολόγοι είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι τα αποθέματα θα ήταν υψηλότερα κατά 0,1%. Τα μεγέθη του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν και έδειξαν πτώση κατά 0,3% από την κατά 0,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Παράλληλα, οι πωλήσεις τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν κατά 0,6%, ενώ το Δεκέμβριο είχαν εμφανίσει αύξηση 1%. Το ποσοστό αποθεμάτων/πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 1,25 από 1,26 το Δεκέμβριο και 1,46 τον Ιανουάριο του 2009.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέα πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


ΗΠΑ: Νέα πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


Πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Μάρτιο σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan υποχώρησε στις 72,5 από 73,7 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 73,8 μονάδες.

source: capital.gr

British Airways: Σε απεργίες προχωρά το πλήρωμα καμπίνας


British Airways: Σε απεργίες προχωρά το πλήρωμα καμπίνας


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Απεργίες αργότερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε η ένωση που εκπροσωπεί το πλήρωμα καμπίνας της British Airways PLC (BAY.LN), έπειτα από την αποτυχημένη έκβαση των συζητήσεων μεταξύ της εταιρείας και της ένωσης για τις αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές.

Η Unite, η εργατική ένωση των πληρωμάτων καμπίνας, ανέφερε πως τα μέλη της θα προχωρήσουν σε τριήμερη απεργία στις 20 Μαρτίου και σε τετραήμερη στις 27 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή φαίνεται πως θα αποτρέψει τους επιβάτες να προτιμήσουν την ΒΑ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο και ενδεχομένως και στο μέλλον, κάτι που θα προστεθεί στα υπάρχοντα προβλήματα της εταιρείας.

Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο και για το τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές προ φόρων 50 εκατ. λιρών από ζημιές 122 εκατ. λιρών ένα χρόνο νωρίτερα.

Η απεργία αυτή είναι η πρώτη για το διευθύνων σύμβουλο Willie Walsh, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του το 2005.

source: capital.gr

Citi: "Βλέπει" κίνδυνο για μαζικές διασώσεις τραπεζών στην Κίνα


Citi: "Βλέπει" κίνδυνο για μαζικές διασώσεις τραπεζών στην Κίνα

Σε μία τεράστια προσπάθεια διάσωσης του τραπεζικού κλάδου είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup και του καθηγητή του πανεπιστημίου Nortwestern, Victor Shih, καθώς έχουν χορηγηθεί υπέρογκα ποσά σε τοπικές κυβερνήσεις για projects αμφιβόλου ποιότητας, στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου προγράμματος ενίσχυσης που εφαρμόστηκε το 2008.

Πιο αναλυτικά, ο Shen Minggao, επικεφαλής αναλυτής της Citigroup για την Κίνα παραθέτει σε σημερινή του ανάλυση το «χειρότερο σενάριο» στο οποίο κάνει λόγο για ζημιές από χορηγήσεις σε κρατικά επενδυτικά οχήματα της τάξης των 2,4 τρισ. γουάν (350 δισ. δολάρια) έως το 2011.

«Η πιο πιθανή περίπτωση είναι η κινεζική κυβέρνηση να σχεδιάσει μία τεράστια διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου», τόνισε ο καθηγητής Victor Shih, μετά από μήνες ερευνών για το δανεισμό περίπου 8.000 τοπικών κυβερνητικών εταιρειών.

Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν αυτή την εβδομάδα να περιορίσουν το ρίσκο που προκύπτει από τα επενδυτικά οχήματα, τα οποία παρακάμπτουν τους περιορισμούς που υφίστανται στο δανεισμό των τοπικών κυβερνήσεων, με σκοπό να διοχετεύσουν χρήματα σε έργα ενίσχυσης της οικονομίας.

Ο Shen της Citigroup τόνισε ότι οι αρχές ενδέχεται να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική χαλαρή για περισσότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα ακίνητα και την περαιτέρω ενίσχυση της υπερπαραγωγής, με σκοπό να αποφύγουν την συρρίκνωση των επενδυτικών οχημάτων που θα οδηγούσε σε επισφαλή δάνεια και διασώσεις τραπεζών.

«Ο κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός ή οι φούσκες στην αγορά ακινήτων να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει την στήριξή της στις τοπικές αρχές πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο», σημείωσε ο Shen. Επίσης, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του Shen, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εμπορικών τραπεζών προς επενδυτικά οχήματα θα φτάσουν στο 20% το 2011, καθώς οι εν λόγω τράπεζες δεν χορηγούσαν δάνεια βάσει της ποιότητας των projects αλλά λόγω των κυβερνητικών εγγυήσεων.

source: capital.gr

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου


Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble επανέλαβε την έκκληση του για αυστηρές κυρώσεις που θα μπορούσαν να φτάνουν μέχρι την αποβολή από τη ζώνη του ευρώ για τις χώρες που επανειλημμένα παραβιάζουν τους κανονισμούς του συμφώνου σταθερότητας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξη του στην ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με στόχο την παροχή βοήθειας προς τις χώρες με ιδιαίτερα υψηλά ελλείμματα, με την προϋπόθεση ο δανεισμός να χορηγείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

"Στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος βρεθεί να μην μπορεί να προχωρήσει σε δημοσιονομική σύσφιξη ή να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα του, η χώρα αυτή θα πρέπει ως έσχατη λύση, να βγει από τη νομισματική ένωση", αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times ο Schaeuble.

Εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξη του σε ένα έκτακτο μηχανισμό πιστωτικής διευκόλυνσης, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του στην προσφυγή μελών της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Θα πρέπει να περιλαμβάνονται αυστηροί όροι ώστε η ανάληψη βοήθειας να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις όταν απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητας της ζώνης του ευρώ", αναφέρει στο άρθρο του.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Η Janet Yellen υποψήφια για την αντιπροεδρία της Fed


ΗΠΑ: Η Janet Yellen υποψήφια για την αντιπροεδρία της Fed

Η Janet Yellen, επικεφαλής της Federal Reserve Bank of San Francisco, φέρεται να είναι η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Barack Obama για τη θέση του αντιπρόεδρου της Fed, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η Yellen, 63 ετών, θα αντικαταστήσει τον Donald Kohn ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να αποχωρήσει από την αμερικανική κεντρική τράπεζα στις 23 Ιουνίου.

source: capital.gr

Μεξικανός ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes


Μεξικανός ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes

Στην 88η θέση με περιουσία 7,7 δισ. δολαρίων συναντούμε τον 65χρονο Τζον Φρέντρικσεν (φωτογραφία), κάτοχο κυπριακής υπηκοότητας.Νέα Υόρκη: Την ετήσια λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο έδωσε στη δημοσιότητα χθες το περιοδικό Forbes. Είναι η πρώτη φορά από το 1994 που την κορυφή της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους δεν κατακτά ένας κάτοικος των ΗΠΑ, αλλά ένας Μεξικανός. Πρόκειται για τον μεγιστάνα των Τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, που άφησε στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, τον δημιουργό της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με περιουσία σχεδόν 53 δισ. δολάρια, και τον Γουόρεν Μπάφετ, με 43 δισ. δολάρια.

Ο Σλιμ ξεπέρασε τον Γκέιτς μόλις με 53,5 δισ. δολάρια, αφού η περιουσία του αυξήθηκε κατά 18,5 δισ. Ωστόσο, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι «χτυπά» ακόμα και τους κροίσους, αφού 332 ονόματα βρέθηκαν εκτός της λίστας φέτος, που συνολικά περιλαμβάνει 1.011 ανθρώπους.

Στην 88η θέση με περιουσία 7,7 δισ. δολαρίων συναντούμε τον 65χρονο Τζον Φρέντρικσεν (φωτογραφία), κάτοχο κυπριακής υπηκοότητας. Ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, νορβηγικής καταγωγής, κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του από την οικονομική κρίση και να παραμείνει στην κορυφή του κλάδου μεταφοράς πετρελαίου. Πέραν των εταιρειών διαχείρισης τάνκερ, ο Φρέντρικσεν διευθύνει μια εταιρεία κατασκευής και ενοικίασης πλοίων εξειδικευμένων στις υποβρύχιες ανορύξεις πετρελαίου, όπως και μια εταιρεία πώλησης θαλασσινών τροφίμων και εκτροφής σολομών.

Ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο συναντάμε και τους Έλληνες Σπύρο Λάτση και Φίλιππο Νιάρχο. Ο πρώτος είχε αύξηση στην περιουσία του, που πλέον ανέρχεται σε 5,3 δισ. δολάρια και κατακτά την 144η θέση, ενώ ο δεύτερος είναι «νέος» στη λίστα, με 2 δισ., στη 488η θέση.

Κερδισμένος επίσης της προηγούμενης χρονιάς είναι ο Βραζιλιάνος κροίσος των ορυχείων Έικ Μπατίστα, ο οποίος μπήκε στο top ten των δισεκατομμυριούχων με περιουσία 27 δισ. δολάρια.

Τέλος, ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακηρύχθηκε ο νεότερος πάμπλουτος του κόσμου, αφού με απόθεμα 4 δισ. δολάρια κατέκτησε την 212η θέση στα 25 του χρόνια.

source: philenews.com

Ευρωζώνη: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Ευρωζώνη: Αύξηση 1,7% της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο


source: capital.gr

HSBC: Κλοπή στοιχείων από 15.000 λογαριασμούς


HSBC: Κλοπή στοιχείων από 15.000 λογαριασμούς



Περί των 15.000 καταθετών της HSBC στην Ελβετία είναι θύματα κλοπής των λεπτομερειών των λογαριασμών τους από πρώην υπάλληλο του τραπεζικού ομίλου.

Ο κ. Herve Falciani, πρώην ειδικός επί τεχνολογικών θεμάτων στην HSBC, παραδέχθηκε ότι έχει υπεξαιρέσει στοιχεία από τουλάχιστον 15.000 τραπεζικούς λογαριασμούς του ομίλου στην Ελβετίας, τα οποία «πέρασε» στις γαλλικές φορολογικές αρχές.

Η HSBC τον Δεκέμβριο του 20009 είχε παραδεχθεί ότι πρώην υπάλληλός της είχε κλέψει στοιχεία λογαριασμών, αλλά τότε είχε δηλώσει ότι «το πολύ να αφορούν 10 πελάτες της τράπεζας».

«Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία που κλάπηκαν από πρώην υπάλληλο του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής, αφορούν τελικά τουλάχιστον 15.000 λογαριασμούς πελατών της τράπεζας στην Ελβετία και αφορούν το διάστημα πριν από τον Οκτώβριο του 2006», παραδέχεται η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

source: euro2day.gr

Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ξένων εταιριών

Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ξένων εταιριών

Η χρήση μίας ξένης εταιρίας για τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια πρακτική. Εδώ και πολλά χρόνια, Έλληνες επιχειρηματίες, εταιρίες και ιδιώτες χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον αλλοδαπές παράκτιες (offshore) εταιρίες για την απόκτηση ενός ακινήτου στην Ελλάδα.



Η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος για την διαχείριση ακίνητης περιουσίας, αφού οι εταιρίες είναι πλέον onshore, όπως κάθε άλλη εταιρία που βρίσκεται σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον η ύπαρξη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Ελλάδα (Α.Ν. 573/1968) εγγυάται ότι ο επιτηδευματίας δεν θα φορολογηθεί δύο φορές για εισόδημα που απέκτησε στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Έτσι αρκετοί ιδρύουν εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο και αγοράζουν ή μεταβιβάζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που αποκτά η νέα εταιρία που αγοράζει το ακίνητο είναι ότι απαλλάσσεται από τα βάρη που μπορεί να είχε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, εφόσον δεν συνδέονται με το εν λόγω ακίνητο. Πολλοί επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν επενδυτικά ρίσκα και έχουν υψηλό δανεισμό, επιλέγουν να τοποθετούν τα ακίνητά τους σε εταιρίες του εξωτερικού στις οποίες η ανωνυμία τους προστατεύεται νομικά μέσα από το εμπίστευμα (trust), κατά τα πρότυπα του αγγλοσαξωνικού δικαίου. Έτσι αν κάποια στιγμή βρεθούν εκτεθειμένοι, οι τράπεζες και οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν ολόκληρη την περιουσία τους, που θα βρίσκεται σε μία αλλοδαπή εταιρία στην οποία δεν θα φαίνονται ως μέτοχοι.

Από φορολογική σκοπιά το προηγούμενο καθεστώς του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.) ευνοούσε τη φορολόγηση ακινήτων με χαμηλότερο συντελεστή επί της αντικειμενικής αξίας, όταν το ακίνητο αυτό ανήκε σε κάποιο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, χωρίς να διευκρινίζεται η προέλευση, ο σκοπός και η μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Με τις διατάξεις των άρθρων 15 έως και 18 του ν. 3091/2002 επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός ετήσιος φόρος 3% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε παράκτιες (offshore) εταιρίες. Η εφαρμογή του Ε.Τ.ΑΚ. (Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας) από 1/1/2008 δεν άλλαξε τον τρόπο αντιμετώπισης των ακινήτων των παράκτιων εταιριών, παρά μόνο το συντελεστή υπολογισμού στα πλαίσια του νόμου.

Με τον πρόσφατο Νόμο 3808/2009 για την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία Φυσικών Προσώπων και την αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.), το όφελος είναι τεράστιο όταν το ακίνητο ανήκει σε μία εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων. Στο άρθρο 3, παράγραφος 3, περίπτωση δ’ ορίζεται ότι «με συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰) φορολογούνται τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο ενεργητικό των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακίνητης Περιουσίας». Η διαφορά είναι σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι για αντικειμενικές αξίες άνω των 600.000 € η έκτακτη εισφορά ξεκινά από δύο τοις χιλίοις (2‰) και μπορεί να φτάσει το εννιά τοις χιλίοις (9‰) για ακίνητη περιουσία άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευση του ακινήτου (ενοίκια) που ανήκει σε εταιρία του εξωτερικού φορολογείται με τους ισχύοντες συντελεστές για τις Ανώνυμες Εταιρίες (25%), που είναι πολύ χαμηλότεροι από τους συντελεστές των φυσικών προσώπων που φτάνουν το 40%. Το εισόδημα μάλιστα που φορολογήθηκε στην Ελλάδα, απαλλάσσεται της φορολογίας στην χώρα προέλευσης βάσει της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς του ακινήτου, ο επιτηδευματίας, αφού ιδρύει μία εταιρία στο εξωτερικό, αποκτά ελληνικό ΑΦΜ μέσω ενός φορολογικού αντιπροσώπου και στη συνέχεια μεταβιβάζει το ακίνητο, πληρώνοντας κανονικά το φόρο μεταβίβασης επί της μεγαλύτερης τιμής ανάμεσα στην αντικειμενική αξία και την τιμή αγοράς. Εφόσον το ακίνητο ανήκει πλέον στην αλλοδαπή εταιρία η κυριότητά του μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς να πληρωθεί περαιτέρω φόρος μεταβίβασης, αφού η συναλλαγή θα γίνει στο εξωτερικό με τη μεταβίβαση των μετοχών της αλλοδαπής εταιρίας. Ο σχεδιασμός αυτός εξυπηρετεί από πολλές απόψεις όταν πρόκειται για κληρονομιές ή γονικές παροχές.

Πρακτικά, η διατήρηση του ακινήτου είναι ευκολότερη με μία εταιρία του εξωτερικού, αφού ο ιδιοκτήτης με εξαίρεση την καταβολή του ΕΤΑΚ και μία ετήσια δήλωση εισοδήματος που υποβάλλει στη ΦΑΕΕ Αθηνών, απαλλάσσεται από την σύνταξη ισολογισμού, τη δημοσίευση των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες.

source: reporter.gr

Βρετανία: Σε υψηλό οκτώ ετών οι τιμές κατοικίας


Βρετανία: Σε υψηλό οκτώ ετών οι τιμές κατοικίας

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ ετών «έτρεξαν» οι τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Acadametrics.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέσο κόστος μιας κατοικίας το Φεβρουάριο σε Αγγλία και Ουαλία διαμορφώθηκε στις 222,008 στερλίνες (334,033 δολάρια), ήτοι άνοδος 1,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των τιμών από το Σεπτέμβριο του 2002.

«Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή κρίνονται ιδιαίτερα ασταθείς, λόγω του μικρού αριθμού αγοραπωλησιών. Όταν το ποσοστό των αγοραπωλησιών αυξηθεί, τότε πρέπει να περιμένουμε μια κάμψη των τιμών κατοικίας», αναφέρει ο ιδρυτής της Acadametrics

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πρόταση για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου

ΗΠΑ: Πρόταση για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Την επόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει την πρόταση του για την αναμόρφωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας, Christopher Dodd όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η πρόταση του ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών αν και ο Christopher Dodd συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον γερουσιαστή Bob Corker στη κατεύθυνση της επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας στη Γερουσία.

"Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και εξακολουθούμε να ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία για μια ισχυρή πρόταση που μπορεί να στηρίξει η Γερουσία πολύ σύντομα", επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του γερουσιαστή.

source: capital.gr

JPMorgan και Citi συνέβαλαν στην κατάρρευση της Lehman


JPMorgan και Citi συνέβαλαν στην κατάρρευση της Lehman

Οι JPMorgan Chase & Co. και Citigroup Inc. συνέβαλαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. μέσω των απαιτήσεων τους για περισσότερες εγγυήσεις και αλλάζοντας προηγούμενες συμβάσεις, αναφέρεται σε έκθεση αμερικανικού δικαστηρίου για τη μεγαλύτερη πτώχευση στην αμερικανική ιστορία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις από τους πιστωτές της Lehman είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ρευστότητα της εταιρείας", αναφέρει ο Anton Valukas, ο ελεγκτής της πτώχευσης στην έκθεση των 2.200 σελίδων που κατέθεσε χθες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. "Η διαθέσιμη ρευστότητα της Lehman εκείνη την περίοδο αποτελεί βασικό ζήτημα στο ερώτημα για την κατάρρευση της εταιρείας".

Ο πρώην CEO της Lehman, Richard Fuld, καθώς και άλλα πρώην υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη όπως ο οικονομικός διευθυντής, Erin Callan, ο αντιπρόεδρος Ian Lowitt και ο γενικός διευθυντής, Christopher O’Meara, πιστοποίησαν παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τα οικονομικά της τράπεζας, αναφέρεται παράλληλα στην έκθεση. Για τον Fuld, 63 ετών, ο επιθεωρητής διαπιστώνει "τουλάχιστον βαριά αμέλεια" στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η Lehman Brothers χρησιμοποίησε συναλλαγές εκτός του ισολογισμού της για να υποβαθμίσει την μόχλευση της στα τέλη του 2007 και το 2008, εξαπατώντας τους μετόχους αναφορικά με την ικανότητα της να αντιμετωπίσει πιθανές ζημιές, σημειώνεται στην έκθεση.

"Η χειραγώγηση του ισολογισμού ήταν εσκεμμένη για να έχει παραπλανητική εμφάνιση και είχε σημαντική επίδραση στον δείκτη μόχλευσης της Lehman" με αποτέλεσμα οι οικονομικές εκθέσεις να είναι παραπλανητικές, αναφέρει στην έκθεση του ο ελεγκτής.

source: capital.gr

Ο Nikkei "οδηγεί" σε άνοδο την Ασία


Ο Nikkei "οδηγεί" σε άνοδο την Ασία

Σε υψηλό επτά εβδομάδων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Nikkei, ωστόσο οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές εμφανίστηκαν «διχασμένες». Στην Τρίτη εβδομάδα κερδών οδεύουν οι ασιατικοί δείκτες.

Πιο αναλυτικά, η υποχώρηση του γεν οδήγησε σε κέρδη τις εξαγωγικές εταιρείες καθώς το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε μεταξύ 90,50 και 90,75 γεν/δολ. «Δεδομένων των συνεχιζόμενων αγορών από το εξωτερικό και των προσδοκιών για βελτίωση των εταιρικών μεγεθών στο επόμενο οικονομικό έτος, ο Nikkei μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω», σχολίασε στο MarketWatch ο Kazuhiro Takahashi, γενικός διευθυντής της Daiwa Securities Capital Markets.

Εξάλλου, στο αισιόδοξο κλίμα έπαιξε ρόλο δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei το οποίο ανέφερε ότι οι συζητήσεις της Bank of Japan για πρόσθετη νομισματική χαλάρωση, στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασής της την επόμενη Τρίτη, αναμένεται να εστιάσουν στην πρόταση για διπλασιασμό των πράξεων δανειακών χορηγήσεων που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Bank of Japan μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση με σκοπό να αποτρέψει την υπερτίμηση του γεν», τόνισε στο Bloomberg ο Hiroshi Morikawa, αναλυτής της MU Investments στο Τόκιο.

Στις υπόλοιπες αγορές οι επενδυτές εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

«Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση της οικονομίας της Κίνας, θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον, ωστόσο προς το παρόν η αγορά ωθείται από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη», σχολίασε στο MarketWatch ο Peter Copeland, trader της BBY στο Σίδνεϊ.

Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε άνοδο 0,3% στις 123,25 μονάδες στο Τόκιο, με 5 περίπου μετοχές να σημειώνουν άνοδο για κάθε 4 που κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 2,4% αυτή την εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε κέρδη 0,81% στις 10.751,26 μονάδες, ενώ ο Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,64%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 0,46%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite στο -1,24% και τον Shenzhen Composite στο -1,38%. Ο ευρύτερος CSI 300 υποχώρησε σε ποσοστό 1,33%.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,02%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 0,37%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημειώνει μικρά κέρδη 0,05%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,08%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε κέρδη 0,14%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τη Wall Street

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στον επίκεντρο μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του CEO της Citigroup.

Ο επικεφαλής της Citigroup, Vikram Pandit δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επιστροφή της στη διατηρήσιμη κερδοφορία, ενώ επισήμανε ότι οι ζημιές από τα πιο επισφαλή πάγια του ομίλου αναμένεται να είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα εφόσον η οικονομία δεν επιδεινωθεί περαιτέρω.

"Η σημερινή Citi είναι τελείως διαφορετική εταιρεία σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα", δήλωσε ο Pandit. Η μετοχή της Citi ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άλμα άνω του 5% στα 4,18 δολ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 44,51 μονάδες (+0,42%) κλείνοντας στις 10.611,84 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 9,51 μονάδων (+0,40%) και έκλεισε στις 2.368,46 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,63 μονάδων (+0,40%) κλείνοντας στις 1.150,24 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Merck κλείνοντας στα 36,88 δολ. με άνοδο 0,59 δολ. ή σε ποσοστό 1,63%. Ακολούθησαν η IBM με κέρδη 1,58% και κλείσιμο στα 127,60 δολ. και η Walt Disney, η οποία έκλεισε στα 33,81 δολ. με άνοδο 1,44%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η 3M (-0,37%), η Coca Cola (-0,30%) και η General Electric (-0,18%).

source: capital.gr

Χάνει έδαφος στη Ρωσία η Κύπρος

Χάνει έδαφος στη Ρωσία η Κύπρος


Η παραμονή της Κύπρου στη «μαύρη λίστα» της ρωσικής κυβέρνησης διαβρώνει τη θέση της ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, οδηγώντας σε απώλεια της πρωτιάς που είχε στη διοχέτευση άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία. Παρά τις προσδοκίες για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τη συμπερίληψη της Κύπρου στη λίστα τον Ιούλιο του 2007, το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα και δημιουργεί πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που το είχε τοποθετήσει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του το Μάρτιο του 2008.

Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της μαύρης λίστας. Σημείωσε ότι αν και έχει υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο πρωτόκολλο για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας, εντούτοις δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το ρωσικό κοινοβούλιο. Συνεχίζονται οι προσπάθειες, είπε, ώστε να υπογραφεί η τελική συμφωνία σύντομα.

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας. Ο κ. Σταυράκης ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί απτό παράδειγμα των στενών σχέσεων των δύο χωρών.

Επιχειρηματικοί φορείς, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία για την εκκρεμότητα που υπάρχει στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, παραπέμποντας στα τελευταία στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας που δείχνουν ότι η Κύπρος χάνει έδαφος στον τομέα της παροχής διεθνών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Ρωσία το 2009 προέρχονταν από το Λουξεμβούργο ($11,7 δισ.) και από την Ολλανδία ($11,6 δισ.). Ακολούθησε η Κίνα ($9,8 δισ.), η Κύπρος ($8,3 δισ.) και η Γερμανία ($7,4 δισ.).

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Κύπρος κατείχε την πρώτη θέση σε επενδύσεις ξένων συμφερόντων στη Ρωσία», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Κυπρο – Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Φειλίας Πειλίδης. «Ωστόσο τα διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη μαύρη λίστα στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ρωσίας, έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων».

Ο κ. Πειλίδης υπενθύμισε την προσωπική εμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατά την επίσημη επίσκεψη του στη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο χρόνο αλλά και τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομικών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον περασμένο Οκτώβριο να υπογραφεί πρωτόκολλο μεταξύ του προέδρου της κυπριακής βουλής Μάριου Καρογιάν και του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για αποφυγή διπλής φορολογίας.

«Παρά ταύτα όμως εκκρεμεί η τελική έγκριση της συμφωνίας από τη ρωσική Δούμα», είπε.

Πέραν της ρωσικής μαύρης λίστας, η Κύπρος βρίσκεται και σε μαύρη λίστα σε Ιταλία και Ισπανία δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της, ανέφερε ο κ. Πειλίδης.

source: stockwatch.com.cy

Ελληνικό σοκ στα ratings τραπεζών


Ελληνικό σοκ στα ratings τραπεζών


Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσε την Πέμπτη τις διαβαθμίσεις των τραπεζών Κύπρου και Marfin ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει την ανάπτυξη των εργασιών τους, το ύψος των προβλέψεων και το κόστος δανεισμού τους. Ο οίκος επιβεβαίωσε τις διαβαθμίσεις της Ελληνικής Τράπεζας και τις άφησε σε σταθερό ορίζοντα αφού η τράπεζα έχει μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αναθεώρηση των προοπτικών για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της BOCY και της CPB αντανακλά την άποψη του οίκου ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά των τραπεζών και σε μικρότερο βαθμό το περιβάλλον στην Κύπρο, θα συνεχίσει να παρουσιάζει προκλήσεις για κάποιο διάστημα, ασκώντας πιέσεις στην ήδη επιδεινούμενη ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών και στην κερδοφορία τους. Ο οίκος, αναμένει χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των δανείων, αύξηση των προβλέψεων, ειδικότερα στην Ελλάδα, αλλά και πιέσεις στα περιθώρια από το ψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Όπως αναφέρεται, οι προοπτικές θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε σταθερό ορίζοντα εάν η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα είναι ηπιότερη απ’ ότι τώρα και εάν οι τράπεζες διαχειριστούν επαρκώς τις πιέσεις στα περιθώρια.

Όσον αφορά την Ελληνική, αναφέρεται ότι έχει δείξει αρνητικές τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία της και αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, που εάν δεν διαχειριστούν επαρκώς θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στο individual rating (C/D).

Τα καλά νέα για τις τράπεζες είναι ότι ο οίκος εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών είναι υγιής με το δείκτη tier 1 τέλος του 2009 να ανέρχεται από 9,7% για τη Marfin, στο 9,9% για την HB και στο 10,6% για την BOCY. Οι Fitch θεωρούν επίσης ικανοποιητική τη ρευστότητα και το βαθμό χρηματοδότησης των τραπεζών από καταθέσεις πελατών, που τις καθιστούν λιγότερο ευάλωτες στις συνθήκες που επικρατούν στη διατραπεζική αγορά δανείων.

Αν και οι τράπεζες δανείζονται τα περισσότερα χρήματα από τους καταθέτες, οι Fitch σημειώνουν ότι έχουν αυξήσει τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να διαχειριστούν προς τα κάτω μεσοπρόθεσμα.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες των τραπεζών, αναφέρεται ότι παρόλο που γενικά περισσότερο από το 50% παραμένουν εγχώριες, τα περασμένα λίγα χρόνια έχει αυξηθεί η παρουσία στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη έκθεση να έχει η Marfin (52,6% των δανείων του Συγκροτήματος, 44,9% των καταθέσεων τέλος του 2009), ακολουθούμενη από την BOCY (36,9%, 38,2%) και την Ελληνική. (18,7%, 16,2%). Η έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι στις ελληνικές τράπεζες.

Ο καλός έλεγχος του κόστους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μεγαλύτερες συνεισφορές από διεθνείς (μη ελληνικές) δραστηριότητες, δεν ήταν αρκετά για τον περιορισμό αυτών των τάσεων και τα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών μειώθηκαν σε ετήσια βάση, τονίζει ο οίκος.

Η απόδοση των τριών τραπεζών το 2010 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας που εξακολουθεί να εμπεριέχει προκλήσεις.

Μέχρι στιγμής, τονίζεται, η Κύπρος έχει μείνει αλώβητη από τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η εγχώρια κερδοφορία των τραπεζών έχει αναπτυχθεί σχετικά καλά, αμβλύνοντας την κατρακύλα των κερδών των εργασιών τους στην Ελλάδα.

Τονίζεται ωστόσο η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών με το δείκτη των καθυστερημένων δανείων να ανέρχεται στο 5,6% για τη BOCY, στο 6,1% για την MPB και στο 8,5% για την Ελληνική.

Παρόλο που ακόμη συγκρίνονται επαρκώς με τις διεθνείς τράπεζες, η απόδοση των τριών τραπεζών το 2009 δέχθηκε πιέσεις από πολλές πηγές: Η κερδοφορία στις ελληνικές εργασίες κατρακύλησε (και ήταν αρνητική στην περίπτωση της HB), οι όγκοι εργασιών ήταν υποτονικοί με αποτέλεσμα τη στασιμότητα στις πηγές εσόδων, το κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και το πιστωτικό κόστος αυξήθηκε σημαντικά αντανακλώντας την αποδυνάμωση του χαρτοφυλακίου δανείων.

Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την οικονομική ευρωστία της BOCY επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη επιβεβαιώνεται στο F2, το Individual Rating στο C και το Support Rating στο 2.

Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την οικονομική ευρωστία της MPB επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη επιβεβαιώνεται στο F2, το Individual Rating σε C και το Support Rating στο 2.

Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την ευρωστία της Marfin Egnatia επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη στο F2, το Individual Rating σε C και το Support Rating στο 2.

Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την οικονομική ευρωστία της ΗΒ επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ με σταθερό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη σε F3, το Individual Rating σε C/D και το Support Rating στο 2.

source: stockwatch.com.cy

Zητούν έρευνα για την αγορά CDS

Zητούν έρευνα για την αγορά CDS

Την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο και τις επιπτώσεις κερδοσκοπικών κινήσεων που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση credit default swaps (CDS) επί κρατικών ομολόγων χωρών της ΕΕ, καθώς και την εξακρίβωση τυχόν κατάχρησης της αγοράς, ζητούν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, που φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας ζητούν επίσης να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά παραγώγων.

Την επιστολή υπογράφουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Μπαρόζο έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στην αγορά και θα περιορίσουν τους κινδύνους. Ιδίως θα επικεντρωθεί στα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου στα κρατικά ομόλογα και θα εξετάσει κατά ποσόν είναι εφικτό να προχωρήσει στην απαγόρευση των κερδοσκοπικών πωλήσεων. Πρόκειται για τις πωλήσεις των λεγόμενων «γυμνών» CDS, δηλαδή των συμβολαίων χωρίς ο πωλητής να έχει στη διάθεσή του το προϊόν.

«Πρέπει να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές κινήσεις που προκαλούν τόση αβεβαιότητα στην αγορά ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβή πληροφόρηση και η χρηματοδότηση μιας χώρας να φθάνει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα», αναφέρουν στην επιστολή τους οι κ.κ. Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ.

«Για το λόγο αυτό προτείνουμε θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις επιπτώσεις των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές CDS σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών».

source: naftemporiki.gr
Share |