Friday, March 12, 2010
Ελληνικό σοκ στα ratings τραπεζών
Ελληνικό σοκ στα ratings τραπεζών
Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσε την Πέμπτη τις διαβαθμίσεις των τραπεζών Κύπρου και Marfin ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει την ανάπτυξη των εργασιών τους, το ύψος των προβλέψεων και το κόστος δανεισμού τους. Ο οίκος επιβεβαίωσε τις διαβαθμίσεις της Ελληνικής Τράπεζας και τις άφησε σε σταθερό ορίζοντα αφού η τράπεζα έχει μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αναθεώρηση των προοπτικών για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της BOCY και της CPB αντανακλά την άποψη του οίκου ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά των τραπεζών και σε μικρότερο βαθμό το περιβάλλον στην Κύπρο, θα συνεχίσει να παρουσιάζει προκλήσεις για κάποιο διάστημα, ασκώντας πιέσεις στην ήδη επιδεινούμενη ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών και στην κερδοφορία τους. Ο οίκος, αναμένει χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των δανείων, αύξηση των προβλέψεων, ειδικότερα στην Ελλάδα, αλλά και πιέσεις στα περιθώρια από το ψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται, οι προοπτικές θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε σταθερό ορίζοντα εάν η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα είναι ηπιότερη απ’ ότι τώρα και εάν οι τράπεζες διαχειριστούν επαρκώς τις πιέσεις στα περιθώρια.
Όσον αφορά την Ελληνική, αναφέρεται ότι έχει δείξει αρνητικές τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία της και αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, που εάν δεν διαχειριστούν επαρκώς θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στο individual rating (C/D).
Τα καλά νέα για τις τράπεζες είναι ότι ο οίκος εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών είναι υγιής με το δείκτη tier 1 τέλος του 2009 να ανέρχεται από 9,7% για τη Marfin, στο 9,9% για την HB και στο 10,6% για την BOCY. Οι Fitch θεωρούν επίσης ικανοποιητική τη ρευστότητα και το βαθμό χρηματοδότησης των τραπεζών από καταθέσεις πελατών, που τις καθιστούν λιγότερο ευάλωτες στις συνθήκες που επικρατούν στη διατραπεζική αγορά δανείων.
Αν και οι τράπεζες δανείζονται τα περισσότερα χρήματα από τους καταθέτες, οι Fitch σημειώνουν ότι έχουν αυξήσει τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να διαχειριστούν προς τα κάτω μεσοπρόθεσμα.
Αναφορικά με τις δραστηριότητες των τραπεζών, αναφέρεται ότι παρόλο που γενικά περισσότερο από το 50% παραμένουν εγχώριες, τα περασμένα λίγα χρόνια έχει αυξηθεί η παρουσία στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη έκθεση να έχει η Marfin (52,6% των δανείων του Συγκροτήματος, 44,9% των καταθέσεων τέλος του 2009), ακολουθούμενη από την BOCY (36,9%, 38,2%) και την Ελληνική. (18,7%, 16,2%). Η έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι στις ελληνικές τράπεζες.
Ο καλός έλεγχος του κόστους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μεγαλύτερες συνεισφορές από διεθνείς (μη ελληνικές) δραστηριότητες, δεν ήταν αρκετά για τον περιορισμό αυτών των τάσεων και τα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών μειώθηκαν σε ετήσια βάση, τονίζει ο οίκος.
Η απόδοση των τριών τραπεζών το 2010 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας που εξακολουθεί να εμπεριέχει προκλήσεις.
Μέχρι στιγμής, τονίζεται, η Κύπρος έχει μείνει αλώβητη από τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η εγχώρια κερδοφορία των τραπεζών έχει αναπτυχθεί σχετικά καλά, αμβλύνοντας την κατρακύλα των κερδών των εργασιών τους στην Ελλάδα.
Τονίζεται ωστόσο η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών με το δείκτη των καθυστερημένων δανείων να ανέρχεται στο 5,6% για τη BOCY, στο 6,1% για την MPB και στο 8,5% για την Ελληνική.
Παρόλο που ακόμη συγκρίνονται επαρκώς με τις διεθνείς τράπεζες, η απόδοση των τριών τραπεζών το 2009 δέχθηκε πιέσεις από πολλές πηγές: Η κερδοφορία στις ελληνικές εργασίες κατρακύλησε (και ήταν αρνητική στην περίπτωση της HB), οι όγκοι εργασιών ήταν υποτονικοί με αποτέλεσμα τη στασιμότητα στις πηγές εσόδων, το κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και το πιστωτικό κόστος αυξήθηκε σημαντικά αντανακλώντας την αποδυνάμωση του χαρτοφυλακίου δανείων.
Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την οικονομική ευρωστία της BOCY επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη επιβεβαιώνεται στο F2, το Individual Rating στο C και το Support Rating στο 2.
Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την οικονομική ευρωστία της MPB επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη επιβεβαιώνεται στο F2, το Individual Rating σε C και το Support Rating στο 2.
Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την ευρωστία της Marfin Egnatia επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη στο F2, το Individual Rating σε C και το Support Rating στο 2.
Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία για την οικονομική ευρωστία της ΗΒ επιβεβαιώνεται στο ΒΒΒ με σταθερό ορίζοντα, η βραχυπρόθεσμη σε F3, το Individual Rating σε C/D και το Support Rating στο 2.
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment