Monday, November 2, 2009

Διεκδικεί ξανά τη δημαρχία της Νέας Υόρκης ο Bloomberg


Διεκδικεί ξανά τη δημαρχία της Νέας Υόρκης ο Bloomberg


Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ διεκδικεί στις αυριανές εκλογές την επανεκλογή του για τρίτη συνεχή θητεία στη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Ο 67χρονος δήμαρχος είναι συνάμα και ο πλουσιότερος πολίτης της αμερικανικής μεγαλούπολης.


Ο κ. Μπλούμπεργκ εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2001, δυο μήνες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, και πέτυχε εντυπωσιακή επανεκλογή, με πολυδάπανη εκστρατεία, το 2005. Τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, να αλλάξει τον κανονισμό που είχε εγκριθεί το 1993, με αποτέλεσμα να ανεβάσει το όριο θητείας στις τρεις τετραετίες από δύο που ήταν πριν. Ο ίδιος είχε ασκήσει βέτο το 2002, σε ενδεχόμενη αλλαγή στο όριο της δημαρχιακής θητείας.


Τώρα, υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προτείνει κάτι τέτοιο λόγω της οικονομικής κρίσης, θεωρώντας τον εαυτό του ως τον ικανότερο που μπορεί να δώσει λύσεις. Έτσι, ως Ανεξάρτητος, αλλά προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, διεκδικεί αύριο την επανεκλογή του και θεωρείται το φαβορί.


Πριν τέσσερα χρόνια, είχε ξοδέψει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, 80 εκατομμύρια δολάρια από προσωπικούς λογαριασμούς του. Φέτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 140 εκατομμύρια δολάρια, σε μια εκστρατεία που συνήθως οι υποψήφιοι ξοδεύουν 6 εκατομμύρια. Η ενέργειά του αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και πολλοί παράγοντες και πολίτες της πόλης κάνουν λόγο για "αλαζονική νοοτροπία που πρέπει να τιμωρηθεί".


Αντίπαλός του είναι ο 56χρονος υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος και νυν οικονομικός ελεγκτής της πόλης, Γουίλιαμ (Μπιλ) Τόμσον. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Μπλούμπεργκ με μεγάλη διαφορά. «Η Νέα Υόρκη χρειάζεται ένα δήμαρχο που θα αντιπροσωπεύει όλους τους δημότες κι όχι απλά τους λίγους. Ο κ. Μπλούμπεργκ αντιπροσωπεύει τους λίγους και τη Γουόλ Στριτ», τόνισε ο κ. Τόμσον στη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης. Παράλληλα κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο δήμαρχο για «πολυτελή σπατάλη» την στιγμή που εκατομμύρια συμπολίτες τους χάνουν τα σπίτια τους, μένουν άνεργοι και στέκουν πεινασμένοι σε ουρές συσσιτίων.


Από την πλευρά του, ο κ. Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι ο κ. Τόμσον έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θα μπορούσε να ήταν ηγέτης, ιδιαίτερα τότε που ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας. Απευθυνόμενος στον αντίπαλό του είπε: «Δεν παίρνεις βραβείο όταν ανατοποθετείς τις καρέκλες πάνω στο κατάστρωμα του Τιτανικού, κι αυτό ακριβώς έκανες».


Ο δήμαρχος επιχείρησε να δείξει ότι, αν και δισεκατομμυριούχος, ήταν σε επαφή με όλους τους Νεοϋορκέζους, λέγοντας ότι ακούει τον πόνο των ανθρώπων στα τρένα, στα εστιατόρια και στους δρόμους. Επίσης, παραδέχτηκε ότι εκατομμύρια πολίτες είναι θυμωμένοι για την αύξηση των φόρων και για το διπλασιασμό των τελών του νερού, υπογραμμίζοντας «ούτε και σε μένα αρέσουν, όπως δεν αρέσουν σε κανέναν, αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές».


Όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αναμένεται να ψηφίσει ξανά για δήμαρχο της Νέας Υόρκης τον Μάικλ Μπλούμπεργκ λόγω της αντικαπνιστικής πολιτικής του. Φέτος, συμπληρώθηκαν εφτά χρόνια αφότου επέβαλε την απαγόρευση καπνίσματος σε εστιατόρια, καφετέριες, κλαμπ, μπαρ και σε κάθε άλλο δημόσιο χώρο. Από το 2002 που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα μειώθηκε το ποσοστό καπνιστών στην πόλη από 21,5% σε 15,8%, αλλά και ο αριθμός των καρκινοπαθών.


Η απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και στις παραλίες της Νέας Υόρκης είναι ο επόμενος στόχος της αντικαπνιστικής σταυροφορίας του δημάρχου Μπλούμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι «μπορεί να θεωρείται αδύνατο να επιβάλεις τέτοια απαγόρευση σε μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων, όμως υπάρχουν περιοχές, όπως τα πάρκα, όπου η απαγόρευση μπορεί να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και κυρίως των παιδιών». Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει σε 1.700 πάρκα και υπαίθριους χώρους αναψυχής, καθώς και στις επτά ακτές που υπάρχουν στη Νέα Υόρκη, συνολικού μήκους 23 χιλιομέτρων. Η Νέα Υόρκη δεν θα είναι η πρώτη πολιτεία στην οποία θα απαγορευθεί το κάπνισμα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, καθώς το μέτρο έχει ήδη εφαρμοσθεί και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και πολιτείες.


Στις αυριανές εκλογές για διάφορα δημοτικά, πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, έχουν θέσει υποψηφιότητα και άτομα ελληνικής καταγωγής.

capital.gr

Κέρδη άνω του 1% για αργό, χρυσό με "φόντο" τα μάκρο


Κέρδη άνω του 1% για αργό, χρυσό με "φόντο" τα μάκρο


Ώθηση στην τιμή του πετρελαίου έδωσαν σήμερα τα θετικά στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για τη ζήτηση ενέργειας.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 13 σεντς ή 1,5% στα 78,13 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 78,66 δολάρια, ωστόσο στη συνέχεια έχασε μέρος των κερδών του, λόγω της ανάκαμψης της τιμής του δολαρίου. Το ισχυρό δολάριο τείνει να δημιουργεί πιέσεις στις τιμές των λεγόμενων “hard assets” όπως του αργού.

“Όσο πλησιάζουμε το επίπεδο των 80 δολαρίων, η αγορά στρέφει το βλέμμα της στην περιορισμένη ζήτηση αλλά και την επαρκή προσφορά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διατήρηση της ανόδου της τιμής του αργού”, σχολιάζει αναλυτής ενέργειας της MF Global.

Πάνω από τα $1.050 ο χρυσός χάρη στα θετικά μάκρο σε ΗΠΑ, Ασία, Ευρώπη

Κέρδη άνω του 1% κατέγραψε η τιμή του χρυσού, σήμερα, Δευτέρα, διαμορφούμενη πάνω από τα 1.050 δολάρια ανά ουγγιά, με ώθηση από τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη που δημιούργησαν από νωρίς πιέσεις στο δολάριο, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, ως εναλλακτικής επένδυσης.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 13,60 δολάρια ή 1,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.054 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα η τιμή του χρυσού βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 1.062,40 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο στη συνέχεια έχασε έδαφος μετά την αντιστροφή της τάσης στη χρηματιστηριακή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η τιμή του χρυσού υποχώρησε ελαφρώς, σημείωσε ωστόσο άνοδο 3,8% σε επίπεδο μήνα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 19 σεντς ή 1,2% στα 16,44 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στον αντίποδα ο χαλκός Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1 σεντ στα 2,94 δολάρια η λίβρα.

Στα μάκρο της ημέρας που επηρέασαν την τάση του δολαρίου, ο μεταποιητικός δείκτης ISM σημείωσε “άλμα” στις 55, 7 μονάδες στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έναντι εκτιμήσεων για διαμόρφωση του δείκτη στις 53 μονάδες. Βελτιωμένα ήταν παράλληλα τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα και τις κατασκευαστικές δαπάνες.

Πιέσεις στην τιμή του δολαρίου άσκησαν επίσης τα στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης σε Κίνα και Ευρώπη, τα οποία ενίσχυσαν τις ελπίδες για παγκόσμια ανάκαμψη.

capital.gr

Πάνω από τα 1.050 δολάρια ο χρυσός


Πάνω από τα 1.050 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από τα 1.050 δολάρια βρέθηκε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τους τρεις παγκόσμιους πόλους, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, οδήγησαν το δολάριο να καταγράψει για ακόμη μία ημέρα απώλειες, ενισχύοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά +1,3% κλείνοντας στα 1.054 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν βρεθεί ακόμα και στα 1.062,40 δολάρια η ουγγιά.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4829 δολάρια από το επίπεδο των 1,4719 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4772 δολάρια.

Η αγορά αναμένει την συνεδρίαση της FED καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η τόσο η αγορά κατοικίας όσο και η δευτερογενής παραγωγής έχουν αρχίσει να επεκτείνονται. Στην ευρωζώνη οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρατηρήσεις του προέδρου της Jan Claude Trichet κυρίως ως προς το σκέλος της «απόσυρσης» των εκτάκτων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί» για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Η διεθνής αγορά του χρυσού που παρά τη διεθνή οικονομική κρίση ενισχύθηκε, επιπλέον διαθέτει και ένα λαμπρό μέλλον, καθώς τα δικά της θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν πολύ καλά, όπως παραμένει αμείωτη κι η διάθεση των καταναλωτών να αποταμιεύουν σαυτήν τη μορφή, όπως συνομολογήθηκε σήμερα στη μεγαλύτερη διεθνή σύναξη αυτής της αγοράς στο Εδιμβούργο.

Ο ιστορικός επενδυτικός οίκος "Λίμαν Μπράδερς" μπορεί να κατέρρευσε μετά από μία 156ετή διαδρομή , εδώ και κάτι περισσότερο του ενός έτους... Όμως έκτοτε--και προς γενική έκπληξη-- δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή η ζήτηση του χρυσού, κάτι που ώθησε τον Οκτώβριο φέτος την τιμή της ουγκιάς του "βασιλιά" των πολυτίμων μετάλλων--βοηθούσης και της εξασθένησης του δολαρίου ΗΠΑ -- στα 1.071 δολάρια (ιστορικό υψηλό)--με κέρδη 20% μετά την πρωτοχρονιά του 2009.

Σημειωτέον, μετά από αυτό το ιστορικό υψηλό, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν κατήλθε ποτέ κάτω από τα χίλια δολάρια η ουγκιά.

"Δηλαδή, καθόλου άσχημα τα νέα για το μέταλλο, που οι βάρβαροι εκτιμούν", ευθυμολογεί ο ιδιοκτήτης του ομίλου "Anglogold Ashanti", Μαρκ Λίμαν, που προσθέτει ότι "έστω κι αν είναι δύσκολο να ιχνηλατηθεί η άμεση τάση της αγοράς του χρυσού, ωστόσο η προοπτική της είναι απολύτως υγιής".

reporter.gr

RBS warns of significant asset sell-off


RBS warns of significant asset sell-off


Part-nationalised group Royal Bank of Scotland (RBS) today warned it will have to sell off more of its assets than initially planned in return for receiving state aid.

Shares in the group tumbled by as much as 12% amid speculation the bank could be forced to sell US business Citizens Financial Group as well as insurance businesses Churchill, Direct Line and Green Flag.

Under its radical restructuring it will have to sell 300 or so branches under the Williams & Glyn's brand. Brussels is also pushing for a reduction in its investment banking division.

The group said discussions with the Treasury and the European Commission were "in their final stages and will include some divestments not initially contemplated".

It added that: "It remains RBS's goal that any required divestments do not threaten its recovery plan, which is already under way."

Chief executive Stephen Hester is believed to want to keep hold of the group's US assets which give it a strong presence in the American retail banking market. He is also against the potential sale of its Global Banking and Markets, which made operating profits of £4.87 billion in the first half of the year.

Nic Clarke of Charles Stanley says: "The big news in this statement is that RBS will be required to make divestments 'not initially contemplated'. As we understood it RBS was likely to have to reduce it small business market share, possibly dispose of its RBS branded branches in England and sell off some of its insurance brands.

"Although we can speculate about what else RBS will have to divest it seems we only have a few days to wait for the definitive answer."

Nevertheless, the European Commission is making hefty demands in return for £20 billion in state aid and use of the government's asset protection scheme.

RBS was initially planning to insure £325 billion of bad loans when the scheme was first announced in February. However, this is set to drop to £270 billion as economic conditions improve but will nevertheless raise the government's stake in the bank from 70% to around 84%.

The bank says it is "close to agreement" with the Treasury over its participation in the scheme. Reports suggest the bank could choose to pay an upfront fee of £17.5 billion and then be liable for the first £50 billion to £60 billion of losses rather than £19.5 billion.

The government will take up an issue of B shares in return for a £19 billion injection.

RBS added: "RBS expects the agreement on the APS to reflect market improvements since February and RBS's ongoing recovery whilst giving protection against future potential stressed case losses."

RBS also revealed that it has brought forward the release of its third-quarter results to this Friday, from Wednesday 11 November.

Jonathan Jackson, head of equities at Killik & Co, says: "Uncertainty over the path of economic recovery, combined with a lack of visibility over the potential for further credit losses, means an investment in either RBS or Lloyds remains very high risk, and we would expect both stocks to continue to exhibit a high degree of volatility over the next few days.

"The announcement over the weekend that CIT Group, the US small-business lender, has filed for bankruptcy (the fifth largest on record) should also serve to remind investors that the financial crisis is far from over."

iii.co.uk

Τουρκία: Άνω των $10 δισ. οι εξαγωγές στο τελευταίο δίμηνο του 2009


Τουρκία: Άνω των $10 δισ. οι εξαγωγές στο τελευταίο δίμηνο του 2009


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Dow Jones) – Η ανοδική τάση των εξαγωγών στην Τουρκία αναμένεται να ωθήσει τις εξαγωγές το τελευταίο δίμηνο του 2009 πάνω από τα 10 δισ. δολάρια, όπως δήλωσε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της χώρας, Zafer Caglayan, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas (IHA).

Οι εξαγωγές της Τουρκίας ενισχύθηκαν 4,62% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, στα 9,945 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Turkish Exporters΄ Assembly (TIM).

“Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν 19,2% τον Οκτώβριο συγκρινόμενες με τον προηγούμενο μήνα” δήλωσε ο Caglayan. Πρόσθεσε πως οι εξαγωγές της χώρας μπορεί να υπερβούν τις εκτιμήσεις για 98,5 δισ. δολάρια για το 2009.

Ο υπουργός επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 100 δισ. δολαρίων έως και το τέλος του 2009. Σημειώνεται πως οι εξαγωγές της Τουρκίας ανήλθαν στα 132 δισ. δολάρια το 2008.

capital.gr

Ποιες ΚΕΠΕΥ παίρνουν συναλλαγές €2,3 δισ.

Ποιες ΚΕΠΕΥ παίρνουν συναλλαγές €2,3 δισ.


Συγκέντρωση παρατηρείται στα μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία, όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα για τα μερίδια μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Από την πίτα των €2,3 δισ. που διαμορφώθηκε ο τζίρος στο ΧΑΚ το δεκάμηνο, οι πέντε μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες απορρόφησαν το €1,8 δισ.

Την πρώτη θέση στα μερίδια των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο ΧΑΚ για το δεκάμηνο 2009, συνεχίζει να διατηρεί η Marfin CLR. Η Marfin CLR κατέχει μερίδιο 26% έναντι 25,42% που κατείχαν στο σύνολο τους οι τρεις εταιρείες (Λαϊκή, CLR, Εγνατία) το δεκάμηνο του 2008 (+0,6%). Ο όγκος συναλλαγών της Marfin CLR έφθασε τα €601,4 εκ.


Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Mega Equity που ανέβασε το μερίδιο της κατά 6,4% στο 21,04% από 14,64% πέρσι με τον όγκο της να διαμορφώνεται στα €486,8 εκ. Μερίδιο της τάξης του 3,7% κέρδισε σε ένα χρόνο και η Cisco που βρίσκεται στην τρίτη θέση με μερίδιο 17,68%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Atlantic, η οποία απώλεσε 1,3% σε σχέση με πέρσι στο 8,89%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Επενδύσεις με 6,32% (+1,5%).

Η Sharelink που πέρσι βρισκόταν στην πέμπτη θέση, απώλεσε μερίδιο 4,1% πέφτοντας στην έκτη θέση με μερίδιο 4,78%.

Συνολικά, δραστηριοποιούνταν ως ΚΕΠΕΥ το δεκάμηνο του 2009, 24 επιχειρήσεις μέλη του ΧΑΚ.

Όσον αφορά τον Οκτώβριο του 2009, την πρώτη θέση στα μερίδια είχε η Marfin CLR με μερίδιο 26,43%, τη δεύτερη η Mega Equity με 19,06% και την τρίτη η Cisco με 18,65%.

Τέλος, ο χρηματιστηριακός τζίρος για το δεκάμηνο του 2009 μειώθηκε κατά 16%, αφού διαμορφώθηκε στα €2,31 δισ. από €2,75 δισ. πέρσι.

stockwatch.com.cy

«Χρυσώνουν» τους καταθέτες

«Χρυσώνουν» τους καταθέτες


Γη και ύδωρ προσφέρουν στους καταθέτες τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρώνοντας μακράν τα ψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη για να διατηρήσουν τη ρευστότητα τους. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η StockWatch αναδεικνύουν τη μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τα καταθετικά επιτόκια των κυπριακών και ευρωπαϊκών τραπεζών και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες να συμμορφωθούν με το κάλεσμα για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που επεξεργάστηκε η StockWatch, τον Αύγουστο του 2009 το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Κύπρο σε νοικοκυριά για συμφωνία μέχρι ενός έτους ανήλθε στο 4,05% και ήταν το ψηλότερο στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Ισπανία με καταθετικά επιτόκια που περιορίζονται στο 2,28% και μετά η Σλοβενία με μέσο επιτόκιο 2,27%.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν επίσης πως η ψαλίδα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια παρέμεινε σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την αρχή του χρόνου για μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Τα κυπριακά και ευρωπαϊκά επιτόκια ξεκίνησαν στο ίδιο περίπου επίπεδο τον Ιανουάριο του 2008 και ακολούθησαν ανοδική πορεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδίως μετά το Σεπτέμβριο του 2008, όταν η κρίση της Lehman Brothers ενίσχυσε τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετώπιζε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην ευρωζώνη είχαν φθάσει το 4,77% τον Οκτώβριο του 2008, προτού ακολουθήσουν σταθερά πτωτική πορεία που περιόρισε τα επιτόκια στο 1,72% τον περασμένο Αύγουστο, 305 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλό του 2008.

Στην Κύπρο τα επιτόκια έφθασαν μέχρι το 6,14% τον Ιανουάριο του 2009 εν μέσω του έντονου πολέμου που ξέσπασε μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων. Η πτώση που ακολούθησε ήταν πολύ πιο μικρή και έφερε τα επιτόκια να σταθεροποιούνται κοντά στο 4% τους τελευταίους μήνες, πέραν των 200 μονάδων βάσης πιο πάνω από τα καταθετικά επιτόκια της ευρωζώνης.


Τραπεζίτες αποδίδουν τη ψαλίδα που χωρίζει τα κυπριακά από τα ευρωπαϊκά καταθετικά επιτόκια στις πιέσεις ρευστότητας που υπάρχουν στο σύστημα και στον ανταγωνισμό που ξέσπασε στην αρχή του έτους - αυτή τη φορά, μεταξύ τραπεζών και συνεργατικών. Ευελπιστούν ότι η έκδοση τριετών χρεογράφων θα περιορίσει το πρόβλημα ρευστότητας, σπρώχνοντας τα καταθετικά επιτόκια προς τα κάτω.

«Είναι αλήθεια ότι τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι σε πιο ψηλά επίπεδα από ότι στην ευρωζώνη», είπε στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής του Treasury και Private Banking της Τράπεζας Κύπρου, Χριστάκης Πατσαλίδης.

«Μακροπρόθεσμα τα επιτόκια θα πρέπει να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα στην ευρωζώνη και προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η έκδοση των τριετών ομολόγων από την κυβέρνηση για ενίσχυση της ρευστότητας».

Παρά τις προσδοκίες που δημιουργεί η έκδοση των ομολόγων ύψους €3 δισ., η αναθέρμανση του καταθετικού πολέμου μεταξύ τραπεζών και ΣΠΙ, που έχει ανεβάσει τα καταθετικά επιτόκια στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, δημιουργεί επιφυλάξεις για τα πραγματικά οφέλη από τα ομόλογα.

«Στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να υπάρξει άμεση μείωση των επιτοκίων λόγω της προσφοράς ψηλότερων επιτοκίων από τα συνεργατικά. Στην προσπάθεια τους οι τράπεζες να μη χάσουν καταθέτες, δεν μειώνουν τα καταθετικά επιτόκια», υπογράμμισε. «Εάν ο συνεργατισμός συνεχίσει με την ίδια τακτική, θα είναι πολύ δύσκολη η μείωση των επιτοκίων», κατέληξε ο κ. Πατσαλίδης.

stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Άνοδος 6,1% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Άνοδος 6,1% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο

Ανοδικά για όγδοο διαδοχικό μήνα κινήθηκαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ενισχύοντας τα σημάδια για ανάκαμψη της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς.


Όπως αναφέρει το Dow Jjones Newswires, ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (National Association of Realtor) για τις εκκρεμείς πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών σημείωσε άνοδο 6,1% στις 110,1 μονάδες από 103,8 τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση.


Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007 όταν ήταν στις 100,7 μονάδες.


Σε ετήσια βάση, ο δείκτης είναι ενισχυμένος σε ποσοστό 21,2% σε σχέση με τα επίπεδα των 90,9 μονάδων που βρίσκονταν το Σεπτέμβριο του 2008. Οι μέσες προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,7%.


capital.gr

ΗΠΑ: Στις 55,7 μονάδες ο Δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM Οκτωβρίου


ΗΠΑ: Στις 55,7 μονάδες ο Δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM Οκτωβρίου


Ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ βελτιώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και έδειξαν άλμα του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας ISM στις 55,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,6 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Μετρήσεις πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω των 50 μονάδων υποδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 53 μονάδες.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στις κατασκευαστικές δαπάνες Σεπτεμβρίου


ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στις κατασκευαστικές δαπάνες Σεπτεμβρίου


Άνοδο σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση, καθώς οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς αντιστάθμισαν την υποχώρηση της εμπορικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι συνολικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% στο προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 940,28 δισ. δολ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street έκαναν λόγο για μικρή πτώση κατά 0,1%.

Τα στοιχεία για τον Αύγουστο ωστόσο αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν μικρή πτώση 0,1% από άνοδο 0,8% όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

capital.gr

Ford: Κέρδη 997 εκατ. δολ. στο γ’ τρίμηνο


Ford: Κέρδη 997 εκατ. δολ. στο γ’ τρίμηνο


Καθαρά κέρδη ύψους 997 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημιών 161 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, εμφάνισε η Ford Motor – η μοναδική μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που απέφυγε την πτώχευση – το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008. Ειδικότερα, σε προσαρμοσμένη βάση, εμφάνισε προ φόρων κέρδη 1,1 δισ. δολαρίων ή 26 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 3 δισ. δολαρίων ή 1,32 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για προσαρμοσμένες ζημίες 20 σεντς ανά μετοχή, κατά μέσο όρο.

naftemporiki

Ευρωζώνη: Σε τροχιά ανάπτυξης ο μεταποιητικός κλάδος


Ευρωζώνη: Σε τροχιά ανάπτυξης ο μεταποιητικός κλάδος


Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψε τον Οκτώβριο ο κλάδος της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά από το Μάιο του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit Economics, ο δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε στις 50,7 μονάδες από 49,3 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ τα σημερινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα, που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 50,7 μονάδες.

capital.gr

Εξαγορά του 100% της Dragon Oil από την Emirates National Oil Company

Εξαγορά του 100% της Dragon Oil από την Emirates National Oil Company


Στην εξαγορά του 100% της ιρλανδικής Dragon Oil θα προχωρήσει η Emirates National Oil Company όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Emirates National Oil Company θα πληρώσει 455 πέννες ανά μετοχή σε μετρητά για τις μετοχές που δεν κατέχει με τη συνολική αξίας της επιχείρησης βάση της παραπάνω συμφωνίας να ανέρχεται σε 2,4 δισ. λίρες ($3,9 δισ.).


Η Emirates National Oil Company κατέχει ήδη το 51,5% της Dragon Oil, έχοντας αποκτήσει το πρώτο μερίδιο το 1998.


Η σημαντικότερη δραστηριότητα που έχει αυτή την περίοδο η Dragon Oil είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην περιοχή Cheleken της Κασπίας ανοιχτά του Τουρκμενιστάν.

capital.gr

Πτώση 7% για την RBS στο Λονδίνο


Πτώση 7% για την RBS στο Λονδίνο


Με απώλειες που υπερβαίνουν το 7% διαπραγματεύεται στο Λονδίνο η μετοχή της Royal Bank of Scotland, μετά την ανακοίνωση ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει «αποεπενδύσεις που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί».

Με όγκο 77,6 εκατ. τεμαχίων περίπου, η μετοχή αυτή τη στιγμή σημειώνει απώλειες 6,94% στις 38,85 στερλίνες, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί έως και τις 34,50 στερλίνες.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τον PMI τον Οκτώβριο


Μ. Βρετανία: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τον PMI τον Οκτώβριο


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, ξεπερνώντας το επίπεδο των 50 μονάδων, σημείωσε ο δείκτης PMI (purchasing managers index) τον Οκτώβριο στη Μ. Βρετανία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης αυξήθηκε στις 53,7 μονάδες από τις 49,9 μονάδες το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CIPS/Markit.

Σημειώνεται πως αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν το δείκτη στις 50,2 μονάδες.

capital.gr

U.K. October House Prices Gain for Third Month, Hometrack Says


U.K. October House Prices Gain for Third Month, Hometrack Says


Nov. 2 (Bloomberg) -- U.K. house prices rose for a third month in October as increased demand for homes and a lack of properties for sale pushed up values, Hometrack Ltd. said.

The average cost of a home in England and Wales climbed 0.2 percent from September to 156,400 pounds ($258,000), the London- based property-research company said in an e-mailed statement today. House prices fell 4.2 percent from a year earlier.

“The last six months has seen a continued improvement in housing market sentiment on the back of rising demand and a lack of housing for sale,” said Richard Donnell, director of research at Hometrack. “Prices have firmed and the discount between sales and asking prices is back to the same level it was at the start of the credit crunch over two years ago.”

Buyers are returning to the property market after home values dropped as much as a fifth from their 2007 peak and interest rates fell to a record low. With the economy still in recession, most economists expect Bank of England policy makers to extend their 175 billion-pound bond-buying program next week.

Nationwide Building Society said last week that home values posted their first annual gain in 19 months in October. Lenders granted 56,215 home loans in September, the most since March 2008, according to the Bank of England.

House prices in London gained 0.4 percent in October, the most of any region surveyed, followed by the southeast and northwest of England where prices rose 0.2 percent, Hometrack said.

The number of new buyers registering with estate agents grew at an average 1.1 percent rate over the past three months, slowing from an average 7.5 percent in the spring and early summer, Hometrack said.

‘Starting to Fade’

“Pent-up demand that has boosted the market in recent months is starting to fade in the face of firmer pricing and fewer clear bargains,” Donnell said. “Slower growth in demand could well reduce the upward pressure on prices in the coming months.”

Bank of England policy makers may expand their money- printing plan to 225 billion pounds after the economy unexpectedly contracted in the third quarter, the median of 48 forecasts in a Bloomberg News survey shows. They may leave the benchmark rate at 0.5 percent, say all 60 economists surveyed.

bloomberg

Pandit ‘Near Death’ Cash Hoard Signals Lower U.S. Bank Profits

Pandit ‘Near Death’ Cash Hoard Signals Lower U.S. Bank Profits

Nov. 2 (Bloomberg) -- Citigroup Inc. and JPMorgan Chase & Co. are hoarding cash as if another crisis were on the way.

Citigroup has almost doubled its cash to $244.2 billion in the year since Lehman Brothers Holdings Inc. filed for bankruptcy, the biggest such stockpile of any U.S. bank. The lender, which last year came so close to a funding shortfall it had to get a $45 billion government infusion, is under pressure from the Treasury Department and regulators to keep more money on hand for emergencies, even as markets improve.

The caution, which may help restore confidence in the financial system, offers little comfort to shareholders, who can expect to see shrinking returns as banks put money into liquid investments that yield one-twelfth the interest rates of loans.

“It’s a smart longer-term move, but it will take down the rates of returns these companies can generate,” said Eric Hovde, chief executive officer of Washington-based Hovde Capital Advisors LLC, a hedge fund with $1 billion of financial-industry and real estate investments. “If you start to see more economic stabilization, then liquidity levels would start dropping, but they’ll never go back to the insane level they were pre- crisis.”

Regulators say banks got too aggressive in the years leading up to last year’s credit-market seizure, operating with too little equity capital and putting too much money into illiquid investments such as loans and complex, hard-to-trade securities and derivatives.

‘Core Principles’

A lack of funds “can contribute as much or more to the firm’s failure as insufficient capital,” the Treasury Department said in a Sept. 3 statement of “core principles” on financial regulation. Lehman, the New York-based securities firm that declared bankruptcy on Sept. 15, 2008, after losing access to its funding, had said in a statement five days earlier that it had a “strong capital base.”

Banks should “hold a pool of unencumbered, liquid assets sufficient to cover likely funding shortfalls in the event of an acute liquidity stress scenario,” the Treasury said. Such a scenario might occur when depositors rush to pull their money, companies suddenly draw down credit lines or trading partners unexpectedly demand additional collateral, the department said.

Banks worldwide have raised $1.4 trillion of capital since the start of the credit crisis in mid-2007, diluting shareholders’ stakes while shoring up the buffer that insulates depositors in the event of a failure.

Increasing Liquidity

The four largest U.S. banks by assets -- Bank of America Corp., JPMorgan, Citigroup and Wells Fargo & Co. -- have increased their combined liquidity by 67 percent to $1.53 trillion as of Sept. 30 from $914.2 billion in June 2008, before Lehman’s collapse, according to the companies’ third-quarter reports. The amount equals 21 percent of the banks’ total assets, up from 15 percent.

Liquidity includes cash, deposits at other banks and debt securities that can be pledged as collateral in exchange for overnight borrowings from the Federal Reserve or other banks.

Citigroup’s total liquidity as of Sept. 30 was $450.3 billion, or 24 percent of assets, up from 16 percent in June 2008. The shift was reflected in the bank’s third-quarter results, when interest income fell by $1.4 billion from a year earlier and pushed New York-based Citigroup, headed by CEO Vikram S. Pandit, to an operating loss of $750 million.

‘No Choice’

The $244.4 billion Citigroup holds in cash and deposits is $131.4 billion more than it had as of June 30, 2008. That’s five times as much as the $47.1 billion cash hoard Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. had at its peak in the third quarter of 2007. Financial firms typically keep more liquid assets than other companies to comply with regulatory requirements.

“In my 44 years in the business, I have never seen a company with remotely as much cash as this,” said Richard X. Bove, an analyst at Rochdale Securities in Lutz, Florida.

If Citigroup’s cash and deposits, which earn 0.63 percent, had been put into loans, which fetch 7.2 percent, the bank would be getting at least $8.65 billion more in annual interest revenue. The risk is that some of those loans go bad, and the bank ends up losing more than the incremental revenue.

In the third quarter, the four biggest U.S. banks posted a combined 2.1 percent decline from the previous quarter in net interest revenue -- what they earn on loans and investments minus what they pay out on deposits and borrowings.

“Even though it makes no sense for a bank to have $245 billion in cash, Pandit has no choice,” said Bove, who rates Citigroup “buy.” “I don’t think it’s something to either praise him for or criticize him for. That’s simply the fact. You either keep that cash or you’re dead.”

JPMorgan Cash

JPMorgan CEO Jamie Dimon said last week at a securities- industry conference that “the chance of Armageddon is over.” The view hasn’t stopped him from tripling JPMorgan’s pile of cash and debt securities that can be used as collateral over the past year. The New York-based bank’s total liquidity was $453.6 billion as of Sept. 30, including $80.7 billion in cash and deposits at other banks. The larger figure is 22 percent of its total assets, up from 9.5 percent before Lehman’s bankruptcy.

“JPMorgan has talked incessantly about the concept of the fortress balance sheet, and as long as Jamie’s running the company, they’re not going to wind up in the position where they’re forced into a corner because of access to funding,” said Jordan Posner, senior portfolio manager at New York-based Matrix Asset Advisors, which owns about 793,000 JPMorgan shares.

‘Adverse Conditions’

The bank said in an Aug. 10 regulatory filing that its strategy is “to ensure liquidity and diversity of funding sources to meet actual and contingent liabilities through both stable and adverse conditions.” Spokeswoman Jennifer Zuccarelli declined to comment.

Bank of America, which also got a $45 billion U.S. bailout, has increased its holdings of cash, time deposits and debt securities to $422.6 billion, or 19 percent of overall assets, from 17 percent in June 2008, according to company reports. Mark Linsz, treasurer of the Charlotte, North Carolina-based bank, didn’t return a call for comment.

At San Francisco-based Wells Fargo, which got $25 billion of bailout funds last year, the ratio of cash and debt securities to total assets dropped to 16 percent as of Sept. 30 from 17 percent before Lehman’s bankruptcy. The bank’s total liquidity is $201 billion.

Wells Fargo needs fewer liquid assets because it gets a majority of its funding from customer deposits, which are “much more stable in times of economic and market stress” than the short-term borrowings rivals rely on, bank spokeswoman Mary Eshet said. The bank acquired Wachovia Corp. last December.

“We have seen unprecedented growth in our deposit base over the last 18 months,” Eshet said.

Customer Deposits

Customer deposits, long-term debt and shareholder equity represent a combined 92 percent of overall assets, according to Wells Fargo’s financial statements. That compares with 75 percent at Bank of America, 72 percent at Citigroup and 63 percent at JPMorgan.

Rochdale’s Bove predicted in an Oct. 23 report that Wells Fargo’s net interest revenue, which accounted for 52 percent of the bank’s third-quarter total, will fall “for the next few quarters,” partly because of government pressure to increase the bank’s holdings of lower-yielding liquid assets.

“The bank simply is not as liquid as its peers,” wrote Bove, who rates Wells Fargo a “sell.”

Basel Guidelines

The Basel Committee on Banking Supervision, a 35-year-old panel that sets international capital guidelines, plans to propose a “new minimum global liquidity standard” by the end of this year, according to a Sept. 15 statement from the Financial Stability Board, which is coordinating financial regulatory reform on behalf of the Group of 20 nations.

Bondholders may benefit from an explicit threshold, said Baylor Lancaster, an analyst at CreditSights Inc. in New York. “From a credit perspective, it’s a positive,” she said. The market rate to insure $10 million of Citigroup bonds for five years has tumbled to $180,000 a year, from a record $667,000 in April.

Last November, when Pandit had to seek emergency aid from the Treasury, Federal Deposit Insurance Corp. and Federal Reserve, a run on the bank’s then-$780.3 billion of deposits was only one of his worries. He also faced soaring interest costs on $29 billion of short-term commercial paper, the threat of $400.7 billion of corporate loan commitments getting tapped and the possibility that Citigroup might have to provide funding to more than $400 billion of off-balance-sheet financing vehicles.

‘Near-Death Experience’

The government’s assurance of support, along with the promise of FDIC debt guarantees and at least $1.86 trillion of federal programs set up to ease the U.S. banking industry’s funding demands, helped staved off Citigroup’s collapse.

“When you go through a near-death experience, it focuses the mind, and none of these people want to ever go through it again,” said Charles Bobrinskoy, a former Citigroup investment banker who’s now director of research at Chicago-based Ariel Investments LLC, which oversees about $4 billion.

Citigroup has increased its deposits by $52.3 billion and reduced its commercial paper outstanding to $10 billion as of Sept. 30. The bank has sold about $65 billion of FDIC-backed debt while letting its loan portfolio decline by $95 billion to $622.2 billion.

The bank has a “deliberately liquid and flexible balance sheet,” Citigroup Treasurer Eric Aboaf said on an Oct. 16 investor conference call. The bank plans to refinance only $15 billion of about $45 billion of debt coming due next year and may use some of its cash to meet the payments, he said. Citigroup spokesman Stephen Cohen declined to comment.

‘Shell-Shocked’

Pandit probably can’t use his cash to pay back the $20 billion Citigroup still owes the U.S. government since that would reduce its capital, which regulators want the bank to maintain until the financial crisis has passed, said Chris Kotowski, an analyst at Oppenheimer & Co. in New York who rates the shares “market perform.” Treasury earlier this year converted $25 billion of its bailout money into Citigroup common shares that are free to be sold.

The banks are nowhere near as liquid as they were in the mid-1940s, when cash and securities accounted for 83 percent of total assets, according to CreditSights, citing FDIC data.

The failure of about 9,000 banks during the Depression “shell-shocked” the survivors, which then bolstered their reserves to “sleep better at night,” said Richard Sylla, a financial historian and economics professor at New York University’s Stern School of Business. In the late 1930s the U.S. government doubled reserve requirements and in the ‘40s pressured banks to buy war bonds, he said.

The liquidity percentage stayed above 40 percent until the early 1970s, and above 20 percent until a few years ago, according to CreditSights.

“Gradually the banks ran down their liquidity levels and got back into the business of making loans, but it didn’t happen overnight,” Sylla said.

bloomberg

Καμπανάκι για τη Σοφοκλέους από το δείκτη PEG!


Καμπανάκι για τη Σοφοκλέους από το δείκτη PEG!


Oι απαισιόδοξοι της Σοφοκλέους επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά έχει αρχίσει να διαπραγματεύεται με παρόμοιο ή και με υψηλότερο P/E σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και οι αποδόσεις της από την αρχή του έτους ξεπερνούν τον μέσο όρο, στοιχείο το οποίο μπορεί να είναι αρνητικό σε κάθε πιθανό profit taking.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της ανόδου εξηγούν ότι υπάρχει δρόμος μπροστά μας αφού οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και το τέλος της κρίσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία, δεδομένο που θα απεικονιστεί και στον ρυθμό αύξησης των κερδών.

Εκτός από τη μονοδιάστατη ανάλυση του δείκτη P/E και του ρυθμού αύξησης των κερδών, υπάρχει και ο δείκτης PEG που στην ουσία έρχεται να συγκεράσει τα δύο αυτά στοιχεία και να δώσει την κοινή συνισταμένη τους. Και το συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη δεν ευνοεί τη Σοφοκλέους! Η εγχώρια αγορά μετοχών φαίνεται αισθητά υπερτιμημένη σε σχέση με τις ξένες, ενώ ο αριθμός των μετοχών που εμφανίζονται υποτιμημένες είναι μικρός.


Ουσιαστικά ο δείκτης PEG συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και εξηγεί ότι το P/E της μετοχής είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που προβλέπουν οι αναλυτές.

Υπολογίζεται ως το πηλίκο του P/E ως προς τον ρυθμό αύξησης των κερδών πολλαπλασιασμένο επί 100. Συνδέοντας λοιπόν τα προσδοκώμενα κέρδη και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι επενδυτές είναι σε θέση να αποτιμήσουν τις προοπτικές μιας συγκεκριμένης εταιρίας ή μιας ολόκληρης αγοράς.

Μέσω της χρήσης του δείκτη PEG ο επενδυτής μπορεί να αξιολογήσει το πραγματικό μέγεθος του P/E ενός τίτλου, αφού είναι πιθανόν μία εταιρία που διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό κατά τ' άλλα P/E της λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με άλλη μετοχή με αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και με μικρότερο P/E, αλλά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ο δείκτης PEG λειτουργεί ως μέσο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές και σε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, ενώ αντίθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην αναζήτηση επιλογών βραχυχρόνιας διάρκειας και θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα κριτήρια επιλογής μετοχών.

Έχοντας οδηγό για το screening των εταιριών τον δείκτη PEG, βάσει των στοιχείων της FactSet, θετικά κρίνονται οι μετοχές που διαθέτουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ ελκυστικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται οι τίτλοι με δείκτη PEG κάτω από το 0,50.

Όλες οι περιπτώσεις μετοχών που εμφανίζουν δείκτη PEG ανώτερο από τη μονάδα δεν αποτελούν ευκαιρίες, όπως επίσης και οι τίτλοι με αρνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αφού ο δείκτης PEG όπως και ο αντίστοιχος τιμής προς κέρδη δεν ορίζονται για αρνητικές τιμές. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί για μία ακόμα φορά ότι τα αποτελέσματα των δεικτών αυτών είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις, ιδιαίτερα σε θέματα αξιολόγησης μετοχών.

Η σύγκριση του PEG με τις ξένες αγορές

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της FactSet, οι μετοχές που για το 2010 φαίνεται να αποτελούν ευκαιρίες είναι λίγες και μάλιστα ο αριθμός τους ξαφνιάζει αρνητικά.

Συνολικά 26 εισηγμένες εταιρίες εμφανίζουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ μόνο οι 13 από αυτές δείχνουν δείκτη PEG κάτω από το κρίσιμο όριο του 0,50. Όπως διακρίνουμε, η ελληνική αγορά μετοχών στο σύνολό της εμφανίζει δείκτη PEG της τάξεως του 1, ενώ για τον αντίστοιχο της υψηλής κεφαλαιοποίησης το μέγεθος εντοπίζεται στο 1,82.

Στον αντίποδα, λιγότερο υπερτιμημένες εμφανίζονται οι εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού ο δείκτη FTSE/ASE Mid 40 υπολογίζεται στα επίπεδα του 0,81. Σε όρους λοιπόν συνδυασμένου με την ανάπτυξη πολλαπλασιαστή κερδών, οι ελληνικές μετοχές μπορούν να θεωρηθούν υπερτιμημένες, αφού και ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών δεικτών την παρούσα χρονική στιγμή διαμορφώνεται στο 0,48, ενώ ο DJ Euro Stoxx βάσει του 2010 κινείται στο 0,40. Ο CAC 40 είναι στο 0,35, ο FTSE/Mibtel 30 του Μιλάνου στο 0,47, ο δείκτης-βαρόμετρο DAX κινείται στο 0,31, ενώ ο S&P 500 έχει διαμορφωθεί στο 0,56.

Η μόνη αγορά που κινείται πάνω από την ελληνική είναι της Πορτογαλίας με 1,90, ενώ τη χαμηλότερη τιμή PEG για το 2010 εμφανίζει ο ολλανδικός δείκτης ΑΕΧ με τιμή 0,17.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται ακριβός, παρότι ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας του για το 2010 είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο η ισχνή επίδοση που προβλέπεται στα κέρδη ανά μετοχή τον καθιστά ακριβό.

Οι "ακριβές" και οι "φθηνές" μετοχές

Αναφορικά με τις μετοχές:

• Στην πρώτη θέση του πίνακα φιγουράρει η μετοχή της Minoan Lines με τον χαμηλότερο δείκτη PEG στο 0,07. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με P/E 13,06 φορές τα κέρδη του 2010, ενώ ο προσδοκώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το επόμενο έτος είναι 188%.

Σε παραδοσιακούς όρους αποτίμησης ο τίτλος της Minoan Lines δεν είναι διαπραγματεύσιμος "ελκυστικά", αφού ο πολλαπλασιαστής κερδών για το 2010 κινείται σε επίπεδα αρκετά ανώτερα από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά και των εταιριών του κλάδου.

• Στην επόμενη θέση βρίσκεται μια εταιρία της μικρής κεφαλαιοποίησης, η Πετρόπουλος, για την οποία το εκτιμώμενο P/E του 2010 προσεγγίζει το 6,65, ενώ οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών της επιχείρησης παρουσιάζουν ποσοστό 70%, οπότε ο δείκτης PEG γι’ αυτήν διαμορφώνεται σε 0,10.

• Στην περίπτωση της Μέτκα, το εκτιμώμενο P/E του 2010 κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο τόσο της αγοράς όσο και των εταιριών του κλάδου της με 9,21 φορές και εκτιμώμενο PEG στη 0,13 φορά.

• Στην επόμενη θέση βρίσκεται μία εταιρία με μονοψήφιο P/E για το 2010. Η μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είναι διαπραγματεύσιμη με πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για το 2010 στις 8,92 φορές, ενώ η μέση εκτίμηση για την αύξηση της κερδών ανά μετοχή είναι 48%, με τον PEG να κινείται στο 0,19.

• Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται οι μετοχές του Μυτιληναίου και της Autohellas. Όσον αφορά στον όμιλο Μυτιληναίου, ο δείκτης PEG διαμορφώνεται σε 0,24, αφού το προσδοκώμενο P/E της εταιρίας για το 2010 είναι 19,35 φορές, αλλά η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 80%. Για την Autohellas, ο δείκτης PEG κινείται στο επίπεδο του 0,24 και η εκτιμώμενη αύξηση στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή είναι στο 19% και το P/E του 2010 σε 4,65 φορές.

• Τέλος, ακόμα 7 τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτη PEG κατώτερο του 0,50 και μεταξύ των οποίων είναι η Frigoglass, η Sciens, η Follie Folli, η EFG Eurobank Ergasias, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, η Lamda Development και η ΕΥΑΘ.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι εκτός από την EFG Eurobank Ergasias, από τους τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο η Marfin Popular Bank κινείται σε χαμηλά επίπεδα PEG, ενώ η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου διαμορφώνονται με δείκτες 1,54, 2,01 και 1,16 φορές αντίστοιχα.

Αναλυτικά δείτε πιο κάτω τα στοιχεία για τις αποτιμήσεις στο Χ.Α. και των ευρωπαϊκών αγορών βάσει του δείκτη PEG καθώς και οι αποδόσεις των κύριων δεικτών του Χ.Α.


http://www.euro2day.gr/dm_documents/015_ni6uV.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/014_jwz1U.pdf


euro2day.gr

Τράπεζες: Αντλούν 10 δισ. - Που θα κατευθυνθούν σε ομόλογα ή δάνεια;


Τράπεζες: Αντλούν 10 δισ. - Που θα κατευθυνθούν σε ομόλογα ή δάνεια;


Πάνω από 10 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες με ίδια μέσα από τις διεθνείς αγορές χρήματος με στόχο να ενισχύσουν την ρευστότητα τους στο πλαίσιο της σταδιακής απεξάρτησης τους από την ΕΚΤ αλλά και το ελληνικό δημόσιο. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί έως τον Μάιο του 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ μέσω καλυμμένων ομολογιών δηλαδή εκδόσεων που φέρουν εγγύηση δάνεια καλής ποιότητας, κοινά ομολογιακά δάνεια που αποτελούν έκδοση ομολόγου ενώ θα επιδιώξουν σταδιακά να αντικαταστήσουν τις τιτλοποιήσεις δανείων δηλαδή την μετατροπή μέρους των δανείων σε τίτλο που τον εκδίδει η τράπεζα από άλλες μορφές ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί συνολικά 35 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ ενώ έχουν λάβει και 7 δισ. ευρώ περίπου ρευστότητα υπό την μορφή παροχής εγγυήσεων ή από εκδόσεις τίτλων από το ελληνικό δημόσιο, από το πλαίσιο οικονομικής στήριξης των 28 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος στόχος της σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ επιτυγχάνεται ενώ προφανώς ακολουθεί και η απεξάρτηση και από την ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες από το ελληνικό δημόσιο.

Όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες τα 10 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να αντλήσουν με ίδια μέσα και κυρίως θα διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά κοινώς θα δώσουν περισσότερα νέα δάνεια;

Το παράδοξο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ. Να ληφθεί υπόψη ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών κατανέμεται ως εξής: Εθνική 7 δισ., Eurobank 4,5 δισ. ευρώ Alpha 3 δισ., Πειραιώς περίπου 2 με 3 δισ. ευρώ, ΑΤΕ 1 δισ. ευρώ, ΤΤ 3 με 4 δισ. ευρώ. Αφού υπάρχει ρευστότητα και σχεδιάζουν να αντλήσουν και επιπλέον 10 δισ. ευρώ γιατί δάνεια δεν χορηγούν;

Ήδη ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει περιοριστεί στο 5%, θα κλείσει την χρονιά στο 4,5% και για το 2010 εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 7% και 10% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η απάντηση είναι σύνθετη γιατί οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια.

1)Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας είναι δανική με ημερομηνία λήξεως σύντομη. Οι τράπεζες παλαιά αντλούσαν ρευστότητα για διαστήματα 3, 5 και 7 χρόνια. Τα 35 δισ. ευρώ που έχουν πάρει από την ΕΚΤ έχουν διάρκεια ενός έτους. ʼρα πρώτο πρόβλημα, απαιτείται να επιμηκυνθεί ο χρόνος διακράτησης της ρευστότητας.

2)Οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά - μάλλον θα κλείσει ο δείκτης NPLs - ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων - στο 9%. Οι επισφάλειες πλήττουν τα κέρδη και οι τράπεζες δίνουν μάχη να παρουσιάσουν υψηλά κέρδη.

3)Η ζήτηση από τα φυσικά πρόσωπα έχει περιοριστεί. Στο παρελθόν η υποβολή νέων αιτήσεων έφθανε τις 8 χιλιάδες αιτήσεις την ημέρα στις καλές περιόδους. Τώρα είναι αμφίβολο αν αγγίζουν τις 2 χιλιάδες την ημέρα.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ακόμη έτοιμες να χορηγήσουν επιθετικότερα δάνεια. Όμως θα κάνουν το πρώτο βήμα θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν τους καλούς πελάτες τους και ταυτόχρονα να αγοράζουν ομόλογα διαδικασία που είναι η πιο προσοδοφόρα αυτή την περίοδο.

Οι τράπεζες λοιπόν θα αρχίσουν να ανοίγουν τους κρουνούς προς την αγορά σε προεπιλεγμένους πελάτες καλής πιστοληπτικής κατάστασης ενώ σχεδιάζουν να αγοράσουν πάνω από 10 δις ευρώ νέα ομόλογα μέσα στο 2010. Ίσως από το 2011 να ανοίξει περισσότερο η αγορά δανείων.

reporter.gr

Πως φορολογούνται μερίσματα και κέρδη από μετοχές σε άλλες χώρες

Πως φορολογούνται μερίσματα και κέρδη από μετοχές σε άλλες χώρες

H πρόθεση της κυβέρνησης να συνυπολογίζονται τα μερίσματα και τα κέρδη από μετοχές στο συνολικό εσόδημα και να φορολογούνται με βάση τους εκάστοτε συντελεστές, είναι κάτι που ακολουθείται σε αρκετές χώρες. To reporter.gr παρουσιάζει πως φορολογούνται τα εισοδήματα από τις παραπάνω πηγές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, που έγινε για λογαριασμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η παρουσίαση επικεντρώνεται στη φορολόγηση ημεδαπών φυσικών προσώπων, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι μέτοχοι. Βέβαια, οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν, όπως είναι γνωστό, αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κυρίως με έδρα την Κύπρο και άλλες χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι) ως δικαιούχους των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών για να φοροαποφεύγουν. Κάτι που πρέπει να δει με ιδιαίτερη προσοχή το υπουργείο Οικονομικών.

Φορολόγηση μερισμάτων σε ημεδαπά φυσικά πρόσωπα

Στη Γαλλία τα μερίσματα φορολογούνται με βάση τον προοδευτικό συντελεστή φόρου εισοδήματος. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις παρέχεται 40% έκπτωση.

Στη Γερμανία γίνεται παρακράτηση με συντελεστή 26,375% επί του διανεμόμενου μερίσματος κατά την πίστωση του μερίσματος. Ο φόρος καταβάλλεται από την εταιρεία και εξαντλείται η φορολογική υποχρεώση του δικαιούχου.

Στη Δανία γίνεται παρακράτηση από την εταιρεία με συντελεστή 28% επί του ακαθάριστου ποσού κατά την καταβολή του μερίσματος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα μερίσματα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούνται με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

Στις ΗΠΑ τα μερίσματα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούναι με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Υπάρχει δυνατότητα φορολόγησης με συντελεστή 15% υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο δικαιούχος.

Στην Ισπανία παραρκατείται το 18% επί του διανεμόμενου μερίσματος όταν πιστώνεται. Ο φόρος καταβάλλεται από την εταρεία και υπάρχει δυνατότητα επιστροφής που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο ποσό 1.500 ευρώ.

Στην Ιταλία παρακρατείται φόρος με συντελεστή 12,5% σε περιπτώσεις μη ύπαρξης σημαντικής συμμετοχής στις εταιρείες (όταν ο μέτοχος έχει σε εισηγμένη εταιρεία ποσοστό μικρότερο του 2% των ψήφων ή του 5% του μετοχικού κεφαλαίου και σε μη εισηγμένη όταν κατέχει μικρότερο ποσοστό του 20% και 25% αντίστοιχα). Σε περίπτωση ουσιαστικής συμμετοχής στην εταιρεία φορολογείται το 40% του μερίσματος με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

Στην Κύπρο παρακρατείται το 15% επί του ακαθάριστου ποσού κατά την καταβολή του μερίσματος, υπέρ αμυντικών δαπανών και ο φόρος καταβάλλεται από την εταιρεία.

Στο Λουξεμβούργο η παρακράτηση είναι 15% και ο φόρος καταβάλεται από την εταιρεία.

Στη Νορβηγία δεν παρακρατείται φότος, αλλά μερίσματα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούνται με συντελεστή από 28% μέχρι 48,18%.

Στην Πολωνία παρακρατείται φόρος με συντελεστή 19% και καταβάλλεται κατά την καταβολή του μερίσματος από την εταιρεία.

Στη Φινλανδία ο συντελεστής ανέρχεται σε 19% και καταβάλλεται κατά την καταβολή του μερίσματος από την εταιρεία.

Φορολόγηση υπεραξίας εισηγμένων μετοχών από ημεδαπά φυσικά πρόσωπα

Στη Γαλλία η υπεραξία φορολογείται με 18% φόρο εισοδήματος και 11% ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπεται ετήσιο αφορολόγητο ποσό 25.000 ευρώ. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος 18% μειώνεται ανάλογα με το χρόνο διακράτησης των μετοχών ενώ υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών που προκύπτουν στο ίδιο έτος και μεταφοράς τους για δέκα (10) έτη υπό προϋποθέσεις. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος.

Στη Γερμανία φορολογείται η υπεραξία με συντελεστή 25% και 5,5% φόρο αλληλεγγύης. Προβλέπεται ετήσιο αφορολόγητο 801- 1602 ευρώ. Προβλέπεται ο συμψηφισμός των ζημιών στο ίδιο έτος και δικαίωμα μεταφοράς αυτών χωρίς χρονικό περιορισμό. Ο φόρος παρακρατείται στην πηγή κατά τη συναλλαγή και αποδίδεται από τους διαμεσολαβητές/θεματοφύλακα.

Στη Δανία τα κέρδη από μετοχές συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα και φορολογούνται με συτελεστή μέχρι 43%. Προβλέπεται ο συμψηφισμός ζημιών. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος ενώ ο θεματοφύλακας είναι υπεύθυνος γα την ενημέρωση των φορολογικών αρχών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπεραξία φορολογείται με 28% με αφορολόγητο όριο τις 9.200 στερλίνες (περίπου 10.000 ευρώ). Υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος, ο οποίος υποβάλει δήλωση.

Στις ΗΠΑ η υπεραξία φορολογείται ανάλογα με το χρόνο διακράτησης. Η υπεραξία από μετοχές που διακρατούνται για πάνω από ένα έτος υπόκεινται σε προνομιακό συντελεστή 15% αντί για 35%. Προβλέπεται ο συμψηφισμός ζημιών και η μεταφορά τους χωρίς χρονικό περιορισμό. Υπόχρεος είναι ο φορολούμενος για τη απόδοση του φόρου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ευθύνες έχει και ο θεματοφύλακας που πρέπει να κάνει αναφορά στις αρχές.

Στην Ισπανία τα κέρδη από μετοχές φορολογούνται με συντελεστή 18%. Προβλέπεται συμψηφισμός ζημιών.

Στην Ιταλία φορολογείται το 40% της υπεραξίας σε περίπτωση ουσιαστικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με προοδευτική κλίμακα. Στην περίπτωση μη ουσιαστικής συμμετοχής παρακρατείται φόρος 12,5%. Προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών και η μεταφορά τους για τέσσερα έτη. Υπόχρεος γιατην απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος εκτός εάν επιλέξει τη χρήση δαμεσολαβητή, ο οποίος υποχρεούται σε παρακράτηση.

Στην Κύπρο δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας και γι΄ αυτό θεωρείται φορολογικός παράδεισος.

Στο Λουξεμβούργο τα κέρδη από μετοχές φορολογούνται κατά τη μεταβίβαση εισηγμένων μετοχών με βάση τις γενικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος. Προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος.

Η Νορβηγία επιβάλλει φόρο 28% στα κέρδη από μετοχές, συνυπολογίζοντας τις ζημιές. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογούμενος.

Στην Πολωνία τα κέρδη από μετοχές φορολογούνται με 19%. Οι ζημιές συνυπολογίζονται και υπεύθυνος για την απόδοση του φόρου είναι ο φορολογύμενος.

Στη Φινλανδία η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή 28%. Υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού και μεταφοροάς τους για τρία χρόνια. Υπόχρεος για την απόδοση είναι ο φορλογούμενος ενώ ο θεματοφύλακας είναι υπεύθυνος για την γωστοποίηση πληροφοριών στις φορολογικές αρχές.

reporter.gr

Υποβαθμίζει την Coca Cola η JP Morgan- Αυξάνει τιμή στόχο


Υποβαθμίζει την Coca Cola η JP Morgan- Αυξάνει τιμή στόχο

Σε σύσταση για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς έναντι υπεραπόδοσης υποβάθμισε τη μετοχή της Coca Cola η JP Morgan αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 19 ευρώ από 18 ευρώ. Η μετοχή σημειώνει ο οίκος έχει ενισχυθεί κατά 83% από την αρχή του έτους (+72% στο ΧΑ, +18% στον S&B) και οι πολλαπλασιαστές της έχουν διπλασιαστεί σε 8 μήνες. Όλη η έκθεση της εταιρείας είναι στην Ευρώπη και η μετοχή έχει περάσει μπροστά από το καταναλωτικό περιβάλλον που επικρατεί εκεί το οποίο και είναι αδύναμο. Ο οίκος προτιμά άλλες εταιρείες με έκθεση στις αναδυόμενες αγορές και κυρίως σε περιοχές όπως Ασία και Λατινική Αμερική. Περιμένει γύρισμα από τη μετοχή και μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 στο 1,18 ευρώ. για το 2009 περιμένει κέρδη ανά μετοχή 1,08 ευρώ.

reporter.gr

Η αμερικανική οικονομία νοσεί


Η αμερικανική οικονομία νοσεί



«Παρά τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα νούμερα θα ήταν απογοητευτικά χωρίς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας», ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Σαγκάη.

Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη νοσεί επειδή η αμερικανική κυβέρνηση απέτυχε να κρατικοποιήσει τράπεζες στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη παρέλθει, διαμήνυσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

«Εάν είχαμε ενεργήσει σωστά, θα είχαμε σήμερα μεγαλύτερη επιρροή στις τράπεζες. Θα μπορούσαν να δανείζουν και η οικονομία θα ήταν ισχυρότερη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Σαγκάη.

Ο Στίγκλιτς εμμένει στην άποψή του, ακόμη και μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που έδειξαν επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Θεωρεί ότι οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης αποδυνάμωσαν την οικονομία και αύξησαν το έλλειμμα, ενώ δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου να συνεχιστεί και το 2010, γι΄ αυτό και δεν βλέπει στον άμεσο ορίζοντα τερματισμό της αμερικανικής ύφεσης.

«Παρά τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα νούμερα θα ήταν απογοητευτικά χωρίς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας», ανέφερε ο οικονομολόγος προτρέποντας τόσο τις ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας.

«Εάν δεν δούμε τους εργαζομένους να εξασφαλίζουν εργασία, εάν δεν μπορούν να απασχοληθούν σε πλήρες ωράριο και εάν οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να πωλούν τα προϊόντα που παράγουν, τότε ασφαλώς και δεν βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ύφεσης στις ΗΠΑ», κατέληξε, προβλέποντας παράλληλα ότι η ανεργία πιθανότατα να αυξηθεί.

Στον τραπεζικό τομέα, το θέμα των αμοιβών δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, με τα στελέχη των 28 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ να συναντώνται σήμερα με τις εποπτικές αρχές της Φέντεραλ Ριζέρβ για να συζητήσουν το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τις πολιτικές αμοιβών τραπεζικών στελεχών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν αποδώσει, διατύπωσε επιφυλακτικούς τόνους.

Διαμήνυσε στους Αμερικανούς ότι έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν προτού επιστρέψουν στην ευημερία. Για ανάκαμψη της οικονομίας έκανε λόγο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπερβολικά υψηλό και αυτή τη στιγμή προτεραιότητες είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

naftemporiki

Γερμανία: «Βελτιώνονται οι προοπτικές για την οικονομία»


Γερμανία: «Βελτιώνονται οι προοπτικές για την οικονομία»


Η γερμανική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει την παγκόσμια ύφεση, ωστόσο οι προοπτικές βελτιώνονται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Ράινερ Μπρούντερλε.

«Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά», τονίζει ο υπουργός σε συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.

Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση σε δύο με τρία χρόνια. «Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε τώρα και να περικόψουμε τους φόρους το ταχύτερο δυνατόν», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία εξήλθε της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν πως καταγράφηκαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

naftemporiki

Κίνα: Η μεγαλύτερη αύξηση σε 18 μήνες για τον PMI


Κίνα: Η μεγαλύτερη αύξηση σε 18 μήνες για τον PMI


Με το μεγαλύτερο ρυθμό σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών ενισχύθηκε η βιομηχανία στην Κίνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δείκτη Purchasing Manager΄s της HSBC China.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο PMI διαμορφώθηκε στις 55,4 μονάδες από 55 το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης παρουσίασε τις πιο βελτιωμένες συνθήκες στον τομέα έπειτα από 18 μήνες, όπως ανέφερε η HSBC.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο ο PMI κατέγραψε τον 17ο μήνα πάνω από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Παράλληλα, ο δείκτης των εξαγωγών ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007 και συγκεκριμένα στις 55,6 από 54,4 μονάδες.

capital.gr

Το Λονδίνο είναι το νέο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο


Το Λονδίνο είναι το νέο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο


To Λονδίνο έχει επίσημα εκθρoνίσει τη Νέα Υόρκη ως το κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου, σύμφωνα με ενα δείκτη που ανακοινώθηκε αυτόν το μήνα από το World Economic Forum (WEF) που έχει έδρα τη Γενεύη.

Ο Financial Development Index του WEF κατατάσσει 55 χώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητα και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και των αγορών τους. Τα κράτη αξιολογήθηκαν σύμφωνα με πάνω από 120 κριτήρια, τα οποία κυμαίνονται από το πόσο ευνοϊκά είναι τα θεσμικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντά τους μέχρι το μέγεθος των χρηματαγορών τους και των αγορών ομολόγων και από την τεχνολογική υποδομή τους και το ανθρώπινο κεφάλαιο μέχρι την ευκολία απόκτησης καταναλωτικών και επαγγελματικών δανείων.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στη μελέτη του τρέχοντος έτους - τη δεύτερη έκδοση του ετήσιου δείκτη που ξεκίνησε το 2008 - ήταν ότι η Βρετανία ανέβηκε στο Νο. 1 παρά τα οικονομικά της προβλήματα, από τη δεύτερη θέση την τελευταία χρονιά. Η Βρετανία ξεχώρισε λόγω της σχετικής δύναμης των χρηματοπιστωτικών αγορών της, ιδίως σε συνάλλαγμα και παράγωγα, και από την ασφαλιστική της κάλυψη που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Η άλλη κύρια είδηση - αν και ίσως δεν είναι τόσο περίεργη - ήταν ότι οι ΗΠΑ έπεσαν από την πρώτη θέση το 2008 στην τρίτη φέτος. Ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι κατά πολύ η πλουσιότερη του κόσμου, η οικονομική αστάθεια και ένας σαφώς εξασθενημένος τραπεζικός τομέας την έριξαν. Η χώρα που κατετάγη δεύτερη, η Αυστραλία, ανέβηκε εννέα σκαλοπάτια στην κατάταξη, χάρη στη μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, το χαμηλό δημόσιο χρέος, καθώς και λόγω της άμεσης πρόσβασης στην καταναλωτική πίστη.

Η Γαλλία και η Γερμανία στην 11η και 12η θέση

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμφισβήτητα θα τροφοδοτήσουν τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το κατά πόσον το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη είναι στην κορυφή των παγκόσμιων οικονομικών θεμάτων και των αγορών. Η ανύψωση της Βρετανίας στην πρώτη θέση θα μπορούσε να είναι βραχύβια. Η χώρα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την ύφεση, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιστροφή στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2009. Το θεσμικό περιβάλλον της Βρετανίας, επίσης, θα μπορούσε να σταθμίσει την κατάταξη του επόμενου έτους: Η κυβέρνηση έχει επικριθεί κατά τους τελευταίους μήνες για την υπερβολική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με αύξηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα hedge funds και άλλους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με βάση το Λονδίνονα να μετακινηθούν αλλού.

Η συνολική βαθμολογία για τις πιο αναπτυγμένες χώρες μειώθηκε αισθητά, λόγω των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης - και εκείνες που υπέστησαν τα περισσότερα από τη μειωμένη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ήταν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες. Η Γαλλία και η Γερμανία, η οποίες ήταν στις κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη του περασμένου έτους, βγήκαν από την πρώτη δεκάδα, και βρίσκονται στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα. Το μέγεθος και η παγκόσμια φύση των οικονομικών συστημάτων των χωρών αυτών τις έκανε να εκτίθενται περισσότερο από άλλες στις επιπτώσεις της ύφεσης.

Η πτώση χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιτρέπει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Χιλή και η Μαλαισία να κλείσουν το χάσμα με τις δυτικές χώρες. Ο Nouriel Roubini, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς της μελέτη, έγραψε σε μια περίληψη: "Για ορισμένες από αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν αποτέλεσμα της μάθησης από τα λάθη παρελθόντων χρηματοοικονομικών κρίσεων, ενώ για άλλες αυτό αντικατοπτρίζει τη σχετική έλλειψη της πολυπλοκότητας και της παγκόσμιας ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους".

Ωστόσο, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν αρκετό δρόμο ακόμα πριν φθάσουν στο επίπεδο των περισσότερο ανεπτυγμένων αντιπάλων τους. Μερικές υποφέρουν από την ανεπαρκή ανάπτυξη των υποδομών, από σκοτεινά νομικά και ρυθμιστικά καθεστώτα ή από αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση. Λίγες τα καταφέρνουν καλά στη χρηματοδοτική πρόσβαση για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, όπως μετράται από τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων και τη διείσδυση των λιανικών τραπεζικών υπηρεσιών, όπως οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μικροπιστώσεις, ΑΤΜ, υποκαταστήματα, και σημεία πωλήσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τα κορυφαία έθνη εξακολουθούν να κατέχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα

Εκτός από τη σχετική ενίσχυση η οποία έχει επιτευχθεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τους ερευνητές οι οποίοι δημιούργησαν τη φετινή μελέτη ήταν ότι η Αυστραλία ξεπέρασε τις ΗΠΑ. "Ενώ περιμέναμε πως η σχετική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Αυστραλίας θα ενισχύσει την κατάταξη της χώρας, ήταν έκπληξή το πόσο πολύ ανέβηκε συνολικά στην κατάταξη ", λέει ο James Bilodeau του World Economic Forum, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη με to Ρουμπίνι.

Εκτός από την Αυστραλία, όλες οι χώρες της φετινής δεκάδας είχαν σημαντική πτώση στη συνολική βαθμολογία. Αυτό δείχνει πόσο άσχημα κλόνισε η οικονομική κρίση τα περισσότερα μεγάλα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Αυτό που έκανε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ να παραμείνουν κοντά στην κορυφή της λίστας, παρά τα μεγάλα χτυπήματα στην οικονομική τους σταθερότητα, ήταν το εύρος των άλλων παραγόντων που λαμβάνονται υπόψη. Αν και οι αγορές τους είναι ασταθείς, αυτές και άλλες κορυφαίες -όσον αφορά την κατάταξη- χώρες εξακολουθούν να προσφέρουν μεγαλύτερα αποθέματα κεφαλαίου, μεγαλύτερη δημοσιονομική διαφάνεια, και ένα πλήθος άλλων θεσμικών υποδομών και πλεονεκτημάτων που πιθανόν θα τους κρατήσει μεταξύ των ηγετών της οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα, δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. "Η πτώση στις βαθμολογίες τόσο για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η ηγετική τους θέση είναι δυνητικά σε κίνδυνo", λέει ο Bilodeau. "Η δυνητικά ανησυχητική διαπίστωση είναι ο βαθμός στον οποίο έχει πέσει η βαθμολογία τους και το προβάδισμά τους σε σχέση με άλλες χώρες έχει μειωθεί."

Για μια λεπτομερή ματιά στις κορυφαίες 25 χώρες του δείκτη και για μια λίστα με τις άλλες 30, κοιτάξτε το slide show.

Η Leona Liu είναι δημοσιογράφος στο γραφείο του BusinessWeek στο Παρίσι.

capital.gr

Απαισιοδοξία στις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση την Κίνα


Απαισιοδοξία στις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση την Κίνα


Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ασίας με τον Nikkei να υποχωρεί σε ποσοστό 2,31%. Εξαίρεση αποτελεί η Κίνα όπου ο Shanghai Composite κινείται στο +2,70%. Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι επενδυτές από την αργή ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ οι αμφιβολίες ενισχύονται αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα διατήρησης των μέτρων στήριξης. Απαισιοδοξία και για τα εταιρικά κέρδη στο νέο έτος.

Αναλυτικά, στα μάκρο της ημέρας, στην αύξηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο τρέχον οικονομικό έτος προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση της Αυστραλίας, ωστόσο παράλληλα διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση προβλέπει πλέον ότι η οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το δημοσιονομικό έτος 2009-2010, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση της τάξης του 0,5%.

Επίσης η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 57,7 δισ. δολάρια Αυστραλίας ($51,8 δισ.), σχεδόν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις της πριν έξι μήνες στην κατάθεση του προϋπολογισμού που έκαναν λόγο για έλλειμμα 57,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας.

Με το μεγαλύτερο ρυθμό σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών ενισχύθηκε η βιομηχανία στην Κίνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δείκτη Purchasing Manager΄s της HSBC China. Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο PMI διαμορφώθηκε στις 55,4 μονάδες από 55 το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης παρουσίασε τις πιο βελτιωμένες συνθήκες στον τομέα έπειτα από 18 μήνες, όπως ανέφερε η HSBC. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο ο PMI κατέγραψε τον 17ο μήνα πάνω από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Στα ταμπλό, ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index υποχωρεί σε ποσοστό 1,1% στις 115,15 μονάδες στο Τόκιο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης σημείωσε πτώση 1,3% τον Οκτώβριο, στην πρώτη φορά που καταγράφει μηνιαίες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ολοκληρώνει τις συναλλαγές με πτώση 2,31% στις 9.802,95 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κινείται στο -1,58%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 1,25%.

Κέρδη και στην Κίνα όπου ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 2,70%, ενώ ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 3,01%. Ο ευρύτερος CSI 300 σημειώνει κέρδη 3,43%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί σε ποσοστό 1,32%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημειώνει μικρές απώλειες 0,07%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 2,21%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε σε ποσοστό 0,99%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημειώνει απώλειες 0,45%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται πτωτικά σε ποσοστό 0,97%.

Απώλειες άνω του 2% στην Wall Street

Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου οι βασικοί δείκτες της Wall Street συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές εβδομάδες με πτώση.

Ειδικότερα, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,6% επίδοση η οποία είναι η χειρότερη από τον Ιούνιο, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 4%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 5,1%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το Μάρτιο.

Συνολικά για τον Οκτώβριο, ο Dow Jones παρέμεινε σταθερός, ο S&P 500 υποχώρησε για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο κατά 2%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,6%, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί των τελευταίων 7 μηνών.

Την κατεύθυνση στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ακολούθησε την καλύτερη των τελευταίων τριών μηνών, έδωσαν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις καταναλωτικές δαπάνες το Σεπτέμβριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση το Σεπτέμβριο, καθώς διακόπηκε το πρόγραμμα απόσυρσης ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια προβληματική αγορά εργασίας και μια πιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, το προσωπικό εισόδημα για το Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ η δαπάνη τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 0,5%. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι το εισόδημα θα παρέμενε σταθερό και ότι η δαπάνη θα μειωνόταν κατά 0,5%. Σημειώνεται πως η κατά 0,5% πτώση της καταναλωτικής δαπάνης ήταν η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2008, όπου η ύφεση βρισκόταν στο χειρότερό της σημείο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 249,85 μονάδες (-2,51%) στις 9.712,73 μονάδες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 20 Απριλίου. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 52,44 μονάδων (-2,50%) φτάνοντας τις 2.045,11 μονάδες ενώ o S&P 500 σημείωσε πτώση 29,93 μονάδων (-2,81%) στις 1.036,18 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Bank of America Corporation (-7,31%), η JP Morgan Chase (-5,82%) και η Alcoa (-4,46%).

capital.gr

Αίτηση χρεοκοπίας από την CIT


Αίτηση χρεοκοπίας από την CIT


Αίτηση για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του Κεφαλαίου 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ υπέβαλε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη η CIT, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στις ΗΠΑ.

Η CIT η οποία παρείχε χορηγήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατέβαλλε προσπάθειες τους τελευταίους μήνες να αποφύγει την κατάρρευση καθώς η κρίση την έφερε αντιμέτωπη με επισφάλειες που έφτασαν σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή αποκόπηκε και η βασική της πηγή χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου Jeffrey M. Peek φέρεται να δήλωσε ότι: «η απόφαση να προχωρήσουμε με το πλάνο αναδιοργάνωσης θα επιτρέψει στην CIT να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση στις μικρές επιχειρήσεις και στους μεσαίου μεγέθους πελάτες, δυο τομείς οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ».

Ο 101 ετών όμιλος ανακοίνωσε πως καμία από τις θυγατρικές του, συμπεριλαμβανομένης της CIT Bank η οποία έχει την έδρα της στην Γιούτα, δεν περιλαμβάνεται στην αίτηση για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του Κεφαλαίου 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η CIT μετατράπηκε σε τραπεζικό όμιλο συμμετοχών και έλαβε ποσό ύψους 2,3 δισ. δολ. από το πρόγραμμα TARP τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν κατάφεραν να λύσουν το μακροπρόθεσμο πρόβλημα του ομίλου: το να δανείζεται κεφάλαια με ανταγωνιστικά επιτόκια ούτως ώστε με τη σειρά του να μπορεί να προχωρά σε χορηγήσεις.

Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αίτηση χρεοκοπίας της CIT αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ κατατάσσεται στην ίδια λίστα με τις General Motors και Enron. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers, πέρυσι, ήταν η μεγαλύτερη.


Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Η CIT Group Inc. (CIT) ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Goldman Sachs Group Inc. (GS) για την τροποποίηση δανείου 3 δισ. δολ. μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Dow Jones Newswires στο πλαίσιο της συμφωνίας, το μέγεθος του δανείου θα συρρικνωθεί στα 2,13 δισ. δολ. ουσιαστικά εξαλείφοντας το τμήμα της χρηματοδότησης που δεν χρησιμοποιήθηκε. Παράλληλα, αναφερόταν ότι η CIT θα πληρώσει στη Goldman σχεδόν 285 εκατ. δολ. ως τέλος τερματισμού, όπως ορίζεται στους αρχικούς όρους της συμφωνίας. Από την πλευρά της η Goldman συμφώνησε να μην εξασκήσει το δικαίωμα για τερματισμό της χρηματοδότησης στο ενδεχόμενο που η τράπεζα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Η εν λόγω συμφωνία ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι ολοκλήρωσε την άντληση επιπλέον 4,5 δισ. δολ. στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί.


Επίσης, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε η λήψη πιστωτικής γραμμής ύψους 1 δισ. δολ. από τον επενδυτή Carl Icahn. Όπως είχε αναφέρει η εταιρεία η πιστωτική γραμμή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Μετά την ανακοίνωση, η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη προσωρινά στο -13%, ενώ με την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης έφτασε στο -18% και στα 78 σεντς. Παράλληλα, ο Carl Icahn ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου αναδιάρθρωσης έπειτα από τις τροποποιήσεις που έγιναν.


Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο (με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση) η CIT κατέγραψε ζημιές για ένατο διαδοχικό τρίμηνο. Οι ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης συρρικνώθηκαν στα 1,62 δισ. δολάρια ή 4,30 δολάρια ανά μετοχή, από 2,07 δισ. δολάρια ή 7,88 δολάρια ανά μετοχή την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Συνολικά, τα προηγούμενα εννέα τρίμηνα η CIT είχε χάσει περίπου 5 δισ. δολάρια.

capital.gr

Ούριος άνεμος για ασφαλιστικά ταμεία


Ούριος άνεμος για ασφαλιστικά ταμεία


Στα κέρδη επέστρεψαν μετά από ένα σχεδόν χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το θετικό κλίμα που επικρατεί από το Μάρτιο στα χρηματιστήρια συνέβαλε στην αναστροφή των απωλειών που είχαν καταγράψει προηγουμένως.

Όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, η βελτίωση στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και η ανάκαμψη του ΧΑΚ επέφερε σημαντικά οφέλη στις δεκάδες χιλιάδες ασφαλιζόμενους που διατηρούν επενδυτικά σχέδια μαζί με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Το Σεπτέμβριο του 2009, η αξία των δέκα μεγαλύτερων ταμείων έφθασε τα €997 εκ. από €956,2 εκ. πέρσι, σημειώνοντας κέρδη 4,3% ή €40,9 εκ.

Η συνολική αξία των 53 ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε στο €1,23 δισ. από €1,16 δισ. τον περσινό Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 5,9%.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των αποδόσεων και ενδεχομένως, στην εισροή νέων χρημάτων στα ταμεία από ασφαλιζόμενους.

Από τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία, έξι κατέγραψαν άνοδο και τέσσερα μείωση του ενεργητικού τους.

Το μεγαλύτερο εγχώριο ασφαλιστικό ταμείο, το Μικτό της Eurolife, παρουσιάζει αύξηση 5,8%, που οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των αποδόσεων του. Η αξία της επενδυτικής μονάδας του ταμείου αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 3,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε το Δυναμικό της CypriaLife. To ψηλού ρίσκου ταμείο κατέγραψε πτώση 6,50% με την αξία του να περιορίζεται τέλος Σεπτεμβρίου 2009 στα €54,9 εκ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση επενδύσεων σε άλλα ταμεία της CypriaLife, όπως στο Secure, που είναι χαμηλού κινδύνου.

Η εισροή φρέσκων κεφαλαίων στο Secure αύξησε το ενεργητικό του κατά 41,1% στα €43,6 εκ.

Απώλειες κατέγραψαν και τα άλλα δύο ταμεία της CypriaLife, το Cyprialife (-1,4%) και το Mega (-1,9%).

Απώλειες 0,7% είχε και το Growth της Universal Life. Το άλλο ταμείο της UL, το Property είχε άνοδο 7,3% με την αξία του να φθάνει τα €117,1 εκ.

stockwatch.com.cy

Govt eyes £30 bln shares in RBS, Lloyds



Govt eyes £30 bln shares in RBS, Lloyds

LONDON (Reuters) - The government will unveil plans this week to spend 30 billion pounds ($49.3 billion) buying further shares of rescued banks Royal Bank of Scotland and Lloyds , The Daily Telegraph newspaper reported on Monday. The newspaper said Chancellor Alistair Darling has agreed to spend about 25 billion pounds ($41 billion) on shares in part-nationalised RBS and 5.5 billion pounds ($9 billion) on shares in Lloyds in a move expected to be announced on Tuesday.

iii.co.uk

Payrolls Probably Fell, Factories Sped Up: U.S. Economy Preview


Payrolls Probably Fell, Factories Sped Up: U.S. Economy Preview


Nov. 1 (Bloomberg) -- Employers in the U.S. kept cutting jobs in October and manufacturing picked up, pointing to an uneven economic recovery that will take time to encourage hiring, economists said before reports this week.

Payrolls fell by 175,000 workers last month, deepening the worst employment slump since the 1930s, according to the median of 63 estimates in a Bloomberg News survey ahead of a Nov. 6 Labor Department report. A purchasing managers’ report may show factories expanded at the fastest pace since 2006.

Rising joblessness and waning government assistance raise the risk that consumer spending will slip again, holding back the expansion. Federal Reserve policy makers, meeting this week, will probably debate whether the lack of jobs merits maintaining interest rates low for a long time, or if excess stimulus risks kindling inflation.

“No one’s going to hire anybody until they have to, so it’s a very tough environment for households,” said Joshua Shapiro, chief U.S. economist at Maria Fiorini Ramirez Inc., a New York forecasting firm. “Manufacturing is clearly the strongest part of the economy right now because it’s benefiting from the need to restock.”

The jobless rate last month probably climbed to 9.9 percent, the highest level since 1983, from 9.8 percent in September, according to the survey median. Unemployment will exceed 10 percent early next year, according to the median forecast in a Bloomberg poll last month.

Smaller Declines

The projected drop in employment would be the smallest since August 2008, indicating the labor market is deteriorating at a slower pace. Job losses peaked at 741,000 in January, the biggest one-month plunge since 1949.

Fed policy makers, led by Chairman Ben S. Bernanke, meet Nov. 3-4 in Washington and may repeat their pledge to keep interest rates low for an “extended period.”

The world’s largest economy grew at a 3.5 percent annual pace from July through September, the first quarterly expansion in more than a year, according to Commerce Department figures released last week. A separate government report showed consumer spending, which comprises about 70 percent of the economy, fell in September for the first time in five months.

Manufacturing, which has helped drive the recovery, probably accelerated last month, economists said.

The Tempe, Arizona-based Institute for Supply Management may report tomorrow that its manufacturing index climbed to 53 in October, the highest level since August 2006, the survey median showed. Readings greater than 50 signal expansion.

More Orders

A report from the Commerce Department on Nov. 3 is expected to show that orders placed with U.S. factories rose 0.8 percent in September from the previous month, according to the survey median. A gain would be the fifth in the past six months.

The jobs report on Nov. 6 may also show factory employment dropped by 46,000 workers last month compared with a 51,000 decrease in September. The U.S. has lost a total of 7.2 million jobs since the recession began in December 2007.

Some manufacturers are starting to rehire previously dismissed employees. Cummins Inc., the largest maker of heavy- duty diesel truck engines in North America, cut about 7,500 workers from late 2008 through June and has since recalled about 900.

“Despite the improvements we have seen in some of our markets, we still face considerable challenges over the next year,” Chief Operating Officer Tom Linebarger said Oct. 30 on a conference call. “In particular, we expect the first half of 2010 to be extremely difficult, especially in North America.”

Stockpiles Fall

Inventories at wholesalers in September probably dropped at a slower pace, a Commerce Department report on Nov. 6 is expected to show. The 1 percent decrease, the smallest since January, suggests companies anticipate a pickup in sales and don’t want to deplete stockpiles much more.

The Standard & Poor’s 500 Index fell last week, marking the first monthly drop since February, after reports prompted concern that consumers will restrain the economic recovery.

In other reports this week, the number of contracts to buy previously owned homes were little changed in September, the first time in eight months they didn’t increase, according to the survey median. The National Association of Realtors’ report on pending home sales is due Nov. 2.

Home sales have climbed in recent months, propelled in part by an $8,000 tax credit for first-time buyers that’s set to expire at the end of this month.

Senate Democrats want to extend the credit through April and expand it to allow higher-income Americans and some who already own homes to qualify for the incentive. The White House endorses the extension, and lawmakers are expected to vote on the measure this week, according to Senate Majority Leader Harry Reid.

Spending on construction projects probably fell 0.2 percent in September after a 0.8 percent gain the previous month, according to the survey median ahead of a Commerce Department report on Nov. 2.



Bloomberg Survey

===============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
===============================================================
ISM Manu Index 11/2 Oct. 52.6 53.0
ISM Prices Index 11/2 Oct. 63.5 64.0
Construct Spending MOM% 11/2 Sept. 0.8% -0.2%
Pending Homes MOM% 11/2 Sept. 6.4% 0.0%
Vehicle Sales Mlns 11/3 Oct. 9.2 9.8
Domestic Vehicles Mlns 11/3 Oct. 6.8 7.3
Factory Orders MOM% 11/3 Sept. -0.8% 0.8%
ADP Payroll ,000’s 11/4 Oct. -254 -200
ISM NonManu Index 11/4 Oct. 50.9 51.6
Productivity QOQ% 11/5 2Q 6.6% 6.5%
Labor Costs QOQ% 11/5 2Q P -5.9% -4.0%
Initial Claims ,000’s 11/5 24-Oct 530 522
Cont. Claims ,000’s 11/5 17-Oct 5797 5750
ICSC Chain Store Sales 11/5 Oct. 0.1% 2.2%
Nonfarm Payrolls ,000’s 11/6 Oct. -263 -175
Unemploy Rate % 11/6 Oct. 9.8% 9.9%
Manu Payrolls ,000’s 11/6 Oct. -51 -46
Hourly Earnings MOM% 11/6 Oct. 0.1% 0.1%
Hourly Earnings YOY% 11/6 Oct. 2.5% 2.2%
Avg Weekly Hours 11/6 Oct. 33.0 33.1
Whlsale Inv. MOM% 11/6 Sept. -1.3% -1.0%
Cons. Credit $ Blns 11/6 Sept. -12.0 -10.3
===============================================================

bloomberg
Share |