Wednesday, September 1, 2010
Vivartia: «Εκλεισε» η συμφωνία με ΜΕΒΓΑΛ
Vivartia: «Εκλεισε» η συμφωνία με ΜΕΒΓΑΛ
Η εταιρεία αναφέρει ότι υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς με την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου, η οποία ελέγχει το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, που σε συνδυασμό με την υφιστάμενη συμφωνία της Vivartia με την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου της επιτρέπει, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την απόκτηση μέσω της 100% θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, ποσοστού τουλάχιστον 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ.
Η εξαγορά προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις:
(α) αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ που αφορά στη μεταβίβαση των μετοχών της, η ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ, έναντι τιμήματος 19,6 εκατ. περίπου από την οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, η οποία θα διατηρήσει ποσοστό 13,6% περίπου με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia και
(β) υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου έναντι τιμήματος 57 εκατ.
Όπως σημειώνει η Vivartia, η συμφωνία με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου προβλέπει ότι με δεδομένη την πρόθεση συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα και ΜΕΒΓΑΛ μετά την ολοκλήρωσή της, η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα.
«Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ – ΜΕΒΓΑΛ θα έχει συνολικές πωλήσεις 640 εκατ. εκ των οποίων τα 500 εκατ. περίπου πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. στο εξωτερικό», τονίζει η Vivartia.
Εκτιμά επίσης ότι η συνένωση των δύο εταιρειών θα έχει θετική επίδραση στη δραστηριότητα της ίδιας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν, αφενός στα δίκτυα πωλήσεων και διανομών και αφετέρου στην αλυσίδα τροφοδοσίας και την παραγωγή των προϊόντων της. Οι αναμενόμενες συνέργειες από την ανωτέρω συγχώνευση αναμένεται να είναι, σε βάθος τριετίας, 23 εκατ. κατʼ έτος.
source: naftemporiki.gr
ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού
ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού
Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.
Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,425 χιλ. βαρέλια στα 361,707 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για άνοδο της τάξης των 0,8 εκατ. βαρελιών.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,212 εκατ. βαρέλια στα 225,405 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια..
Τα διυλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 0,739 εκατ. βαρέλια στα 175,235 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.
Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 87% από 87,7% ενώ οι εκτιμήσεις την τοποθετούσαν στο 87,6%.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Πτώση 1% στις κατασκευαστικές δαπάνες, σε χαμηλά 10 ετών
ΗΠΑ: Πτώση 1% στις κατασκευαστικές δαπάνες, σε χαμηλά 10 ετών
Νέα υποχώρηση σημείωσαν τον Ιούλιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ για να διολισθήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα υποχώρησαν 1,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 805,16 δισ. δολ. Τα μεγέθη του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν παράλληλα καθοδικά και έδειξαν υποχώρηση των δαπανών κατά 0,8% αντί για άνοδο 0,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση των δαπανών κατά 0,5%.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση του μεταποιητικού PMI τον Αύγουστο
ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση του μεταποιητικού PMI τον Αύγουστο
Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης PMI του μεταποιητικού PMI τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 56,3 μονάδες από 55,5 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση στις 52,5 μονάδες.
Ο δείκτης τιμών αυξήθηκε στις 61,5 μονάδες από τις 57,5, ο δείκτης απασχόλησης στις 60,4 μονάδες από τις 58,6 μονάδες, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 53,1 μονάδες από τις 53,5 μονάδες, ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 59,9 μονάδες από τις 57 μονάδες και ο δείκτης αποθεμάτων ενισχύθηκε στις 51,4 μονάδες από τις 50,2 μονάδες.
source: capital.gr
Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό 9 μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο
Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό 9 μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη του βρετανικού μεταποιητικού κλάδου τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο δεν διατηρήθηκε και στο τρίτο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ο δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις 54,3 μονάδες τον Αύγουστο από 56,9 μονάδες τον Ιούλιο, όπως ανέφεραν η Markit Economics και το Chartered Institute of Purchasing and Supply. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του PMI σε διάστημα εννέα μηνών.
Τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά από τις 57,3 μονάδες.
Το αποτέλεσμα του Αυγούστου ήταν χειρότερο των εκτιμήσεων καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση στις 56,7 μονάδες.
Η μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ότι ο κλάδος αναπτύσσεται, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση.
«Τα στοιχεία για τον PMI δίνουν επιπλέον ενδείξεις ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάκαμψης της βρετανικής μεταποίησης από τα υψηλά που κατέγραψε νωρίτερα το 2010 βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit. «Ο μελλοντικός δείκτης παραγγελιών προς αποθέματα δείχνει επίσης περαιτέρω επιβράδυνση στη Μ. Βρετανία τους επόμενους μήνες και, μετά την άνοδο νωρίτερα μέσα στο έτος, η ελπίδα της στήριξης από τις εξαγωγές απομακρύνεται τους τελευταίους μήνες».
source: capital.gr
BP: Πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Μαλαισία έναντι $363 εκατ.
BP: Πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Μαλαισία έναντι $363 εκατ.
Την πώληση της συμμετοχής της στις γραμμές παραγωγής αιθυλενίου και πολυαιθυλενίου στην Μαλαισία στην κρατική Petronas ανακοίνωσε η BP.
Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Petronas, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των δύο γραμμών παραγωγής, θα καταβάλει 363 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
source: capital.gr
Ευρωζώνη: Υποχώρησε στις 55,1 μονάδες ο μεταποιητικός PMI
Ευρωζώνη: Υποχώρησε στις 55,1 μονάδες ο μεταποιητικός PMI
Ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ περιορίστηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit για το δείκτη PMI μεταποίησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 55,1 μονάδες τον Αύγουστο, από 56,7 μονάδες τον Ιούλιο, ωστόσο εμφανίστηκε ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση των 55 μονάδων.
«Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για τον PMI δείχνουν ότι περιορίζεται το momentum της ανάπτυξης, ο ρυθμός επέκτασης παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και ξεπερνά το μέσο όρο της δημοσκόπησης», ανέφερε η Markit.
source: capital.gr
Big deal ΔΕΛΤΑ με Μεβγάλ
Big deal ΔΕΛΤΑ με Μεβγάλ
Ο κύβος ερρίφθη. Η δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας παίρνει σάρκα και οστά. Ο λόγος για τη συγχώνευση της ΔΕΛΤΑ με τη ΜΕΒΓΑΛ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Euro2day ο πρόεδρος της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας κ. Πέτρος Παπαδάκης, σε λίγη ώρα η γενική συνέλευση της εταιρίας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στην αλλαγή του άρθρου 8 του καταστατικού της για να γίνει η πώληση των μετοχών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο των τροφίμων - ποτών και όχι μόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΛΤΑ θα αποκτήσει τον έλεγχο των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ καταβάλλοντας περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ -μόνο για το 43% που κατέχει ο κ. Παπαδάκης θα καταβάλει 57 εκατ. ευρώ-, ενώ στο νέο σχήμα θα υπάρχουν στελέχη και από τις δύο εταιρίες.
Βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί είναι η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με το deal αυτό δημιουργείται η μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία με ηγετικά μερίδια, με τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος, σημαντική παραγωγική δυναμικότητα και ισχυρά brands.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνέργιες που θα προκύψουν θα υπάρχουν ετήσιες εξοικονομήσεις πάνω από 30 εκατ. ευρώ.
source: euro2day.gr
Τράπεζα Κύπρου: Αυξάνει τιμή στόχο η Deutsche Bank, παραμένει ουδέτερη η JP Morgan
Τράπεζα Κύπρου: Αυξάνει τιμή στόχο η Deutsche Bank, παραμένει ουδέτερη η JP Morgan
Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Κύπρου η Deutsche Bank μετά και τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα και τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων του οίκου λόγω χαμηλότερων προβλέψεων και ισχυρότερων καθαρών εσόδων από τόκους. Ο οίκος αυξάνει την τιμή στόχο στα 4,10 ευρώ από 3,90 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση διακράτησης για τη μετοχή. Επίσης αυξάνει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή από 0,44 ευρώ σε 0,48 ευρώ.
Η JP Morgan διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή και σημειώνει πως τα περιθώρια αυξάνονται, πως οι προβλέψεις ήταν χαμηλότερες και πως συνολικά τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ήταν ανώτερα από τις εκτιμήσεις του οίκου.
source: reporter.gr
Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση για πωλήσεις λιανικής
Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση για πωλήσεις λιανικής
Απροσδόκητη πτώση για δεύτερο μήνα κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία τον Ιούλιο, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν πως η αύξηση των προσλήψεων δεν μπορεί να ενισχύσει ακόμη την καταναλωτική ζήτηση.
Οι πωλήσεις, προσαρμοσμένες για εποχικές αλλαγές και τον πληθωρισμό, υποχώρησαν 0,3% σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν είχε επίσης υποχωρήσει 0,3%.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.
«Η υποχώρηση θα πρέπει να αποδοθεί στη μεταβλητότητα των αριθμών. Υπήρξαν τόσο καλά νέα από το καταναλωτικό μέτωπο στη Γερμανία, και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιους μήνες ακόμη», σχολιάζει ο Ken Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas.
Η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε για 14ο μήνα τον Αύγουστο καθώς οι εταιρείες αύξησαν την παραγωγή. Οι εργοδότες αυξάνουν τις προσλήψεις καθώς η οδηγούμενη από την Ασία παγκόσμια ανάκαμψη, δίνει ώθηση στις παραγγελίες για εξαγωγές.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τον προηγούμενο μήνα, ενώ και η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, σύμφωνα με το μηνιαίο δείκτη της Gfk, σημείωσε άνοδο.
source: capital.gr
Κομισιόν: Κατά της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
Κομισιόν: Κατά της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Αυστηρά εναντίον της επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt.
Η εφημερίδα επικαλείται έκθεση η οποία έχει προετοιμαστεί αλλά δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, από τον Επίτροπο φορολογίας, Algirda Semeta.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έκθεση καταλήγει στο ότι ένας τέτοιος φόρος θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις κυβερνήσεις, καθώς επίσης θα ενίσχυε τη μεταβλητότητα στην χρηματοοικονομική αγορά.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα έβλαπτε όχι μόνο τους κερδοσκόπους αλλά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, με απώτερο αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στους πελάτες αυτών των εταιρειών.
Η συγκεκριμένη έκθεση θα αποτελέσει πλήγμα για τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες ήταν εκείνες που άσκησαν ισχυρότερη πίεση για την επιβολή του φόρου, σημειώνει η Handelsblatt.
Σημειώνεται ότι τΤο θέμα θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το οποίο θα λάβει χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ωστόσο ότι ο επίτροπος Semeta δεν έχει λάβει μέχρι στιγμης μια οριστική απόφαση ως προς τη θέση του απέναντι στο ζήτημα. Το δημοσίευμα της Handelsblatt δεν έχει «καμία βάση» , δήλωσε στέλεχος της Κομισιόν.
«Ο επίτροπος δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής θέση υπέρ ή κατά της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, εκτελεί απλώς τις υπηρεσίες του για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν».
Ο επίτροπος «θα είναι ανοιχτός στις συζητήσεις επί της επιβολής του φόρου που θα διεξαχθούν κατά τη συνάντηση των υπουργών του Ecofin στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε το στέλεχος.
source: capital.gr
BIS: Αύξηση 20% στις συναλλαγές της παγκόσμιας αγοράς Forex
BIS: Αύξηση 20% στις συναλλαγές της παγκόσμιας αγοράς Forex
Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ξένου συναλλάγματος τα τελευταία τρία χρόνια έως τον περασμένο Απρίλιο, καθώς η αύξηση των διακυμάνσεων στις τιμές μετά την κρίση των πιστωτικών αγορών περιόρισε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε σε ποσοστό 20% διαμορφούμενη στα 4 τρισ. δολάρια, σε ημερήσια βάση, σχεδόν όση και η ετήσια οικονομική παραγωγή της Γερμανίας, όπως προκύπτει από την ανά τριετία έκθεση της BIS.
Ωστόσο η ανάπτυξη της αγορά υπολείπεται σημαντικά της ανάπτυξης που σημείωσε την αμέσως προηγούμενη τριετία (72%), η οποία οφειλόταν «στα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας στις χρηματαγορές και στην αποστροφή κινδύνου, καθώς και στην επέκταση της δραστηριότητας των hedge funds», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τράπεζα.
Τα νομίσματα της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού αποτέλεσαν το 35,9% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών της αγοράς ξένου συναλλάγματος, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από το 19998, όταν η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ξεκίνησε την έκθεση, ενώ στην έκθεση του 2007 βρισκόταν στο 33%.
«Από την κρίση και μετά ήταν το απόλυτο χάος, ενώ η μεταβλητότητα είχε φτάσει σε υπερβολικά επίπεδα έναντι των ιστορικών χαμηλών που σημείωνε πριν την κρίση», τόνισε ο Kevin Rodgers, παγκόσμιος επικεφαλής παραγώγων της αγοράς συναλλάγματος της Deutsche Bank στο Λονδίνο. «Αν και έχει περιοριστεί, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Η αγορά είναι πολύ πιο ευμετάβλητη σε σύγκριση με πριν την κρίση ενώ έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η ρευστότητα».
source: capital.gr
S&P: Θα μετριαστεί από το φθινόπωρο ο ρυθμός ανάπτυξης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών
S&P: Θα μετριαστεί από το φθινόπωρο ο ρυθμός ανάπτυξης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών
Θα μετριαστεί ο ρυθμός της ανάπτυξης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών στη διάρκεια του φθινοπώρου, σύμφωνα με τον οίκος S&P, αν και φέτος το καλοκαίρι φάνηκαν τα σημάδια ανάπτυξης.
Σε έκθεσή του ο οικονομικός αναλυτής του οίκου, Ζαν-Μισέλ Σις , σημειώνει, ότι «μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι ενισχύονται οι οικονομίες στη Δυτική Ευρώπη». Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, στη συνέχεια, ο οίκος υπονοεί ότι πρόκειται για ένα φωτεινό διάλειμμα και θα επακολουθήσουν ηπιότεροι ρυθμοί ανάπτυξης το φθινόπωρο.
Δεν αναφέρεται, ωστόσο, στο ενδεχόμενο μίας W ύφεσης, ούτε σε ότι αφορά στο τέταρτο τρίμηνο ούτε στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αποσαφηνίζει, επίσης, ότι θα σημειωθούν ταχύτητες που θα διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα στην περιοχή, με τον Νότο να υπολείπεται σαφώς του Βορρά.
Επισημαίνει, τέλος, τις δυσμενείς επιπτώσεις στη ζήτηση που προκαλεί η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική στη Δυτική Ευρώπη, η οποία μεταξύ άλλων θα συντηρήσει και το έντονο πρόβλημα της ανεργίας.
source: reporter.gr
Αποτελέσματα εξαμήνου: Χειρότερα και από το χειρότερο εφιάλτη
Αποτελέσματα εξαμήνου: Χειρότερα και από το χειρότερο εφιάλτη
Ζημιές 1,378 δισ. ευρώ εμφάνισαν στο σύνολό τους οι εισηγμένες στο εξάμηνο διαψεύδοντας ακόμα και τις χειρότερες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μία κερδοφορία της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 4,6% διαμορφούμενος στα 38,45 δισ. ευρώ ενώ τα EBITDA υποχώρησαν 15,1% διαμορφούμενα στα 4,7 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα πλέον των εταιρειών είναι ζημιογόνες σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε το τμήμα αναλύσεων και μελετών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
Όπως αναφέρει η ΑΧΕ, η ελκυστικότητα της αγοράς με βάση τα κέρδη είναι μηδενική. Ωστόσο η αξία των εταιρειών είναι υπαρκτή. Απελπιστικά λίγες είναι οι θετικές εξαιρέσεις. Παγίδες και κίνδυνοι από την παρατεταμένη εμφάνιση ζημιών σε πολλές εταιρείες εντοπίζει επίσης η Πήγασος.
Στην ζωή η απειλή της επιβίωσης επιβάλει την προσαρμογή της ύπαρξης στην νέα κατάσταση. Σε μια κατάσταση υποθερμίας, για παράδειγμα, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πρόθυμος να μειώσει την αιμάτωση από τα άκρα (χέρια, πόδια) προκειμένου να διαφυλάξει τα βασικά όργανα (εγκέφαλος, καρδιά, πνεύμονες) που εξασφαλίζουν την ζωτική λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο θυσιάζοντας κάποια μέλη ο οργανισμός αγοράζει χρόνο στην επιβίωση ελπίζοντας ότι στην επόμενη στιγμή οι συνθήκες θα βελτιωθούν.
Στον επιχειρηματικό στίβο η αντιμετώπιση ανάλογων απειλών απεικονίζεται στα βασικά οικονομικά μεγέθη αντανακλώντας την θέληση των διοικήσεων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της συγκυρίας. Όταν εντείνεται ο ανταγωνισμός τα περιθώρια συρρικνώνονται και η ρευστότητα περιορίζεται επιδοτώντας την δραστηριότητα της εταιρίας επιδιώκοντας την διατήρηση των μεριδίων αγοράς. Όταν όμως η ρευστότητα απειλείται και δεν υπάρχουν δυνατότητες αναπλήρωσης τότε οι κινήσεις αποκτούν δραστικότερο χαρακτήρα. Μείωση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, αύξηση των προβλέψεων, απαξίωση των βραδέως κινούμενων αποθεμάτων, κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων, μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, μείωση των κερδών ή εμφάνιση ζημιών για να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη και η ταμειακή εκροή. Στην ζωή η απειλή της επιβίωσης επιβάλει την προσαρμογή της ύπαρξης στην νέα κατάσταση. Σε μια κατάσταση υποθερμίας, για παράδειγμα, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πρόθυμος να μειώσει την αιμάτωση από τα άκρα (χέρια, πόδια) προκειμένου να διαφυλάξει τα βασικά όργανα (εγκέφαλος, καρδιά, πνεύμονες) που εξασφαλίζουν την ζωτική λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο θυσιάζοντας κάποια μέλη ο οργανισμός αγοράζει χρόνο στην επιβίωση ελπίζοντας ότι στην επόμενη στιγμή οι συνθήκες θα βελτιωθούν.
Στον επιχειρηματικό στίβο η αντιμετώπιση ανάλογων απειλών απεικονίζεται στα βασικά οικονομικά μεγέθη αντανακλώντας την θέληση των διοικήσεων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της συγκυρίας. Όταν εντείνεται ο ανταγωνισμός τα περιθώρια συρρικνώνονται και η ρευστότητα περιορίζεται επιδοτώντας την δραστηριότητα της εταιρίας επιδιώκοντας την διατήρηση των μεριδίων αγοράς. Όταν όμως η ρευστότητα απειλείται και δεν υπάρχουν δυνατότητες αναπλήρωσης τότε οι κινήσεις αποκτούν δραστικότερο χαρακτήρα. Μείωση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, αύξηση των προβλέψεων, απαξίωση των βραδέως κινούμενων αποθεμάτων, κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων, μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, μείωση των κερδών ή εμφάνιση ζημιών για να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη και η ταμειακή εκροή. επίπεδο για την λειτουργία των εταιριών. Οι ιστορικοί του μέλλοντος που θα ασχοληθούν με την περίοδο που διανύουμε ελάχιστα θα σταθούν με το πόσο μειωμένα ήταν τα νούμερα των κερδών αλλά στο πως οι εταιρίες αντέδρασαν σε μια άνευ προηγουμένων επίθεση στην ρευστότητα τους. Και η επίθεση αυτή έχει μία και μοναδική πηγή: Την δημοσιονομική τρύπα που καλείται να καλύψει το Μνημόνιο με τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από το β’ τρίμηνο.
Αιτίες για αυτή την κατάσταση μπορούν να αναζητηθούν σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικούς χώρους: Η μείωση του εισοδήματος από την περικοπή μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η αύξηση της φορολογίας σε βασικά είδη, η μείωση της ζήτησης ακόμα και σε ανελαστικά προϊόντα, η υποτίμηση των κρατικών ομολόγων, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε οριακό πλέον σημείο, η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, η μείωση της κρατικής δαπάνης για έργα υποδομών ή σε κλάδους με μεγάλη εξάρτηση από το δημόσιο, ο ανταγωνισμός σε κλάδους με οριακά περιθώρια (Ακτοπλοΐα, Ηλεκτρικές συσκευές, Εκδόσεις), η έκτακτη εισφορά ακόμα και η χρηματιστηριακή κάμψη των τιμών του α’ εξαμήνου συνέβαλαν στην χειρότερη επίδοση όλων των εποχών η οποία εκμηδένισε τα κέρδη του α’ τριμήνου και βύθισε οριστικά την χρήση σε ζημιές. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν ωστόσο ένα κοινό παρανομαστή που δεν είναι άλλος από την πιστοληπτική αναξιοπιστία της Ελληνικής οικονομίας.
Ζημιές δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο σύνολο. Φαινόμενα ζημιών και μάλιστα σε επίπεδο άνω του 1 δις. ευρώ παρατηρήθηκαν στο δ’ τρίμηνο του 2008 και του 2009. Αυτό που αλλάζει δραματικά σε αυτή την δημοσίευση είναι η μαζικότητα των ζημιογόνων εταιριών. Για πρώτη φορά στην ιστορία των περιοδικών δημοσιεύσεων το πλήθος των εταιριών με αρνητική τελική γραμμή πήρε κεφάλι σε μια σχέση 54/46 επιβεβαιώνοντας μια τάση που από το περυσινό δ’ τρίμηνο είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Και η σημασία αυτής της εξέλιξης έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης για επενδυτές, τραπεζίτες και… εφοριακούς.
Στα απόλυτα νούμερα μπορούν να υποστηριχθούν πολλά «αν»: Αν δεν ήταν οι μεγάλες ζημιές της MIG της Εμπορικής Τράπεζας, του Ατλάντικ και της Γενικής Τράπεζας το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και πάντως πιο ήπιο από το συντριπτικό 1,4 δις ευρώ που εμφανίστηκε στην τελική γραμμή. Αν δεν ήταν η αύξηση των φόρων στα διυλιστήρια και τα πρατήρια ο τζίρος θα ήταν οριακά μειωμένος. Αν αθροίζονταν η έκτακτη εισφορά στα μεγέθη της τελικής γραμμής τα καθαρά κέρδη θα ήταν βελτιωμένα κατά 581 εκ. ευρώ. Αν οι τράπεζες δεν είχαν τόσο μεγάλη αύξηση στις πισφάλειες (+37%) και διατηρούσαν τους περυσινούς ρυθμούς μη εξυπηρετούμενων δανείων τα μεγέθη τους θα ήταν καλύτερα κατά 900 εκ. ευρώ.
Εκεί που δεν χωράνε πολλά «αν» είναι στα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA). Τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα 15% το οποίο σαν μέγεθος είναι «πολύ» για μία και μόνο περίοδο. Η πτώση στην λειτουργική κερδοφορία έχει επιταχύνει και σε σχέση με το α’ τρίμηνο (-9%) αλλά και η μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου διαφορά (Q2 vs Q1) δείχνει ότι η παραγωγή λειτουργικού αποτελέσματος έχει μειωθεί κατά 19%. Με σταθερό σχεδόν το τζίρο η μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων αφήνει πολύ εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις στις διακυμάνσεις της οικονομίας μειώνοντας αισθητά τις δυνατότητες που έχουν για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις ή να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Κλαδικά ή εταιρικά λειτουργικά περιθώρια κάτω από 5% έχουν κίνδυνο ειδικά αν αναφέρονται σε εμπόριο (χονδρικό, λιανικό) ή υπηρεσίες. Το δεύτερο τρίμηνο πλέον κατέχει την καλύτερη και την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών. Από τα 3,2 δις ευρώ το 2007 οι εισηγμένες εταιρίες έφθασαν στα 1,8 δις ευρώ ζημιές το 2010 ενώ σε επίπεδο εξαμήνου η εξέλιξη είναι ακόμα πιο ενδεικτική αφού πέρυσι η επίδοση κερδών ήταν οριακά πάνω από τα 3 δις ευρώ και πρόπερσι σχεδόν 6 δις ευρώ. Σε ότι αφορά τα περιθώρια κερδοφορίας ο «θόρυβος» και η μεγάλη αρνητική μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων της MIG οδήγησε σε υποχώρηση του καθαρού περιθωρίου στο -7,5%. Η προσαρμοσμένη τιμή κινείται κοντά στο 1,4% το οποίο εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του 4,7% που παρατηρείται στο περυσινό εξάμηνο.
Στο εξάμηνο ενσωματώθηκε πλήρως η εποχικότητα της ζήτηση της πασχαλινής περιόδου εξομαλύνοντας κάποιες αρχικές θετικές διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στο α’ τρίμηνο. Επίσης ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης σε ηλεκτρικές συσκευές (αποκωδικοποιητές, τηλεοράσεις) αλλά και της κίνησης των εσόδων του ΟΠΑΠ και των άλλων παροχών τυχερών παιχνιδιών αποδίδεται στην διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τέλος από τις σχετικά «φτωχές» -και λίγες σε πλήθος από άλλες περιόδους- εκτιμήσεις των αναλυτών η επιτυχία πρόβλεψης των μεγεθών του εξαμήνου ήταν σχεδόν άριστη σε κύκλο εργασιών και λειτουργικά κέρδη (~ +1 - -1%) ενώ σε ότι αφορά την κερδοφορία οι θετικές εκπλήξεις ήταν περισσότερες λόγω των πολύ χαμηλότερων εκτιμήσεων στον τραπεζικό κλάδο όπου ούτως ή άλλως τα μεγέθη κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)