Tuesday, February 16, 2010
Ecofin για Ελλάδα: Ζητά νέα μέτρα και επέκτασή τους για 2011 και 2012
Ecofin για Ελλάδα: Ζητά νέα μέτρα και επέκτασή τους για 2011 και 2012
Δεκτό έγινε την Τρίτη από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέτει στην Ελλάδα προθεσμία έως το 2012 για περιορισμό του ελλείμματος στο όριο του 3%, ενώ παράλληλα ζητά τη λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων.
"Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας ορίζει το 2012 ως το έτος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το στόχο του 3%. Θέτει στόχο για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ το 2010, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 4% από το εκτιμώμενο έλλειμμα 12,7% για το 2009", αναφέρει το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στην επίσημη ανακοίνωσή του.
"Στην απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του άρθρου 126(9) της συνθήκες της Ε.Ε., το συμβούλιο δέχεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει την προσαρμογή του προϋπολογισμού για μείωση τουλάχιστον 4% του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2010 και προκειμένου να διαμορφώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% το 2012 το αργότερο.
Το Συμβούλιο θέτει αριθμητικούς περιορισμούς στα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας και στις ετήσιες αλλαγές στο ενοποιημένο ακαθάριστο χρέος το 2010, 2011 και 2012. Καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα σταθερότητας της, και συγκεκριμένα:
- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010.
- Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012".
Το Συμβούλιο επίσης ζητά από την Ελλάδα να παρουσιάσει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου 2010 ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και άλλη μια έως τις 15 Μαΐου που θα περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη συνέχεια θα υποβάλλονται τριμηνιαίες αναφορές.
Σημειώνεται παράλληλα ότι "στο βαθμό που μια σειρά από κινδύνους -που συνδέονται με το έλλειμμα και το όριο του χρέους- υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα ανακοινώσει, στην έκθεση που θα παρουσιαστεί έως τις 16 Μαρτίου, επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πως ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 θα επιτευχθεί".
Στις συστάσεις της, που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του άρθρου 121(4) της Συνθήκης, το Συμβούλιο καταλήγει ότι η ελληνικές πολιτικές δεν είναι σύμφωνες με τις συστάσεις που έκανε για τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών (σύσταση 2009/531/EC). Στις συγκεκριμένη σύσταση είχε σημειώσει ότι είναι "επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας".
Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να σχεδιάζει και να εφαρμόσει "το συντομότερο δυνατόν, αρχής γενομένης το 2010, ένα τολμηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για τους μισθούς, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και το δημόσιο τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης".
Olli Rehn: "Η Επιτροπή θα προτείνει περισσότερα μέτρα αν το κρίνει απαραίτητο"
O επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn δήλωσε πως η Κομισιόν αναγνωρίζει τα γενναία μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και την αποφασιστικότητά της να πάρει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.
Ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα καταφτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ , ενώ υπογράμμισε πως στην πρώτη της αξιολόγηση στα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει περισσότερα μέτρα, αν το κρίνει απαραίτητο.
Επανέλαβε τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρέμβαση της Ε.Ε. αν κινδυνέψει η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ένωσης ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.
Από την πλευρά της η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Elena Salgado, τόνισε πως αν χρειαστεί τα μέλη της Ε.Ε. θα παρέχουν στην Ελλάδα τη βοήθεια η οποία είναι απαραίτητη.
«Δεν χρειάζεται να παρουσιάσουμε τις λεπτομέρειες τώρα, καθώς αν παραστεί ανάγκη η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την παροχή (της βοήθειας)».
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment