Είναι δίκαια αποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες; Τι δείχνουν τα p/e
Η τρέχουσα αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχεί και αντικατοπτρίζει την πραγματική τους αξία; Το ερώτημα αυτό αποτελεί μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας , των θεσμικών , των μικροεπενδυτών αλλά και των τραπεζιτών.
Οι 7 μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα συμπεριλαμβανομένης και της MIG εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 57,6 δις ευρώ καταγράφοντας πτώση περίπου 9% από τις αρχές του 2008. Το p/e για τον κλάδο διαμορφώνεται για το 2008 στο 10 αφού τα κέρδη των 7 μεγαλύτερων τραπεζών και εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα θα ανέλθουν στα 5,75 δις ευρώ περίπου. Λαμβάνοντας υπόψη , τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά , το γεγονός ότι στο α΄ τρίμηνο των τραπεζών καταγράφτηκε πτώση 20% περίπου στα κέρδη αλλά και τις κεφαλαιοποιήσειςτων ευρωπαϊκών τραπεζών προκύπτει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε αυτή την συγκυρία είναι ορθά αποτιμημένες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Credit Agricole αποτιμάται στα 28 δις ευρώ , η BSCH στα 83 δις , η Uinicredito 59 δις η Deutsche Bank 36 δις και η HSBC 129 δις ευρώ. Αν είναι ορθά αποτιμημένες , μπορεί να υπάρξει έγκαιρη προεξόφληση θετικών ή αρνητικώνειδήσεων από το μέτωπο της κερδοφορίας ή της ανάπτυξης και να ενισχυθούν ή αντίστοιχα να υποχωρήσουν οι αποτιμήσεις;
Ανέκαθεν η κερδοφορία αποτελούσε τον καταλύτη που διαμόρφωνε τις αποτιμήσεις , όμως σε αυτή την συγκυρία το ειδικό βάρος των κερδών είναι μεγαλύτερο καθώς η επενδυτική κοινότητα δεν έχει πλέον την άνεση της ασφαλούς πρόβλεψης των κερδών. Τουναντίον υπάρχει ακόμη συσκότιση και ασάφεια αν και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου αρχίζουν σε κάποιο μικρό βαθμό να ρίχνουν φως στην επενδυτική θολούρα. Κάθε τράπεζα εμφανίζει τις ιδιαιτερότητες της αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο β΄ τρίμηνο θα κριθεί η χρηματιστηριακή πορεία του κλάδου.
H κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται στα 17,5 δις ευρώ και το p/e για το 2008 στο 10 περίπου.
Η Εθνική έδειξε αντοχές στο α΄ τρίμηνο ενώ στο β΄ τρίμηνο αναμένονται βελτίωση των ποιοτικών εσόδων.
Παρ΄ όλα αυτά ίσως η Εθνική εμφανίσει οριακή μείωση κερδών στο α΄ 6μηνο λόγω του γεγονότος ότι στο β΄ τρίμηνο του 2007 είχε εμφανίσει διαπραγματευτικά και έκτακτα κέρδη 280 εκατ ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται στα 9,6 δις ευρώ και το p/e στο 9,3 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008.
Στο α΄ τρίμηνο τα αποτελέσματα της Eurobank αντιμετωπίστηκαν ουδέτερα από την αγορά ωστόσο στο β΄ τρίμηνο αναμένεται βελτίωση των λειτουργικών εσόδων.
Η κεφαλαιοποίηση της Alpha banκ διαμορφώνεται στα 9,2 δις ευρώ και έχει περιορίσει την ψαλίδα από την Eurobank μόλις στα 400 εκατ ευρώ.
Η αγορά αντιμετώπισε τα αποτελέσματα της Alpha με θετικότερη ματιά ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν το momentum που είχε δημιουργηθεί στο α΄ τρίμηνο θα έχει και συνέχεια.
Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ανέρχεται στα 7,1 δις ευρώ και αποτιμάται με βάση τα κέρδη του 2008 με p/e 11,5 που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Μπορεί η Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο να μην μείωσε τα ίδια της κεφάλαια όπως συνέβη περίπου σε όλες τις τράπεζες αλλά η αγορά θα διαμορφώσει σαφή εικόνα για την Πειραιώς στο β΄ τρίμηνο. Η κεφαλαιοποίηση της Marfin Popular διαμορφώνεται στα 4,4 δις ευρώ και αποτιμάται με βάση το p/e για το 2008 περίπου στο 8 δηλαδή καθίσταται η φθηνότερη τράπεζα. Ο πήχης για τα κέρδη του 2008 έχει αναπροσαρμοστεί και μάλλον θα ανέλθουν στα 550 εκατ ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Κύπρου ανέρχεται στα 5 δις ευρώ και το p/e για το 2008 στα 8,2 που αποτελεί την δεύτερη πιο φθηνή τράπεζα. Η κεφαλαιοποίηση της MIG διαμορφώνεται στα 4,9 δις ευρώ και το p/e στο 12 που είναι ρεαλιστικό. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η MIG συγκρινόμενη με εταιρίες συμμετοχών και private equity παγκοσμίως έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά τις τελευταίες 40 ημέρες.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment