Wednesday, July 14, 2010
EΕ: Υπάρχουν τράπεζες που θα χρειαστούν βοήθεια
EΕ: Υπάρχουν τράπεζες που θα χρειαστούν βοήθεια
Οι 27 υπουργοί οικονομίας της ΕΕ αποφάσισαν να δημοσιεύσουν μια περίληψη των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεως των τραπεζών στις 23 Ιουλίου και μέσα στον Αύγουστο η κάθε χώρα να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των τεστ.
Τόσο ο επίτροπος Ολι Ρεν όσο και ο νέos προεδρεύων του Ecofin, βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιτιέ Ρέιντερς, απέφυγαν να διευκρινίσουν εάν όλες οι λεπτομέρειες θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «όλοι οι υπουργοί δεσμεύθηκαν στην διαφάνεια των τεστ».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η Γερμανία επέμενε στην επιλεκτική δημοσιοποίηση. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο επίτροπος Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες τράπεζες ίσως παρουσίασαν «ευαισθησίες» στα στρες τεστ και χρειαστούν βοήθεια.
«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δράσει άμεσα, σε περίπτωση που μια τράπεζα ζητήσει βοήθεια. Πρώτα βέβαια η εν λόγω τράπεζα θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της εκ των έσω, με τους μετόχους της. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορεί να ζητήσει κρατική βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση ή εγγυήσεις», δήλωσε ο Ο.Ρεν.
Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης «η Κομισιόν είναι έτοιμη να δράσει και να αποφασίσει σε διάστημα ημερών.»
--- Τον Σεπτέμβρη τα δύσκολα
Οι ευρωπαίοι υπουργοί της ΕΕ πέρασαν διαδικαστικά τα ακανθώδη θέματα για την οικονομική διακυβέρνηση, την χρηματοπιστωτική εποπτεία και της αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Επικύρωσαν τυπικά τα συμπεράσματα της χθεσινής συνεδρίασης της ομάδας κρούσης που δεν περιείχαν τίποτα καινούργιο και όρισαν την 7η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκτακτης συνεδρίασης των συμβουλίων γιουρογκρουπ και εκοφιν ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Μέχρι τότε η Βελγική προεδρία, μαζί με την Κομισιόν και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρουν φόρμουλα συνεννόησης, καθώς τα βέτο παραμένουν, κυρίως από Βρετανία, Σουηδία, Σλοβακία και Γαλλία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.
Βάση της απόφασης της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά.
Ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι στις 7 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν και δύο ακανθώδη θέματα: ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ο φόρος για τις τράπεζες .
--- Ρεν κατά οίκων αξιολόγησης
Κλιθείς να σχολιάσει την σημερινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Μoody's, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι «οι οίκοι τείνουν να διογκώνουν παρά να προβλέπουν» και ανέφερε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενη δημιουργίας Ευρωπαικού οίκου αξιολόγησης, παράλληλα με την νομοθέτηση κανόνων λειτουργίας για τους ήδη υπάρχοντες. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο και οι αποφάσεις δεν...έρχονται
Για την Πορτογαλία, ο επίτροπος δήλωσε ότι τα μέτρα του φετινού προυπολογισμού είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα επιφέρουν μείωση του ελλείμματος κατά 6%, για το 2011 όμως θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή στην ΕΕ μόνο τρεις χώρες, η Σουηδία, η Εσθονία (που θα ενταχθεί στο ευρώ το 2011) και το Λουξεμβούργο πληρούν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα κύκλο επαφών με όλες τις χώρες ώστε να πάρει πρώτη γεύση από την προετοιμασία των προυπολογισμών του 2011, που θεωρείται και ο πιο κρίσιμος για την ανάκαμψη της ΕΕ.
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment