Tuesday, May 25, 2010
"Γλύτωσε" τις 10.000 μονάδες ο Dow - Σε χαμηλό οκτώ μηνών η Ευρώπη - Κατάρρευση στο Χ.Α.
"Γλύτωσε" τις 10.000 μονάδες ο Dow - Σε χαμηλό οκτώ μηνών η Ευρώπη - Κατάρρευση στο Χ.Α.
Τα κατάφερε και «κράτησε» τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones, με την άνοδο στο χρηματοδοτικό κλάδο να ανατρέπει τις απώλειες στη Wall Street. Αναλυτικά, ο Dow Jones υποχώρησε 0,23% στις 10.044 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% στις 1.074 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 2.211 μονάδες.
Σε χαμηλά οκτώ μηνών «έκλεισαν» οι ευρωαγορές, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 2,54% στις 4.941 μονάδες, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 2,3% στις 5.670 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειίωσε πτώση 2,90% στις 3.331 μονάδες. Στο -3% βρέθηκε ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία και στο -2,7% ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία. Κλείσιμο στις 1.539,90 μονάδες και απώλειες 3,46% για το Χ.Α..
Ανέκτησε τις 10.000 μονάδες ο Dow
Παρά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις των επενδυτών, που «έστειλαν» το Dow Jones κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, η Wall κατάφερε τελευταία στιγμή να περιορίσει την πτώση και να «κλείσει» με οριακές μεταβολές.
Την καθυστέρηση της έγκρισης του νέου αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου που διέπει τις τράπεζες, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Barney Frank, δίνοντας ανάσα κυρίως στις επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων, μετά και την πρώτη έγκριση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Γερουσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το καινούργιο πλαίσιο, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται όλες οι συναλλαγές των τραπεζών στις δευτερογενείς αγορές παραγώγων, καθώς οι αρχές εκτιμούν ότι στις εν λόγω αγορές γίνονται έντονα κερδοσκοπικές κινήσεις.
Στήριξη στις αγορές έδωσε σήμερα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ανατρέποντας τις απώλειες, με τη Citigroup να ενισχύεται 0,27%, τη JPMorgan 0,44% και τη Goldman Sachs να κερδίζει 4,2%.
Ακόμη, με κέρδη 3,7% «έκλεισε» η KeyCorp και με 3,06% η Regions Financial.
Άνοδος 2,2% και για τη Home Depot, ενώ στο +1,5% βρέθηκε η Alcoa.
Πάνω από 1,3% ενισχύθηκε η Freeport-McMoran Copper & Gold, στον απόηχο της ανοδικής πορείας του χρυσού.
Με απώλειες 2,2% η Exxon, 3,4% η Alcoa και 5,2% η Cliffs Natural Resources.
Στο -3,1% κινήθηκε η EMC, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη JPMorgan Chase & Co.
Πτώση 0,5% εμφάνισαν οι τιμές κατοικιών κατά το μήνα Μάρτιο, σε σχέση με το Φεβρουάριο, στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δείκτη Case-Shiller από την Standard & Poor's. Σε εήσια βάση, οι τιμές ανήλθαν κατά 2,3%.
Ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται να "δίνουν" στην αγορά οι καταναλωτές, με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ να φτάνει σε υψηλά διετίας κατά το μήνα Μάιο. Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 63,3 μονάδες έναντι 57,7 μονάδες το μήνα Απρίλη. Σημειώνεται ότι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτη του 2008. Ο ξεχωριστός δείκτης προσδοκιών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με φόντο τόσο τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, όσο και την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας. Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην διακοπή των σχέσεών της με τη Νότια Κορέα. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν οι τράπεζες και ο μεταλλουργικός κλάδος.
Παρά τα πρωινά κέρδη 0,4%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2,39%.
Οι ισχυροί τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στο ρυθμό των φόβων για domino effect στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές εξελίξεις επί ισπανικού εδάφους.
Τον έλεγχο της περιφερειακής τράπεζας CajaSur απέκτησε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, καθώς η τράπεζα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την απορρόφηση της από την Unicaja. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη τράπεζα περνά στο κράτος, μετά τη διάσωση της Caja Castilla το Μάρτη του 2009. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν προκύπτουν κίνδυνοι για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Εν τω μεταξύ, τέσσερις ισπανικές στεγαστικές συνεταιριστικές τράπεζες ανακοίνωσαν την συγχώνευση τους. Πρόκειται για τις Caja Mediterraneo, Grupo Cajastur, Caja Extremadura και Caja Cantabria από την ένωση των οποίων θα προκύψει η πέμπτη μεγαλύτερη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα, με 135 δισ. ευρώ assets, 14,000 υπαλλήλους και 2.300 υποκαταστήματα.
Το νέο σχήμα αναμένεται να επωφεληθεί του Ταμείου Στήριξης Τραπεζών. Στην Ισπανία λειτουργούν 45 συνεταιριστικές –στεγαστικές τράπεζες οι οποίες δεν δύνανται να μπουν στο καθεστώς στήριξης εάν δεν αναδιοργανωθούν δραστικά. Αναλυτές εκτιμούν πως οι 30 ήδη βρίσκονται σε συνομιλίες για να συγχωνευθούν. Οι περισσότερες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα εξ αιτίας της δραματικής πτώσης της στεγαστικής αγοράς καθώς και από την θεαματική πτώση των τιμών των κατοικιών.
Απώλειες για δεύτερη ημέρα καταγράφει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που νωρίτερα έχασε το ψυχολογικό όριο των 1,22 δολαρίων. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 1,2285 δολάρια.
«Βουτιά» 6,6% για τη Credit Agricole, 5,6% για τη Barclays και 1,9% για τη Deutsche Bank.
Απώλειες κατέγραψε ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος, με τη BBVA να υποχωρεί 4,4% και τη Santander 3,9%.
Στο -4,8% βρέθηκε η Kazakhyms και στο -1,3% η Total, ενώ η ΒΡ υποχώρησε κατά 1,5%.
Κατάρρευση του Χ.Α.
Πλήρης απαξίωση, νέα χαμηλά για μιά σειρά από μετοχές του 20άρη, κανένα ενδιαφέρον και έλλειψη ρίσκου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς που βυθίστηκε ακόμα πιο χαμηλά εδώ και 14 μήνες. Κλείσιμο στις 1.539,90 μονάδες και απώλειες 3,46% στον απόηχο της διάσωσης του τραπεζικού κλάδου στην Ισπανία, εξέλιξη η οποία προκαλεί ανησυχία για domino effect και στις υπόλοιπες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, ένα χρόνο μετά τη διάσωσή τους από τις κυβερνήσεις.
Στην Αθήνα, η σχετική βελτίωση στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού μπορεί να προκαλεί αχνές ελπίδες να βγει και πάλι σχετικά γρήγορα η κυβέρνηση στις αγορές, πλην όμως, τα υψηλά spreads, πάνω από τις 520 μονάδες βάσης και η εκτόξευση των CDS στις 750 μονάδες, καθίσταται για την ώρα απαγορευτική η όποια απόπειρα. Σημειωτέον, ότι η τρέχουσα εβδομάδα, που είναι και η τελευταία του Μαϊου ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου. Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των τραπεζών.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε και σήμερα στο μάτι του κυκλώνα, με τη μετοχή της Πειραιώς και της Eurobank να κλείνουν σε νέα χαμηλά. Αρνητικά επέδρασε στην αγορά και οι εκθέσεις των JP Morgan/Citigroup, σύμφωνα με τις οποίες μειώνονται δραστικά οι τιμές στόχοι των τραπεζικών μετοχών. Πτπώση 5,09% για την Πειραιώς, στα 4,29 ευρώ και με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 4,47% για την ΕΤΕ, στα 10,08 ευρώ και όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια, 4,02% για τη Eurobank, στα 4,30 με 1,6 εκατ. τεμάχια και 2,32% για την Alpha, στα 4,64 ευρώ, με 1,7 εκατ. τεμάχια. Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,45 ευρώ και μεγάλες απώλειες για τη MIG (7,69%), Tιτάνα (7,57%), ΕΛΠΕ (7,48%) και Μυτιληναίος (5,91%). Σύμφωνα με τους χρηματιστές, πλέον δεν υπάρχει καμία λογική: Τα χλωρά καίγονται μαζί με τα ξερά. Οι συναλλαγές ήταν ήταν υποτονικές, στα 114 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της έλλειψης διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Ελγέκα που ενισχύθηκε κατά 19,70% (στον απόηχο της συμφωνίας με την Cosco) και ΔΟΛ (17,86%). Απώλειες για 146 μετοχές και κέρδη μόλις για 26.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment