Βλέπουν καταστροφή οι developers
Καταστροφική θεωρεί την επικαιροποίηση των φορολογήσιμων τιμών ακινήτων οι developers, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν σήμερα ότι οι πρόσθετοι φόροι θα επιβαρύνουν μόνο όσους έχουν ακίνητες περιουσίες άνω του €1 εκ. Οι developers κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αγοράς ακινήτων, που περνά σύμφωνα με τους ίδιους τη χειρότερη φάση από το 1974.
Σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών έντονα θορυβημένος από τις επίσημες εξαγγελίες τονίζει ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία η πορεία του κατασκευαστικού τομέα άρχισε να είναι φθίνουσα και ίσως μη ανατρέψιμη εάν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις και μέτρα προς αναθέρμανσή του.
Από πολύ νωρίς, από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επισημαίνεται ο Σύνδεσμος είχε εντοπίσει τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργούνταν και είχε υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για άμεση λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κυπριακή οικοδομική βιομηχανία και κτηματαγορά (Νοέμβριος 2008).
Τονίζουν επίσης ότι συμφωνούν με τα μέτρα που εισηγείται το υπουργείο Οικονομικών για πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής ενώ επικροτούν και τις ενέργειες της κυβέρνησης για προώθηση της πολεοδομικής αμνηστίας.
Θεωρούν ωστόσο καταστροφικό το μέτρο για τη φορολόγηση των ακινήτων σε σημερινές τιμές διότι όπως τονίζουν μεταξύ άλλων στην περίπτωση των 130.000 τίτλων που κατά την Κυβέρνηση εκκρεμούν και που στην πλειονότητα τους αφορούν ακίνητα που αγοράστηκαν από Κυπρίους και Ευρωπαίους αγοραστές, ο πωλητής στο όνομα του οποίου ευρίσκεται ακόμη η ιδιοκτησία θα επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας τα οποία θα μετακυλήσει στους αγοραστές, ενώ αν ο τίτλος ήταν στο όνομα του αγοραστού, αυτός δεν θα πλήρωνε, ή θα πλήρωνε ελάχιστα.
Η δημιουργία για τον αγοραστή υποχρέωσης πληρωμής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στο πολλαπλάσιο, είναι σοβαρό αντικίνητρο για αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας και θα εξωθήσει πολλούς ξένους αγοραστές από αυτούς που απέμειναν, να πωλήσουν και αυτοί τις περιουσίες τους, να επαναπατρισθούν οι ίδιοι (απώλεια των μόνιμων τουριστών) και να φυγαδεύσουν τα κεφάλαια τους (μείωση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο) επιδεινώνοντας την οικονομική κρίση και τη δυσφήμηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Θα οδηγήσει επίσης στην περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής βιομηχανίας, στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με περαιτέρω επιβάρυνση του ταμείου ανεργίας, και στη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής.
Στον αντίποδα του μέτρου αυτού ο Σύνδεσμος καταθέτει μια σειρά εισηγήσεων για μείωση της κρατικής μηχανής και των μη παραγωγικών δαπανών, μέτρα για να γίνουν πιο στοχευμένες οι κοινωνικές παροχές και για προώθηση της ανάπτυξης.
stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment