Wednesday, December 2, 2009
ΧΑΚ: Όταν ο δείκτης P/BV «βγάζει μάτια»…
ΧΑΚ: Όταν ο δείκτης P/BV «βγάζει μάτια»…
Ποια εικόνα προκύπτει από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου -Αναλυτικός πίνακας.
Η μείωση του κύκλου εργασιών και η κατακόρυφη υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που δημοσίευσαν οι εισηγμένες εταιρείες του κυπριακού χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με τον παρατιθέμενο πίνακα που περιλαμβάνει δώδεκα μεγάλου μεγέθους εισηγμένες του ΧΑΚ, το μέσο ποσοστό υποχώρησης των κερδών τους διαμορφώθηκε στο 46,3%.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα, αν οι εταιρείες δεν προχωρούσαν σε κινήσεις δραστικού περιορισμού των λειτουργικών τους δαπανών, ή αν δεν ανέκαμπταν οι τιμές των μετοχών στο ΧΑΚ (κέρδη χαρτοφυλακίου).
Η οικονομική κρίση που άρχισε να πλήττει την κυπριακή οικονομία από το φθινόπωρο του 2008 εντάθηκε μέσα στη φετινή χρονιά, η οποία χαρακτηρίζεται από:
• Μειωμένη τουριστική εισροή, λόγω της ύφεσης που πλήττει την Ευρώπη.
• Δραστική υποχώρηση των αγοραπωλησιών στα ακίνητα και στην οικοδομική δραστηριότητα, γενικότερα.
• Επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα του παρελθόντος να μετατρέπεται φέτος σε έλλειμμα που μάλιστα αναμένεται να ξεπεράσει το 3%.
• Σαφή σημεία κόπωσης της κατανάλωσης σε πολλούς κλάδους.
• Άνοδος του Γενικού Δείκτη του ΧΑΚ, έτσι ώστε τα αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών (κυρίως οι ασφαλιστικές και επενδυτικές) να επηρεαστούν θετικά.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθ. Ορφανίδης έχει προβλέψει ότι σε αντίθεση με τις όποιες εξελίξεις αναμένονται στην Ευρώπη, το 2010 θα είναι για την Κύπρο χειρότερο από το 2009.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι οι πλείστες κυπριακές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) πολύ χαμηλότερο από τη μονάδα και μάλιστα σαφώς χαμηλότερο και από τον αντίστοιχο μέσο όρο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, μόλις δύο από τις δώδεκα μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη P/BV υψηλότερο της μονάδας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη φτάνει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα ακόμη και του 0,5…
Δείτε πιο κάτω τον αναλυτικό πίνακα των βασικών μεγεθών των 12 κυπριακών εταιριών στο εννεάμηνο.
http://www.euro2day.gr/dm_documents/Cyprus_gOiUg.xls
euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment