Πιθανό κύμα νέων παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Εάν η Ιαπωνία υποκύψει στις πιέσεις για να υποτιμήσει το γεν, μπορεί να προκαλέσει ένα γύρο διεθνών νομισματικών παρεμβάσεων. Μία τέτοια κίνηση έγινε περισσότερη πιθανή την Τρίτη όταν οι αρχές της Ιαπωνίας αποφάσισαν την παροχή 10 τρισ. γεν ($115 δισ.) με χαμηλό επιτόκιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας με στόχο την υποτίμηση του νομίσματος και την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή σε πρώτη φάση απέτυχε, τουλάχιστον σε σχέση με την ισοτιμία με το δολάριο, καθώς το νόμισμα των ΗΠΑ ενισχύθηκε μόλις 1% έναντι του γεν φτάνοντας στο υψηλό ημέρας των 87,54 γεν. Οι traders προχώρησαν σε επαναγορές του γεν φέρνοντας το νόμισμα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από το 1995.
Πολλοί αναλυτές τώρα πιστεύουν πως έχει έρθει πιο κοντά το ενδεχόμενο μίας ισχυρής παρέμβασης που θα περιλαμβάνει πωλήσεις γεν και αγορές δολαρίων. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει, όχι μόνο το γεν, αλλά και μία σειρά άλλων νομισμάτων σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος: εάν για την Ιαπωνία δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε τι μπορεί να παρεμποδίσει άλλες χώρες από το επιτείνουν τις προσπάθειες τους να εμποδίσουν την άνοδο των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου που υποχωρεί;
“Αυτό είναι το πρόβλημα,” σημειώνει ο Stephen Jen της BlueGold Capital του Λονδίνου. “Θα νομιμοποιούσε την παρέμβαση και αυτός είναι ο λόγος που η Ιαπωνία δεν το έχει κάνει ακόμα. Η Ιαπωνία θεωρεί πως κάνει πάντα το σωστό για το καλό της περιοχής και του κόσμου. Αλλά σε αυτό το σημείο δεν έχει άλλη επιλογή.”
Η ιαπωνική παρέμβαση δεν είναι καθόλου σίγουρη. Πρώτον, γιατί είναι δύσκολο να περιγραφεί η τρέχουσα ισχύς του γεν καθώς η άνοδος του ήταν σταδιακής και δεύτερον, ενώ δεν υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, σημείωσε μεγάλες απώλειες έναντι του ευρώ, της λίρας και των δολαρίων Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας.
Ακόμα και αν η Ιαπωνία κάνει την παρέμβαση πιο ήπια για τις σημαντικότερες οικονομίες, μπορεί να δελεάσει άλλες στο να προχωρήσουν στην ίδια κίνηση. “Μπορούμε να φανταστούμε τη Ν. Ζηλανδία να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία,” ισχυρίζεται ο επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος της Credit Suisse στο Λονδίνο, Ray Farris προσθέτοντας πως “μπορούμε να σκεφτούμε επίσης την Σουηδία και τη Νορβηγία”.
Η Ιαπωνία, όπως και άλλες μεγάλες χώρες, έχει επανειλημμένως συμφωνήσει με υπόλοιπα μέλη της ομάδας του G7 πως οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις είναι ανεπιθύμητες. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πειρασμό, καθώς το γεν έχει ενισχυθεί 10% από τον Απρίλιο σε σχέση με το καλάθι νομισμάτων των κυριότερων εμπορικών εταίρων της.
Έναντι του δολαρίου, το οποίο υποχωρεί έναντι των βασικότερων ανταγωνιστών του, η κίνηση είναι πιο έντονη με το γεν να έχει σημειώσει άνοδο 15% από τον Απρίλιο φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.
Η Ιαπωνία έχει τώρα δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι οι τιμές καταναλωτή, οι οποίες υποχώρησαν 2,2% στο έτος τον Οκτώβριο έπειτα από την πτώση κατά 2,3% τον προηγούμενο μήνα. Η δύναμη του γεν κάνει το πρόβλημα μόνο μεγαλύτερο καθώς οι εισαγωγές γίνονται φθηνότερες.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών. “Στους ξένους επενδυτές δεν αρέσει το ισχυρό γεν,” σημειώνει ο αναλυτής ισοτιμιών της Bank of New York Mellon Simon Derrick. Η ροή δεδομένων στην τράπεζά του δείχνει πως “οι ξένοι επενδυτές απομακρύνονται από την Ιαπωνία από την αρχή του έτους” αναφέρει ο Derrick προσθέτοντας πως το δυνατό γεν κάνει δύσκολη τη ζωή των Ιαπώνων εξαγωγέων οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Για μερικούς η κίνηση της Bank of Japan σχεδιάστηκε για να θέσει τα θεμέλια για μία παρέμβαση σε μεγάλη κλίμακα αποδεικνύοντας πως έχει εξαντλήσει τα νομισματικά εργαλεία της.
Άλλα, λιγότερο αναπτυγμένα κράτη, έχουν ήδη προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Βραζιλία θέσπισε ελέγχους σε κεφάλαια στην προσπάθειά της να υποτιμήσει το ρεάλ έναντι του δολαρίου. Η Ταϊβάν έκανε επίσης αυστηρότερους τους κανονισμούς για τις καταθέσεις των ξένων επενδυτών το Νοέμβριο.
Οι αρχές σε όλες τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας παρεμβαίνουν για αρκετούς μήνες. Το Βιετνάμ υποτίμησε το ντονγκ 5% την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Ρωσία δεν έχει κρύψει πως επιθυμεί την εξασθένιση του ρουβλιού. Η Κίνα κατάφερε να σταθεροποιήσει το νόμισμά της έναντι του δολαρίου από τα μέσα του 2008.
“Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν απολύτως αποδεχτό για τις κεντρικές τράπεζες να χειρίζονται τα νομίσματα εντός ενός καθορισμένου εύρους,” σημειώνει ο Derrick για να καταλήξει λέγοντας πως “ενδέχεται να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κόσμο”.
capital.gr
No comments:
Post a Comment