Tuesday, November 3, 2009
CIT Group: Στην πεντάδα των μεγάλων πτωχεύσεων ΗΠΑ βάσει ενεργητικού
CIT Group: Στην πεντάδα των μεγάλων πτωχεύσεων ΗΠΑ βάσει ενεργητικού
Την πέμπτη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ βάσει ενεργητικού αποτελεί η υπαγωγή του πιστωτικού ομίλου CIT Group σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης προχθές το βράδυ στο πλαίσιο σχεδίου αναδιοργάνωσης που φέρει τη στήριξη της πλειοψηφίας κατόχων ομολόγων.
Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισημαίνει ότι ζητά από το Πτωχευτικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης άμεση έγκριση του ήδη προσχεδιασμένου σχεδίου αναδιοργάνωσής της, διευκρινίζοντας ότι καμία από τις θυγατρικές της που λειτουργούν δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την πτώχευση και θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται.
Στην αίτηση πτώχευσης, η CIT ανέφερε ότι διέθετε ενεργητικό αξίας 71 δισ. δολαρίων και είχε παθητικό 64,9 δισ. δολαρίων. Μόνο η Lehman Brothers η Washington Mutual, η Worldcom και η General Motors διέθεταν περισσότερο ενεργητικό τη στιγμή που υπέβαλαν αίτηση για να τεθούν σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές.
H θέση της CIT στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θεωρείται η κατεξοχήν πηγή κεφαλαίου για τον τομέα λιανικής καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της αμερικανικής οικονομίας. Η πτώχευση, η οποία αναμενόταν εδώ και μήνες, δεν πρόκειται να προκαλέσει μαζικό σοκ στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Για την αμερικανική κυβέρνηση όμως, συνιστά πλήγμα καθώς επένδυσε 2,33 δισ. δολάρια στη CIT το Δεκέμβριο και πιθανότατα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά.
Η μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ είναι αυτή της Lehman Brothers Holdings πέρυσι το Σεπτέμβριο, με ενεργητικό 691 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η πτώχευση της Washington Mutual επίσης πέρυσι το Σεπτέμβριο με ενεργητικό 327,9 δισ. δολαρίων. Τρίτη μεγαλύτερη θεωρείται η πτώχευση της WorldCom το 2002 με ενεργητικό 103,9 δισ. δολαρίων, μετά την αποκάλυψη λογιστικού σκανδάλου ύψους 11 δισ. δολαρίων, και τέταρτη της General Motors τον Ιούνιο του 2009 με ενεργητικό 91 δισ. δολαρίων.
Η Enron εκπροσωπεί την έκτη μεγαλύτερη πτώχευση στα αμερικανικά χρονικά, το Δεκέμβριο του 2001 με ενεργητικό 65,5 δισ. δολαρίων, έπειτα επίσης από λογιστικό σκάνδαλο. Το τοπ τεν συμπληρώνουν η πτώχευση της Conseco το 2002 με ενεργητικό 61 δισ. δολαρίων, της Chrysler φέτος τον Απρίλιο με ενεργητικό 39 δισ. δολαρίων, της Thornburg Mortgage φέτος με ενεργητικό 36,5 δισ. δολαρίων και της Pacific Gas & Electric Co. το 2001 με ενεργητικό 36 δισ. δολαρίων.
naftemporiki
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment