Tuesday, November 3, 2009
Πέτρινα χρόνια μέχρι το 2011
Πέτρινα χρόνια μέχρι το 2011
Τη δυσκολότερη τριετία των τελευταίων τριάντα τουλάχιστον ετών θα περάσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάσει των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν πριν λίγο στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας το 2009 και χλιαρή ανάκαμψη την επόμενη διετία με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, που θα είναι κατώτεροι από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Η Κύπρος αναμένεται να μπει σε φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρεών, ενώ η ανεργία θα κτυπήσει το ψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.
Η Επιτροπή «βλέπει» το δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεφεύγει φέτος πάνω από το 3% και να πλησιάζει το 6% μέχρι το 2011 αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αναχαίτισης του.
Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει φέτος στο 3,5% από πλεόνασμα 0,9% το 2008, ενώ για το 2010 και 2011 αναμένεται να φθάσει το 5,7% και 5,9% αντίστοιχα. Όπως τονίζει η Επιτροπή, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών χειροτερεύει λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κρατικό μισθολόγιο και των μη στοχευμένων κοινωνικών παροχών.
Στις δημοσιονομικές της προβλέψεις, η Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη τα μέτρα ύψους €200 εκ. που θα λάβει το 2010 η κυβέρνηση για περιορισμό του ελλείμματος, όπως η πάταξη της φοροαποφυγής και η πολεοδομική αμνηστία.
Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, αναμένεται να καταγραφεί αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης μετά από 30 χρόνια. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% φέτος προτού ανακάμψει στο 0,1% το 2010 και στο 1,3% το 2011. Η συρρίκνωση στην ανάπτυξη, αναφέρει η Επιτροπή, ξεκίνησε από το τρίτο τρίμηνο του 2008 και κορυφώθηκε το εξάμηνο του 2009.
Αποδίδεται στη διεθνή οικονομική κρίση, το μεγάλος χρέος των νοικοκυρών αλλά και στις πιστωτικές συνθήκες στην αγορά, σημειώνει.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιβράδυνση της οικονομίας θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας ανεβάζοντας την ανεργία στο 5,6% το 2009, στο 6,6% το 2010 και 6,7% το 2011.
Ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ανάπτυξης και της αύξησης του ελλείμματος, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 53,2% φέτος, στο 58,6% το 2010 και στο 63,4% το 2011.
Ευρωπαϊκή οικονομία
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η οικονομία της ΕΕ θα βγει από την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παρά το γεγονός ότι, όσον αφορά ολόκληρο το 2009, το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 4%.
Προβλέπεται, συνεπώς, σταδιακή ανάκαμψη και το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά ¾% το 2010 και κατά περίπου 1½% το 2011. Η αναμενόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στο εγγύς μέλλον θα οφείλεται στις βελτιώσεις όσον αφορά τις ευρύτερες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες καθώς και στα σημαντικά μέτρα φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν παρθεί.
Εξάλλου, μια σειρά από παράγοντες αναμένεται ότι θα περιορίσουν την ιδιωτική ζήτηση και το ρυθμό της ανάκαμψης. Ειδικότερα, η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα παραμείνει δυσμενής και το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει στο 10¼% στην ΕΕ. Το δημόσιο έλλειμμα επίσης αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει στο 7½% του ΑΕΠ κατά το 2010 και να μειωθεί ελαφρά κατά το 2011 καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία και να λήγουν σταδιακά τα προσωρινά μέτρα.
«Η οικονομία της ΕΕ βγαίνει από την ύφεση. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα φιλόδοξα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία δεν παρεμπόδισαν απλώς την κατάρρευση του συστήματος αλλά έχουν δώσει και το έναυσμα για την ανάκαμψη. Εντούτοις, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι γεμάτος εμπόδια. Για να διατηρηθεί ο ρυθμός και να ενισχυθεί η ανάκαμψη θα πρέπει να εφαρμόσουμε όλα τα αναγγελθέντα μέτρα και να ολοκληρώσουμε την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε να εξετάζουμε πιο μεσοπρόθεσμες λύσεις και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας, στα δημόσια οικονομικά και στο αναπτυξιακό δυναμικό», δήλωσε ο Joaquín Almunia, επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.
stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment