Wednesday, November 18, 2009
Οι τρεις "Μοίρες" της σχέσης δολαρίου - γουάν
Οι τρεις "Μοίρες" της σχέσης δολαρίου - γουάν
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Barack Obama - μετά τη συνάντησή του με τον Hu Jintao- ότι ο Κινέζος ομόλογός του συμφώνησε να κινηθεί στο μέλλον προς μία “συναλλαγματική ισοτιμία περισσότερο βασισμένη στην αγορά”, υποδεικνύουν μερική πρόοδο στη μεταστροφή του Πεκίνου προς τη σταδιακή “απελευθέρωση” του γουάν και την παράλληλη ενίσχυσή του.
“Είχα την ευχαρίστηση να διαπιστώσω την δέσμευση της Κίνας, όπως αυτή είχε διαφανεί σε πρόσφατες δηλώσεις, να κινηθεί στο μέλλον προς μία συναλλαγματική ισοτιμία περισσότερο βασισμένη στην αγορά”, είπε χαρακτηριστικά ο Obama.
“Στη συνομιλία μας έδωσα έμφαση, όπως και άλλοι ηγέτες της περιοχής, στην πεποίθηση ότι αν αυτό γίνει με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη θα έχει σημαντική συμβολή στις προσπάθειες εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας”, πρόσθεσε.
Με την απειλή της ανεργίας να πλανάται πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ, στο 10,2%, μία από τις προτεραιότητες του Obama κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ήταν να πιέσει το Πεκίνο για την εξομάλυνση της ανισορροπίας στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, σε μία κίνηση που πιστεύει ότι θα ανοίξει το δρόμο σε μεγαλύτερες εξαγωγικές ευκαιρίες για τις ΗΠΑ.
Τα ολοένα αυξανόμενα “βάσανα” του δολαρίου και η σημαντική άνοδος του χρυσού συμπίπτουν με την επίσκεψη του Barack Obama στην Κίνα, ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το υποτιμημένο γουάν αποτελεί μειονέκτημα για τους Αμερικανούς βιομήχανους και τροφοδοτεί παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι το γουάν έχει καθηλωθεί κοντά στα 6,83 γουάν ανά δολάριο από τον Ιούλιο του 2008.
Όπως γλαφυρά αναφέρει ο αρθρογράφος του CNBC, Charles Goyette ο οποίος χαρακτηρίζει πιθανή νέα ελληνική τραγωδία την κατάρρευση του δολαρίου, για τους αρχαίους Έλληνες ήταν οι τρεις Μοίρες που ύφαιναν το νήμα της ζωής των ανθρώπων και καθόριζαν το πεπρωμένο, μετρώντας το και στο τέλος κόβοντας το. Στη σημερινή εποχή, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, τα αλάθητα χέρια των “μοιρών” για το δολάριο είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα, οι νομισματικές και οι δημοσιονομικές εξελίξεις όπως αυτές εμφανίζονται στη φθίνουσα πορεία του αμερικανικού νομίσματος.
“Αν, όπως λέγεται, ούτε ο παντοδύναμος Δίας δεν μπορούσε να γλιτώσει από τα χέρια των τριών μοιρών της Ελληνικής μυθολογίας, πως μπορούν οι κάτοχοι δολαρίου να αποφύγουν το πεπρωμένο; Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζουν είναι ότι ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές, αναγνωρίζοντας την οριστικότητα των οικονομικών υπολογισμών, θα επιλέξουν να αποδεσμευτούν από τη μοίρα του δολαρίου επιλέγοντας αναγνωρισμένες και ασφαλείς στρατηγικές αποκομίζοντας ακόμη και κέρδη κατά τη διάρκεια μίας νομισματικής κρίσης”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Goyette.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το υποτιμημένο γουάν αποτελεί μειονέκτημα για τους Αμερικανούς βιομήχανους και τροφοδοτεί παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι το γουάν έχει καθηλωθεί κοντά στα 6,83 γουάν ανά δολάριο από τον Ιούλιο του 2008.
Η αναφορά του Obama σε “προηγούμενες δηλώσεις” για τα νομίσματα δείχνει ότι ο πρόεδρος Hu μάλλον δεν ήταν πρόθυμος να αναφερθεί στο πως θα αντιδράσει το Πεκίνο. Ο πρόεδρος Obama έχει ακόμη μία ευκαιρία να συζητήσει το θέμα του γουάν και την πιθανότητα ανατίμησής του στη σημερινή συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Wen Jiabao.
Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές θορυβήθηκαν από τη δημοσίευση έκθεσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, ενόψει της επίσκεψης του Barack Obama, η οποία υποδήλωνε ότι το Πεκίνο για μία ακόμη φορά εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει το γουάν να ενισχυθεί για να αντικατοπτρίσει την αυξανόμενη σπουδαιότητα της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Η έκθεση αναπάντεχα παρέλειπε να κάνει λόγο για τις συνήθεις αναφορές του Πεκίνου ότι θα διατηρούσε το γουάν “σταθερό σε λογικά και ισορροπημένα επίπεδα”.
Η σχετικά χαμηλή τιμή του γουάν αποτελεί το βασικό παράγοντα που οι κινεζικές εξαγωγές παραμένουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι επίσης ο λόγος που υφίστανται μεγάλες εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Obama δεν πρέπει να περιμένει μεγάλες αλλαγές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. “Μία συμβολική μεταβολή της ισοτιμίας είναι το καλύτερο που θα περίμενα”, σχολιάζει ο Stephen Roach, επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ασία, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει εύθραυστη.
Εξάλλου, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το κινεζικό νόμισμα θα αρχίσει την αναρρίχησή του έναντι του δολαρίου στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Συνεπώς, οι επενδυτές που ποντάρουν ότι το γουάν σύντομα θα ενισχυθεί ενδέχεται να απογοητευτούν καθώς το Πεκίνο αναμένεται να διατηρήσει τον στενό έλεγχο του νομίσματος τουλάχιστον έως τα μέσα του 2010 με σκοπό να παγιώσει την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις.
Πιο πιθανή εξέλιξη, υποθέτοντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, είναι ότι το Πεκίνο τελικά θα αφήσει το γουάν να ανατιμηθεί σταδιακά, κάτι που πέρσι εκμεταλλεύτηκε όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση και κατέρρευσαν οι εξαγωγές. Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος υποστηρίζουν ότι αν το γουάν αρχίσει όντως να ενισχύεται με σταθερό ρυθμό το 2010, θα πρόκειται για ένδειξη πως η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τις εξαγωγές και θεωρεί την οικονομική ανάκαμψη πραγματική και βιώσιμη.
Ο Κινέζος πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί τόσο στη νομισματική πολιτική για το γουάν όσο και στο δολάριο. Εντούτοις, αφήνοντας τον Αμερικανό ομόλογό του να χρησιμοποιήσει τη φράση “συναλλαγματική ισοτιμία περισσότερο βασισμένη στην αγορά”, έδωσε την εντύπωση ότι το Πεκίνο συμβιβάζεται σταδιακά στις πιέσεις των ΗΠΑ για ισχυρότερο κινεζικό νόμισμα.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η συγκεκριμένη διατύπωση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα και λεπτό ελιγμό της χρηματοοικονομικής διπλωματίας καθώς οι ηγέτες του κόσμου επιθυμούν να διαγράψουν μία νέα πορεία για την παγκόσμια οικονομία στην έξοδό της από τη χειρότερη κρίση από τη δεκαετία του 1930.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Κυριακή, η Κίνα αρνήθηκε να υπογράψει ακριβώς την ίδια φράση στην κοινή ανακοίνωση των 21 ηγετών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού. Η χθεσινή δήλωση του Obama ενδεχομένως αντανακλά την απόφαση του Κινέζου προέδρου να αποφύγει άμεση αναφορά στο ζήτημα, αφήνοντας τον Obama να επικαλεστεί την Κίνα, ενώ με αυτόν τον τρόπο το Πεκίνο δεν δεσμεύεται ευθέως για την ενίσχυση του νομίσματος.
Ο αντιπρόεδρος της People΄s Bank of China, Yi Gang δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι τόνισε στους υπουργούς Οικονομικών του APEC πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τρέχουσα νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Πηγές από τη σύνοδο του APEC ανέφεραν ότι ο Yi τόνισε πως το Πεκίνο επιθυμεί να αφήσει το γουάν να κινηθεί ελεύθερα ωστόσο όποια αλλαγή θα είναι σταδιακή.
capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment