Wednesday, July 22, 2009

Βρετανία: Διαμάχη για τα σχέδια των Συντηρητικών για την FSA

Βρετανία: Διαμάχη για τα σχέδια των Συντηρητικών για την FSA


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η ρυθμιστική αρχή του βρετανικού τραπεζικού κλάδου, Financial Services Authority (FSA), εξέφρασε την αντίθεσή της στις προτάσεις για κατάργησή της και ανάθεση των αρμοδιοτήτων της στην Τράπεζα της Αγγλίας (BOE).

Το κόμμα της αντιπολίτευσης των Συντηρητικών, το οποίο ηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις του κόμματος των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2010, ανακοίνωσε τα σχέδιά του το περασμένο σαββατοκύριακο για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η FSA, που δημιουργήθηκε το 1997 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Brown, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο ρόλος της για την επίβλεψη των τραπεζών είναι ο κατάλληλος, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες επίβλεψης σε συνεργασία με την BOE, η οποία επίσης έχει ευθύνη για τη σταθερότητα του συστήματος.

“Εάν οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να κάνει αλλαγές στις αρμοδιότητές μας, φυσικά θα συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο,” σημειώνεται στην ανακοίνωση της FSA.

Το σχέδια των Συντηρητικών βασίζονται στη γενικευμένη δυσαρέσκεια για την απόδοση της FSA κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία οδήγησε τα τελευταία δύο χρόνια αρκετές μεγάλες τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με τα σχέδια των Συντηρητικών, θα καταργηθεί η τριμερής δομή του πλαισίου ρύθμισης, που αποτελείται από το υπουργείο Οικονομικών, την FSA και την BOE. Η ευθύνη για τη γενικότερη επίβλεψη των τραπεζών θα δοθεί στην BOE, εντός της οποίας θα δημιουργηθεί νέα Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής για τον έλεγχο των ιδρυμάτων και των χορηγήσεων.

Ωστόσο τα σχέδια των Συντηρητικών μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και τώρα προβλήματα στην FSA.

Η ρυθμιστική αρχή, η οποία απασχολεί περίπου 2.800 άτομα, βρίσκεται στο μέσο της διαδικασίας προσλήψεων για την ενίσχυση του ρόλου της ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η FSA σκοπεύει να προσλάβει 280 ειδικούς και απλό προσωπικό έως το τέλος του έτους ώστε να αυξήσει την ικανότητα επίβλεψης κατά 30%.

Ενώ όμως σε πολλά στελέχη της FSA αναμένεται να προσφερθούν ανάλογες θέσεις στην BOE εάν πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, η αβεβαιότητα για το μέλλον της υπηρεσίας ενδέχεται να δυσκολέψει την προσπάθειά της για προσλήψεις.

Έλλειψη συντονισμού

Εξηγώντας τις προτάσεις του, ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών για τα θέματα οικονομίας, George Osborne, δήλωσε πως η κρίση ανέδειξε την ανάγκη “να ενωθεί η λειτουργία της νομισματικής πολιτικής με τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος”.

Η διατήρηση ενός συστήματος, σύμφωνα με τον Osborne, όπου η ευθύνη μοιράζεται και κανείς δεν έχει το πάνω χέρι θα προκαλέσει την έλλειψη συντονισμού που ήταν χαρακτηριστική στη Βρετανία στην κρίση του Σεπτεμβρίου του 2007 στην Northern Rock PLC (NHRKF), η οποία τελικά οδήγησε στην εθνικοποίηση της τράπεζας.

Ο Osborne σημείωσε πως οι προτάσεις του για την ενίσχυση των εξουσιών της BOE είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Η BOE επίσης ενδέχεται να συναντήσει προβλήματα στην προσαρμογή στο νέο της ρόλο, με τους επικριτές να επικαλούνται τη μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών από την κεντρική τράπεζα.

Η Vanessa Rossi, ερευνήτρια του φόρουμ οικονομικής πολιτικής, Chatham House, σημειώνει επίσης πως δεν ξεκάθαρο από τις προτάσεις τι θα συμβεί με τη ρύθμιση της αγοράς καθώς δεν αφορά πλήρως καταναλωτικά θέματα ή το ρόλο της BOE για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

“Εάν μεταβιβαστούν στην κεντρική τράπεζα, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο τμήμα,” τονίζει η Rossi. “Χρειαζόμαστε κανάλια διαλόγου ώστε να επιτραπεί η κριτική και να γίνουν αλλαγές,” προσθέτει στη συνέχεια.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που έχει την ευθύνη για το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, Paul Myners, δήλωσε τη Δευτέρα πως η κατάργηση της FSA θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

“Με τις προτάσεις καταργείται μία ανεξάρτητη, ειδική αρχή, ενώ στρέφεται η προσοχή από τις τράπεζες οι οποίες προέβησαν σε κινήσεις υψηλού ρίσκου που οδήγησαν στην κρίση,” τόνισε ο Myners σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC. “Οι Συντηρητικοί θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα εάν μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτά τα σχέδια.”

Η British Bankers Association δεν σχολίασε άμεσα τις προτάσεις του κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως πρέπει να γίνει συστηματική διαχείριση των αλλαγών, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να γίνουν σε συντονισμό με τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και αλλού.

Ορισμένοι αναλυτές διερωτώνται εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για να έρθει στο επίκεντρο το ρυθμιστικό πλαίσιο όταν ακόμα απαιτείται πολύ δουλειά για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τον κλάδο.

Ο Jonathan Rogers, στέλεχος της νομικής εταιρείας Taylor Wessing, σημειώνει πως υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ενός κενού στην καρδιά της ρυθμιστικής πολιτικής σε μία στιγμή που οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κρίση.

“Όταν και αν οι Συντηρητικοί έρθουν στην εξουσία, ενδέχεται να πάρει 2 έως τρία χρόνια πριν την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων,” σημειώνει ο Rogers.

capital.gr

No comments:

Share |