Wednesday, July 22, 2009

Η τοκογλυφία ανθεί και στην Κύπρο

Η τοκογλυφία ανθεί και στην Κύπρο


Ενώ οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της τοκογλυφίας, ελέω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην Κύπρο δεν υπάρχει καν νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελλαδικού και ξένου Τύπου, μετά την απότομη πτώση του τζίρου και τη μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες, χιλιάδες επιχειρήσεις δίνουν μάχη για επιβίωση, με αποτέλεσμα οι τοκογλύφοι να κάνουν χρυσές δουλειές. Όπως διαβάζουμε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Το Βήμα», οι σύγχρονοι τοκογλύφοι, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, είναι άρτια οργανωμένοι, με νομικούς και λογιστές, οι οποίοι παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην πέσουν ποτέ στα χέρια της δικαιοσύνης για τις παρανομίες τους.
Παράλληλα με τους τοκογλύφους, ανθούν και οι παρατράπεζες που υπόσχονται γρήγορο χρήμα αν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις, δηλαδή υποθήκη ακινήτου.


Παρατράπεζες στην Κύπρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κύπρο δραστηριοποιούνται σήμερα γύρω στις πέντε με έξι παρατράπεζες (τουλάχιστον τόσες εντόπισε η εφημερίδα μας). Όπως πληροφορούμαστε, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου -η οποία είναι η καθόλα αρμόδια για χορήγηση άδειας άσκησης τραπεζικών εργασιών και εποπτείας των τραπεζών- έχει παραχωρήσει μόνο μιαν άδεια σε ιδιώτη, πριν από περίπου 30 χρόνια. Άρα οποιοσδήποτε ιδιώτης παραχωρεί με οποιονδήποτε τρόπο δάνεια, είναι παράνομος. Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε με κάποιες από τις παρατράπεζες, οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι λειτουργούν νόμιμα, καθώς τους έχει παραχωρηθεί άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, επικαλέστηκε και ονόματα μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που εδρεύουν στην Κύπρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το δάνειο δίδεται από τις τράπεζες… και εσείς θα πληρώνετε τη δόση σας απευθείας σε μιαν από τις δύο τράπεζες». Ανέφερε, παράλληλα, πως μπορεί να δώσει δάνειο με αντίκρισμα οικόπεδο, νοουμένου ότι βρίσκεται σε οικιστική ζώνη και η ιδιοκτησία ανήκει εξολοκλήρου στο άτομο που θα δανειστεί τα χρήματα.


Δίνουν και ενεχυροδάνεια
Ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου, αφού μας ανέφερε ότι λειτουργεί νόμιμα με άδεια που εξασφάλισε απο το 1973, μας είπε ότι μπορεί να παραχωρήσει δάνεια από 100 ευρώ μέχρι 80 χιλιάδες ευρώ. Έναντι του δανείου παίνρει ως εγγύηση χρυσό, αφού, όπως σημείωσε, είναι η μόνη κινητή περιουσία στην Κύπρο που μπορεί να έχει και να διατηρήσει την αξία της. Ο χρυσός επιστρέφεται με την εξόφληση του δανείου. Όπως μας ανέφερε, το επιτόκιο που χρεώνει ανέρχεται στο 9%, ωστόσο ο πελάτης επιβαρύνεται με επιπρόσθετο ποσό για τη φύλαξη του χρυσού καθώς και άλλο ποσό ως εγγυητική επί της αξίας του αντικειμένου. Όπως εξήγησε, η εγγυητική δίδεται για την πιθανότητα κλοπής του αντικειμένου, παρόλο που, όπως είπε, ο χρυσός φυλάγεται σε καλά ασφαλισμένο χώρο. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι υποχρεωμένος από το νόμο να ασφαλίζει τα αντικείμενα. Κατά τη συζήτηση που είχαμε, μας τόνισε ότι οι πελάτες του προέρχονται απ΄ όλη την Κύπρο, ενώ τον επισκέπτονται και τουρίστες. Πρόσθεσε πως, για την παραχώρηση δανείου, ζητά και ταυτότητα, για να είναι καλυμμένος σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα υπό ενεχυρίαση αντικείμενα είναι κλοπιμαία. Σε μια τέτοια περίπτωση χρησιμοποιεί τα στοιχεία του αιτητή δανείου, για να καταγγείλει, όπως τονίζει, την υπόθεση στην αστυνομία.

Τα τρία διαμαντένια δακτυλίδια
Από ενεχυροδανειστή ζητήσαμε να μας περιγράψει χαρακτηριστικά περιστατικά, που συνάντησε στα 35 χρόνια που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Μας είπε: «Πριν από κάποια χρόνια, παραχώρησα δάνειο σ’ ένα χρυσοχόο, οποίος έδωσε ως ενέχυρο τρία διαμαντένια δακτυλίδια των 7, 3,5 και 1,5 καρατίων. Ωστόσο, ο χρυσοχόος, επικαλούμενος οικονομικές δυσκολίες, δεν με εξόφλησε και μου έμειναν τα δακτυλίδια, τα οποία όμως χρειάστηκα δύο χρόνια για να τα πωλήσω».


Ανύπαρκτος όρος
Όσον αφορά στην τοκογλυφία, όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει νομοθεσία που να την ορίζει. Άρα ο όρος για την Κύπρο είναι ανύπαρκτός. Η λέξη, όμως, είναι υπαρκτή, και αν πράγματι στην Κύπρο υπάρχουν και δρουν ανενόχλητοι τοκογλύφοι, τότε σίγουρα επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση για τέτοιου είδους αδικήματα. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα το 1999 τροποποιήθηκε το άρθρο 404 του Ποινικού Νόμου για την τοκογλυφία, που έγινε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια. Μάλιστα η χώρα μελετά τώρα το ενδεχόμενο νέας τροποποίησης της νομοθεσίας, με αυστηρότερες ποινές.
Το ερώτημα που πλανάται, είναι κατά πόσον η τοκογλυφία είναι βαθιά ριζωμένη και στην Κύπρο και κανένας πλέον δεν προβληματίζεται ούτε ενοχλείται για τις σαρωτικές επιπτώσεις που έχει μόνιμα για τα θύματα, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους.


Επιτόκια που «σκοτώνουν»
Η γενική ειδησεογραφία στην Ελλάδα ασχολείται συχνά με την τοκογλυφία και τους τοκογλύφους. Άλλοτε εξαιτίας δραματικών καταστάσεων, όπως η πρόσφατη αυτοκτονία ενός θύματος της τοκογλυφίας στην Ελλάδα, άλλοτε εξαιτίας της σύλληψης κάποιου τοκογλύφου και άλλοτε λόγω κάποιας καταγγελίας.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στην εφημερίδα «Τα Νέα» είναι εντυπωσιακά και αξίζει να αναφέρουμε μερικά εν συντομία. Ως προς την έκτασή της φαίνεται ότι η τοκογλυφία είναι πανελλήνιο φαινόμενο και ως προς το μέγεθός της εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 150 δις κατ' έτος. Η σημασία του μεγέθους αυτού γίνεται φανερή αν συγκριθεί με το συνολικό ποσό των τραπεζικών δανείων σε βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις: Κατά το 1996, το ποσό αυτό ήταν 392 δις, δηλαδή λίγο περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που δανείζουν οι τοκογλύφοι. Με άλλα λόγια, η τοκογλυφία έχει γίνει ένας σημαντικός ανταγωνιστής του τραπεζικού συστήματος. Τα επιτόκια των τοκογλυφικών δανείων κυμαίνονται από 3% ώς 9% το μήνα, δηλαδή 36% ώς 108% το χρόνο, ανάλογα με τον κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου και με την ανάγκη του δανειζομένου. Άτομα που βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, δέχονται να πληρώσουν το μεγαλύτερο επιτόκιο αφού δεν έχουν άλλη διέξοδο.


Οι τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο
Πιο κάτω παραθέτουμε τα ονόματα όλων των τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, όπως προνοεί η νομοθεσία:
Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ
Marfin Popular Bank Public Co Ltd
Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ
Universal Bank Public Limited
Αlpha Bank Cyprus Ltd
BNP Paribas Cyprus Ltd
Emporiki Bank - Cyprus Limited
Kommunalkredit International Bank Ltd
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ
Russian Commercial Bank (Cyprus) Ltd
Societe Generale Cyprus Ltd
Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ
Eurobank EFG Cyprus Ltd
Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ
Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ
Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης
Κτηματική Τράπεζα Κύπρου Λτδ
Barclays Bank PLC
Banque SBA SA
First Investment Bank Ltd
Joint Stock Company “Trasta Komercbanka”
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.
Central Cooperative Bank PLC
DEPFA Bank plc
Banca Transilvania S.A.
BankΜed s.a.l.
Arab Jordan Investment Bank SA
BANQUE BEMO SAL
Bank of Beirut SAL
BBAC SAL
BLOM Bank SAL
Byblos Bank SAL
Credit Libanais SAL
FBME Bank Ltd
Open joint-stock company AvtoVAZbank
OJSC Promsvyazbank
Jordan Kuwait Bank PLC
Jordan Ahli Bank plc
Lebanon and Gulf Bank SAL
Lloyds TSB Offshore Limited
Privatbank Commercial Bank
IBL Bank sal


sigmalive.com

No comments:

Share |