ΗΠΑ: Ανησυχία για εξάπλωση απο-πληθωρισμού
Στην πρόσφατη κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο Μπεν Μπερνάνκι άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να διακόψει σύντομα τα προγράμματα της FED για την ενίσχυση της ρευστότητας. Οι επικριτές του έσπευσαν να επισημάνουν ότι, με τον τρόπο αυτόν, η FED αυξάνει τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού. Πιο κοντινός, όμως, φαίνεται να είναι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες ανά τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζάστιν Λιν, προειδοποίησε σε ομιλία του ότι η περίσσεια παραγωγή παγκοσμίως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο αποπληθωριστικών πιέσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι τιμές θα βρίσκονται σε πτωτική τροχιά για δύο χρόνια στην Ιαπωνία, η οποία και είχε ήρθε αντιμέτωπη με τον αποπληθωρισμό και κατά τη δεκαετία του '90. Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι τιμές υποχωρούν ακόμη και σε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα είχε υποχώρησε 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε πτώση 5,9%. Στην Ινδία, οι τιμές έχουν διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος εδώ και ένα μήνα.
Ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη οδεύει επίσης προς τον αποπληθωρισμό. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές υποχώρησαν τον Ιούνιο 0,1% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές παραμένουν στάσιμες ή και υποχωρούν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και την Ελβετία σύμφωνα με το Moody's Economy.com.
Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν εν μέρει τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών ενέργειας από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία είχαν σκαρφαλώσει πέρυσι. Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν στα επίπεδα αυτά ξανά. Κανείς όμως δεν θέλει μία τέτοια εξέλιξη, αφού θα περιόριζε ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, πλήττοντας τις επιχειρήσεις. Εάν, από την άλλη, ο πληθωρισμός ριζώσει στις δοκιμαζόμενες από την ύφεση οικονομίες, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός για τους επενδυτές.
Οι τιμές των μετοχών θα υποχωρούσαν, καθώς οι επιχειρήσεις θα αδυνατούσαν να αυξήσουν τις τιμές, ενώ πιέσεις θα ασκούνταν και στα εταιρικά ομόλογα, εν μέσω αύξησης των χρεοκοπιών. Πίσω από ενδεχόμενη παγκόσμια «πανδημία» αποπληθωρισμού, θα βρισκόταν μάλλον η κατάρρευση της ζήτησης στις ΗΠΑ. Εάν η οικονομική μηχανή των ΗΠΑ δεν αρχίσει να δουλεύει και πάλι με φυσιολογικούς ρυθμούς, ο αποπληθωρισμός θα αρχίσει να εξαπλώνεται.
naftemporiki
No comments:
Post a Comment