Citi: Οι αισιόδοξοι... "παίρνουν κεφάλι"
Τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως είναι ήδη κατά 40% χαμηλότερα από την κορύφωση τους, καθώς υποχωρούσαν συνεχώς επί 18 μήνες. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προοπτικές κερδοφορίας έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, όπως αναφέρει η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2009.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα, σημειώνεται στην έκθεση, αφορά την «υφή» της ανάκαμψης. Στο παρελθόν έχουμε δει τα εταιρικά κέρδη να ανακάμπτουν σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο στο πρώτο έτος της ανάκαμψης. Δεδομένης ακόμη και μίας «νωθρής» ανάκαμψης, πιθανότατα τα πράγματα δε θα διαφέρουν πολύ και αυτή τη φορά.
Πλησιάζοντας τον «πυθμένα»
Ως ενδείξεις της επικείμενης ανάκαμψης των εταιρικών κερδών η Citi προσδιορίζει μεταξύ άλλων: α) το γεγονός ότι βρίσκονται σε επίπεδα ανάλογα άλλων κυκλικών διακυμάνσεων, β) ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων για τους ρυθμούς ανάπτυξης αρχίζουν να σταθεροποιούνται και γ) το γεγονός ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για τα επίπεδα εταιρικής κερδοφορίας επίσης αρχίζουν να σταθεροποιούνται.
Όπως σημειώνεται, «δεδομένης της συγχρονισμένης φύσης της οικονομικής ύφεσης ο κίνδυνος που υπάρχει είναι η εταιρική κερδοφορία να φτάσει στο κατώτατο σημείο της νωρίτερα από το αναμενόμενο (α’ εξάμηνο του 2010) και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα από τα εκτιμώμενα».
Όμως κατά τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχουν όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως αρχίζει να ανακάμπτει. Οι δείκτες PMI αρχίζουν να ενισχύονται, η πτώση των τιμών κατοικιών επιβραδύνεται και οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται. Κατά συνέπεια, οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης έχουν σταματήσει να αναθεωρούνται καθοδικά.
Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία στο β’ εξάμηνο του 2009, με εξαίρεση την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Οι προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2010 έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 0,4% σε σχέση με τα χαμηλά του Απριλίου.
Οι αναλυτές διεθνώς εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες οι αναλυτές που προχωρούν σε ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεών τους είναι περισσότεροι από αυτούς που αναθεωρούν καθοδικά.
Η τρέχουσα περίοδος αποτελεσμάτων μάλιστα, με βάση τα μεγέθη που έχουν ανακοινώσει αμερικανικές εισηγμένες, είναι η πρώτη σε διάστημα 1,5 έτους που οι αναλυτές δε χρειάστηκε να αναθεωρήσουν καθοδικά τις προβλέψεις τους. «Σε κάθε οικονομικό κύκλο εξάλλου, έρχεται ένα σημείο που οι προβλέψεις φτάνουν τόσο χαμηλά, ώστε είναι πολύ εύκολο να διαψευσθούν με καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα», αναφέρει η Citi.
Γενικότερα, μετά από τη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση για πάνω από μία γενιά, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν μία ήπια ανάκαμψη. Το εύθραυστο οικονομικό σύστημα, η συγχρονισμένη ύφεση και η υπερχρέωση καταναλωτών και κυβερνήσεων συντείνουν προς την κατεύθυνση μίας όχι και τόσο απότομης ανάκαμψης όσο ενδεχομένως κάποιοι να περιμένουν.
Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% περίπου το 2010, μετά από πτώση 2% το 2009. Στο μεγαλύτερο μέρος της η ανάκαμψη αυτή θα προέλθει από τις αναδυόμενες οικονομίες, για τις οποίες αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 4,9% το 2010. Αντίστοιχα, για τις ανεπτυγμένες αναμένεται ανάπτυξη με ρυθμό 1,2%.
Δεδομένου ότι το ονομαστικό ΑΕΠ περιλαμβάνει και τον παράγοντα των τιμών, θεωρείται, σύμφωνα με την έκθεση, ως καλύτερη ένδειξη για την ανάπτυξη των εσόδων παγκοσμίως. Σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ, η Citi αναμένει παγκοσμίως ανάπτυξη με ρυθμό 5,5% το 2010, από 0% το 2009.
Θα πρόκειται μάλιστα σε αυτή την περίπτωση για το καλύτερο έτος ανάκαμψης που έχουμε δει, από την άποψη της επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, τα τελευταία 40 χρόνια. Κι έτσι, ενώ οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης μπορεί να μην είναι σπουδαίες, η επιτάχυνση της ανάκαμψης είναι.
Αγορές
Οι προοπτικές κερδοφορίας και οι φθηνές αποτιμήσεις λογικά θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις μετοχές παγκοσμίως στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει η Citi. Οι πιο ξεκάθαρες ενδείξεις αφορούν την αναδυόμενη Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ οι κλάδοι όπου έχουμε ήδη δει αναστροφή τάσης ή που αρχίζουμε να τη βλέπουμε είναι οι κλάδοι της πληροφορικής, του λιανικού εμπορίου και του χρηματοοικονομικού κλάδου, σε αντίθεση με τους βιομηχανικούς κλάδους που προς το παρόν δείχνουν να υστερούν.
capital.gr
No comments:
Post a Comment