Ακίνητα: Ναι σε μικρά σπίτια-οικόπεδα. Οχι σε μεζονέτες-μονοκατοικίες
Μεγάλη ζήτηση για μικρά σπίτια ή οικόπεδα ? Στα αζήτητα επί μήνες μονοκατοικίες και μεζονέτες πάνω από 200 τ.μ.
Στην... αντεπίθεση έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες τα φθηνά ακίνητα που δεν κοστίζουν πάνω από 150.000 ευρώ και απευθύνονται σε όλους όσοι διαθέτουν ρευστό και δεν είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με κατασκευαστές και κτηματομεσίτες, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων τέτοιων ακινήτων και οι συμφωνίες αυτές είναι που κρατούν «ζωντανή» την κτηματαγορά εν μέσω της κρίσης.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2009 θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, γι΄αυτό και όποιος εργολάβος προνόησε και δεν προχώρησε στην ανέγερση πολύ μεγάλων διαμερισμάτων θα μπορέσει να «ξεφορτωθεί» το απόθεμα που διαθέτει. Αντίθετα οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μεγάλα και ακριβά ακίνητα, δηλαδή αυτά που η αξία τους ξεκινά από 200.000 - 250.000 ευρώ, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα διότι δεν θα μπορούν να πωλήσουν αλλά και θα πληρώσουν υψηλό Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο απόθεμα μεγάλων και ακριβών ακινήτων οι κατασκευαστές μεταξύ των αιτημάτων που θέτουν στο υπουργείο Οικονομίας είναι και η εξαίρεση από το ΕΤΑΚ των σπιτιών που μένουν απούλητα.
Δύο ταχύτητες
Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι η κτηματαγορά συνεχίζει να «βουλιάζει» στην ύφεση κινούμενη με δύο ταχύτητες. Από τη μια τα τηλέφωνα εργολάβων και μεσιτών έχουν «πάρει φωτιά» όταν πρόκειται για ακίνητα με μέσο όρο αξία 100.000 - 120.000 ευρώ, είτε είναι νεόδμητα είτε μεταχειρισμένα ή ακόμη και οικόπεδα κατά κύριο λόγο εκτός σχεδίου, αφού μόνον εκεί οι τιμές δεν έχουν ξεφύγει.
Από την άλλη, όλα τα διαμερίσματα και οι μεζονέτες πάνω από 150 τ.μ. μένουν στα αζήτητα και δυστυχώς είναι η συντριπτική πλειοψηφία των απούλητων ακινήτων που υπολογίζονται σήμερα μεταξύ 150.000 και 200.000.
Η πρώτη ταχύτητα ίσως αποτελέσει την ελπίδα της ελληνικής κτηματαγοράς για ανάκαμψη μέσα στο 2009, εφόσον φυσικά μειωθούν τα επιτόκια και γίνουν πάλι ελκυστικά τα στεγαστικά δάνεια. Οπως αναφέρει στην «Η» κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στο κέντρο «η αγορά των 100.000 ευρώ μας έχει σώσει από οικονομική καταστροφή και αφού αμοιβές από μεγάλα ακίνητα δεν μπορούμε να έχουμε, ας έχουμε τουλάχιστον μικρότερα ποσά από πολλές αγοραπωλησίες».
Αγοραστές
Οι αγοραστές των διαμερισμάτων αυτών είναι κυρίως:
Οσοι έχουν μικρές αποταμιεύσεις και δεν μπορούν να αγοράσουν μεγαλύτερο και ακριβότερο σπίτι. Ετσι βολεύονται σε μικρότερα και παλαιότερα, αλλά δεν ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό τους.
Οσοι έχουν λίγα χρήματα και τα υπόλοιπα μέχρι το ποσό των 100.000 - 150.000 ευρώ το βάζουν σε άτοκες δόσεις σε συμφωνία με τους κατασκευαστές. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι εργολάβοι από τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα η παροχή του άτοκου διακανονισμού «έχουν σπάσει τα τηλέφωνα» από ενδιαφερόμενους που ζητούν να μάθουν τη διαδικασία και ιδιαίτερα τις δικλίδες ασφαλείας.
Το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών γίνεται με συμβαλλόμενους αλλοδαπούς. Οικονομικοί μετανάστες που ζουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα έχουν σταθερή εργασία, πληρώνουν ασφάλεια, έχουν ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο και το βασικότερο: Εχουν δημιουργήσει «κομπόδεμα» και θέλουν να αγοράσουν το δικό τους ακίνητο. Βέβαια, οι αλλοδαποί αγοράσουν κατά κύριο λόγο παλαιά διαμερίσματα κοντά στον τόπο εργασίας τους, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό, όμως, ευνοεί γενικότερα την κτηματαγορά, αφού αξιοποιούνται ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους και με λίγα χρήματα για την ανακατασκευή τους γίνονται βιώσιμα.
Περιοχές
Οι περιοχές που υπάρχουν τα ακίνητα της... μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως τα ονομάζουν οι ειδικοί χρησιμοποιώντας χρηματιστηριακούς όρους, είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας και στις γειτονιές πέριξ αυτής. Είναι, επίσης, στα δυτικά προάστια, όπως στον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, το Αιγάλεω, το Ιλιον. Τέλος, υπάρχουν σπίτια στην ανατολική Αττική που έχουν κτιστεί τη δεκαετία του ’70 ως εξοχικά και τα οποία τώρα αγοράζονται από μετανάστες οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια στις περιοχές Λούτσας, Σπάτων, Νέας Μάκρης, Πόρτο Ράφτη, Κορωπίου κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, οι επιλογές είναι σαφώς περιορισμένες όταν τα χρήματα που δίνονται κυμαίνονται γύρω στα 100.000 - 150.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό μπορεί κανείς να αγοράσει... 100 με 150 τ.μ. στις «δυνατές» περιοχές της Αθήνας, όπως τον Γέρακα, την Παλλήνη κ.λπ. όμως δεν μπορεί να αγοράσει τίποτε σε περιοχές όπου οι τιμές των οικοπέδων έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 3 χιλ. ευρώ/τ.μ.
Αν απομακρυνθεί, όμως, από την πόλη και ρισκάρει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ιδιαίτερα στα ανατολικά προάστια, τότε μπορεί να αγοράσει 4 στρέμματα οικοδομήσιμης γης και να κτίσει σπίτι ή να περιμένει να κερδίσει από την υπεραξία του ακινήτου.
Aγορά
Στο περιθώριο οι μεγάλες και ακριβές κατοικίες
Πολλές εκατοντάδες ακίνητα αξίας από 250 χιλιάδες ευρώ και πάνω μένουν άδεια τους τελευταίους 18 μήνες προκαλώντας πανικό στους ιδιοκτήτες του.
Οι κατασκευαστές που έκτισαν την εποχή των «παχιών αγελάδων» μονοκατοικίες, μεζονέτες ή οροφοδιαμερίσματα πάνω από 150 - 200 τ.μ. βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Κανένας δεν ρισκάρει να τοποθετήσει την περίοδο αυτή μεγάλα ποσά για αγορά ακινήτου.
Αλλωστε, τα μεγάλα σπίτια έχουν και σημαντικό κόστος συντήρησης, έξοδα για κοινόχρηστα κ.λπ. ενώ αν είναι πάνω από 200 τ.μ. παραμονεύει και η «απόχη» της εφορίας.
Η έλλειψη αγοραστών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών κατά 20%, ενώ για τα πολύ ακριβά ακίνητα υπήρξαν περιπτώσεις υποχώρησης έως και 30%. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις καθώς σε ορισμένες περιοχές οι τιμές των ακινήτων παραμένουν στα ύψη ακόμη κι αν τα ακίνητα είναι μεγάλα και ακριβά, διότι απευθύνονται σε συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών, τους... έχοντες.
Οπως μας έλεγε χαρακτηριστικά κατασκευαστής, «στο Κεφαλάρι πουλάνε σπίτι με 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι παρά την οικονομική κρίση! Σε κάθε περίπτωση, τα πολύ ακριβά σπίτια μπορούν να αποτελέσουν τα «διαμάντια» της αγοράς, αφού οι ευκαιρίες μεγαλώνουν όσο μένουν στα αζήτητα.
Ποιος άλλωστε θα αρνιόταν να αγοράσει σπίτι αξίας 500 χιλ. ευρώ αρχική τιμή με... 400.000 ευρώ;
IMERISIA.GR
No comments:
Post a Comment