Συνεχή υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων εν μέσω της βελτίωσης του κλίματος στην ευρωζώνη και τη θετική πορεία του κυπριακού προγράμματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου με λήξη το 2020, υποχώρησε την...
Τρίτη στο 6,24%. Τον τελευταίο μήνα οι αποδόσεις υποχώρησαν κατά 75 μονάδες βάσης.
Είναι το χαμηλότερο σημείο από το Μάιο του 2011, όταν οι αποδόσεις άρχισαν να ανεβαίνουν με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι καθοριστικός παράγοντας για τη μετέπειτα πορεία των ομολόγων θα είναι η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα αλλά και η πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
«Η πτωτική πορεία αντικατοπτρίζει την παρουσία του χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης από την τρόικα και τη συνεπαγόμενη μειωμένη πιθανότητα άμεσης στάσης πληρωμών», ανέφερε στη StockWatch ο οικονομολόγος και πρόεδρος του συνδέσμου ΚΕΠΕΥ, ACIIF Στέλιος Πλατής.
Υπάρχει επίσης μια τάση στο κυβερνητικό χρέος και τα σχετικά επιτόκια διεθνώς και ιδιαίτερα μέσα στην ΕΕ, ενώ θετικά συμβάλει και το νομικό πλαίσιο που διέπει τα συγκεκριμένα ομόλογα, προσθέτει.
«Ενδεικτικά, ανάλογη πτωτική πορεία ακολουθείται και σε όλες τις υποστηριζόμενες από την τρόικα ευρωπαϊκές οικονομίες, κάποιες με πολλά δυσεπίλυτα οικονομικά αλλά και δομικά προβλήματα», συμπληρώνει.
Οι θετικές αξιολογήσεις του προγράμματος και η υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων δημιουργούν προσδοκίες στην κυπριακή κυβέρνηση για επιστροφή στις αγορές.
«Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρις ότου οι αγορές ανοίξουν πραγματικά για μας. Η πορεία του δημοσίου χρέους και η δημοσιονομική εξυγίανση είναι τα μόνα σταθερά εφόδια σε αυτήν την προσπάθεια», σημειώνει ο κ. Πλατής.
Θετική επίδραση στην εξέλιξη των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων εκτιμάται ότι είχε η ψήφιση του νομοσχεδίου για έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων.
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων», υποστηρίζει ο διευθυντής διαχείρισης κεφαλαίων της Laiki Financial Services, Αιμίλιος Τανούσης.
«Σταδιακά επιστρέφει η εμπιστοσύνη των ξένων προς την Κύπρο τόσο σε επίπεδο χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και σε κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τανούση, η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου θα βοηθήσει σε νέα μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων ενώ τόνισε ότι «εκτροχιασμός, είτε όσον αφορά τις πρόνοιες του μνημονίου είτε όσον αφορά την κατάσταση των τραπεζών, πιθανόν να ανατρέψουν αυτήν την τάση».
Πέραν του κυπριακού, μειώσεις σημειώνονται και στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της περιφέρειας λόγω της σταδιακής επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την επιστροφή στις αγορές.
«Κατά το τέλος του 2013 καθώς και το 2014, οι αποδόσεις (yields) των ευρωπαϊκών ομολόγων, κυρίως των περιφερειακών χωρών αλλά και της Κύπρου, έχουν μειωθεί αισθητά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή κρίση θεωρήθηκε από τις αγορές ότι αντιμετωπίστηκε επαρκώς με το ρίσκο χρεοκοπίας για χώρες μέλη της Ευρώπης να απομακρύνεται», αναφέρει ο Σάββας Θεοφίλου, υπεύθυνος ανάλυσης χαρτοφυλακίου της Argus.
H απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,1% έναντι 5,051% που ήταν τέλος Μαρτίου – στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 4ετίας.
Μείωση παρουσιάζεται και στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας υποχώρησε χθες στο 6,9%, της Ιταλίας στο 3,2% και της Ιρλανδίας στο 2,7%. Υποχώρηση καταγράφεται και στο δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας πέφτοντας στο 4,4%.
«Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η στήριξη κρατών μέσω πολύμορφων προγραμμάτων και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν βασικοί λόγοι για την υποχώρηση των spreads», προσθέτει ο κ. Θεοφίλου.
«Η συνεχιζόμενη πορεία των αποδόσεων για τα Κυπριακά ομόλογα θα εξαρτηθεί από εξωγενείς παράγοντες όπως την πορεία των spreads συγκρίσιμων ευρωπαϊκών ομολόγων, το επίπεδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, τον περιορισμό πολιτικών και άλλων εξωγενών κινδύνων καθώς και από ενδογενείς παράγοντες όπως την πορεία του προγράμματος στήριξης, τη σταθερότητα του τραπεζικού και του πολιτικού συστήματος και τη γενική σταθεροποίηση της οικονομίας», καταλήγει ο κ. Θεοφίλου.
Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=194404
No comments:
Post a Comment