Οι μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη, δεν είναι απαραίτητα και οι καλύτερες, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία. Και οι παρακάτω 5 οικονομίες, μολονότι δεν είναι όλες ισχυρές ή ξακουστές, κατέχουν την Νο1 θέση στον κόσμο από μια τουλάχιστον άποψη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το CnnMoney-Fortune παρουσιάζει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση του διεθνούς οργανισμού, που αναδεικνύει τις θετικές «ιδιοτροπίες» του Top5 -αλλά και τα μειονεκτήματά τους.
Μαδαγασκάρη: Το χαμηλότερο κρατικό χρέος Το ατού: Κρατικό χρέος Το μέγεθος 2012: 5% Το νησιωτικό έθνος της Μαδαγασκάρης στις ανατολικές ακτές της Αφρικής έχει τον χαμηλότερο συντελεστή κρατικού χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε όλο τον πλανήτη. Εκτιμάται στο μόλις 5% του μεγέθους της οικονομίας. Συγκριτικά, το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ, της Ινδίας στο 68% και της Ιαπωνίας στο 236% (!). Βέβαια υπάρχουν άλλοι οικονομικοί δείκτες που δείχνουν ότι η γενικότερη οικονομία έχει προβλήματα: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 470 δολάρια.
Ηνωμένες Πολιτείες: Η μεγαλύτερη οικονομία Το ατού: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν Το μέγεθος 2012: 15,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη είναι η αμερικανική, με ένα ΑΕΠ που εκτιμάται στα 15,6 τρισ. δολ. για φέτος. Δεύτερη μεγαλύτερη είναι η κινεζική με παραγωγή 7,9 τρισ. δολ., δηλαδή το μισό από των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι και με ρυθμούς ανάπτυξης 7-10% η Κίνα θα κάνει δεκαετίες να ξεπεράσει την Αμερική. Τρίτη έρχεται η Ιαπωνία. Βεβαίως η αμερικανική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση του 2008, η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη και η αγορά ακινήτων δεν προβλέπεται να ανακάμψει για πολλά χρόνια ακόμη.
Λιβύη: Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη Το ατού: Ανάπτυξη του ΑΕΠ Το μέγεθος 2012: 76% Οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανάπτυξης 76,3% της οικονομίας της Λιβύης δεν οφείλονται σε έξυπνο προγραμματισμό ή αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων: Οφείλονται στον πόλεμο, που δημιούργησε μια πολύ χαμηλή γραμμή εκκίνησης για την οικονομία του βορειοαφρικανικού έθνους. Αναλόγως και η Σιέρα Λεόνε που καταστράφηκε από τον άγριο εμφύλιο, προβλέπεται να αναπτυχθεί 35,8% φέτος, το Ιράκ 11,1% και το Αφγανιστάν 7,2%. Για την Λιβύη, ο παράγοντας της θεαματικής ανάπτυξης είναι η αποκατάσταση της πετρελαϊκής παραγωγής. Καθώς η παραγωγική δυνατότητα πετρελαίου αποκαθίσταται μετά τις αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις του 2011, αναμένεται να συνεχιστούν οι θεαματικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αν και η πραγματική οικονομική ανάκαμψη πιθανόν να καθυστερήσει για πολλά χρόνια.
source: euro2day.gr