Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι «βλέπουν» όμως νέα μείωση του κόστους δανεισμού πριν το τέλος του έτους. Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι «βλέπουν» όμως νέα μείωση του κόστους δανεισμού πριν το τέλος του έτους. Οι ιδιαίτερα ζοφερές προοπτικές που προδιαγράφονται για την Ευρωζώνη, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία, εντείνουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα λάβει δραστικά μέτρα στη σημερινή συνεδρίασή της, «σπάζοντας» την παράδοση που θέλει τη συνεδρίαση του Αυγούστου να είναι ιδιαίτερα υποτονική.
Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιούλιο, καθώς η εξασθένηση της οικονομίας της συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με τους εκπροσώπους του μεταποιητικού και επιχειρηματικού κόσμου γενικότερα να εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι. Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 15.30 (ώρα Ελλάδος). Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντράγκι είχε δεσμευθεί ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειασθεί για τη διάσωση του ευρώ».
Τα σχόλιά του είχαν θεωρηθεί ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει την αποκλιμάκωση του απαγορευτικού κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών-μελών, προβαίνοντας σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν όρια στο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Süddeutsche Zeitung: Διπλή παρέμβαση Ντράγκι για τη θωράκιση του ευρώ Εν τω μεταξύ, σχέδιο διπλής παρέμβασης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη σωτηρία του ευρώ αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ντράγκι ζητεί «συντονισμένη δράση» της ΕΚΤ και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για την αγορά, από κοινού, κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Φρανκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται πάντως ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. Εάν η αγορά αρχίσει να αποδέχεται από μόνη της χαμηλότερα επιτόκια σε επικείμενη έκδοση ομολόγων, ο ESM θα μπορεί ακόμα και να αποσύρει την όποια προσφορά του την τελευταία στιγμή. Αμφίβολο είναι πάντως, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, αν ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το πιο πιθανό είναι να συγκεκριμενοποιήσει παλαιότερη εξαγγελία του ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη σωτηρία του ευρώ», περιμένοντας την κρίσιμη απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για τον Μηχανισμό Στήριξης στις 12 Σεπτεμβρίου, πριν ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πάντως η εφημερίδα εκτιμά ότι στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχει πλειοψηφία για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο και την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Βρετανία: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ δεν ανακοίνωσε αλλαγές ούτε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών διατηρώντας το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009. Η ΒοΕ αύξησε τον προηγούμενο μήνα το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. στερλίνες και εκτίμησε σήμερα πως οι αγορές θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες.