Σε υποβάθμιση του δείκτη MSCI Greece σε αναδυόμενη αγορά από ανεπτυγμένη αγορά, που είναι σήμερα, απειλεί να προχωρήσει η MSCI στην αναθεώρηση του 2013, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο δείκτης MSCI Greece, που περιλαμβάνει μόνο δύο εταιρείες, «δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με τις απαιτήσεις για το μέγεθος των ανεπτυγμένων αγορών», σύμφωνα με ανακοίνωση της MSCI. Όπως τονίζεται σε αυτήν, η MSCI ενδέχεται να σταματήσει τον υπολογισμό του δείκτη MSCI Greece εάν συνεχίσουν να υποχωρούν οι αποτιμήσεις.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece έχει υποχωρήσει 93% τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε ό,τι αφορά τις δύο εταιρείες που τον απαρτίζουν, η Coca Cola Hellenic έχει χάσει 29% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ο ΟΠΑΠ έχει υποχωρήσει κατά 79%. Η στάθμιση του MSCI Greece στον MSCI World Index υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο 0,03% από 0,16% τον Μάιο του 2010. Η MSCI σημείωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει το status της Ελλάδας σε Standalone Market στην περίπτωση όπου η χώρα βγει από το ευρώ και θέσει περιορισμούς στην πρόσβαση των επενδυτών στην αγορά της.
Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κινδυνεύει μακροπρόθεσμα να γίνει η πρώτη που θα υποβαθμιστεί από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη, ακόμα και αν έχει αποφύγει το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου από την ευρωζώνη. Μια τέτοια αλλαγή, η οποία θα ανέστρεφε το μονοπάτι πάνω στο οποίο βάδιζε η χώρα τα τελευταία 11 χρόνια, θα την απέκοβε από τους επενδυτές σε πιο προηγμένες αγορές, αν και θα την καθιστούσε ελκυστικότερη για fund managers, που έχουν μεγαλύτερη άνεση να παίρνουν ρίσκα.
Η MSCI κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από το 2001, με βάση το μέγεθος της αγοράς και τη ρευστότητά της, την πρόσβαση των επενδυτών και τον γενικότερο πλούτο της χώρας. Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, γεγονός που εξακολουθεί να θεωρείται πιθανό, δεν θα σήμαινε άμεση υποβάθμιση. Όμως, εάν πιθανή υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος μείωνε δραματικά τον πλούτο της χώρας σε όρους δολαρίου, ή εάν έβαζε φραγμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, τότε αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν η υποβάθμιση. Η κανονική διαδικασία της μετάταξης μιας χώρας από έναν δείκτη MSCI σε άλλον μπορεί να πάρει χρόνια.
Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, έχει τεθεί υπό αναθεώρηση για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια αλλαγή. Όμως, μια ξαφνική κρίση θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία. «Αν οι χώρες αρχίσουν να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς πρόσβασης, αυτό μπορεί να μας αναγκάσει να δράσουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης δεικτών της MSCI Sebastien Leiblich. Μια έντονη υποτίμηση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδας σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο των περίπου 27.000 δολαρίων που ήταν το 2010.
Το κριτήριο εισοδήματος της MSCI για μια ανεπτυγμένη αγορά σήμερα είναι περίπου 25% πάνω από το όριο των 12.276 δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας - ή λίγο υψηλότερο των 15.000 δολαρίων. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πολύ δρόμο μπροστά της πριν πέσει κάτω από το όριο, όμως αυτές τις μέρες τα πάντα είναι πιθανά», σημείωσε ο κ. Leiblich. Σύμφωνα με τη MSCI, έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και αυτόματη έξοδο από τον δείκτη EMU της εταιρείας. Όμως, η διαδικασία της μετάβασης σε status αναδυόμενης αγοράς είναι πιο αργή. Θα περιελάμβανε μια αναθεώρηση από τον MSCI και πιθανότατα θα δίνονταν πρώτα status Standalone Market στη χώρα.
source: euro2day.gr