Monday, October 10, 2011
Κύπρος: Οικονομική ανησυχία-πολιτική αβεβαιότητα
Κύπρος: Οικονομική ανησυχία-πολιτική αβεβαιότητα
Η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μιλά για δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5% το 2012 και όχι 2,3% που προβλέπει η κυπριακή κυβέρνηση, έρχεται να εντείνει τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το μέλλον της τοπικής οικονομίας και να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την ήδη κλονιζόμενη κυβέρνηση Χριστόφια…
Το ΔΝΤ μάλιστα αναφέρει την Κύπρο ως μια από τις λίγες χώρες που παρουσιάζουν κατάσταση δημοσιονομικής επιδείνωσης.
Η Κύπρος βέβαια -μετά και τη σύναψη δανείου από τη Ρωσία ύψους 2,5 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ), διάρκειας 5 ετών και επιτοκίου 4,5%- έχει εξασφαλίσει τις δανειοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το Νοέμβριο του 2012.
Αυτό όμως, καθόλου δεν καθησυχάζει την αγορά, καθώς:
Πρώτον, ο ρωσικός δανεισμός έγινε με βάση πολιτικά κριτήρια και με επιτόκιο που η Κύπρος δεν θα μπορούσε να λάβει σε καμιά περίπτωση από τις αγορές με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και τις σημερινές επιδόσεις της. Το συγκεκριμένο δάνειο, εντάσσεται στην τακτική της Ρωσίας να δανείζει άλλες «ενδιαφέρουσες χώρες», όπως άλλωστε έχει γίνει παλαιότερα και με τη Λευκορωσία, κ.ά.
Δεύτερον, παράγοντες της κυπριακής οικονομίας εκτιμούν ότι αν η όλη «φιλολογία» γύρω από την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου διαρκέσει για πολύ, τότε θα προκληθούν έντονες ανησυχίες στις επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν βάση και καταθέσεις στην Κύπρο και έτσι θα κινδυνεύσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της χώρας που λειτουργεί ως περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ξένες επιχειρήσεις άρχισαν να παρακολουθούν την κατάσταση ρωτώντας τους τοπικούς συμβούλους τους, χωρίς όμως να έχουν λάβει ακόμη κάποιες αποφάσεις.
Και τρίτον, γιατί ήδη η Κύπρος παρακολουθεί με… κομμένη την ανάσα, τις εξελίξεις στην Ελλάδα, λόγω (και) των κρατικών ομολόγων ύψους 6 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες.
Άλλωστε, παρά το δάνειο που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία, τα κυπριακά κρατικά ομόλογα τελούν υπό διαπραγμάτευση σε τιμές μεταξύ του 75 και του 80, το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος με μεταβολή γύρω στο 0% (πρόβλεψη για +1,5% το 2012), οι καταθέσεις σταμάτησαν να ανεβαίνουν από τις αρχές του έτους και οι χορηγήσεις από τον περασμένο Ιούνιο…
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment