Wednesday, June 8, 2011
Νέα μέτρα ζητά η Κομισιόν
Νέα μέτρα ζητά η Κομισιόν
Περισσότερες προσπάθειες και νέα μέτρα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Κύπρο για επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,6% το 2012.
Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας από τις 27 χώρες μέλη, η Επιτροπή ενέκρινε και δημοσιοποίησε χθες τις συστάσεις προς το Συμβούλιο για συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών.
Σε σχέση με την Κύπρο, η Επιτροπή κρίνει ότι «χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 και ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης για το 2012 και μετά».
Ζητά επίσης τη λήψη πρόσθετων μέτρων για ρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του εθνικού σχεδίου υγείας αλλά και βελτίωση στην εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Στις συστάσεις της προς την Κύπρο, η Επιτροπή ζητά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα κάτω του 3% μέχρι το 2012. Αναφέρει ότι η Κύπρος πρέπει να έχει αυστηρό έλεγχο των δαπανών και να αξιοποιήσει τις όποιες θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις για να μειώσει ταχύτερα το έλλειμμα και το χρέος.
Καυτηριάζει την καθυστέρηση στην υιοθέτηση του μεοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και ζητά την εφαρμογή του προϋπολογισμού στη βάση πιο μετρήσιμων αποτελεσμάτων.
Η Επιτροπή δεν παραλείπει να σχολιάσει και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ζητά την εφαρμογή ενιαίου εποπτικού ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημειώνει με νόημα την ανάγκη να ενισχυθεί η προληπτική εποπτεία των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα ενδεχόμενοι κίνδυνοι.
Ζητείται η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών με εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για καλύτερο έλεγχο των δαπανών για συντάξεις και υγεία, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση των δαπανών λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Ειδικότερα, για τις συντάξεις να αυξηθούν τα έτη των συνεισφορών και να διασυνδεθεί το προσδόκιμο ζωής με το όριο συνταξιοδότησης, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο υψηλός κίνδυνος φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων. Για την υγεία να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας.
Ζητούνται επίσης μεταρρυθμίσεις σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές του συστήματος συλλογικών συμβάσεων και μισθολογικών συμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις των μισθών αντανακλούν καλύτερα τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.
Στη σύσταση της προς το Συμβούλιο, η Επιτροπή ζητά επίσης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος εκπαίδευσης με την αύξηση των κινήτρων και τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και κατάρτιση ιδιαίτερα για όσους έχουν ελάχιστα προσόντα, τις γυναίκες και ηλικιωμένους.
Ζητείται η κατάργηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 των εμποδίων που απομένουν σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών. Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σε ορισμένα επαγγέλματα εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στη δραστηριοποίηση ευρωπαίων επαγγελματιών στην Κύπρο.
Τέλος, ζητείται η προώθηση μέτρων για αύξηση του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες δικτύων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στον καθορισμό τιμών. Ζητείται μέχρι το 2012 ο καθορισμός ενός σχεδίου διαχείρισης των υδάτων και ενός σχεδίου για καθορισμό των τιμών που θα αντανακλά σε καλύτερη αποδοτικότητα του κόστους, ώστε να υπάρχει βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Σε γενικότερες γραμμές, η Επιτροπή επισημαίνει ότι πολλά κράτη μέλη χρειάζεται να πράξουν περισσότερα στον δημοσιονομικό εκσυγχρονισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα που προάγουν την ανάπτυξη (έρευνα και καινοτομία, επιχειρηματικό περιβάλλον, προώθηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών).
Οι συστάσεις θα εξεταστούν και θα υιοθετηθούν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (23-24 Ιουνίου), μετά από συζήτηση στα Συμβούλια Υπουργών ECOFIN και Απασχόλησης-Κοινωνικών Υποθέσεων. Η εφαρμογή θα παρακολουθηθεί το τρέχον έτος από την Επιτροπή και από τα κράτη μέλη μέσω μιας αυστηρής και διαρκούς διαδικασίας αξιολόγησης. Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2012 και για κάθε κράτος μέλος στην επόμενη δέσμη ειδικών - ανά χώρα – συστάσεών της, τον Ιούνιο 2012.
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment