Wednesday, June 8, 2011

Οριστικοποιείται το σχέδιο διάσωσης


Οριστικοποιείται το σχέδιο διάσωσης

Τα σχέδια για δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αρχίζουν να παίρνουν μορφή, με μία πρόταση για ένα τριετές πακέτο δανεισμού ύψους 80 δισ. έως 100 δισ. ευρώ που θα είναι έτοιμο τις δύο προσεχείς εβδομάδες, όπως αποκάλυψαν χθες στο Reuters πηγές της Ευρωζώνης.

Η συλλογιστική είναι ότι περίπου 25 δισ. έως 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, 30 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, ενώ 30 δισ. έως 40 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και το χρηματοπιστωτικό μηχανισμό σταθερότητας της Ε.Ε.

Ωστόσο, οι βασικές πτυχές του σχεδίου, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα πεισθούν οι ιδιώτες επενδυτές να επωμιστούν μέρος του βάρους, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και τα περιθώρια χρόνου στενεύουν πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του τέλους Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν άτυπη συνάντηση στις 14 Ιουνίου για να συμφωνήσουν στην τελική μορφή που θα έχουν οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανονισμοί για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με την ουγγρική προεδρία. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε από την Ινδία ότι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το μέγεθος της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και ότι το πακέτο που θα συμφωνηθεί δεν θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους.


Κριστίν Λαγκάρντ, Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών: «Δεν έχει συμφωνηθεί το μέγεθος της βοήθειας προς την Ελλάδα. Το «πακέτο» δεν θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση».

Η Σλοβακία ωστόσο δεν θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εάν δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα επωμιστούν μέρος των ευθυνών, διαμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της, Ιβάν Μίκλος, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής Suddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των εσόδων από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Το υπό σύσταση ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας θα προσδιορίσει δηλ. τα ακίνητα που πρόκειται να πωληθούν και θα εκδώσει τίτλους που μπορούν να αγοράσουν αμέσως οι επενδυτές, λαμβάνοντας τα χρήματά τους αμέσως όταν πωληθούν τα ακίνητα. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θίγει επίσης δημοσίευμα της WSJ, αναφέροντας ότι η κρατική περιουσία της Ελλάδας τίθεται προς πώληση - σε ευκαιριακή τιμή - και οι γερμανικές εταιρείες αγοράζουν φθηνά, ενώ άλλα δημοσιεύματα βλέπουν τον τουρισμό ως πηγή εσόδων για την ελληνική κυβέρνηση.

Οι γερμανικές τράπεζες αρνούνται να αποδεχθούν την εθελοντική συμμετοχή στο νέο «πακέτο» στήριξη της Ελλάδας, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν που εάν οι ευρωπαικές τράπεζες υποχρεωθούν να συμμετάσχουν θα θεωρήσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt»,η οποία επικαλείται ευρωπαίο κυβερνητικό αξιωματούχο, η απόφαση για τη νέα στήριξη μπορει να καθυστερήσει μέχρι το Φθινόπωρο εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι σοβαρότατες επιφυλάξεις των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συμμετάσχουν στη στήριξη ανταλλάσσοντας εθελοντικά τα ομόλογα που διαθέτουν με νέες εκδόσεις. Οι τράπεζες αρνούνται και θα πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά των κυβερνήσεων για να μεταπειστούν.

Η θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύεται και από τη στήριξη που τους παρέχουν οι οίκοι αξιολόγησης. Χθες ο επικεφαλής αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Moody's Μπαρτ Όστερβελντ δήλωσε στο Παρίσι ότι εάν οι τράπεζες δεχθούν εντελώς εθελοντικά να συμμετάσχουν έχει καλώς, ωστόσο εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο θα αποδέχονταν (οι τράπεζες) ένα τέτοιο σχέδιο. Επανέλαβε ότι το παραμικρό στοιχείο εξαναγκασμού θα ερμηνευθεί ως χρεοκοπία της Ελλάδας.

Κριτική από Φέρχοφσταντ

Εν τω μεταξύ έντονη κριτική για τη στάση των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην ελληνική κρίση, άσκησε χθες ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής, πρώην πρωθυπουργός τους Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο Βέλγος πολιτικός απορρίπτει το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θεωρεί ανεπαρκές, ενώ τάσσεται εναντίον των σεναρίων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο «θα εξασθενούσε την ζώνη του ευρώ και ίσως να προκαλούσε ακόμα και τη διάλυσή της.

Τέλος, συμπληρώνει, θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημά τους και οι ιδιώτες ομολογιούχοι, αποδεχόμενοι είτε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των τίτλων που κατέχουν είτε την ανταλλαγή τους με ένα μικρότερο μεν πακέτο ευρωομόλογων αλλά με μια πολύ καλύτερη απόδοση.

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας τη θέση του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας.

Ομπάμα: Η Γερμανία να προωθήσει την ελληνική λύση

Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Ομπάμα - Μέρκελ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε η Ελλάδα και η ανάγκη άμεσης επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη και ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, προειδοποιώντας ότι εάν τα πράγματα τεθούν εκτός ελέγχου και υπάρξει πτώχευση σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης, αυτό θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία.

Εμφανίστηκε όμως βέβαιος ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την χώρα να επιστρέψει σε ανάπτυξη με τη Γερμανία να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην προώθηση λύσης. Δεσμεύθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, μεταξύ άλλων και μέσω του ΔΝΤ. Από την πλευρά της η κα Μέρκελ επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας της Ευρωζώνης προκειμένου να μην πληγεί η παγκόσμια οικονομία.

Moody's: Υπαρκτός κίνδυνος

Αναρωτιέται πώς μπορεί να είναι εθελοντική η «μετακύλιση» του ελληνικού χρέους για τον ιδιωτικό τομέα, στέλεχος του οίκου Moody΄s και δηλώνει στο Reuters ότι μια τέτοια κίνηση ίσως συνιστά πτώχευση. Στην περίπτωση που ο οίκος κρίνει ότι οι επενδυτές συμμετέχουν από φόβο να μην έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, τότε θα θεωρήσει ότι επήλθε πιστωτικό επεισόδιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Bart Οοsterveld, managing director της Moody΄s, δηλώνει στο Reuters ότι είναι αργά για μια τέτοια πρωτοβουλία και ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός για τις οικονομίες της ευρωπαικής περιφέρειας, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, σημειώνοντας πάντως ότι το συνολικό χρέος των χωρών αυτών είναι μόλις το 13,5% της οικονομίας της ευρωζώνης. Οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ έχουν τα μέσα και το κίνητρο να περιορίσουν την κρίση αυτή, καταλήγει.

Συστάσεις οικονομικής πολιτικής

Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Μ. Μπαρόζο - Ο. Ρεν - Λ. Αντορ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον επίτροπο Ολι Ρεν παρουσίασαν χθες στο Στρασβούργο τις συστάσεις της Επιτροπής προς τα 27 κράτη-μέλη για το συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν γίνονται συστάσεις, διότι βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου και καλούνται να το εφαρμόσουν πιστά.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη χρειάζεται να πράξουν περισσότερα στον δημοσιονομικό εκσυγχρονισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα που προάγουν την ανάπτυξη (έρευνα και καινοτομία, επιχειρηματικό περιβάλλον, προώθηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών). Όσον αφορά τις αγορές εργασίας, χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, για την καταπολέμηση της διαρθρωτικής ανεργίας, τον περιορισμό της ανεργίας της νεολαίας, το πρόβλημα της πρώιμης εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και τη διασφάλιση της αντιστοιχίας μισθών και παραγωγικότητας.

Σημειώνεται ότι προχθες μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι, λαμβάνει πολλά μηνύματα από τους Έλληνες ακόμη και «απειλές θανάτου» θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη δεν θα τους εγκαταλείψει.

Ωστόσο, η Ελλάδα, ένας παλιός, ηρωικός λαός που θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα με μια συναίνεση των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |