Tuesday, September 21, 2010
Επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης διαπιστώνει η Fed
Επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης διαπιστώνει η Fed
Αμετάβλητα διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC), ενώ κράτησε παράλληλα στο κείμενο της ανακοίνωσης της την εκτίμηση ότι οι οικονομικές συνθήκες πιθανόν να δικαιολογούν "τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο".
H αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση της, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι νεώτερες πληροφορίες από την τελευταία συνάντηση της Νομισματικής Πολιτικής τον Αύγουστο υποδεικνύουν ότι "ο ρυθμός της ανάκαμψης στην παραγωγή και την απασχόληση έχει επιβραδύνει τους τελευταίους μήνες.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών σταδιακά αυξάνονται, αν και διατηρούνται οι περιορισμοί από την υψηλή ανεργία, τη μέτρια ανάπτυξη των εισοδημάτων, την υποχώρηση των αξιών στην αγορά ακινήτων και τις σφικτές πιστωτικές συνθήκες.
Οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και λογισμικό αυξάνονται, αν και έχουν επιβραδύνει σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Οι επενδύσεις σε μη-οικιστικές υποδομές συνεχίζουν να είναι αδύναμες.
Οι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Οι ενάρξεις κατοικιών παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα.
Συνεχίζεται η συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού, αν και με μικρότερο ρυθμό τους τελευταίους μήνες.
Η Επιτροπή αναμένει σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης των πόρων σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμώ, αν και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης αναμένεται να παραμένει μετριοπαθής σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Οι μετρήσεις του πληθωρισμού βρίσκονται επί του παρόντος σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από εκείνα που η Επιτροπή κρίνει περισσότερο κατάλληλα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στο πλαίσιο της αποστολής της για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Με τη σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να συνεχίζει να αμβλύνει τις κοστολογικές πιέσεις και τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν σταθερές, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αποδυναμωμένος για κάποιο χρονικό διάστημα, προν αυξηθεί σε επίπεδα που η Επιτροπή θεωρεί πιο συμβατά με την αποστολή της
Η Επιτροπή θα διατηρήσει το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25% και συνεχίζει να εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες -περιλαμβανόμενων των χαμηλών ρυθμών χρησιμοποίησης των πόρων, των συγκρατημένων εξελίξεων στον πληθωρισμό και των σταθερών πληθωριστικών προσδοκιών- είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο.
Η Επιτροπή θα διατηρήσει επίσης την υφιστάμενη πολιτική για την επανεπένδυση των πληρωμών από το χαρτοφυλάκιο των τίτλων που διακρατεί.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το οικονομικό outlook και τις οικονομικές εξελίξεις και είναι σε ετοιμότητα να διαθέσει περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα πιο συμβατά με την πολιτική της.
Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, James Bullard, Elizabeth A. Duke, Sandra Pianalto, Eric S. Rosengren, Daniel K. Tarullo και Kevin M. Warsh.
Κατά της δράσης ψήφισε ο Thomas M. Hoenig, ο οποίος θεώρησε ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με μετριοπαθή ρυθμό. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι η επιλογή να εκφράζεται η προσδοκία για εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι πλέον δικαιολογημένη καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές ανισορροπίες που υπονομεύουν τη σταθερή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένων των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ο κ. Hoenig δεν θεωρεί ότι χρειάζεται η επανεπένδυση πληρωμών από το χαρτοφυλάκιο της Fed για να στηριχθούν οι στόχοι πολιτικής της Επιτροπής".
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment