Thursday, August 12, 2010
Νέες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας
Νέες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας
Προσπάθειες διεύρυνσης του δικτύου των χωρών με τις οποίες η Κύπρος έχει συμφωνίες διπλής φορολογίας επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρου παροχής διεθνών υπηρεσιών. Σε επιστολή του στη βουλή, το υπουργείο καταγράφει για πρώτη φορά με λεπτομέρεια τις προσπάθειες που γίνονται για υπογραφή συμφωνιών με νέες χώρες και για αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών. Η επιστολή καταγράφει 31 χώρες με τις οποίες έχει επαφές η Κύπρος για υπογραφή συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και σταχυολογεί τα θέματα που υπάρχουν με σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Νορβηγία.
Στην απαντητική του επιστολή προς το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρήστο Στυλιανίδη, που κατατέθηκε χθες στη βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σημειώνει ότι η διεύρυνση του δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών.
Για το σκοπό αυτό, τονίζει, καταβάλλονται προσπάθειες σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη νέων συμφωνιών που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη.
Οι προσπάθειες του υπουργείου δεν περιορίζονται μόνο στη σύναψη νέων συμφωνιών αλλά, όπως επισημαίνει ο υπουργός, εξίσου σημαντική είναι και η αναθεώρηση αρκετών σε ισχύ συμφωνιών ενόψει των οικονομικών και θεσμικών εξελίξεων που μεσολάβησαν από την ημερομηνία υπογραφή τους. Κάτι τέτοιο έγινε με τη Νορβηγία και με τη Γερμανία.
Οι διεθνείς εξελίξεις, υποδεικνύει ο κ. Σταυράκης, για διαφάνεια και ανταλλαγή τραπεζικών και άλλων εχέμυθων πληροφοριών για σκοπούς φορολογίας ως το σχετικό μέτρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίες και Ανάπτυξης (OECD) και το νέο Άρθρο 26 για την Ανταλλαγή Πληροφοριών στο Μοντέλο Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Οργανισμού (OECD Model Tax Convention), έχουν επιβάλει την τροποποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για υιοθέτηση του εν λόγω νέου άρθρου και όχι μόνο.
Σημαντικό παράδειγμα τροποποίησης της υφιστάμενης Συμφωνίας, σημειώνει το υπουργείο, αποτελεί το Προσχέδιο Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας που χειρίζεται προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών. Ως γνωστό, το θέμα εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2007 και αναμένεται να λήξει το Φθινόπωρο κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κύπρο.
Το υπουργείο αποκαλύπτει ότι εντός έξι μηνών ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με έξι χώρες: Δανία, Νορβηγία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Μονακό και Γεωργία.
Το υπουργείο και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκονται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τις εξής χώρες για αναθεώρηση των υφιστάμενων συμφωνιών: Γαλλία, Σλοβενία, Ουκρανία, Ινδία, και Ιταλία.
Με σημαντικό αριθμό χωρών γίνονται διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες: Ισπανία, Ινδονησία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Λιβύη, Μαλαισία, Μαρόκο, Σρι Λάνκα, Ισλανδία και Αρμενία.
Στην επιστολή του στη βουλή, το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι εκκρεμούν προτάσεις για τροποποίηση συμφωνιών με τον Άγιο Μαρίνο, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Πολωνία.
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment