Friday, June 4, 2010

Στα τάρταρα το Χ.Α. - Ουγγαρία, SoGen και ανεργία έριξαν πάνω από 3% Wall- Βαθυ "κόκκινο" και στην Ευρώπη


Στα τάρταρα το Χ.Α. - Ουγγαρία, SoGen και ανεργία έριξαν πάνω από 3% Wall- Βαθυ "κόκκινο" και στην Ευρώπη

(upd 2) Έντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε 3,16% στις 9.935 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,44% στις 1.065 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 3,64% στις 2.219,17 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο o FTSE υποχώρησε 1,63% στις 5.126 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,91% στις 5.938,88 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε πτώση 2,86% στις 3.455,61 μονάδες. Στο -4,2% βρέθηκε ο δείκτης BUX του χρηματιστηρίου της Ουγγαρίας και στο -3,8% ο δείκτης Ibex 35 της Ισπανίας. Στο -3,85% ο δείκτης ATX της Αυστρίας. Σε χαμηλό 15 μηνών το ΧΑ με πτώση 5,43% στις 1.484,90 μονάδες.

Απώλειες πάνω από το 3% στη Wall

«Βουτιά» κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία στην αγοράς εργασίας, αλλά και τη ραγδαία πτώση του ευρώ και των ευρωαγορών, υπό το φόβο για μία "α λα ελληνικά" κρίση του κρατικού χρέους της Ουγγαρίας. Μάλιστα, το ευρώ βρέθηκε ακόμα και κάτω από το 1,20 δολάρια, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των δημοσιονομικών προβλημάτων και οδηγώντας το δείκτη Dow να καταγράψει τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 20 Μαΐου, όταν και είχε χάσει πάνω από 10% λόγω λάθους εντολής.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς ο Dow έχασε 2%, ο S&P 500 2,3% και ο Nasdaq 1,7%

Αρνητικά πρόσημα για τις Microsoft και General Electric, στο -2,1% και στο -2,4%, αντίστοιχα, μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία.

Πτωτικά κατά 3% κινήθηκε η Chevron, ενώ η Alcoa υποχώρησε 4%, μετά τη νέα πτώση του αργού πετρελαίου κατά 4,1% στα 71,5 δολάρια το βαρέλι.

Στο -7,1% η US Steel, καθώς η Goldman Sachs «έβγαλε» τη μετοχή της από την “conviction buy” λίστα της.

Στο -1,9% βρέθηκε η Wal-Mart, καθώς ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Eduardo Castro-Wright, ανέφερε στους μετόχους της εταιρείας ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενισχυθεί περισσότερο από ποτέ.

Απώλειες 7,1% σημείωσε η Jacobs Engineering Group, καθώς οι επενδυτές δεν «ενέκριναν» τη συμφωνία εξαγοράς της TechTeam Government Solutions έναντι του ποσού των 59 εκατ. δολαρίων.

Απώλειες 3,8% κατέγραψε η Bank of New York Mellon η οποία θα προβεί σε δημόσια προσφορά ύψους 700 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μίας μονάδας της PNC Financial Services έναντι 2,31 δισ. δολαρίων.

Εκτεταμένες απώλειες και για τα hedge funds σήμερα. Το Moore Capital υποχώρησε 9% και το Paulson &Co περίπου 4%

Στο 9,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, από 9,9% τον Απρίλιο. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 431.000.

Ωστόσο οι περισσότερες προσλήψεις ήταν προσωρινές και στο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες παρέμειναν επιφυλακτικοί, με τις προσλήψεις να αγγίζουν μόλις τις 41.000. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 536.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα ανέμεναν 180.000 νέες θέσεις. Για την ανεργία, οι προβλέψεις την τοποθετούσαν υψηλότερα, στο 9,8%.

«Βυθίστηκε» η Ευρώπη

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι φόβοι για χρεοκοπία της Ουγγαρίας, αλλά και οι φήμες για για σοβαρές απώλειες σε θέσεις παραγώγων της Societe Generale. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν, ακόμη, τα κατώτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, κάτω από το χαμηλό τεσσάρων ετών υποχωρεί το ευρωπαϊκό νόμισμα αυτή τη στιγμή, με την τιμή του να διαμορφώνεται κάτω από τα 1,2015 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Πτώση 1,6% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 244,97 μονάδες κι ενώ μια ημέρα νωρίτερα τερμάτισε τις συναλλαγές στο +1,4%. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον FTSE να χάνει 1,2%, τον CAC 1,7% και τον DAX 0,11%.

Πιθανή φαίνεται πως είναι η χρεοκοπία της Ουγγαρίας, με τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας ότι η προηγούμενη παρουσίαζε «μαγειρεμένα» στοιχεία να δημιουργούν ισχυρές ανησυχίες. Σημειώνεται ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας, το φιορίνι, έχει χάσει το 4,5% της αξίας του, τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ το χρηματιστήριο σημειώνει απώλειες άνω του 4%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έσπευσε να δηλώσει ότι οι φήμες περί χρεοκοπίας δεν ευσταθούν και διαβεβαίωσε ότι δεν θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει «μία πάρα πολύ μικρή πιθανότητα» να αποφύγει μία ανάλογη με την Ελλάδα κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία είχε λάβει βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2008.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Ραγδαία πτώση κατέγραψε η μετοχή της Societe Generale, εξαιτίας των ανησυχιών που επικρατούν στην αγορά για τις θέσεις που έχει λάβει ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος σε παράγωγα προϊόντα. Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες, οι οποίες ασκούν έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο των ευρωαγορών, τονίζοντας ότι "εάν είχε η τράπεζα κάτι να πει, θα το είχε ήδη πει". Η μετοχή υποχώρησε κατά 7,3%.

Στο -4,59% βρέθηκε η Santander, ενώ στο -5,73% η BBVA. Στο -4,7% κινείται η UniCredit, στο -4,89% η Αxa.

Απώλειες 2,5% για την Aviva, παρά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε σε buy από neutral από τη Goldman Sachs.

Ωστόσο, με κέρδη ύψους 1,5% η BP, η οποία κάνει μία νέα προσπάθεια να κλείσει τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού. Με κέρδη ύψους 0,65% κινείται η Total και με 0,36% η Repsol.

Ανοδικά κατά 0,35% κινήθηκε η France Telecom, η οποία δε θα προχωρήσει στη συγχώνευση της μονάδας της στη Orange Suisse με τη μονάδα της TDC's Sunrise στη Σουηδία.

Στο +0,8% βρέθηκε η Vodafone Group, καθώς η Exane BNP Paribas διατήρησε τη σύσταση «outperform» για τη μετοχή.

Κατά 0,2% αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, συγκρινόμενο με τα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2009. Στο +0,6% συγκρινόμενο με τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2009.

Οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία σημείωσαν κάμψη 0,4% το Μάιο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα που οι τιμές βαίνουν μειούμενες.

Στα τάρταρα το Χ.Α.

Πτώση πάνω από 5% την Παρασκευή, πτώση 5,43% και στην εβδομάδα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηειακή αγορά στα επίπεδα των 1.484,90 μονάδων, κλείσιμο το οποίο είναι το χαμηλότερο εδώ και 15 μήνες, ενώ οι τράπεζες «πάνε να βρουν» τις στηρίξεις της περασμένης 10ετίας σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ουγγαρίας, το μισό χρέος της οποίας βρίσκεεται στις αυστριακές τράπεζες, τα δυσεπίλυτα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η ατολμία της κυβέρνησης, η έκθεση της Societe Generale σε επίφοβα παράγωγα προϊόντα, τα οποία μπορεί να κατέχουν και άλλες τράπεζες στην Ευρώπη, δίνουν τη χαριστική βολή στο ευρώ, το οποίο κινείται στην περιοχή του 1,20 (χαμηλά τεσσάρων ετών), στις ευρωπαϊκές αγορές και βεβαίως το Χ.Α. Όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες φήμες οι οποίες δεν έχουν καμία βάση και αφορούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσαν βαριά ατμόσφαιρα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σχολιάζουν ότι πίσω από τους πωλητές βρίσκονται συγκεκριμένοι ξένοι οίκοι, οι οποίοι πουλάνε παραδοσιακές θέσεις τους. Τέτοιες απαντώνται στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 6,57% για τη Eurobank, στα 3,84 ευρώ και όγκο 1,9 εκατ. τεμαχίων, 5,54% για την Πειραιώς, στα 3,92 ευρώ με 977 χιλιάδες τεμάχια, 4,05% για την Alpha, στα 4,50 ευρώ και με όγκο 1,7 εκατ. τεμαχίων και 6,70% για την ΕΤΕ, στα 9,74 ευρώ με όγκο 3,560 εκατ. τεμαχίων. Πάνω από 30 μετοχές από όλους τους κλάδους διαπραγματεύονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά. Τραπεζικές μετοχές και μετοχές του 20άρη, όπως η MIG κινούνται σε στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που οι διαπραγμάτευση των μετοχών τους ξεκίνησε στο χρηματιστήριο. Μέσα σε όλα αυτά, η αγορά δηλώνει απογοητευμένη από τις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, τη στιγμή που θα περίμενες κανείς μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η εικόνα ήταν τόσο άσχημη στο ταμπλό. που 148 μετοχές έκλεισαν με απώλειες έναντι 34 που ενισχύθηκαν. Στη γενικότερη μετριτότητα χάθηκαν Μυτιληναίος, Motor Oil, EΛΠΕ και Τιτάν.

source: reporter.gr

No comments:

Share |