Monday, June 28, 2010
«Ύφεση 4% πριν την ανάπτυξη το 2012»
«Ύφεση 4% πριν την ανάπτυξη το 2012»
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4% πριν η χώρα αρχίσει να αναπτύσσεται από το 2012 βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Οργανισμού Πόουλ Τόμσεν.
Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το οικονομικό πρόγραμμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να μπει η χώρα στο πακέτο στήριξης ως «αξιόπιστο» και την «καλύτερη επιλογή της Ελλάδας για να βγει από την κρίση». Στην παρούσα φάση, αναφέρει ο κ. Τόμσεν, «το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και ήδη παρατηρούμε θετικές εξελίξεις».
Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι το οικονομικό πρόγραμμα «σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση διαβουλευτικά με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» και ως εκ τούτου «είναι λάθος θα αποκαλείται ‘πρόγραμμα του ΔΝΤ’». Για τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, ο κ. Τόμσεν δηλώνει πως «όλοι πρέπει να μοιραστούν ένα μέρος του βάρους […] Μπορεί ο λαός να καλείται να μοιραστεί το βάρος, αλλά αργότερα θα μοιραστεί επίσης και τα οφέλη».
Ο Πόουλ Τόμσεν απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «άδικα» για τα εφαρμοζόμενα μέτρα, καθώς η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, με τις «μέσες αμοιβές στο δημόσιο τομέα να είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα». Έκανε λόγο για πληθωρισμό «πολύ υψηλό και ζημιογόνο για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και τη δυνατότητα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και για το λόγο αυτό «το πρόγραμμα υποστηρίζει διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος ανταγωνισμός». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αρκέστηκε να απαντήσει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα κατά πώς σχεδιάστηκε και ως εκ τούτου «δεν βλέπω την ανάγκη για νέα μέτρα».
Στη συνέχεια ο Πόουλ Τόμσεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως η συνεργασία τους είναι «άριστη» και πως οι ελληνικές αρχές «είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην επιτυχία του προγράμματος και επιδεικνύουν αποφασιστική ηγεσία σε ένα δύσκολο περιβάλλον».
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Τόμσεν αρνείται ότι οι περικοπές στις αποζημιώσεις ήταν πρόταση του ΔΝΤ, ωστόσο υπογράμμισε πως το Ταμείο κάλεσε τη χώρα μας να καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στο πλαίσιο αυτό «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και η μείωση του εργατικού κόστους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος». Διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένες κινήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για μείωση του εργατικού κόστους ως μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τυγχάνουν της στήριξης του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, ο Πόουλ Τόμσεν τάσσεται εναντίον της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γιατί το κόστος της θα ήταν τεράστιο για τη χώρα μας. «Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει αξιοπιστία και πεποίθηση και να επιστρέψει στον ομαλό δρόμο της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σταδιακά να μακρύνει τη χρονική διάρκεια λήξης του χρέους της με την έκδοση ομολόγων μακράς ωριμότητας», δήλωσε.
«Έχω μόνο θετικές εμπειρίες στην Ελλάδα», αναφέρει ο Πόουλ Τόμσεν και συνεχίζει, στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση δουλεύει πολύ σκληρά για να χτίσει μια σταθερή, αναπτυσσόμενη και δυναμική οικονομία. Η προσπάθεια ξεκίνησε σθεναρά και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα πετύχει [...] Οι άνθρωποι θα ξεπεράσουν αυτή την εποχή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, γιατί ξέρουν ότι στο τέλος θα βρεθούν σε μια θέση που θα είναι καλύτερη και γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους, με μια πιο δυναμική οικονομία, με καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες και με πιο ισχυρή ανάπτυξη».
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment