Monday, May 31, 2010
Κίνα: Πολιτικό δίλλημα για την επιβολή φόρου στην αγορά κατοικίας
Κίνα: Πολιτικό δίλλημα για την επιβολή φόρου στην αγορά κατοικίας
ΣΑΓΚΑΗ (Dow Jones)—Παρά τη συνεχιζόμενη φιλολογία για επικείμενη εφαρμογή φόρου κατοικίας στην Κίνα, υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα λάβει το πιο σκληρό μέχρι στιγμής μέτρο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης της αγοράς, προσθέτοντας ένα πανίσχυρο δημοσιονομικό εργαλείο στο πρόσφατο μίγμα αυστηρότερων πολιτικών.
Η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης αντανακλά την έλλειψη κοινής γραμμής μεταξύ των πολιτικών για το ακριβές είδος φορολόγησης των ακινήτων που πρέπει να επιβληθεί, πόσο μάλλον για τις επιπλοκές που προκύπτουν από την εφαρμογή οποιουδήποτε νέου φόρου στην τεράστια ασιατική χώρα. Αντικατοπτρίζει επίσης ένα μακρόβιο πολιτικό δίλλημα για το Πεκίνο αναφορικά με το πώς να διαχειριστεί ένα κλάδο που αποτελεί αφενός μία πολύ σημαντική «μηχανή» οικονομικής ανάπτυξης και αφετέρου μία μόνιμη πηγή πληθωρισμού, ειδικά τώρα που οι τάσεις στην παγκόσμια οικονομία αλλάζουν και πάλι.
«Οποιαδήποτε μορφή φόρου ακινήτων αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Οι αρχές θέλουν να δαμάσουν τις τιμές κατοικιών, ωστόσο από την άλλη, κανείς δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει μία ύφεση “double-dip” στην Κίνα δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας στο εξωτερικό», σχολίασε ο Johnson Hu, αναλυτής ακινήτων της UOB Kayhian.
Ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να προκαλέσει παύση των συναλλαγών κατοικιών, οδηγώντας σε ύφεση κλάδους όπως ο κατασκευαστικός και ο τραπεζικός, σημείωσε ο Hu.
«Θα μπορούσαμε να δούμε μία παρόμοια πτώση στον κλάδο των ακινήτων με εκείνη στο δεύτερο εξάμηνο του 2008. Σε συνδυασμό με την πιθανή μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να είναι διπλό πρόβλημα για την οικονομία της Κίνας», πρόσθεσε.
Τα τοπικά μέσα έχουν κατακλυστεί τους τελευταίους μήνες από εικασίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα είδος φόρου ακινήτων λόγω των ενδείξεων ότι τα πρόσφατα μέτρα σύσφιξης δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές.
Οι θεωρίες επικεντρώνονται σε έναν «φόρο real estate», όπως ονομάζεται, ο οποίος στην παρούσα φάση επιβάλλεται μόνο σε εμπορικά ακίνητα και θα μπορούσε πιθανώς να επεκταθεί και στις κατοικίες. Σε αντίθεση με τον φόρο ακινήτων στις ΗΠΑ, ο οποίος υπολογίζεται βάσει στην αγοραστική αξία του ακινήτου, ο φόρος ακινήτων της Κίνας υπολογίζεται σύμφωνα με την αρχική τιμή αγοράς.
Στα μέσα Απριλίου, η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της προκαταβολής και των στεγαστικών επιτοκίων. Ωστόσο, οι τιμές κατοικιών σε 70 από τις μεγάλες και μεσαίου μεγέθους πόλεις της Κίνας αυξήθηκαν σε ποσοστό-ρεκόρ 12,8% τον Απρίλιο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στην ταχύτερη άνοδο από το 2005 όταν ξεκίνησε η δημοσίευση των στοιχείων.
Ενώ ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος ώστε τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, αναλυτές εκτιμούν ότι μία διευρυμένη εκδοχή του φόρου ακινήτων θα ήταν η πιο βιώσιμη προσέγγιση για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων μακροπρόθεσμα. Η Κίνα στην παρούσα φάση επιβάλει ετήσιο φόρο 1,2% στο 70%-90% της αξίας αγοράς του ακινήτου. Ο φόρος ακινήτων για τις κατοικίες θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 0,8% της τιμής αγοράς του ακινήτου, σύμφωνα με ορισμένα τοπικά μέσα.
Ωστόσο, το τοπίο είναι θολό αναφορικά με τις προθέσεις των αρχών. Η κρατική Shanghai Securities News ανέφερε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι η Σαγκάη εξετάζει την επιβολή φόρου σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, εντούτοις λίγες ημέρες μετά, η China Securities Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχο της State Administration of Taxation ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν τη δικαιοδοσία να διευρύνουν το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο.
Αυτό συνέπεσε με τη ρητορεία της κυβέρνησης που αποκάλυψε τις ανησυχίες ότι η μερική απόσυρση των οικονομικών μέτρων στήριξης ενδέχεται να ξεπεράσουν τα όρια και να οδηγήσουν σε ανώμαλη προσγείωση.
Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε στις 15 Μαΐου ότι η Κίνα πρέπει να εστιάσει στο συντονισμό των πολιτικών που θα λειτουργήσει ενάντια στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να προκύψει από τις διαφορετικές πολιτικές.
Αυτό υποδηλώνει ότι η επόμενη κίνηση του Πεκίνου για τη σύσφιξης της πολιτικής είναι πιθανό να καθυστερήσει καθώς σταθμίζει τις επιπτώσεις των υφιστάμενων μέτρων εν τω μέσω της αβεβαιότητας που αναδύεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις ανησυχίες για τα προβλήματα της Ευρωζώνης.
Εξάλλου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο φόρος ακινήτων δεν ενδέχεται να εφαρμοστεί σύντομα.
«Η σημαντική πτώση του όγκου των συναλλαγών στις μεγάλες πόλεις χωρίς αύξηση των τιμών έχει δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει, ενώ οι αβέβαιες μακροοικονομικές συνθήκες κάνουν πιο εύκολη την καθυστέρηση ή ακύρωση οποιωνδήποτε νέων και πιο ριζικών αλλαγών στον κλάδο των ακινήτων», ανέφερε η Credit Suisse σε έκθεσή της.
Η εφαρμογή ενός νέου φόρου στην Κίνα είναι επίσης καθώς οι Κινέζοι λεχουν στο παρελθόν εκμεταλλευτεί παραθυράκια του νόμου για να αποφύγουν τους φόρους. Προσφάτως, η κυβέρνηση επέβαλε πιο αυστηρές προϋποθέσεις που κάνουν πιο ακριβή για τις οικογένειες την αγορά δεύτερης κατοικίας, ωστόσο ορισμένοι βρήκαν τρόπο να τις παρακάμψουν.
«Ζευγάρια προτίθενται ακόμη και να προβούν σε ‘σικέ’ διαζύγια για να αγοράσουν ένα ακόμη σπίτι, οπότε τι παραπάνω θα μπορούσε να τους σταματήσει από το να παρακάμψουν τους φόρους;», τόνισε ο Zhang Gang, αναλυτής της Southern Securities.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment