Μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων δημιουργεί η Ευρωζώνη
Σε συμφωνία για τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Z. Κλ. Γιούνκερ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν συζητήθηκε εκτενώς, ωστόσο τα 16 κράτη – μέλη βολοδοσκοπήθηκαν όσον αφορά στις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, αν αυτός ενεργοποιηθεί."Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Η επιστολή (του υπουργού Οικονομικών προς ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) δεν αποτελεί αίτημα βοήθειας και δείχνει την επιθυμία της Ελλάδας να σεβαστεί τις επιθυμίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση καθώς μετά τη χθεσινή επιστολή του υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν κινητοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ώστε να συνταχθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που χρειάζονται. Τα βλέμματα σήμερα όλων είναι στραμμένα στο άτυπο Eurogroup, ενώ κλιμάκια τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΕ καταφθάνουν στη χώρα μέσα στο σαββατοκύριακο προκειμένου από Δευτέρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές.
Γ. Παπανδρέου: Προς όφελος της χώρας να ξεκαθαριστούν οι όροι της βοήθειας
Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία ελέγχου των δημοσιονομικών της χώρας, μέσω του ελέγχου του προϋπολογισμού και των οικονομικών μεγεθών. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για την οικονομία. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που τονίζει ότι δεν «θέλουμε το ΔΝΤ» ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εσείς είστε αυτοί που ανοίξατε το δρόμο στο Ταμείο και αν ήταν σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε πάλι στο ΔΝΤ θα προσέφευγε. Σε ό,τι αφορά την επιστολή του Γ. απακωνσταντίνου σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε στο πλαίσιο της θέσης της Ελλάδας ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο πεδίο σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης, αφού οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spreads ανεβαίνουν.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το ζήτημα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «σιγά-σιγά να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, τα οποία επίσης απασχολούν τη χώρα παρότι αυτό παραμένει». Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της ΕE, η οποία -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- δείχνει μια Ένωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι' αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.
source: reporter.gr
No comments:
Post a Comment